słoik - 12348 przepisów (strona:665/824)

Pani Walewska 472

łyżeczka proszku do pieczenia   - 1 torebka cukru wanilinowego -   0,5 szklanki cukru pudru   -   200 g masła   -   4 żółtka   -   1 słoik dżemu z czarnej porzeczki Masa bezowa: - białka z 6 jaj   - 2 szklanki cukru pudru   - 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej   - 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich Masa budyniowa

charlotte gotuje
Wafle z herbatnikami 177

marmoladą, układamy obok siebie herbatniki i polewamy gęstniejącą masą, przykrywamy drugim waflem i powtarzamy czynność aż do skończenia się masy.  Całość obciążamy np. deską do krojenia i słoikami lub czym tam chcecie. Odstawiamy najlepiej na całą noc, aby nam to wszystko ładnie się połączyło. Smacznego

charlotte gotuje
Ciasto Jakuba 8994

łyżeczki proszku do pieczenia Beza : 6 białek 12 łyżek cukru 3 kisiele wiśniowe Masa budyniowa : 3 opakowania budyniu waniliowego 3 szkl mleka 4 łyżki cukru 250 g margaryny Dodatkowo : słoik wiśni z kompotu Przygotowanie : Wszystkie składniki na ciasto wykładamy na stolnicę i zagniatamy jednolite ciasto, w razie potrzeby podsypujemy jeszcze mąką, aby się nam nie kleiło. Ciasto wkładamy do lodówki

charlotte gotuje
Sylwestrowe świnki 203

ciepło (tak, jem ciepłe ciasto zaraz po wyciągnięciu z pieca, nie, nigdy nie bolał mnie od tego brzuch :) ) jak i na zimno. Jako nadzienie możecie użyć owoców ze słoika, porządnego babcinego dżemu (dobrze wysmażony i bez żelatyny) lub najprościej - Waszej ulubionej czekolady. Ja upiekłam świnki z orzechową Milką. W zależności od wielkości szklanki, którą będziemy wycinać świnki podane proporcje wystarczą

Ciastkozercy
Rogaliki z masłem orzechowym 232

dżemem, masłem orzechowym, czy jego słodką wersją - kremem orzechowym. Świetnie sprawdzają się jako przekąska na podwieczorek, a ich wielką zaletą jest także to, że zamknięte w metalowej puszcze lub słoiku mogą być przechowywane nawet tydzień czy dwa i ciągle są pyszne. Choć osobiście uważam, że te ciepłe prosto z pieca nie mają konkurencji, zawsze dobrze jest mieć w domu coś

Ciastkozercy
Serduszkowe ciastka - lizaki 214

Serduszkowe ciastka - lizaki   Kruche ciastka na patyku przypominające lizaki to alternatywa dla tradycyjnych ciasteczek trzymanych w słoiku. Zapakowane w celofan świetnie sprawdzą się jako miły walentynkowy upominek. Możecie udekorować je dowolnie – bakaliami, cukiereczkami czy żelkami, ja zdecydowałam się na sam lukier, żeby nie przypominały za bardzo świątecznych pierników.   Składniki:   1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru

Ciastkozercy
Babeczkowy bukiet na Dzień Kobiet 151

szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego   1 jajko 0,5 szklanki oleju 1 szklanka mleka biała czekolada wiśnie ze słoika   Składniki na krem budyniowy   Suche składniki mieszamy razem w misce. Dodajemy jajko, olej oraz mleko i dokładnie mieszamy. Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Metalową formę do muffinek

Ciastkozercy
Z cyklu Fitness: ciasteczka zbożowe 176

dzisiejsze zbożowe ciasteczka. Ich dodatkową zaletą jest to, że są równie dobre w dniu, kiedy zostały upieczone i kilka tygodni później (o ile u kogoś tak długo wytrzymuje słoik z ciastkami ;)).   Składniki: 1,5 szklanki mąki 1 szklanka płatków owsianych garść ziaren lnu (siemię lniane) garść słonecznika bakalie (np. mieszanka studencka) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki cukru

Ciastkozercy
Drożdżowy placek z owocami 267

codziennie. Uwielbiam to ciasto jeszcze z jednego powodu: można je robić zawsze, niezależnie od pory roku, ponieważ tak samo dobrze smakuje ze świeżymi owocami jak i z owocami ze słoika - wiśniami czy truskawkami. Składniki: 0,5 kg mąki 3 jajka 50 g drożdży 0,5 kostki margaryny 0,5 szklanki cukru cukier waniliowy 0,25 szklanki mleka (do rozrobienia drożdży

Ciastkozercy
WIŚNIOWY SERNIK Z KRUCHYM CIASTEM KOKOSOWYM I KRUSZONKĄ /bezglutenowy. 212

SEROWA O SMAKU WIŚNI - ser twaróg trzykrotnie mielony, 0,5 kg - masło 0,5 kostki - cukier, szklanka - jajka. 3 - budyń, 1 (pół śmietankowego, pół waniliowego) - wiśnie w syropie, 2 słoiki litrowe  - cukier wanili(n)owy, 1 /BEZA - białka, 2 - cukier, do smaku /KRUSZONKA - mąka kokosowa , pół szklanki - masło, pół kostki - cukier, pół szklanki WYKONANIE: /CIASTO: masło wrzucamy do dużego

Wypisz Wymaluj
Zupa ziemniaczana przecierana z pomidorami 170

przetrzeć i połączyć z ziemniakami. Wlać wywar i oliwkę, zagotować, doprawić solą i pieprzem. Posypać natką pietruszki i smacznego. Smaczna, dietetyczna zupa. Zamiast pomidorów świeżych można użyć swoich ze słoika.  Smaczna, dietetyczna zupa

Kulinarny karnet Christophera
Mus jabłkowy 253

smażyłam jeszcze godzinkę. Oczywiście pragnę dodać , że lyżka-łopatka stoi w taki gęstym musie jabłkowym a sam mus nie spływa z lyżeczki, jest gęsty i zwarty ! Gorące nakładałam do słoików łyżką, bo gęste i szybko zakręcałam. Odwróciłam do góry dnem i zostwiłam na całą noc. Dodam jeszcze, że nic a nic się nie przypaliło ! Taki mus , jak wspomniałam jest idelany

Z Kuchni Do Kuchni
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 154

kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową, sześć liści laurowych i osiem ziaren ziela angielskiego. Włóż również obrane: trzy marchewki, dwie pietruszki, cztery cebulę

Mentor Smaku
BEZGLUTENOWE GOFRY OWSIANE – POMARAŃCZOWO – CYNAMONOWE: 204

chłodny dzień). Zapraszamy do „degustacji”! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka, - 10 jajek, - Cukier do smaku (trzcinowy), - Cukier wanilinowy, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki oleju, - Mąka owsiana bezglutenowa (litrowy słoik) - Płatki owsiane (dla bezglutenowców - bezglutenowe), - Ziarna słonecznika, - Skórka pomarańczowa świeżo smażona, - Cynamon, Wszystko razem miksujemy i odstawiamy – ilość mąki zależy od konsystencji jaka nam wychodzi (każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej + trzeba

Wypisz Wymaluj
ZUPA KWAS (kwaśnica z suszonymi grzybami). 179

był zachwycający) będziecie ją robić regularnie. U nas gości ona od lat i nie zamierzamy odstąpić od tej tradycji. SKŁADNIKI: - kapusta kiszona / wywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty. - grzyby suszone, dwie garści, - kasza gryczana, pół torebki, - ziemniak, 3 - cebula, 3-4 czerwone, - przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy, - pół kubka śmietany 18% WYKONANIE: Kapustę kiszoną gotujemy

Wypisz Wymaluj