kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową, sześć liści laurowych i osiem ziaren ziela angielskiego. Włóż również obrane: trzy marchewki, dwie pietruszki, cztery cebulę
Mentor Smakuchłodny dzień). Zapraszamy do „degustacji”! SKŁADNIKI: - 1 szklanka mleka, - 10 jajek, - Cukier do smaku (trzcinowy), - Cukier wanilinowy, - 2 łyżki masła, - 2 łyżki oleju, - Mąka owsiana bezglutenowa (litrowy słoik) - Płatki owsiane (dla bezglutenowców - bezglutenowe), - Ziarna słonecznika, - Skórka pomarańczowa świeżo smażona, - Cynamon, Wszystko razem miksujemy i odstawiamy – ilość mąki zależy od konsystencji jaka nam wychodzi (każda mąka bezglutenowa zachowuje się inaczej + trzeba
Wypisz Wymalujbył zachwycający) będziecie ją robić regularnie. U nas gości ona od lat i nie zamierzamy odstąpić od tej tradycji. SKŁADNIKI: - kapusta kiszona / wywar z gotowanej kapusty kiszonej, z litrowego słoika kapusty. - grzyby suszone, dwie garści, - kasza gryczana, pół torebki, - ziemniak, 3 - cebula, 3-4 czerwone, - przyprawy: pieprz czarny, można dodać pieprz ziołowy, - pół kubka śmietany 18% WYKONANIE: Kapustę kiszoną gotujemy
Wypisz Wymalujkukurydza, pół puszki, - ananas, pół puszki, - cebula, 2 czerwone duże i dwie żółte duże, - kapusta pekińska, pół dużej, - pędy bambusa, 1/3 do pół puszki, - kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika, - przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, - sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem, - miód: łyżka, - czosnek. duża główka, - olej, - 4 pomidory / ewentualnie przecier pomidorowy, O GRZYBKACH, FASOLI, PRZYPRAWACH I INNYCH
Wypisz Wymalujkuchni te aromaty i ten smak. Matka i córka polecają. SKŁADNIKI NA FARSZ ORIENTALNY: - kukurydza - pół puszki - ananas - pół puszki - pędy bambusa - pół puszki - kiełki fasoli mung - 1/3 słoika - papryka czerwona - jedna mała - papryka żółta - jedna mała - cebula - 5-6 - tuńczyk - w oleju, puszka - ser żółty - 500g - przyprawy: oregano, pieprz czarny, pieprz ziołowy - opakowanie, vegeta, sos sojowy
Wypisz Wymalujkusząca 'lolitka', która zarzuci długimi włosami, pomruga i poprawi swoje niebotycznie wysokie kozaki. Chyba zdecydowanie powinnyśmy iść i zjeść sałatkę, bo coś z nami nie tak. SKŁADNIKI: - śledzie wiejskie, słoik, (cebulkę również możemy wykorzystać), - ananas, puszka, (sok również wykorzystujemy), - papryka, czerwona i żółta, - kukurydza, puszka, - cebula czerwona, 3-4 większe lub 5-6 mniejszych, - ziemniaki, 3-4, - majonez - najlepiej domowy
Wypisz Wymalujskładników. Oczywiście potrzebujemy odgotowany ryż, jabłka, trochę cynamonu, kilka rodzynek, cukier waniliowy, cukier kryształ. Ryż układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na to jabłka podsmażone. Ja daję jabłka ze słoika. Posypujemy cynamonem , cukrem waniliowym. Jeśli jabłka są kwaśne można dodać odrobinę cukru kryształ. Druga warstwa to również ryż, na wierzch odrobinę jabłek. Naczynie zakrywamy i zapiekamy w temperaturze
W kuchennym oknie Ewytutaj ), a w ciągu dnia przegryzam sobie kanapeczki z serową pastą, popijając herbatkę z cytryną i miodem (piłabym jeszcze z malinami, ale za nic nie mogę otworzyć tego "%$&*# słoika). Dodając miód do herbaty warto pamiętać, że w temp. powyżej 40 st.C traci swoje dobroczynne właściwości. Co w tej paście jest wyjątkowego? Czosnek. Duuuuużo czosnku. Przygotowanie jej jest mega proste
chwile dla mnielepkie i sklejone w grudki ziarenka wanilii ładnie się rozprowadzą po całym cukrze. Jeśli jednak nie posiadasz blendera wystarczy porządnie wstrząsnąć cukier z ziarenkami wanilii. Cukier przesypujemy do szczelnego słoika lub puszki, do środka wkładamy wydrążone laski wanilii. Cukier jest od razu gotowy do spożycia, aczkolwiek mocy nabiera po 1-2 tygodniach. The post Domowy Cukier Waniliowy appeared first
Made By Mom And Sonrondelka, dodać cukier i przyprawę. Prażyć na średnim ogniu, często mieszając, aż jabłka się rozpadną. Dodać puree z dyni i chwilę jeszcze podprażyć całość. Gorący mus przełożyć do słoika, zakręcić zakrętką i odwrócić do góry dnem, ewentualnie pasteryzować. Przechowywać w lodówce
wyzwania kuchennepowstało ciasto ucierane z dżemem. Składniki: 4 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki oleju 1 ½ szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat cytrynowy słoik (250g) dżemu, najlepiej kwaskowatego: czarna porzeczka, aronia (ja dałam aronię) Wykonanie: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo olej, ciągle ucierając. Następnie wsypywać partiami przesianą mąkę
Walijskie Pichceniesiostrą spędzał u nas urlop - i jest wielkim fanem tejże zupy i ugotowałam ją dla niego (i dla siebie przy okazji) S kładniki: kawałek mięska na wywar słoik przecieru szczawiowego 2 marchewki pietruszka liść laurowy ziele angielskie śmietana 18% gotowane jajka Wykonanie: Do zimnej wody wkładamy mięso:może być to kawałek żeberka lub kilka skrzydełek
Walijskie Pichcenieciasto bardzo smaczne, to trochę przeze mnie zapomniane. Dzień Kobiet był dobrym pretekstem na odświeżenie przepisu. Szkoda tylko, że nie miałam własnej roboty czarnej porzeczki (takiej ze słoika zasypanej tylko cukrem) albo agrestu i użyłam porzeczki z kompotu. Jednak to nie to samo. Ta z kompotu jest mało aromatyczna i wcale nie kwaskowa, a wg mnie do kruszawca
Walijskie Pichceniebyła naprawdę dobra. Odpowiednio kwaśna, niezbyt słona. Nie zawsze łatwo o dobry gatunek kapusty. Ja zazwyczaj testuję wszystkie gatunki kapusty, które mam u siebie w sklepie: i te w słoikach, i te w folii, i te w dużych wiadrach na wagę, bo wiem z doświadczenia, że niesmaczna kapusta może popsuć całe obiadowe danie. A kapustę przyrządzam tak: Składniki: 1kg kapusty
Walijskie PichcenieSkładniki: 3 jajka słoik selera konserwowego z porem (z Rolnika) 30dkg szynki konserwowej pęczek rzodkiewki ogórek zielony szczypiorek, natka pietruszki pieprz majonez kukurydza Wykonanie: Pokroić w drobną kostkę: ugotowane jajka, szynkę, rzodkiewkę, świeży ogórek. Seler odcedzić z zalewy - pokroić.Połączyć wszystkie pokrojone składniki, dodać kukurydzę odsączoną na sicie i poszatkowaną zieleninę: szczypiorek i natkę pietruszki. Doprawić wg uznania pieprzem
Walijskie Pichcenie