słoik - 12348 przepisów (strona:657/824)

Dżemik z pigwy 158

pokrojoną pigwę i cukier. Na 1 kg owoców ok. 40 dkg cukru.    Mieszamy i gotujemy, aż dżemik będzie gęsty a nasze kawałki szkliste.    Przekładamy do słoików i zakręcamy. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Buraczki marynowane 211

angielskie Na 2 kg buraczków potrzebujemy 2 porcje zalewy. Zagotowujemy wszystkie składniki, dodajemy pokrojoną cebulę a następnie buraczki.    Gotujemy ok. 15 minut. Przekładamy buraczki i cebulę do słoików, zalewamy zalewą i zakręcamy. Gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Śledziki Beatki 160

dosypujemy rodzynki i mieszamy. Doprawiamy do smaku warzywkiem i pieprzem. Zagotowujemy i odstawiamy do wystudzenia.    Dodajemy pokrojone śledzie i po wymieszaniu nasze śledziki przekładamy do salaterki lub słoika. Gotowe. Smacznego życzymy na jutro

Maminek kulinarny
Bigos wigilijny 207

piekarnika o temperaturze 180 st. C z termoobiegiem. Po tym czasie zdejmujemy pokrywę i zapiekamy przez godzinę, od czasu do czasu mieszając. Bigos jest gotowy. Możemy przełożyć go do słoików i pasteryzować przez 40 minut. W ten sposób będziemy mieć gotowy bigos na święta i więcej czasu na przygotowanie innych potraw. Smacznego

Maminek kulinarny
Torcik urodzinowy 157

ciastko tortowe. Jednym z naszych ulubionych jest torcik z suszonymi śliwkami. Musimy zacząć od przygotowania śliwek. Należy to zrobić w przeddzień pieczenia. 20 dkg suszonych śliwek układamy ciasno w słoiku i zalewamy je wódką. Zakręcamy i pozostawiamy na kilka godzin a najlepiej na noc.    Składniki na biszkopt: -6 jajek -szklanka cukru -3/4 szklanki maki pszennej

Maminek kulinarny
Dżem agrestowy 130

ogniu gotujemy do momentu pojawienia się soku. Często mieszamy.    Wsypujemy resztę cukru i często mieszając gotujemy do uzyskania konsystencji dżemu. Potrwa to ok. 3 godziny. Przekładamy do słoików , zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Dżem truskawkowo - rabarbarowy 185

Dodajemy oczyszczone truskawki.    Dosypujemy resztę cukru.    Gotujemy na niewielkim ogniu do zredukowania soku, co pewien czas mieszając. Zajmie na to ok. 3 godziny. Przelewamy do słoików, zakręcamy i dżemik gotowy. Smacznego

Maminek kulinarny
Agrest w truskawkowym syropie 160

Propozycja dla tych, którym po przygotowaniu truskawek w syropie pozostał do wykorzystania syrop truskawkowy. Wystarczy mieć agrest, oczyścić go i umyć, włożyć do słoików, zalać podgrzanym syropem, zakręcić, wstawić do garnka z wodą i gotować 7 minut, od momentu, kiedy woda zacznie wrzeć. Potem wstawiamy do spiżarni a zimą wystarczy tylko sięgnąć. Świetny do deserów, ciast i jako kompot

Maminek kulinarny
Konserwa rybna domowa 197

godzinę, następnie temperaturę obniżamy do 160 st. C i pozostawiamy na kolejną godzinę. Na ostatnią, trzecią godzinę temperaturę obniżamy do 100 st. C.    Przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w garnku z wodą przez 40 minut

Maminek kulinarny
Przecier z mirabelek 171

Przecieramy przez sitko.    Do przecieru dodajemy cukier i zagotowujemy.    Na koniec dodajemy otartą skórkę z cytryny, mieszamy, chwilę gotujemy a następnie przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Sałatka z kapusty 191

dodajemy cukier i sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy.    Dodajemy olej i ocet i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na ok. godzinę, aby warzywa zwiotczały.    Przekładamy do słoików, uzupełniamy sokiem, zakręcamy i wstawiamy do pasteryzacji  na 25 minut. Smacznego

Maminek kulinarny
Babka odrywana, z jabłkami 180

nasienne i kroimy w plastry. Z podanych składników zagotowujemy syrop . Wrzucamy porcjami plasterki jabłek. Chwilę gotujemy (  jabłka mają się tylko sparzyć ) , odławiamy i studzimy. Gorący syrop zlewamy do słoika i zakręcamy. Można go wykorzystać kilka razy.     Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy połowę mleka i szklankę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.    Resztę mąki wsypujemy

Maminek kulinarny
Dżemik różany 178

wody i 1/2 kg cukru.    Wrzucamy owoce.    Delikatnie mieszamy i gotujemy na minimalnym ogniu do czasu, kiedy syrop zacznie gęstnieć.    Przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Dżemik z dyni z pomarańczą 190

maleńkim ogniu przez 60 minut. Dolewamy sok z cytryn i gotujemy 20 minut. Dosypujemy żelfix, dokładnie mieszamy i gotujemy 2-3 minuty.    Gorący dżemik przekładamy do słoików, zakręcamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Susz warzywny 209

pietruszki -natkę pietruszki -natkę selera -kilka ząbków czosnku -2 pomidory -paprykę -1/2 pora -2 czerwone cebule    Pokrojone warzywa suszymy w suszarce.    Wysuszone przekładamy do słoików. Możemy dodać odrobinę soli morskiej, która nabierze warzywnego smaku. Smacznego

Maminek kulinarny