słoik - 12348 przepisów (strona:649/824)

Pasztet z cukinii 173

łyżki masła klarowanego lub oleju 2 jajka  (dałam  3) 5-8 łyżek bułki tartej 5 łyżek błyskawicznych płatków owsianych 6-8 suszonych pomidorków ze słoika 5 gałązek oregano lub pietruszki 1/2 łyżeczki wędzonej hiszpańskiej papryki - ostrej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz 80 g boczku wędzonego przygotowanie 3 cukinie umyć i zetrzeć na grubych

Stare Gary
Kulki z serka Labneh w oliwie 213

lekko drugim ręcznikiem, wstawić do lodówki. Po kolejnych 24 godzinach ser wyjąć, ręczniki zmienić na świeże, wstawić do lodówki na kolejną dobę.  Serowe kulki ułożyć w słoiku, dodać zioła i papryczki, zalać oliwą.   Przykryć i przechowywać w lodówce.  podawanie Tuż przed podaniem wyjąć serowe kulki z oliwy i obtoczyć w przyprawach. Możemy użyć

Stare Gary
Domowy sos barbecue 195

około 45 minut mieszając od czasu do czasu. Warto, w trakcie gotowania, sosu spróbować, bo może trzeba go bardziej doprawić zgodnie z naszymi upodobaniami.  Gotowy sos przełożyć do słoika, wystudzić.  Taki sos możemy przechowywać w  w lodówce nawet kilka tygodni. Smacznego

Stare Gary
ziołowa sól - toskańska przyprawa 147

morskiej Przygotowanie: Miksujemy wszystko razem w robocie kuchennym, wysypujemy na tace lub duży talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i pozostawiamy do wysuszenia daleko od słońca. Suche przesypujemy do szczelnie zamykanego słoika

Stare Gary
Mus z dyni Hokkaido gotowanej na parze 180

miękkości ok 1/2 godziny. Miękką dynię pociąć na mniejsze kawałki i blenderem przetrzeć na mus. Jeżeli nie zużywamy całego musu możemy resztę włożyć do słoików i przechować 2- 3 dni w lodówce lub zamrozić

Stare Gary
Sałata z grzankami i kaszanką 229

Podsmażyć plasterki na maśle, z obu stron, na rumiano. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym. Odstawić na bok. Wymieszać składniki sosu ( najwygodniej w słoiku - zakręcić i dobrze wstrząsnąć), doprawić solą i pieprzem. Na patelnię dolać oliwy i usmażyć na niej grzanki z bułki, często obracając, tak aby ładnie zrumieniły się ze wszystkich stron. Osączyć

Stare Gary
Dżem truskawkowy z wanilią 173

chcecie mieć dżem na jesienno-zimowy okres radzę Wam go zapasteryzować. Jeżeli przelejecie gorący dżem do wyparzonych słoiczków, wstawcie je do nagrzanego piekarnika (130st.) i pasteryzujcie ok 20 min. (słoik 1/2l) Jeżeli natomiast Wasz dżem już wystygnie, to wstawcie do zimnego piekarnika, ustawcie te mperaturę na 130st. i pasteryzujcie 25min. * jeżeli macie bardzo słodkie truskawki możecie dać mniej cukru

Kraina Miodem Płynąca
Powidła śliwkowe z czekoladą 179

koniec smażenia dodać kakao i pokruszoną czekoladę (również należy pamiętać o częstym mieszaniu, żeby powidła się nie przypaliły). Wymieszać do roztopienia się czekolady, chwilę podsmażyć. Przełożyć do wyparzonych słoików i gorące odwrócić do góry dnem, chyba, że zależy nam na przetrzymaniu powideł na długi czas, to należy je zapasteryzować. Z podanych proporcji wyszło mi ponad 1 litr. Smacznego! :) * moje śliwki

Kraina Miodem Płynąca
Fasolka nie po bretońsku ;) 167

Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :) Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl już ślinka mi cieknie :))) W wersji dla mięsożerców wystarczy dodać kilka plasterków dobrej kiełbaski

Kraina Miodem Płynąca
Tort Hello Kitty 165

jajek 1 szkl. cukru 1 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szkl. suchego maku Warstwa wiśniowa: 1 galaretka wiśniowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku 1 słoik dżemu wiśniowego (ok. 400g) Masa: 750 g mascarpone 750 ml śmietanki 30% 3 śmietan-fixy 12 łyżek cukru pudru 2-3 łyżki nutelli 1. Galaretkę rozpuścić we wrzątku, odstawić do przestygnięcia. Lekko

Kto ugości moich gości?
Suszone pomarańcze 170

Niestety nie do jedzenia, ale idealne jako ozdoba choinkowa albo po po prostu dekoracyjnie wsypać do słoika bądź szklanej miski i cieszyć się pięknym widokiem jak i również zapachem, bo zapach jest obłędny !! :) Do dzieła ! 4 pomarańcze myjemy, kroimy w pół centymetrowe plastry, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 80 stopni (termoobieg). Plastry suszymy

Kredowe Menu
Domowa granola 168

delikatnego zrumienienia się płatków. Po 15 minutach dosypujemy żurawinę, rodzynki oraz daktyle; mieszamy wszystko i pieczemy jeszcze około 10 minut. Kiedy granola przestygnie przekładamy ją do szczelnie zamkniętego słoika i możemy ją tak przetrzymywać przynajmniej miesiąc

upichcic
Kapuśniaczki, czyli drożdżowe paszteciki z kapustą i grzybami leśnymi 454

znacznie w ich przygotowaniu - długie gotowanie kapusty, moczenie grzybów i tak dalej. Do czasu aż z pomocą przyszła mi Nasza Chata , w paczce od nich dostałam m.in. zamkniętą w słoiku kapustę z grzybami i od razu zobaczyłam w niej idealny farsz do pasztecików. :-) Kapusty z grzybami nie trzeba już gotować, jedynie przepłukać by nie była zbyt kwaśna i odparować wodę

Szefowa kuchni
Śledzie po kaszubsku 3856

śledziem zyska charakterystyczny smak. Gdy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i studzimy. Namoczone śledzie kroimy w paseczki lub kostkę. Mieszamy z dwoma łyżkami oleju z czosnkiem. Do słoika układamy na zmianę warstwami śledzie i cebulę w sosie. Zamykamy, a następnie wkładamy do lodówki na co najmniej całą noc. Post Śledzie po kaszubsku pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Salmon en Croute - Łosoś ze szpinakiem, serem pleśniowym, oliwkami i ziołami w cieście. Bezglutenowy. 192

ziołami. Pieczemy w 180 st góra dół z termoobiegiem około 45 minut. /Dip: Gdy nasz łosoś się piecze, przygotowujemy dip czosnkowy. Czosnek, serek mascarpone i majonez przekładamy do dużego słoika i blendujemy do uzyskania jednolitej, kremowej masy. W razie konieczności doprawiamy przyprawą warzywną. Ciasto francuskie bezglutenowe: FRANCA i to "rasowa". Ciężko jest Jej przemówić do rozsądku i dojść z nią

Wypisz Wymaluj