słoik - 12348 przepisów (strona:634/824)

Sok ( 100% ) z jabłek na zimę. 79

Składniki : 4 kg jabłek Sposób wykonania : Jabłka umyć, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Przepuścić przez sokowirówkę. Ewentualnie przecedzić przez gęste sitko lub gazę. Sok jabłkowy przelać do czystych słoików lub butelek i szczelnie zamknąć. Pasteryzować w temperaturze 85 C przez 15 minut. Przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Jest to naturalny, zdrowy sok , dostarcza naszemu organizmowi wiele witamin oraz

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z zielonych pomidorów. 111

małym ogniu, aż będzie szklista. Pod koniec gotowania dodać skórkę pomarańczową  i sok z cytryny. Podczas smażenia zbierać pianę z powierzchni. Lekko wystudzoną konfiturę przełożyć do małych, czystych słoików, zakręcić pokrywkami i pasteryzować 15 minut w kąpieli wodnej ( 85 C ). Konfitura ta doskonale nadaje się do nadziewania rogalików czy naleśników. Stanowi także dodatek do mięs na zimno

Przepisy i porady kulinarne
Jak najlepiej suszyć grzyby. 62

wkładamy do nagrzanego piekarnika ( około 40 C ). Nie zapomnijmy lekko uchylić drzwiczek piekarnika, aby szybko się nam nie nagrzewał. Gdy już je dobrze zasuszymy, możemy je przechowywać w zamkniętych słoikach lub w lnianych woreczkach, które przechowujemy w suchym miejscu. Tak robiły nasze babcie. Do suszenia grzybów, możemy też użyć elektrycznej suszarki, kosztuje ona około

Przepisy i porady kulinarne
Jabłka prażone w słoikach na szarlotki. 92

małym ogniu pod przykryciem, aż jabłka puszczą sok. Dusić, aż zrobią się miękkie i szkliste. Dodać cukier oraz cynamon, wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Usmażone jabłka włożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 15-20 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.  Możemy z nich robić szarlotki lub inne pyszności

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwonej kapusty. 108

garnka,wymieszać, zalać wodą , tak aby cała była zanurzona w wodzie, postawić na ogniu, ugotować do miękkości. Następnie dodać przyprawy, sól i ocet, wymieszać. Gorącą sałatkę wyłożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 20 minut.  Octu można dać więcej według gustu i smaku. Jeśli ktoś nie lubi octu możemy dać kwasek cytrynowy.        Smakuje wyśmienicie

Przepisy i porady kulinarne
Powidło śliwkowe z węgierek. 100

następnego dnia. Powtarzać gotowanie i studzenie przez 4 dni, aż powidło będzie gęste, a zrobione łyżką zagłębienie długo będzie pozostawało widoczne na powierzchni. Gorące powidło przełożyć do czystych słoików ( do tego celu można użyć lelka z dużym otworem, a do nabierania powidła nalewki do zup ) szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.  Pamiętajmy przy sporządzaniu powideł z owoców, aby owoce

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z czerwoną papryką. 112

prawie miękkie, wsypać pokrojoną paprykę , wlać olej, dodać przyprawy, doprawić do smaku pieprzem i solą i pogotować jeszcze kilka minut, aż papryka będzie miękka. Gorącą sałatkę przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.   Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu przez

Przepisy i porady kulinarne
Konfitura z owoców dzikiej róży ( głogu ). 92

wsypać resztę cukru, zagotować i na małym ogniu smażyć 10-15 minut, aż owoce będą szkliste. Pod koniec gotowania wlać sok z cytryny, wymieszać. Gotową konfiturę przełożyć do czystych słoików ( małych ) i pasteryzować 10 minut. Konfiturę można dodawać po łyżeczce do herbaty.  Rada : Najlepsze są owoce lekko przemarznięte

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka na zimę z białej kapusty i pieczarek. 257

nasze warzywa są już miękkie dodajemy wszystkie przyprawy, doprawiamy do smaku solą , wsypujemy ugotowane pieczarki, posiekane ogórki, zalewamy octem, olejem i dokładnie wszystko razem mieszamy. Gorącą sałatką napełniamy słoiki, mocno zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut.   Sałatka ta jest smaczna, polecam ! Rada : Zamiast octu spirytusowego 10%, możemy dać ocet winny lub jabłkowy, wtedy nasza sałatka będzie miała łagodniejszy smak

Przepisy i porady kulinarne
Filety śledziowe na wigilię i nie tylko. 134

najlepiej zmiksować ), dodać do cebuli i zagotować na niedużym ogniu, ciągle mieszając. Doprawić do smaku pieprzem i solą , ostudzić. Filety śledziowe pokroić w kostkę i ułożyć warstwami w słoiku. Każdą warstwę śledzi polać przygotowanym sosem. Wstawić do lodówki na 1-2 dni. Przed podaniem można udekorować posiekaną zieloną natką pietruszki lub szczypiorkiem. Tak przygotowane śledzie skutecznie pobudzają zmysły. Wspaniałe danie

Przepisy i porady kulinarne
Jabłecznik na mące ryżowej 138

1czubata szklanka mąki ryżowej  250 g masła 6 jajek 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka pasty waniliowej jabłka prażone (około 1½-2 litrowego słoika ) 6 łyżek cukru (do piany z białek) cukier puder do posypania cynamon 2 łyżki kwaśnej śmietany Wykonanie Mąkę posiekać nożem razem z masłem.. Dodać żółtka, cukier, proszek do pieczenia

w mojej kuchni
Pasta Tahini 119

zadaniem, więc musiałam skończyć ręcznym, ale to już na etapie, kiedy zaczęła tworzyć się pasta. Powinna być bez grudek. Jeżeli mamy już gładką pastę, możemy przełożyć ją do słoika i przechowywać w lodówce nawet kilka miesięcy. (Choć podejrzewam, że tyle nie doczeka ;) )   function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp

CoolinarniePL
Hummus z harissą 154

czosnek i chili. Smażymy 10-12 minut, aż warzywa nabiorą ciemnego, wędzonego koloru i niemal się skarmelizują. Za pomocą blendera miksujemy wszystkie składniki na gładką pastę. Harissę przechowujemy w słoiku w lodówce przez 2 tygodnie, a nawet dłużej. Hummus z harissą: 1 szklanka ugotowanej soczewicy 1 ząbek czosnku 1 łyżka harissy 2 łyżki tahiny sok z 1/2 cytryny 4 łyżki

Smakowity Blog Kulinarny
Pieczone pączki z konfiturą 274

być może ten dzień nie zrujnuje dotychczasowej diety. Ciasto: 50 g świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru pół szklanki mleka 400 g mąki 3 jajka kostka masła szczypta soli + słoik konfitury różanej/powideł śliwkowych jajko i mleko do posmarowania cukier puder do posypania    Drożdże kruszymy, zalewamy lekko ogrzanym mlekiem i dodajemy cukier. Całość mieszamy i zostawiamy

sama złodycz
Nalewka kukułkowa 557

kukułek - 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego - 0,5 litra spirytusu Przygotowanie: Cukierki wrzucamy do gotującego się mleka i mieszamy, aż się całkowicie rozpuszczą, następnie studzimy. Kukułkową masę przelewamy do słoika i dodajemy spirytus. Całość odstawiamy na minimum tydzień, od czasu do czasu mieszając, by składniki się dobrze połączyły

Zainspirowana w kuchni