słoik - 12348 przepisów (strona:654/824)

Piernik staropolski 372

font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ciasto dojrzewające 4 słoiki 290 g powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą

kulinarnyswiatdomi
Kandyzowane cytrynki i syrop cytrynowy 138

pięknego złotego koloru.  Wyjmować jeszcze gorące plasterki, odsączać je na papierowym ręczniku i ciepłe obtaczać w cukrze. Układać najlepiej w szklanym naczyniu (np. słoiku) i przesypywać lekko cukrem.  Kandyzowane cytrynki są fajnym przysmakiem do podjadania lub do dekoracji :) Syrop przecedzić jeśli ktoś lubi klarowne syropy. Przechowywać w zamkniętej buteleczce i stosować

Codzienna kuchnia niecodzienna
Piernik staropolski 233

duże jajka 1/2 szklanki zimnego mleka 3 pełne łyżki domowej przyprawy do piernika , lub 3 opakowania gotowej przyprawy do piernika www.Skworcu.com.pl 3 łyżeczki sody  Dodatkowo: 2 - 3 słoiki  powideł śliwkowych Polewa: 15 - 20 dag czekolady  3-4 łyżki mleka 1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier aż składniki się połączą, nie doprowadzamy

Apetyczna babeczka
Śledzik w oleju 239

Płaty śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Następnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło

Monia miesza i gotuje
Zakwas buraczany 151

laurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko  zalewamy gorącą wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe  miejsce. Po kilku dniach zakwas możemy przelać do słoika. Doskonały na barszcz wigilijny. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Confit z kaczki 123

lodówki. Jest gotowe do jedzenia po ok 5 dniach , w lodówce możemy w ten sposób przechowywać confit przez wiele tygodni Tłuszcz można przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić i wykorzystać przy kolejnym confit propozycja podania potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego  tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra

Stare Gary
Gravlax w burakach czyli łosoś po szwedzku 198

skórą bez ości  ( ok 700 g) ok16 g gruboziarnistej soli morskiej  50 g brązowego cukru  40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika) 300 g surowych buraków, obranych i grubo startych 50 ml wódki duży pęczek świeżego koperku   (posiekany) , a najlepiej kopru  1 cytryna sos musztardowo - koperkowy 200 ml kwaśnej śmietany

Stare Gary
Szarlotka na półkruchym cieście 167

formy nadzienie z jabłek 1 kg kwaskowatych jabłek cynamon wanilia lub cukier waniliowy ok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkie rodzynki (opcjonalnie) lub gotowy mus z jabłek ( słoik 1 l) przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać

Stare Gary
Majonez domowy 142

cytryny i resztą octu.  Sok z cytryny i ocet wlewać stopniowo, próbując co chwilę , aby majonez nie stał się zbyt kwaśny. Według J.O można przechowywać w sterylnym słoiku w lodówce przez okres do jednego tygodnia. Robiłam z połowy porcji, do ubijania używałam blendera z odpowiednią końcówką , wszystko zajęło góra 10 min. a było dobre Polecam

Stare Gary
Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty 186

Jarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna.  Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem  okazał się ekologiczny czyli "prosto

Stare Gary
Zakwas na żurek 144

Mieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnął właściwy stopień ukwaszenia, przelałam go do słoika i wstawiłam do lodówki Uwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się kawałek chleba żytniego. Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ) więc

Stare Gary
Sałatka z łososia, szparagów i jajka 203

efektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki.  składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka  przygotowanie Wymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli

Stare Gary
Karczochy w dresingu ziołowo cytrynowym 149

karczochy wymieszane z czosnkiem, ziołami i oliwą są pyszne. Polecam. Przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut" składniki ok 400 g karczochów z puszki lub słoika, osączone 1 - 2 drobno posiekane ząbki czosnku sok z cytryny garść szczypiorku i pietruszki sól, pieprz przygotowanie Odsączyć karczochy z zalewy. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Skropić

Stare Gary
Metka cebulowa 176

zdaniem jest w sam raz, pozostałe przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej cebuli i sporo majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna

Stare Gary
Zielona sałatka z groszkiem, fenkułem, ogórkami i szparagami 191

wrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości,  w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy i potrząsamy do wymieszania się składników. Wszystkie składniki sałatki przestudzić i przełożyć do miski. Polać sosem i  chłodzić

Stare Gary