słoik - 12348 przepisów (strona:672/824)

Dżem z kiwi i cytryn 143

cytryn i sok zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min zdejmujemy pianę i zostawiamy na noc. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie do słoików i pasteryzujemy

Anioły w kuchni
Dżem z dyni 150

kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy aż zmięknie. Następnie blendujemy na puree, doprawiamy cukrem waniliowym i ewentualnie jeszcze cukrem zwykłym:)No i do słoików i pasteryzujemy przez

Anioły w kuchni
Dynia marynowana po śląsku 146

wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątku wyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamy zagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami i cynamonem dynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonu wlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minut Smacznego.. /Źródło przepisu: MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/ http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-marynowana-po-slasku.htm

Anioły w kuchni
Dynia słodzona 133

cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minuty dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się wynosimy w chłodne, ciemne miejsce... /Źródło przepisu:MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/ http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-sodzona.html

Anioły w kuchni
Buraczki z papryką 157

Paprykę razem z cebulą pokroić w kostkę i sparzyć. Do utartych buraczków dodać paprykę, cebulę, ocet, cukier, sól, zalać wodą  gotować przez 5 minut. Następnie włożyć buraczki do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut

Anioły w kuchni
Miód lawendowy 199

czasie wyłączyć kuchenkę, zostawić płyn do ostudzenia i ponownie zagotować  • pod sam koniec gotowania dodajemy sok z pozostałych 2 limonek • gorący miód przelewam do czystych i suchych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia, żeby porządnie się zassały. /oryginalny przepis z blogu MojeTworyPrzetwory/ http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/07/miod-lawendowy.html Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Opieńka marynowana 126

minut ) ,odcedzić. Cebulkę  pociętą w talarki lekko obgotować w osolonej wodzie- odcedzić. Zagotować wodę  z cukrem i przyprawami , na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut

Anioły w kuchni
Boeuf strogonow 211

Dzisiaj zapraszam na mój  Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso

Anioły w kuchni
Buraki z papryczką i cebulą 168

łyżka soli Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.. Gotujemy zalewę. Do gotującej zalewy wkładamy pokrojone warzywa i gotujemy 10 min, mieszając. Wkładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy

Anioły w kuchni
Kapusta kiszona 111

niż 20 g na 1kg kapusty), kilka liści laurowych i ziele angielskie. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy na 2 godziny,  żeby kapusta puściła sok. Następnie wkładamy do wyparzonych słoików, ugniatamy, zakręcamy i odstawiamy na parę dni w pomieszczeniu o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przenosimy do piwnicy lub innego chłodnego pomieszczenia

Anioły w kuchni
Sałatka królewska 20713

zaproponować.Mamy na to sposób. Podajemy prosty i szybki przepis  na pyszną sałatkę w wersji wegetariańskiej , ale jeżeli macie ochotę można dodać również szynkę. Składniki; 1 słoik selera z ananasem 1 puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 2 jabłka por majonez z jogurtem naturalnym sól, pieprz Wykonanie; Selera z ananasem i kukurydzę odsączyć z zalewy .Pora drobno pokroić, przelać

Anioły w kuchni
Sałatka z bobu i kaparów 223

sezon "bobowy", ale nie możemy się oprzeć. Na szczęście jest mrożony, równie smaczny i zdrowy :-)) Składniki: 500 g bobu 2 jajka ugotowane 3-4 łyżki kaparów ze słoika 3 łyżki jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sok z limonki gałka muszkatołowa sól biały pieprz pistacje Wykonanie:  Bób ugotować w posolonej i lekko posłodzonej wodzie 10-15 minut

Anioły w kuchni
Pavlova z wiśniami 222

gościć często:) A u Was??? Składniki; Beza; 6 białek, 280 g cukru, łyżeczka octu winnego, łyżeczka mąki ziemniaczanej, Frużelina wiśniowa; 300 g wiśni mrożonych, świeżych lub w słoiku do deserów, 80 g cukru, czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody, Dodatkowo; 400 g śmietanki 30 %, łyżka cukru, gorzka czekolada do posypania, Wykonanie; Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier

Anioły w kuchni