Napiekłam się wczoraj chlebów ale dzisiaj i tak usłyszałam "pie bebe" czyli chlebek i zobaczyłam Syncia ze słoikiem zakwasu w ręce (!). Szybka reakcja i szybkie wykonanie nie chlebka ale lekko słodkich i bardzo mięciutkich precli. W sam raz na drugie śniadanko :) przepis od Pauli . 100ml mleka 20g świeżych drożdży 50g cukru 250g mąki pszennej 40g miękkiego masła do posmarowania
Dzieje kuchennej WiewióryDawno, dawno temu za górami, za lasami... tak mogłabym zacząć opowieść o mojej przygodzie z tym wypiekiem. Dostałyśmy z mamą słoik zaczynu, karmiłyśmy, pielęgnowałyśmy a potem strasznie trudno było nam się z nim rozstać. Stał w zamrażarce i czekał na kolejne pieczenia. Wilgotny, pachnący, u nas zawsze z cykatą i kokosową posypką. Tym razem zaczyn dostałam od psiapsiółki i postąpiłam
Dzieje kuchennej WiewióryRecykling szafkowo lodówkowy trwa. Robię miejsce na nowe przetwory, które zaczynają zapełniać słoiki sukcesywnie wyjmowane ze schowka. Dzisiaj w ramach małego co nieco powstał pudding ryżowy z cytrynową nutką, lekki, orzeźwiający i baaaardzo pyszny. Inspiracją był przepis Marty. Wykorzystałam zalegający w garnku ugotowany już ryż oraz słoiczek trochę za słodkiego dżemu czereśniowego
Dzieje kuchennej Wiewiórylodówce. I najczęściej takie są najlepsze. Składniki: 1 por większy (biała część) 200 g chudej szynki 3 jajka ugotowane na twardo 0,5 puszki kukurydzy konserwowej 0,5 słoika selera konserwowego 2 łyżki gęstej śmietany 3-4 łyżki majonezu sól, pieprz, cukier do smaku Przygotowanie: Por oczyścić i pokroić w cieniutkie półplasterki. Szynkę pokroić w słupki. Jajka pokroić w kostkę
Ala piecze i gotujeMalibu: * rum- 350 ml * wiórki- 200 g * mleko skondensowane niesłodzone- 500 ml (lub kremówka) * cukier- 1 szklanka * opcjonalnie syrop barmański kokosowy- 2 łyżki Wiórki kokosowe przesypać do litrowego słoika, zalać rumem, dobrze zakręcić i odstawić na 2 dni. Po 2 dniach 'leżakowania', w dużym garnku podgrzać mleko razem z cukrem, mieszając, aż do jego rozpuszczenia i ostudzić. Do garnka
Kraina Miodem Płynącamoczymy i kroimy. Cebulę kroimy kostkę i dusimy na patelni na oleju. Do cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy i wcześniej namoczone rodzynki, solimy i doprawiamy pieprzem. Wszystko studzimy. W słoiku układamy warstwami śledzie oraz cebulę z rodzynkami i koncentratem pomidorowym. Smacznego
Salonik smakówwigilijny. Tego smaku nie da się powtórzyć w żaden inny dzień. SKŁADNIKI: 450 g śledzi po góralsku (z cebulką) 4-5 jajek 1 ogórek korniszony 1/2 małego słoika słodkiej papryki konserwowej (marynowana) 6 łyżek śmietany 18% NIE trzeba przyprawiać! WYKONANIE: Jajka ugotować na twardo - ugotować wodę, do wrzącej wody włożyć jajka i gotować przez 10 minut. Wyciągnąć z wody
Serce zamknięte w formie pysznościchwilę gotujemy cały czas mieszając 3/ Ściągamy z kuchenki czekoladę gorzką z kremówką i dodajemy czekoladę białą aż do rozpuszczenia następnie dodajemy olej kokosowy i miód. 4/ Przelewamy do słoików, a po ostygnięciu wkładamy do lodówki na noc. 5/ Wyjmujemy z lodówki i smarujemy! SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaostrym posmakiem - myślę że Wam posmakuje. Zabierajmy się do pracy! Czas przygotowania: 75minut Dla 4-5osób Składniki: 400g. uprzednio namoczonej cieciorki 6 łyżeczek chrzanu tartego ze słoika ponad litr wywaru z włoszczyzny, liścia laurowego i ziela angielskiego. Sól himalajska, szałwia suszona Ser dziugas w plastrach 200g Śmietanka kremówka 30% tł. 200ml Przygotowanie: 1/ Do wywaru warzywnego wlewamy ciecierzycę
Kuchnia PROzdrowotnasparzam, aby pozbyć się goryczy i ostrości. Następnie kroję w półtalarki. Z musztardy i miodu przygotowuję sos: miód podgrzewam, łączę z musztardą, dodając przyprawy. Zostawiam do ostudzenia. W słoiku układam warstwami cebulę i ryby, przekładając porcją sosu. Zostawiam na 1-2 dni w lodówce, szczelnie zamknięte. SMACZNEGO! *** Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiŚledzie moczymy w wodzie aby usunąć nadmiar soli (około godziny). Kroimy na kawałeczki. Pomarańcza obieramy bardzo dokładnie nie może być białej skórki. Chili kroimy na paseczki lub krążki. W słoiku mieszamy posiekane daktyle, pokrojone pomarańcze, chili i śledzie. Doprawiamy pieprzem. Zalewamy olejami po samą górę. Zamykamy szczelnie. Wstawiamy do lodówki minimum na całą noc. Gotowe! Pychota! Zapraszam na mój profil
SMYKWKUCHNIpodzielić na trzy części. Każdą wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy. Nakłuć widelcem. Każdą część piec około 10 minut w temp. 180st. Ostudzić. Krem: 1/2 słoika dżemu z czarnej porzeczki, 130g kaszy manny, 120g cukru, 1 litr mleka, 200g margaryny Palmy z Murzynkiem. Kaszę rozpuścić w szklance mleka. Resztę mleka zagotować
Z miłości do słodkościgotujemy. W szklance wody rozrabiamy mąkę - robiąc zaklepkę i dodajemy do potrawy. Następnie gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na sam koniec przyprawiamy suszonym majerankiem. Fasolkę warto jest zagotować w słoiki i mieć w zapasie w lodówce :) Fasolka po bretońsku
Bon Appetit Małgorzatyskładniki: 2 paczki ciastek owsianych słoik masła orzechowego 1/4 kostka masła tabliczka czekolady najlepiej gorzkiej Ciastka rozkruszamy na piasek w blenderze albo wałkiem do ciasta. Rozkruszone ciastka mieszamy z masłem orzechowym i masłem. Gotową masę chłodzimy w lodówce. Następnie w dłoniach formujemy kulki i wstawiamy do lodówki. W tym czasie w kąpieli wodnej roztapiamy czekoladę
Bon Appetit MałgorzatyCały rok czekam na malinówki z ogrodu. Nie ma nic lepszego niż domowa zupa ze świeżych pomidorów a nie takich ze słoika :) Składniki: 1 kg dojrzałych pomidorów ( u mnie malinówki z działki) ćwiartka kurczaka (może być inne mięso np. wołowina z kością), 2 marchewki, 1 pietruszka kawałek selera, por, liść laurowy, 2 ziela angielskie, pieprz, sól
Bon Appetit Małgorzaty