słoik - 12348 przepisów (strona:652/824)

Konfitura wiśniowa 122

wykonania: 1. Wiśnie płuczemy i drylujemy. 2. Wkładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy żelfix i gotujemy 3 minuty. 3. Wsypujemy cukier, mieszamy aż zniknie piana. 4. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Zakręcamy  i stawiamy do góry dnem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Jabłka do szarlotki na zimę 169

świetnie się sprawdziły. Składniki: dowolna ilość jabłek cukier Sposób przygotowania: 1. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku. 2. Owoce wkładamy do słoików. Na wierzch wsypujemy trochę cukru (ilość zależy od słodkości jabłek). 3. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Cukinia a'la ananas 244

dobę. 3. Następnie cukinię odcedzamy, do zalewy dodajemy cukier, cukier waniliowy i goździki. Zagotowujemy. Wkładamy cukinię i gotujemy jeszcze 5-7 minut. 4. Cukinię z zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 15 minut. 5. Z podanych proporcji wyszło mi 10 słoiczków różnej wielkości. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto maślankowe z czarną porzeczką 161

zrobienia tego ciasta można użyć świeżych owoców lub ze słoika ( KLIK ). Składniki: 2,5 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 3 jajka 1 szklanka maślanki 1/2 szklanki oleju + szklanka czarnych porzeczek + kruszonka (2 łyżki mąki, 1 łyżka cukru, 1 łyżka masła) Sposób przygotowania: 1. Osobno wymieszać suche, a osobno mokre składniki

Kuchnia domowa Ani
Wiśnie z nalewki 318

Szkoda było mi wiśni z nalewki . Można je oczywiście zjeść, choć są mocno alkoholowe :) Ja wiśnie zapakowałam w słoiki i będę mieć fajne alkoholowe owoce i syrop do wykorzystania :) Składniki: wiśnie z nalewki 0,5 litra wody 0,5 kg cukru Sposób przygotowania: 1. Wiśnie przekładamy do słoiczków. 2. Z wody i cukru robimy syrop, zalewamy wiśnie. Zakręcamy i pasteryzujemy

Kuchnia domowa Ani
Dżem brzoskwiniowy 123

puszczą sok i będą miękkie. Dodać żel fix, sok z cytryny i gotować i mieszać 2-3 minuty. 2. Dodać cukier i jeszcze chwilkę gotować. Gorący dżem przełożyć do słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Suszony seler 186

Blaszkę pozostawiamy w ciepłym, przewiewnym i słonecznym miejscu. Suszyłam w spokojny słoneczny dzień na balkonie. Co jakiś czas musimy przemieszać selera, by się równomiernie wysuszył. Suchy seler przechowujemy w słoiku lub innym szczelnym naczyniu. Takiego selera używam głównie do zup. W podobny sposób można wysuszyć natkę pietruszki, koperku i innych zieleninek

Kuchnia domowa Ani
Tort czekoladowy z wiśniami 232

oleju Krem: 500 g serka mascarpone 250-300 ml śmietanki 30% 200-250 g kremu typu nutella 1/2 szklanki wiśni (z syropu lub nalewki ) Dodatkowo: syrop z wiśni ze słoika wiśnie tarta gorzka czekolada galaretka z czarnej porzeczki 1 galaretka wiśniowa zrobiona wg przepisu na opakowaniu (odrobinę zmniejszamy ilość wody) Sposób wykonania: 1.Robimy biszkopt: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kiszonego kalafiora 189

Składniki: 1 słoik kiszonego kalafiora ( KLIK ) 3 jajka 150 g sera żółtego majonez sól pieprz Sposób wykonania: 1. Kalafior pokroić drobniej. 2. Jajka ugotować na twardo, pokroić w kosteczkę. 3. Ser żółty zetrzeć na tarce jarzynowej. 4. Wszystko wymieszać, dodać majonez i doprawić solą i pieprzem. Smacznego!!! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
Śledzie po kaszubsku 1233

kawałki, u mnie kawałki na jeden kęs. Pokrojone śledzie wymieszać z wystudzonym sosem. Gdyby sos zrobił się za gęsty dodać odrobinę oleju. Wszystko dokładnie wymieszać. Śledzie przełożyć do słoika i wstawić do lodówki na 1-2 doby aby się przegryzły

Monia miesza i gotuje
Babeczki z kruszonką i malinami deserowymi Nasza Chata 178

okazji innych wypieków najbardziej lubię ją na tych właśnie babeczkach. :-) W zależności od pory roku, dodaję na nie różne owoce (wiśnie, brzoskwinie, truskawki). Zimą najlepiej smakują z malinami ze słoika. Takie wspomnienie lata. ;-) Przepis znalazłam dawno temu w Internecie, niestety nie pamiętam gdzie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

Szefowa kuchni
Śledzie w ziołach, czosnku i suszonych pomidorach 197

kawałki, posypać ziołami, dodać pokrojone pomidory oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wycisnąć przez praskę czosnek. Dodać sok wyciśnięty z jednej cytryny. Wszystko  wymieszać  Śledzie ułożyć  w słoiku. Ocet połączyć z olejem. zalać śledzie. Najlepiej smakują po dwóch trzech dniach. SMACZNEGO   Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie

W kuchennym oknie Ewy
Piernik z suszoną śliwką 166

cukru 120 g miodu 120 g masła 50 ml mleka 80 g białej czekolady 4 jajka przyprawa do pierników otarta skórka z jednej pomarańczy 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego pół słoika powideł śliwkowych 1/2 łyżeczki  proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Polewa: 100 g czekolady deserowej 3-4 łyżki mleka garść orzechów włoskich WYKONANIE Z łyżki cukru

W kuchennym oknie Ewy
Zupa dyniowa (+ suszenie pestek dyni) 202

połowy cytryny. Dosypujemy cukru, papryki i soli. Gotujemy chwilę i gotowe!  Gdy pestki są już wysuszone, część obieramy , by wsypać do zupy, a resztę możemy przełożyć np. do słoika, by mieć zdrową przekąskę gdy najdzie nas ochota. Zupę nalewamy do miseczek, nakładamy po łyżce śmietany i posypujemy pestkami. Możemy udekorować świeżymi ziołami, które aktualnie mamy w domu

Zakręcony Widelec
Pierniczki 163

przygotowałam ciasto, a dzisiaj razem z moją córką Alicją upiekłyśmy je. Ogromną frajdę sprawiło nam ich ozdabianie. Składniki: 2 kg mąki szymanowskiej 0,5 kg masła lub margaryny 1 słoik miodu sztucznego (taki jak od dżemu) 2,5 szklanki cukru 4 op. przyprawy do pierników (po 2 dag) 14 zmielonych goździków 20 sztuk zmielonego ziela angielskiego 1 paczka kakao (ilość

Salonik smaków