słoik - 12348 przepisów (strona:665/824)

Zguba i przedwyjazdowy torcik 162

mocnej kawy 25 ml likieru kawowego krem: 250 ml śmietany kremówki (38%) 200 g serka kremowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki cukru pudru dodatkowo: 125 g żurawiny ze słoika dekoracja: ziarenka kawowe z czekolady Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec partiami dodawać cukier. Po jednym dodawać żółtka, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąki przesiać do osobnej miski, wymieszać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Wyjątkowe pomarańcze 117

czasu obracając plastry. Będą gotowe, kiedy staną się szkliste, a syrop mocno zgęstnieje. Wyłożyć plasterki na papier do pieczenia, zostawić na noc do wysuszenia. Przechowywać szczelnie zamknięte w słoiku w lodówce. Syrop zachować, przechowywać w lodówce w zamkniętej butelce. Smacznego! Nadal nie mogę piec (C. ma wolne i mnie pilnuje), ale mam jeszcze parę pyszności w zapasie, więc będę się

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ach, te domowe przetwory... 176

godzinę. Ostudzić. Następnego dnia znó gotować przez 1 godzinę, ostudzić. Trzeciego dnia gotować 30-60 minut, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji - im dłużej, tym dżem będzie gęstszy. Przełożyć do słoików, dobrze zamknąć, ostudzić. Smacznego! Im dłużej będziecie gotować, tym dżem będzie gęstszy. Pamiętajcie też, że w ostatniej fazie trzeba dżem często mieszać, bo lubi robić psikusy i się przypalać. Cierpliwość

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapach piernika w butelce 134

Gotować na średnim ogniu (uwaga: mocno się pieni) przez 10-15 minut, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z palnika, dodać ekstrakt, wymieszać, ostudzić. Syrop przelać do butelki lub słoika. Przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Smacznego! Obudziłam się dzisiaj chwilę po dziewiątej. Wyjrzałam przez okno, i zobaczyłam cieniutką warstwę bieli otulającą niema wszystko - chodniki, trawniki, dachy, nieliczne liście niezerwane

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Krem z marchewki z chrupiącą wkładką. Nie tylko na huragan 185

łyżeczki chilli w płatkach 1 łyżeczka soli 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g marchewki 200 g ziemniaków 1 l bulionu prażona ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oleju z orzechów włoskich W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Pierniczki? Ciasteczka miodowe 145

białko i rum umieścić w misce. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. Lukrować ostudzone ciastka, odłożyć do zastygnięcia lukru. Przechowywać w szczelnej puszce lub słoiku. Smacznego! A tak w ogóle to chyba czas na śniadanie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Banany i wiśnie. W serniku 185

serka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g cukru pudru 4 dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 125 wiśni ze słoika 75 ml soku wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść na spodzie, wstawić do lodówki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop z dyni do październikowej kawy 138

rozpuszczenia cukru. Dodać przyprawy i mus z dyni, gotować jeszcze przez około 10 minut, aż syrop wyraźnie zgęstnieje. Przelać przez sitko, ostudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku w lodówce. Smacznego! A teraz idę się uczyć. Trzymajcie kciuki

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dyniowy curd na Festiwal dyni 186

także rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam ich do planowanego wypieku, musiałam robić kolejną porcję, bo znikały niewiarygodnie szybko wyjadane łyżeczką prosto ze słoika. Gdy więc u Ilony zobaczyłam przepis na curd z dyni, nie potrafiłam mu się oprzeć. Miałam przeczucie, że wyjdzie nieziemski, i się nie zawiodłam. Pomarańczowy, z goździkową nutą, smakuje wyśmienicie

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Słodko - pikantny sos chili 248

zimnej wody. Dodać do sosu i stale mieszając gotować, aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Zestwić z ognia i odstawić do wystygnięcia. Lekko ciepły sos rozlewać do butelek, słoików i ustawić je dnem do góry, aby się szczelnie zamknęły. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,2 l sosu. Sos można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięty, przez około

Gospodyni Miejska
Surówka z czerwonych buraków 243

Surówka z czerwonych buraków... Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna. Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich. Pyszne połączenie startych buraków i cebuli. Smaczego! Składniki: Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g); 1 mała, biała cebula; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie) Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy

Gospodyni Miejska
Chleb pszenny z suszonymi pomidorami i natką pietruszki 195

Składniki: 650 g mąki pszennej; 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami; 425 ml ciepłej wody; 7 g suchych drożdży. Sposób przygotowania: Pomidory odsączyć z oliwy/oleju, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką (tak aby były nią całe

Gospodyni Miejska
Sałatka ziemniaczana z pieczarkami i selerem 369

selera konserwowego i drobno posiekany szczypiorek. A całość oblepiona majonezem i oprószona przyprawą do ziemniaków. Pycha!   Składniki: 5 dużych ziemniaków; 300 g pieczarek; 4 jaja; 4 ogórki konserwowe; Słoik selera konserwowego (około 150 g); Pęczek szczypiorku; Majonez; Łyżka masła; Sól; Pieprz; Przyprawa do ziemniaków; 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach

Gospodyni Miejska
Nachosy z meksykańskim dipem warstwowym 210

dodatkiem czosnku. Gruba warstwa sosu meksykańskiego. Na to puszysty serek twarogowy. A całość oprószona wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska imprezowa!   Składniki: 1 miękkie awokado; 2 ząbki czosnku; 1/2 słoika sosu meksykańskiego (około 260 g - u mnie sos meksykański Łowicz ); Opakowanie puszystego serka twarogowego o smaku naturalnym (waga 150 g - u mnie Almette śmietankowy ); 100 g startego, żółtego sera

Gospodyni Miejska
Zapiekanka ziemniaczana z boczkiem i ogórkiem kiszonym w sosie chrzanowym 207

Pyszna, wiejska zapiekanka. Zapraszam!   Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 2 duże cebule; 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu); 200 g wędzonego boczku; 150 g chrzanu ze słoika; 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; Olej; Pieprz; Sól. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski. Ogórki odcedzić z soku, pokroić

Gospodyni Miejska