już miękka, by dżem miał gładką konsystencję. 2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając. 3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką. Zostawiamy tak aż do ostygnięcia. 4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć
Kuchnia domowa Aniczasami tylko marchew kroiliśmy w plasterki. Oto nasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy. Składniki: 1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg) 2 marchewki 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach pieprz mielony sól kilka ząbków
Kuchnia domowa Anigotowałam pierwszy raz 2 godziny, a drugiego i trzeciego dnia po 30-40 minut). Nie używamy pokrywki, bo śliwki powinny odparować. 4. Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut. 5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek. Smacznego
Kuchnia domowa AniKrem: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1/4 kostki margaryny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki płatki migdałów Sposób przygotowania: 1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek
Kuchnia domowa AniKrem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych ) 1 galaretka (dowolny smak) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut. Wystudzić
Kuchnia domowa AniPropozycja sałatki na świąteczny stół. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 1 mały słoik selera pokrojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 jabłka 4-5 jajek 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 20 dag szynki konserwowej posiekany szczypiorek sól, pieprz majonez 2 pomidory Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę
Kuchnia domowa Anigorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystko podgrzać, ale nie gotować. 2. Zestawić z ognia, wlać wódkę i całość wymieszać. Przelać do słoika i odstawić na 2-3 dni. 3. Trunek przefiltrować dwukrotnie przez gazę lub tetrówkę, przelać do butelki. 4. Krupnik jest gotowy do spożycia. Wychodzi ok 1 litra trunku. Na zdrowie
Kuchnia domowa Anisłodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 kg jabłek + 3-4 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka: 5 białek 1 kisiel truskawkowy 3/4 - 1 szklanka cukru Sposób wykonania: 1. Margarynę
Kuchnia domowa Aniprażonych jabłek lub świeżych owoców. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 250 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych) 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki
Kuchnia domowa Aniubiegły weekend zrobiłam taką sałatkę i bardzo mi przypadła do gustu. Z chęcią powtórzyłabym ją w Święta! Składniki: 1 słoik marynowanych pieczarek (po odsączeniu z zalewy 400-500g) 1 puszka kukurydzy 3 jajka 4-5 ogórków kiszonych 1 jabłko 1 cebula biała lub czerwona 1/2 pęczka koperku majonez musztarda pieprz i sól Sposób wykonania: 1. Pieczarki kroimy w plasterki
Kuchnia domowa Anisyropu. Wymieszać. Odstawić na 48 godzin 3. Zlać syrop, wlać do słoiczków lub buteleczek i zapasteryzować. Można też po zlaniu syropu zagotować go, gorący przelać do butelek i słoików i mocno zakręcić. Smacznego
Kuchnia domowa Anikurkumą Sałatka pieczarkowo-paprykowa Sałatka szwedzka Sałatka z kalafiorem, papryką i ogórkiem Mizeria na zimę Warzywa w marynatach / zalewach Buraczki w zalewie octowej (całe) Botwinka pasteryzowana Fasolka szparagowa do słoików Kiszony kalafior Ogórki korniszone (konserwowe) I Ogórki korniszone (konserwowe) II Ogórki korniszone z miodem Ogórki kiszone Ogórki kiszone z chilli Ogórki małosolne Ogórki kanapkowe słodko-kwaśne Papryka konserwowa Papryka
Kuchnia domowa Aniodprowadzamy rurką do garnka. Nie wyrzucamy owoców! Przydadzą się do zrobienia dżemu. 4. Sok podgrzewamy, dosładzamy wedle uznania. Zagotowujemy, ściągamy pianę i sok przelewamy do buteleczek lub słoików. Mocno zakręcamy. Można zapasteryzować, ale nie jest to konieczne. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwykonania: 1. Wiśnie płuczemy i drylujemy. 2. Wkładamy do garnka, zagotowujemy, dodajemy żelfix i gotujemy 3 minuty. 3. Wsypujemy cukier, mieszamy aż zniknie piana. 4. Gorącą konfiturę przekładamy do słoików. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Smacznego
Kuchnia domowa Aniświetnie się sprawdziły. Składniki: dowolna ilość jabłek cukier Sposób przygotowania: 1. Jabłka myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłka odciskamy z nadmiaru soku. 2. Owoce wkładamy do słoików. Na wierzch wsypujemy trochę cukru (ilość zależy od słodkości jabłek). 3. Zakręcamy i pasteryzujemy 10 minut. Smacznego
Kuchnia domowa Ani