dodać resztę cukru (300 gram), całe masło(po to aby podczas smażenia nie pojawiała się piana), sok z cytryny i smażyć po godzinie przez 3 dni. Gotowe przełożyć do słoików i zapasteryzować. Wiecej o pastreryzacji tutaj
Krakowskie smaki Aniciasto lekko wyrobić (tym razem wyrobiłam je rękami) i podzielić na 16 równych części, uformować okręgi. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia. Gdy będzie już odpowiednio napuszone za pomocą szklanki bądź słoika zrobić mocne wgłębienia w każdym okręgu. Każde wgłębienie posypać pół łyżeczką bułki tartej i układać owoce. Następnie roztrzepać jajko i posmarować nim brzegi drożdżówki. Na sam koniec każdą z drożdżówek
Krakowskie smaki Anicienkie paski, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko razem wymieszać,zasypać cukrem,solą i odstawić na 15 minut. W między czasie zagotować zalewę. Sałatkę odcisnąć,włożyć do słoików i zalać gorąca zalewą. Pasteryzować 15 minut
Krakowskie smaki Aniczasie dodać sok z cytryn oraz wyparzoną i startą na drobniutko skórkę, kolejno dodać miód i wymieszać. Całość podgrzewać na małym ogniu, do zgęstnienia dżemu. Gorące włożyć do słoików, zakręcić i zapasteryzować. Smacznego
Krakowskie smaki Aniktórym do wygrania podwójne zaproszenia do teatru [ klik ] Teraz natomiast zapraszam na iście letni obiad czyli pierogi z jagodami. Można a wręcz trzeba zużyć zapasy mrożonek czy przetworów w słoikach. Takie pierożki z kleksem jogurtu smakują wyśmienicie, zapraszam. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniecannelloni jest miękkie, jeśli tak to posypać serem startym morskim wyjąć z piekarnika i po 10 minutach można kroić porcje na talerz posypując zeszkloną porą - dzięki pomidorom ze słoika jest aromat i smak świeżych pomidorów.................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięszklanki mleka 1/4 kostki świeżych drożdży 1 łyżka oleju 2 łyżki cukru 10 łyżek mąki 1 jajko kwaśna śmietana ( lub jogurt naturalny) 1 szklanka malin ( użyłam malin ze słoika) Sposób przygotowania: 1. Mleko podgrzać ( ma być ciepłe ale nie gorące). 2. W podgrzanym mleku rozpuścić drożdże. Dodać olej, cukier, jajko oraz mąkę. Dokładnie wymieszać i pozostawić
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 1 szklanka mleka 1/2 kostki drożdży 1/2 szklanki cukru szczypta soli 1 jajko 1/2 kostki masła 1,5 szklanki mąki 1 słoik dżemu z jagód kamczackich (w moim przypadku własnej roboty) 1 jajko do posmarowania wierzchu Sposób przygotowania: 1. Mleko nagrzać. Rozpuścić w nim pokruszone drożdże. 2. Dodać cukier i sól. Wbić jajko i szybko rozmieszać. 3. Dodawać stopniowo
A Ty Smakuj Mniechrzanu 2 litry wody 2 łyżki soli 3 łyżki octu Sposób przygotowania: 1. Ogórki umyć, przekroić na pół lub na ćwiartki ( nie przecinając do końca ). 2. Ogórki ułożyć w słoiku, garnku lub glinianym naczyniu (na dnie większe, na wierzchu małe) 3. Do ogórków dodać rozgniecione ząbki czosnku, koper i liść chrzanu. 4. W garnku zagotować wodę, sól i ocet. Gorącym
A Ty Smakuj Mnieskładniki na zalewę zagotować. Gorącą zalewę dodać do warzyw, wymieszać, przykryć czystą ściereczką i odstawić na 2 godziny. 7. Po upływie 2 godzin ponownie dokładnie wymieszać i napełnić przygotowane słoiki ( w moim przypadku 'od dżemu' - wyszły 22 słoiczki ). Do każdego słoiczka wlać pozostałą zalewę. 8. Napełnione słoiczki zakręcić i pasteryzować przez 10 minut. Wyciągnąć, dokręcić i ustawiać na ręczniku nakrętką
A Ty Smakuj MnieSkładniki: 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 1/4 selera 300g mięsa wieprzowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 litry wody 1 słoik ogórków kiszonych 2 kostki rosołowe lub warzywne 4 ziemniaki sól, pieprz 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżki koperku (świeży lub mrożony) Sposób przygotowania: 1. Do wody dodać obraną pietruszkę, seler oraz obraną i pokrojoną w talarki
A Ty Smakuj Mniepowitanie wiosny, na dobry humor, na deser, na podwieczorek - dziś zjadamy tort orzechowy. Dzięki życzliwości znajomej osoby co jakiś czas goszczą w mojej lodówce niewykorzystane białka - zamknięte w słoiku czekają na zawsze słodki finał. Dziś w towarzystwie orzechów stworzyły pyszne, wilgotne blaty bezowe do tortu na powitanie, na pożegnanie .... Przepis na ciasto bezowe zaczerpnęłam z książki DESERY wydawnictwa Konemann. Masa
KUCHARNIApatelni rozgrzać 3 łyżki oleju, na gorący olej wrzucić cebulę, posolić i popieprzyć do smaku, przykryć, dusić do miękkości (nie przyrumieniać). Dodać miód, ocet, koncentrat, wymieszać. W salaterce lub słoiku układać warstwami: sos, śledzie, sos, śledzie, sos. Przykryć szczelnie folią spożywczą, pozostawić w lodówce na 1 - 2 dni przed spożyciem *UWAGA! Podane proporcje wystarczą na dwie, trzy niewielkie porcje. Smacznego
KUCHARNIAhurra! ). Mamy tyle czasu dla siebie! I zawsze znajdziemy czas na wspólne pieczenie ciasteczek. Odkąd tylko małe rączki były na tyle sprawne, by nabrać mąkę, zamieszać składniki i otworzyć słoik, mam w kuchni najlepszego i gorliwego pomocnika. I choć mały Szef Kuchni nie umie jeszcze dobrze czytać, to nikt tak jak On nie umie ubić i usmażyć puszystego omleta
KUCHARNIAzostała przygotowana! I już wiem, że nie odpuszczę żadnemu dojrzałemu bananowi! Konfitura ma cudowną, aksamitną strukturę. Jest słodka, ale nie na tyle, by móc się powstrzymać przed zanurzeniem w słoiku kolejnej łyżeczki. Dodatek pomarańczy i kardamonu dodaje jej wspaniałej nuty orientalnej, i dodatkowo wzbogaca o owocowy aromat. Dla mnie jest to zdecydowanie odkrycie na linii banany-czekolada. Choć nigdy
KUCHARNIA