zalewamy wrzątkiem w takiej ilości, by woda pokryła warzywa. Gotujemy bez przykrycia przez kwadrans. 4. Doprawiamy solą i sokiem z cytryny lub octem do smaku. Gorącą botwinkę przelewamy do słoików i pasteryzujemy ok 15-20 minut. Zimą taką botwinkę przelewamy do wywaru warzywnego lub mięsnego, doprawiamy do smaku, dodajemy np. białą fasolkę z puszki czy inne warzywa i mamy naprawdę
Kuchnia domowa Anigarnka. Pulpę owocową zachowujemy na dżem. 4. Do garnka z powstałym sokiem wsypujemy cukier (u mnie 75 dag cukru). Zagotowujemy, zdejmujemy pianę i przelewamy gorący sok do przygotowanych wcześniej słoików lub butelek. 5. Jeśli przelewamy sok do słoiczków, to wystarczy je nakryć np. ręcznikiem, by wieczka złapały. Jeśli zaś wlewamy sok do butelek (takich jak moje) to należy chwilkę
Kuchnia domowa Anitygodniu - tym razem z jagodami. Można go zrobić ze świeżych jagód, mrożonych, a nawet z jagód w cukrze . Składniki: pół szklanki jagód świeżych lub mrożonych / lub mały słoik borówek w cukrze 1 banan 3 łyżki ortębów niepełna szklanka mleka Sposób przygotowania: Wszystkie składniki wkładamy do wysokiego naczynia, miksujemy i podajemy :) Smacznego
Kuchnia domowa Anismażyć, aż cukinia się rozgotuje i rozpadnie. 3. Dodać cukier i nadal smażyć do rozpuszczenia. 4. Wsypać dowolne galaretki, wymieszać do rozpuszczenia i gorący dżem przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcić, odwrócić do góry dnem aż do ostygnięcia. Nie trzeba pasteryzować. Smacznego
Kuchnia domowa Anijeden ze sposobów na wykorzystanie marynowanej fasolki szparagowej . Przepis znalazłam na Moim gotowaniu . Składniki: kilka liści sałaty masłowej 2 pomidory 1 słoik fasolki marynowanej sól, pieprz oregano, bazylia 2-3 łyżki oleju lub oliwy Sposób przygotowania: 1. Umytą sałatę rwiemy na kawałki. 2. Odsączoną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. 3. Umyte pomidory kroimy w kostkę. 4. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy
Kuchnia domowa Anisłodkie są mirabelki) i dodajemy sok z cytryny. Gotujemy ok. 2 minut. Zestawiamy z gazu i mieszamy jeszcze chwilę, aż piana zniknie. 5. Gorący dżem przekładamy do wcześniej przygotowanych słoików. Zakręcamy, stawiamy do góry nogami przynajmniej na 5 minut. 6. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć ja nie pasteryzuję i dżem się
Kuchnia domowa Anijuż miękka, by dżem miał gładką konsystencję. 2. Dodajemy cukier żelujący, sok z cytryny i imbir, całość smażymy ok 5 minut cały czas mieszając. 3. Gorący dżem przekładamy do słoików wcześniej przygotowanych, zakręcamy i przykrywamy ręcznikiem lub ściereczką. Zostawiamy tak aż do ostygnięcia. 4. Słoiczki można zapasteryzować, wtedy będziemy mieć większą pewność, że dżem się nie popsuje. Choć
Kuchnia domowa Aniczasami tylko marchew kroiliśmy w plasterki. Oto nasza rodzinna wersja, oczywiście według wskazówek taty :) Doskonała na śniadanie czy kolację. Można też wlać do słoiczków - mój tata taką galaretkę w słoiku zabierał sobie do pracy. Składniki: 1 golonka wieprzowa (moja miała nieco ponad 1 kg) 2 marchewki 1 pietruszka ziele angielskie liść laurowy pieprz w ziarenkach pieprz mielony sól kilka ząbków
Kuchnia domowa Anigotowałam pierwszy raz 2 godziny, a drugiego i trzeciego dnia po 30-40 minut). Nie używamy pokrywki, bo śliwki powinny odparować. 4. Gorące powidła przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, zakręcić, pasteryzować przez 5-10 minut. 5. Jak już wspominałam, wyszło mi 5 słoiczków po 150 ml. Powideł używam głównie do przekładania ciast lub do drożdżówek. Smacznego
Kuchnia domowa AniKrem: 2 budynie śmietankowe 2,5 szklanki mleka 3 łyżki cukru 200 g masła Polewa: 3 łyżki kakao 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 1/4 kostki margaryny Dodatkowo: 1 słoik dżemu z czarnej porzeczki płatki migdałów Sposób przygotowania: 1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku. Następnie stopniowo dodajemy kolejne składniki. Na końcu dodajemy pianę ubitą z białek
Kuchnia domowa AniKrem: 1 szklanka mleka 10 dag cukru 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 15 dag masła 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 1 kg jabłek ( u mnie litrowy słoik jabłek prażonych ) 1 galaretka (dowolny smak) Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, schłodzić, podzielić na 3 części i upiec w 200 st C przez 20 minut. Wystudzić
Kuchnia domowa AniPropozycja sałatki na świąteczny stół. Przepis pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. Nieznacznie go zmodyfikowałam. Składniki: 1 mały słoik selera pokrojonego w paski 1 puszka kukurydzy 1 puszka ananasa 2 jabłka 4-5 jajek 3 ogórki kiszone 1 czerwona cebula 20 dag szynki konserwowej posiekany szczypiorek sól, pieprz majonez 2 pomidory Sposób przygotowania: 1. Jajka ugotować, ostudzić, pokroić w kostkę
Kuchnia domowa Anigorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części. Wszystko podgrzać, ale nie gotować. 2. Zestawić z ognia, wlać wódkę i całość wymieszać. Przelać do słoika i odstawić na 2-3 dni. 3. Trunek przefiltrować dwukrotnie przez gazę lub tetrówkę, przelać do butelki. 4. Krupnik jest gotowy do spożycia. Wychodzi ok 1 litra trunku. Na zdrowie
Kuchnia domowa Anisłodycz pianki i jabłek to wynagradzają. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250 g margaryny 5 żółtek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 1 litrowy słoik prażonych jabłek + 1/2 łyżeczki cynamonu lub 1 kg jabłek + 3-4 łyżki cukru + 1/2 łyżeczki cynamonu Pianka: 5 białek 1 kisiel truskawkowy 3/4 - 1 szklanka cukru Sposób wykonania: 1. Margarynę
Kuchnia domowa Aniprażonych jabłek lub świeżych owoców. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 250 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych) 2 galaretki pomarańczowe cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki
Kuchnia domowa Ani