Dżem czereśniowy

Dżem czereśniowy

Dżem czereśniowy

1 kg czereśni ( po odszypułkowaniu i wydrylowaniu )1 konfiturex 2:1 ( 40 g )500g cukru  Umyte i wydrylowane czereśnie wrzucić do szerokiego garnka. Dodać konfiturex i dokładnie wymieszać. Podgrzewając i mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować minutę. Po tym czasie wsypać cukier i gotować 3 - 5 minut od czasu do czasu mieszając. Potem garnek zdjąć z ognia i jeszcze chwilę mieszać aby piana zniknęła. Gorącym dżemem napełniać słoiczki ( u mnie 5 x 300 ml ) i zakręcać. Słoiki odwrócić na 5 minut ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Ewa w kuchni

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.