słoik - 12348 przepisów (strona:642/824)

Sałatka w kilka chwil 3882

składniki * 1 szklanka drobnego makaronu * 25 dag wędzonego fileta z kurczaka lub szynki drobiowej * 1 słoik marynowanego selera * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 3-4 ogórki konserwowe * 4-5 łyżek majonezu * sól, pieprz Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić i wsypać do pojemnika przeznaczonego na sałatkę. Fileta pokroić w kostkę, selera i kukurydzę osączyć z zalewy, a ogórki

Mix smaku
Pyszna prosta sałatka z makaronem 14298

składniki * 2/3 szklanki makaronu w kształcie ziarenek ryżu lub innego drobnego makaronu * 30 dag wędzonego fileta z kurczaka lub indyka * 1 mały słoik papryki konserwowej * 5 ogórków konserwowych * 1 puszka kukurydzy konserwowej * 3 łyżki majonezu * 3 łyżki ketchupu pikantnego * sól Sposób wykonania Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, wystudzić. Filet z kurczaka, ogórki i paprykę pokroić w kostkę i wrzucić

Mix smaku
Śledziki w marchewce 237

Jeżeli po tym czasie sok całkowicie nie odparuje, zdjąć pokrywkę i smażyć jeszcze chwilkę. Odstawić marchewkę do wystudzenia. Śledzie obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki i układać w słoiku warstwami śledzie i marchewkę. Odstawić do lodówki na 2 dni do przegryzienia się

Mix smaku
Sałatka z tortellini i cieciorką 327

składniki * opakowanie 250 g tortellini z szynką lub mięsem * 1 puszka cieciorki konserwowej * 1 puszka groszku konserwowego * mały słoiczek papryki konserwowej * 1 słoik marchewki konserwowej * 4 łyżki majonezu * 1 łyżka ostrej musztardy * sól, pieprz Sposób wykonania Ugotować tortellini według przepisu na opakowaniu. Warzywa odsączyć z zalewy, paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez wymieszany z musztardą

Mix smaku
Mochatini - kawa mrożona 129

być idealnym zakończeniem letniego obiadu. Na dwie kawy będzie potrzeba: 2 filiżanki espresso (ewentualnie troche mocniejszej kawy rozpuszczalnej) 2 łyżeczki czekolady do picia 200ml mleka Wiórki czekoladowe Lód Shaker (słoik sprawdzi się równie dobrze) Parzymy espresso. Dodajemy do kawy czekoladę do picia I energicznie mieszamy żeby nie zrobiły się grudki. Shaker wypełniamy do połowy lodem, wlewamy mleko I kawe. Zakrywamy

Kulinarna rozmowa
Złociste plaże = złocista sola 189

płatkach bądź 1/4 łyżeczki soli zwykłej gęsta kwaśna śmietana (100 g) 2 łyżeczki małych kaparów 1 ogórek konserwowy lub 50 g korniszonów 3 krążki (posiekane) papryczki jalapeno (ze słoika) - ja niestety ich nie znalazłam, więc zastąpiłam papryczkami pepperoni w słoiczku 1 łyżka posiekanych świeżych listków estragonu (również zastąpiłam estragonem suszonym) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: W miseczce lub płytkim

Gotowanie to kochanie
Korzenne Chai Latte 192

podgrzałam mleko do około 60 stopni Celsjusza i wlałam je do stojącego blendera. Na średnich obrotach spieniałam przez około 5 minut.  Drugim sposobem jest wlanie mleka do słoika (mniej więcej do połowy jego objętości) ,zakręcenie wieczka i wstawienie do mikrofalówki na kilka sekund.  Zalej kawę gorącą wodą (mniej więcej 1/3 kubka). Dodaj 1/3 łyżeczki zmieszanych przypraw, zalej

Gotowanie to kochanie
Czerwone śledzie 273

poprzek na nieduże kawałki. Cebulę podsmażyłam na oleju i ostudziłam. Gdy cebula ostygła, dodałam do niej koncentrat pomidorowy, przyprawy, miód, rodzynki, sok z cytryny i wszystko dokładnie wymieszałam. Do słoika lub salaterki układałam na zmianę warstwami śledzie i czerwoną mieszankę, zaczynając od mieszanki. Odstawiłam do lodówki na dobę

Kulinarny Pamiętnik
Sałatka z łososiem 381

łososiem. Szybka, elegancka, wyborna.  Składniki: 1 torebka mix sałat ( rukola, rzymska, lodowa itp.)  180 g łososia wędzonego pokrojonego w kostkę  10 pomidorków koktajlowych  maly słoik czarnych oliwek  sól, pieprz, zioła prowansalskie  sos miodowo - musztardowy  Sposób przyrządzenia:   Wszystkie składniki ze sobą połączyć, doprawić solą, pieprzem, ziołami. Polać sosem tuż przed podaniem.  S.O.S

pieprzny smaczek
Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami 261

słodko. Polecam ciasteczka jako przekąskę na Sylwestra  J Rożki z ciasta francuskiego z wiśniami Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego około 1/3 szklanki cukru do posypania ciasta 1 słoik kompotu z wiśni (500 g wiśni) 3 łyżki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko roztrzepane do posmarowania Przygotowanie: Stolnicę lub blat oprószamy mąką. Wykładamy na nią ciasto francuskie. Ciasto posypujemy

Mania Gotowania
Sałatka jarzynowa z żółtym serem 281

sprawdzi się idealnie. U mnie dzisiaj taka z marynowanymi pieczarkami, które otrzymałam od firmy Orzech . Dodałam też ser żółty a całość podałam z pieczonym mięsem. Coś pysznego! Składniki : * pół słoika pieczarek marynowanych Orzech * szczypiorek * 2 jajka * 4 ziemniaki  * 2 marchewki * 2 kiszone ogórki  * 200g sera żółtego np goudy * mały słoiczek majonezu * mała śmietana 18% * sól, pieprz świeżo mielony

Magiczne Życie Marty
Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy 234

łyżki soku z cytryny, wyciskamy sok z pozostałości po wyciętych filecikach z pomarańczy (najlepiej przez sitko), dodajemy sól himalajską i pieprz. Wlewamy ok. 70 ml oleju z orzechów włoskich. Słoik zakręcamy pokrywką i potrząsając mieszamy, aż składniki i smaki się połączą. Tuż przed podaniem polewamy sałatkę sosem. Wykwintna sałatka z ogórka i pomarańczy kusi nie tylko swoim wyglądem. Jest lekka

mojewypiekiinietylko
Mini tiramisu 298

wrzątku przez 30 sek., następnie szybko zalewamy zimną wodą. Zaparzamy mocną kawę z alkoholem (dodałam wino Marsala, można Amaretto, rum…). Oddzielamy żółtka od białek (białka – wbijamy do słoika, do wykorzystania innym razem), dodajemy 4 łyżki drobnego cukru oraz ziarenka wanilii – ubijamy mikserem, na najwyższych obrotach przez 8 minut, na gładką i puszysta masę. Zimny serek mascarpone przekładamy do drugiego

mojewypiekiinietylko
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 231

sproszkowanej. Węgierscy kucharze stosują około 1000 rodzajów i odmian tej rośliny! Nie bez powodu znane powiedzenie mówi, że węgierska gospodyni, kiedy ma przygotować posiłek stawia na stole słoik z papryką i zastanawia się co do niej dodać.” Wcieliłam się więc w węgierską gospodynię, postawiłam pojemniczki z papryką i dodałam poniższe składniki. Tak powstała wieprzowina Brassói - Brassói aprópecsenye - inspirowana

mojewypiekiinietylko
Konfitura jabłkowa 161

galaretki cytrynowej (proszek), chwilę mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę wkładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zamykamy i ustawiamy nakrętką do dołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki ok. 1/2 l każdy. Moja konfitura jabłkowa była użyta do herbaty i rosyjskich ciasteczek . Wspaniale się z sprawdza do naleśników, czy też do pieczywa na śniadanie lub kolację. Zresztą sama

mojewypiekiinietylko