galaretki cytrynowej (proszek), chwilę mieszamy do rozpuszczenia. Gorącą konfiturę wkładamy do czystych i wyparzonych słoiczków, zamykamy i ustawiamy nakrętką do dołu do ustudzenia. Z powyższych proporcji wyszły mi 2 słoiki ok. 1/2 l każdy. Moja konfitura jabłkowa była użyta do herbaty i rosyjskich ciasteczek . Wspaniale się z sprawdza do naleśników, czy też do pieczywa na śniadanie lub kolację. Zresztą sama
mojewypiekiinietylkowodę gotujemy na małym ogniu, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Zdejmujemy rondelek z ognia i partiami, po 50g, dodajemy mleko w proszku – cały czas mieszając. Studzimy, przelewamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Z powyższych proporcji otrzymamy trochę więcej, jak 500 ml słodzonego mleka skondensowanego. Przepis na słodzone mleko skondensowane jest banalnie prosty i szybki. Sposobów na jego wykorzystanie jest
mojewypiekiinietylkoPolecam bardzo smaczną sałatkę, doskonała przystawka na Sylwestrowe manu. SKŁADNIKI 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy 4 marchewki 1 puszka ananasa 15 dag. sera żółtego ( twardy) 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego pół łyżeczki curry WYKONANIE Marchewki płuczemy , szorujemy i gotujemy w skórce. po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy w drobną kostkę, wrzucamy do głębokiej miski. Ananasa
W kuchennym oknie Ewykawałki. Cebulę obieramy, kroimy w plastry i podsmażamy na oleju. Dodajemy przecier pomidorowy, cukier, ocet, liście laurowe, ziele angielskie, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy kilka minut i studzimy. W słoiku układamy warstwami kawałki filetów śledziowych i sosu
Smakowity Blog KulinarnyŚwięta, Święta... i po Świętach. Wróciłam do domu bogatsza o wiele prezentów, słoików z jedzeniem i kilka kilogramów. To ostatnie chcę jak najszybciej zgubić :) Przede wszystkim po takiej świątecznej rozpuście, warto zrobi sobie dzień "upłynniony" - dzięki temu pomożecie żołądkowi powrócić do normalnych rozmiarów i dacie mu odpocząć od trawienia wielkich kawałków. Ja tego dnia stawiam na kremy warzywne. Dodatkowo warto
My Culinary ArtMożna przygotować dzień wcześniej. Marynata do indyka Indyka wyjmujemy z marynaty, lekko z obu stron obsmażmy na oleju. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Na każdy kawałek kładziemy suszone pomidory ze słoika. Polewamy marynatą pomidorów. pieczemy ok 30 min w 180 stopniach. Podajemy np. z ryżem, do każdego kawałka indyka podajemy ananasem lub brzoskwinią. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne
W kuchennym oknie Ewywody wsypać żelfix 3:1 i gotować z 3 minuty mieszając wsypać z 3/4 kg cukru - lubimy mniej słodkie - i mieszając gotować z 3 minuty gorące przekładać do wyparzonych słoików, mocno zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników
W Mojej Kuchni Lubiękurczak a więc smacznie i pożywnie. składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 1 duża pojedyńcza pierś z kurczaka 250 g pomidorków koktajlowych 200 g serka sałatkowego ziołowego 1 mały słoik suszonych pomidorów w oleju słodka papryka sól,pieprz olej do smażenia Sałatę lodową porwać na małe kawałki i przełożyć do miski. Ser sałatkowy pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe, dałam żółte
Monia miesza i gotujekoszu, te co nie zapisane oczywiście pominięte ;). Tak też się stało z nieszczęsnym majonezem. Kiedy przyszło do robienia naszej ulubionej sałatki pieczarkowej, okazało się iż w słoiku (który wydawał się być pełny) znalazłam tylko ok 1/4 ilości. Jako, że potrzeba znów okazała się matką wynalazku, powstała całkiem nowa sałatka. Pyszna! Kremowy delikatny ser topiony emmentaler firmy
Malinowe PocałunkiNapiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie nie chlebka ale lekko słodkich i bardzo mięciutkich precli. W sam raz na drugie śniadanko :) przepis od Pauli . 100ml mleka 20g świeżych drożdży 50g cukru 250g mąki pszennej 40g miękkiego masła do posmarowania
Dzieje kuchennej WiewióryDawno, dawno temu za górami, za lasami... tak mogłabym zacząć opowieść o mojej przygodzie z tym wypiekiem. Dostałyśmy z mamą słoik zaczynu, karmiłyśmy, pielęgnowałyśmy a potem strasznie trudno było nam się z nim rozstać. Stał w zamrażarce i czekał na kolejne pieczenia. Wilgotny, pachnący, u nas zawsze z cykatą i kokosową posypką. Tym razem zaczyn dostałam od psiapsiółki i postąpiłam
Dzieje kuchennej WiewióryRecykling szafkowo lodówkowy trwa. Robię miejsce na nowe przetwory, które zaczynają zapełniać słoiki sukcesywnie wyjmowane ze schowka. Dzisiaj w ramach małego co nieco powstał pudding ryżowy z cytrynową nutką, lekki, orzeźwiający i baaaardzo pyszny. Inspiracją był przepis Marty. Wykorzystałam zalegający w garnku ugotowany już ryż oraz słoiczek trochę za słodkiego dżemu czereśniowego
Dzieje kuchennej Wiewiórylodówce. I najczęściej takie są najlepsze. Składniki: 1 por większy (biała część) 200 g chudej szynki 3 jajka ugotowane na twardo 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 słoika selera konserwowego 2 łyżki gęstej śmietany 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Por oczyścić i pokroić w cieniutkie półplasterki. Szynkę pokroić w słupki. Jajka pokroić w kostkę
Ala piecze i gotujeMalibu: * rum- 350 ml * wiórki- 200 g * mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka) * cukier- 1 szklanka * opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżki Wiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko razem z cukrem, mieszając, aż do jego rozpuszczenia i ostudzić. Do garnka
Kraina Miodem Płynącamoczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulę z rodzynkami i koncentratem pomidorowym. Smacznego
Salonik smaków