font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: ciasto dojrzewające 4 słoiki 290 g powideł śliwkowych 100 g orzechów włoskich Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 3 równe części. Formę do pieczenia o wymiarach 22x38 (lub większej) wyłożyć papierem do pieczenia. Każdą
kulinarnyswiatdomipięknego złotego koloru. Wyjmować jeszcze gorące plasterki, odsączać je na papierowym ręczniku i ciepłe obtaczać w cukrze. Układać najlepiej w szklanym naczyniu (np. słoiku) i przesypywać lekko cukrem. Kandyzowane cytrynki są fajnym przysmakiem do podjadania lub do dekoracji :) Syrop przecedzić jeśli ktoś lubi klarowne syropy. Przechowywać w zamkniętej buteleczce i stosować
Codzienna kuchnia niecodziennaduże jajka 1/2 szklanki zimnego mleka 3 pełne łyżki domowej przyprawy do piernika , lub 3 opakowania gotowej przyprawy do piernika www.Skworcu.com.pl 3 łyżeczki sody Dodatkowo: 2 - 3 słoiki powideł śliwkowych Polewa: 15 - 20 dag czekolady 3-4 łyżki mleka 1. W garnku z grubym dnem podgrzewamy masło, smalec, miód i cukier aż składniki się połączą, nie doprowadzamy
Apetyczna babeczkaPłaty śledziowe wymoczyć we wodzie aby pozbyć się słonego smaku. Następnie pokroić na małe kawałki, ja kroję takie na jeden kęs. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W słoiku ułożyć kawałki śledzia na przemian z pokrojoną cebulką. Dodać listki laurowe i ziarenka angielskiego ziela. Wszystko zalać olejem. Odstawić na 1-2 dni do lodówki aby wszystko się przegryzło
Monia miesza i gotujelaurowy , ziarna ziela angielskiego , czosnek skrojony w drobną kostkę. Wszystko zalewamy gorącą wodą. Nakrywamy ściereczką i wstawiamy w ciepłe miejsce. Po kilku dniach zakwas możemy przelać do słoika. Doskonały na barszcz wigilijny. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewylodówki. Jest gotowe do jedzenia po ok 5 dniach , w lodówce możemy w ten sposób przechowywać confit przez wiele tygodni Tłuszcz można przechować w lodówce kilka tygodni w słoiku lub zamrozić i wykorzystać przy kolejnym confit propozycja podania potrzebną ilość nóg wyciągnąć z zastygłego tłuszczu, nadmiar zeskrobać. Nogi smażyć lub piec ( 190st. C) przez 15- 20 min aż skóra
Stare Garyskórą bez ości ( ok 700 g) ok16 g gruboziarnistej soli morskiej 50 g brązowego cukru 40 g świeżego chrzanu, obranego i drobno startego ( lub tartego ze słoika) 300 g surowych buraków, obranych i grubo startych 50 ml wódki duży pęczek świeżego koperku (posiekany) , a najlepiej kopru 1 cytryna sos musztardowo - koperkowy 200 ml kwaśnej śmietany
Stare Garyformy nadzienie z jabłek 1 kg kwaskowatych jabłek cynamon wanilia lub cukier waniliowy ok 100 g cukru - lub więcej jak lubimy słodkie rodzynki (opcjonalnie) lub gotowy mus z jabłek ( słoik 1 l) przygotowanie: Wszystkie składniki ciasta wrzucić do malaksera i mieszać dopóki nie połączą się w kulę Można ciasto zagnieść ręcznie : Mąkę przesiać , dodać masło, posiekać szerokim nożem, wymieszać
Stare Garycytryny i resztą octu. Sok z cytryny i ocet wlewać stopniowo, próbując co chwilę , aby majonez nie stał się zbyt kwaśny. Według J.O można przechowywać w sterylnym słoiku w lodówce przez okres do jednego tygodnia. Robiłam z połowy porcji, do ubijania używałam blendera z odpowiednią końcówką , wszystko zajęło góra 10 min. a było dobre Polecam
Stare GaryJarmarku Staropolskim zobaczyłam czerwoną , kiszoną kapustę. Niewiele myśląc kupiłam 0.5 kg. Mojej, domowo ukiszonej , były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto
Stare GaryMieszamy każdego dnia. Mój zakwas z dodatkiem zakwasu żytniego był już dobry po 4 dniach. Kiedy zakwas osiągnął właściwy stopień ukwaszenia, przelałam go do słoika i wstawiłam do lodówki Uwagi : Zakwas można też robić bez dodatku zakwasu żytniego. Wtedy do wody i mąki dodaje się kawałek chleba żytniego. Przyznaję , że w taki sposób nie kisiłam (znam tylko teorię ) więc
Stare Garyefektowna - a na dodatek, szybka do zrobienia . Można podać w dużym naczyniu, można zrobić małe przystawki. składniki ( 2 - 3 porcje) 100 g wędzonego łososia 7 zielonych szparagów ze słoika lub świeżych 1 jajko ugotowane na twardo koperek kapary do posypania sos 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego sól pieprz papryka przygotowanie Wymieszać składniki sosu. Szparagi, jeżeli
Stare Garykarczochy wymieszane z czosnkiem, ziołami i oliwą są pyszne. Polecam. Przepis z książki Gordona Ramsay'a "Dania w pięć minut" składniki ok 400 g karczochów z puszki lub słoika, osączone 1 - 2 drobno posiekane ząbki czosnku sok z cytryny garść szczypiorku i pietruszki sól, pieprz przygotowanie Odsączyć karczochy z zalewy. Wymieszać z drobno posiekanym czosnkiem i sokiem z cytryny. Skropić
Stare Garyzdaniem jest w sam raz, pozostałe przyprawy możemy dodawać wg własnego uznania. Ja dodałam więcej cebuli i sporo majeranku. Jeżeli nie macie osłonek, taką mieszankę można spokojnie włożyć do słoika - też będzie smaczna
Stare Garywrzucić groszek, gotować 3 minuty. Fasolkę ugotować osobno, do miękkości, w osolonej wodzie. Ogórki obrać i pokroić na 2 cm kawałki . Wymieszać składniki sosu - najwygodniej robić to w słoiku z zakrętką , wlewamy oliwę i ocet , dodajemy pozostałe przyprawy, zakręcamy i potrząsamy do wymieszania się składników. Wszystkie składniki sałatki przestudzić i przełożyć do miski. Polać sosem i chłodzić
Stare Gary