słoik - 12348 przepisów (strona:651/824)

Pizza ze szparagami i gorgonzolą (lekko zjarana ale smaczna) ;) 178

zioła (bazylia, oregano, tymianek) Dodatki do ciasta: wiązanka szparagów (u mnie białe) 6 plasterków sera mozzarella 300 g szpinaku (u mnie mrożony w liściach) kilka pomidorków suszonych ze słoika z oliwą 100 g sera gorgonzola pół słoiczka przecieru pomidorowego suszone oregano świeża bazylia do dekoracji pół czerwonej cebuli 2 ząbki czosnku oliwa do smażenia sól, pieprz Szpinak smażymy

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z wędzonym kurczakiem i fasolą 457

planie ponownie ją zrobić, ponieważ gościom zawsze smakuje :)  Składniki: -2 wędzone udka (moje z lidla) -150-200 g kostka żółtego sera -1 puszka czerwonej fasoli -1 duży słoik mieszanki meksykańskiej (marchewka, kukurydza i groszek) -2 ogórki konserwowe -2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego -2 łyżki majonezu -sól, pieprz Mięso obieramy z kości i kroimy w kostkę. W kostkę także kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Moja wersja burrito w chlebku pita :) 134

mielonym i z dużą ilością czosnku :)  Składniki:  0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego np. łopatki 3 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów + sok pomidorowy z puszki 1 mały słoik mieszanki meksykańskiej (kukurydza, groszek, marchewka) 1/2 puszki czerwonej fasoli (fasola odsączona) 3 szalotki lub 1 czerwona cebula 1 pęczek świeżej kolendry  4 chlebki pita (podgrzane w piekarniku) olej

Bon Appetit Małgorzaty
Pierniczki. Przepis z Ikei ;) (Pepparkakor) 133

Pierniczki po upieczeniu są twarde, dopiero po kilku dniach kruszeją. Po wystygnięciu możemy je udekorować wg upodobań. Ja zrobiłam to marmoladą, lukrem i cukiereczkami.  Przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Zachowują świeżość bardzo długo :) pierniczki z ikei

Bon Appetit Małgorzaty
Fasolka po bretońsku z suszonymi pomidorami 177

warzyw to nadal posiłkuję się potrawami jednogarnkowymi, typowymi na zimę. Uwielbiam fasolkę po bretońsku. Ale z wiadomych przyczyn, jem ją tylko przez 1 dzień, a resztę potrawy wekuję do słoików ;) Tym razem postanowiłam uszlachetnić tradycyjny gar fasoli o dodatek suszonych pomidorów, które mogłabym jeść non stop.  Do tej potrawy zainspirowały mnie produkty wędliniarskie   Nove   bez zbędnej

Bon Appetit Małgorzaty
Sernik orzechowy z brzoskwiniami 241

zrobiłam według innego przepisu ( Siostra Anastazja podaje ciasto kruche z 5-ciu żółtek - a mi szkoda było znów tyle białek zostawiać, bo i tak mam w zamrażarce już 2 słoiki zamr ożonych białek). A po drugie, nie dzieliłam ciasta kruchego na dwie części, tylko wyłożyłam całość na spód. Można więc podzielić ciasto , jedną częścią wyłożyć spód, a drug ą część

Kuchnia domowa Ani
Sałatka z kurczakiem i selerem 711

Przepis znalazłam w gazetce Przyślij przepis, Sał atki i surówki (nr 24 - 5/2011). Pol ecam, jest naprawdę pyszna. Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka mały słoik selera 1 czerwona papryka 1 puszka kukurydzy 2-3 ogórki kiszon e 3 jajka 200 ml jogurtu naturalnego 3-4 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy sól, pieprz przyprawa do drobiu olej do smażenia mięsa

Kuchnia domowa Ani
Jabłecznik 159

Składniki: Cias to: 6 jajek 1 szklanka mąki krupczatki (można pół na pół z zwykłą pszenną) 3/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa:  1 litrowy słoik prażonych jabłek 1 dowolna galaretka (u mnie brzoskwiniowa) Sposób przygotowania: 1. Ż ół tka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, po trochę cukru, mąk

Kuchnia domowa Ani
Botwinka pasteryzowana na zimę 203

zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła warzywa. Gotujemy bez przykrycia przez kwadrans. 4. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny lub octem do smaku. Gorącą botwinkę przelewamy do słoików i pasteryzujemy ok 15-20 minut. Zimą taką botwinkę przelewamy do wywaru warzywnego lub mięsnego, doprawiamy do smaku, dodajemy np. białą fasolkę z puszki czy inne warzywa i mamy naprawdę

Kuchnia domowa Ani
Sok truskawkowy 188

garnka. Pulpę owocową zachowujemy na dżem. 4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 75 dag cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek.  5. Jeśli przelewamy sok do słoiczków, to wystarczy je nakryć np. ręcznikiem, by wieczka złapały. Jeśli zaś wlewamy sok do butelek (takich jak moje) to należy chwilkę

Kuchnia domowa Ani
Koktajl jagodowy z otrębami 126

tygodniu - tym razem z jagodami. Można go zrobić ze świeżych jagód, mrożonych, a nawet z jagód w cukrze . Składniki: pół szklanki jagód świeżych lub mrożonych / lub mały słoik borówek w cukrze 1 banan 3 łyżki ortębów niepełna szklanka mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia, miksujemy i podajemy :) Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Dżem z cukinii 133

smażyć, aż cukinia się rozgotuje i rozpadnie. 3. Dodać cukier i nadal smażyć do rozpuszczenia. 4. Wsypać dowolne galaretki, wymieszać do rozpuszczenia i gorący dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Sałatka do obiadu z marynowaną fasolką 217

jeden ze sposobów na wykorzystanie marynowanej fasolki szparagowej . Przepis znalazłam na Moim gotowaniu . Składniki: kilka liści sałaty masłowej 2 pomidory 1 słoik fasolki marynowanej sól, pieprz oregano, bazylia 2-3 łyżki oleju lub oliwy Sposób przygotowania: 1. Umytą sałatę rwiemy na kawałki. 2. Odsączoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. 3. Umyte pomidory kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy

Kuchnia domowa Ani
Dżem z czerwonych mirabelek 121

słodkie są mirabelki) i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minut. Zestawiamy z gazu i mieszamy jeszcze chwilę, aż piana zniknie. 5. Gorący dżem przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcamy, stawiamy do góry nogami przynajmniej na 5 minut. 6. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się

Kuchnia domowa Ani