słoik - 12348 przepisów (strona:655/824)

Piernik na Boże Narodzenie 451

smakuje, jest mięciutki, delikatny, jego wykonanie nie zajmuje dużo czasu i jest idealny do świątecznej herbaty ;) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 250 g masła 3 jajka szklanka cukru słoik powideł śliwkowych około 250 g 2-3 łyżki miodu 3 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia i sody przyprawy korzenne: cynamon, kardamon, imbir, goździki, ziele angielskie, gałka muszkatołowa bądź opakowanie przyprawy

upichcic
Opiekany śledź w pomidorowym słodko - kwaśnym sosie 263

osuszyć  papierowym ręcznikiem. Przyprawić solą i pieprzem, i obtoczyć lekko w mące. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Usmażone, gorące śledzie, ułożyć w słoiku lub naczyniu, które możemy zamknąć. Zalać gorącym sosem, przykryć i odstawić do wystygnięcia. Przechowywać w lodówce przynajmniej przez kilka dni. Drobne ości pod wpływem kwaśnego sosy zmiękną w tym czasie, a mięso

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pizza z otrębami żytnimi - Lutowe Wyzwanie Blogerek i Blogerów 171

łyżka ziół prowansalskich , duża szczypta soli , 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Wszystkie składniki połączyć. Jeśli często robicie pizzę, to taki sos może stać w lodówce w zakręconym słoiku przez 3-4 dni. Tak przygotowaną pizzę przekładamy na wyjętą z nagrzanego piekarnika blachę i pieczemy przez kilkanaście minut. (Przy włączonym termoobiegu trwa to krócej.) Kiedy pizza ma lekko zrumienione brzegi

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto rozetowe, czyli drożdżowiec z dżemem i migdałami 174

przepis (który nieco zmodyfikowałam) polecam również Wam :) Składniki: 125 ml mleka , 375 g mąki , 30 g drożdży , 50 g cukru , 75 g masła , 1 jajko , 1/4 łyżeczki soli , średni słoik ulubionego dżemu - użyłam śliwkowego z dodatkiem cynamonu, 100 g posiekanych migdałów - użyłam płatków migdałowych. Drożdże rozetrzeć z cukrem aż do ich rozpuszczenia. Dodać ciepłe mleko i wymieszać. Wsypać przesianą mąkę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak w cieście naleśnikowym z sosem słodko-kwaśnym 404

postoi kilka dni. Można nawet pokusić się na zrobienie jego większej ilości, przełożenie do słoiczków i zapasteryzowanie. A potem, kiedy na zrobienie obiadu nie będzie zbyt dużo czasu, otwieramy słoik i podgrzewamy sos. Usmażenie kurczaka to już kwestia kilkunastu minut. Kurczak: 2 średnie pojedyncze piersi z kurczaka , 2 jajka , pół szklanki mleka , mąka pszenna , sól ,  ok. 2 czubate łyżeczki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bananowe babeczki z blond czekolą 220

dość gęsty, ale trzymany w temperaturze pokojowej przypomina gęstą polewę.  Smak kremu? No cóż, nie będę się rozpisywać ;) Jest tak pyszny, że znika zdecydowanie zbyt szybko :) przy następnym słoiku spróbuję określić ten (pyszny) smak ;)  Każdemu łasuchowi polecam Czeko'lę :)  Idealnie pasuje do deserów, ale też jako polewa do ciast i ciasteczek. Zerknijcie do sklepu  Anielskie Przysmaki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Czekoladowe powidła śliwkowe 151

cukru waniliowego.  Kakao przesiać przez sitko i dokładnie wymieszać z powidłami. Po kilku minutach zdjąć z ognia, a powidła przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić je i pasteryzować w tradycyjny sposób. Tymi powidłami poczęstowałam kilka osób i wszyscy twierdzili, że są bardzo smaczne :) Pasuje do nich świeża

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ketchup z cukinii i pomidorów 293

pomidory, cebulę i czosnek wymieszać razem. Jeśli ketchup jest zbyt rzadki można go jeszcze podgotować do odparowania wody. Na końcu doprawić solą, papryką i pieprzem cayenne.  Przekładać do słoików i pasteryzować przez 15-20 minut. Ketchup ma barwę jaśniejszą niż tradycyjny, kupowany w sklepie. Jest jednak smaczniejszy i pachnący. Można go podawać do wędlin, kiełbas grzanych w wodzie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dżem z cukinii z nutą mięty 246

cytryny podałam orientacyjnie, według mojego smaku.) Zagotować i przestudzić lekko. Listki mięty dorzucić do cukinii i wszystko razem zmiksować lub przetrzeć przez sito. Dżem nakładać do wyparzonych słoików, zakręcać i pasteryzować przez kilkanaście minut. Dżem, kiedy jest zimny, wtedy staje się konsystencja zbliżony do galaretki. W temperaturze pokojowej przypomina mus jabłkowy. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Aksamitny dżem jeżynowo - porzeczkowy 210

smakować, więc dosładzajmy go według swojego smaku :) Gotowy dżem nakładamy do słoiczków i pasteryzujemy przez kilkanaście minut. Można też nałożyć wrzący, natychmiast zakręcić słoik i postawić go "do góry nogami", czyli na dekielku :) Ja jednak wolę pasteryzować krótko dla pewności, że nie zepsuje się :) Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Przecier pomidorowy z bazylią 192

dodaniem bazylii można taki przecier przetrzeć przez sito. Ja używam najdrobniejszego sitka do mielenia, które w wystarczającym dla nas stopniu rozdrabnia pestki i skórkę. Tak przygotowany przecier przelać do słoików i pasteryzować przez kilkanaście minut. Smacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kandyzowany imbir i syrop imbirowy 210

klik!< Przymierzałam się do niego dłuższy czas aż w końcu wraz z nadejściem pierwszych jesiennych dni zrobiłam. Stoi teraz na wierzchu i podgryzam go. No dobra, podgryzałam...bo słoik już prawie pusty ;) Bardzo lubię imbir. Dodaję go do wielu potraw, bo nie dość, że zaostrza smak to nadaje lekkiego, orzeźwiającego tonu potrawom. Bez imbiru nie wyobrażam sobie już mojej

Codzienna kuchnia niecodzienna
Kurczak duszony w sosie słodko - kwaśnym 1213

ilości i przechowywać w słoiczkach. Pasteryzowanie zajmie kilka-kilkanaście minut, a kiedy mamy ochotę na takie danie, to wystarczy przygotować kurczaka w kilka minut, a następnie odkręcić słoik i gotowe :) Jeśli pokusicie się o przygotowanie takiego kurczaka, to zróbcie od razu większą ilość sosu i przechowajcie go w słoiczkach do następnego razu :) Sos słodko-kwaśny

Codzienna kuchnia niecodzienna
Delikatna potrawka z kurczaka z sosem jogurtowym 879

ilości, że na kolejny posiłek nie wystarczą. Jestem zwolenniczką rozsądnego gospodarowania, więc jeśli zostanie mi porcja zupy, to przelewam ją do mniejszego pudełeczka i mrożę lub przelewam do słoika i pasteryzuję krótko. Takie drobne zapasy zawsze się przydadzą, kiedy będziemy mieć wyjątkowo zabiegany dzień. Wystarczy wtedy odgrzać, nawet każdemu domownikowi coś innego, ale zawsze będzie to lepsze niż zamówienie jedzenia

Codzienna kuchnia niecodzienna
Dyniowe puree 168

ugotowaniu odciskam z nadmiaru wody. Można to zrobić używając dużej gazy lub sitka. Ja najczęściej odciskam dynię w dłoniach. Taką odciśniętą dynię upycham w słoikach i pasteryzuję. Można też zamrozić ją w woreczkach lub pudełeczkach. Na zimę jak znalazł :) Kto zrobił zapasy dyni na zimę

Codzienna kuchnia niecodzienna