słoik - 12348 przepisów (strona:677/824)

Gruszki w syropie waniliowym 148

ogonki. Zalać je sokiem z cytryny. Do garnka na gaz dodajemy cukier, przyprawy, wodę i gotujemy. Do gotującego sie syropu włożyć obrane owoce. Gotować aż lekko zmiękną. Włożyć do słoików, zalać syropem i pasteryzować. Smacznego:) źródło ,, Przetwory i nalewki

Anioły w kuchni
Marmoladka cytrynowa z cukinii 150

przesadzać z słodkością), gotujemy aż troche zgęstnieje (ok. godziny). Dodajemy sok z 2 - 3 cytryn + 2 galaretki cytrynowe/ananasowe/kiwi/brzoskwiniowe itp. May możliwość mieć różne smaki marmoladki:) i gorące do słoika i PYK:) gotowe

Anioły w kuchni
Marmolada z gruszek z winem 152

wraz ze skórką cytrynę.  Smażymy aż mus zgęstnieje. Wyjmujemy wanilię i plasterki cytryny. Dodajemy sok z pozostałej połówki, cytryny oraz brandy, mieszamy. Gorący mus wkładamy do gorących, wyparzonych słoików i szybko zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 15  min.:) lisek

Anioły w kuchni
Suszone pomidory 148

Przed włożenie do blachy posypujemy je lekko solą. Piekarnik nastawiłam na 90 stopni C z termoobiegiem i susze;) Blachę wyjmuję, kiedy pomidory są już dość mocno pomarszczone. Teraz do słoików, dodajemy zioła, czosnek i zalewamy dosyć ciepłym olejem.Każdy z nich dosyć szybko zamykam i odwracam do góry dnem, aby w ten sposób same się wekowały

Anioły w kuchni
Dżem z kiwi i cytryn 123

cytryn i sok zasypujemy cukrem. Gotujemy na wolnym ogniu 15 min zdejmujemy pianę i zostawiamy na noc. Czynność powtarzamy trzykrotnie. Na koniec dodajemy startą skórkę z cytryny. Następnie do słoików i pasteryzujemy

Anioły w kuchni
Dżem z dyni 127

kostkę. Wrzucamy do garnka, dodajemy sok z cytryny i cukier. Gotujemy aż zmięknie. Następnie blendujemy na puree, doprawiamy cukrem waniliowym i ewentualnie jeszcze cukrem zwykłym:)No i do słoików i pasteryzujemy przez

Anioły w kuchni
Dynia marynowana po śląsku 119

wrzucamy na 4-5 minut di lekko osolonego wrzątku wyjmujemy na sito, przelweamy zimną wodą, osączamy zagotowujemy wodę z octem, solą, cukrem i goździkami i cynamonem dynię wkładamy do słoików, do każdego dodajemy kilka listków świeżego rozmarynu lub estragonu wlewamy gorącą zaprawę, zamykamy, pasteryzujemy ok.10 minut Smacznego.. /Źródło przepisu: MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/ http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-marynowana-po-slasku.htm

Anioły w kuchni
Dynia słodzona 109

cukier, mieszając, gotujemy około 3-4 minuty dodajemy cynamon, goździki, otartą skórkę i sok z cytryny, przykrywamy i gotujemy około 6-7 minut kostki dyni układamy w wyparzonych słoikach, zalewamygorącym syropem, zamykamy i pasteryzujemy około 10 minut od momentu zagotowania się wynosimy w chłodne, ciemne miejsce... /Źródło przepisu:MojeTworyPrzetwory-blog kulinarny/ http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2012/09/dynia-sodzona.html

Anioły w kuchni
Buraczki z papryką 140

Paprykę razem z cebulą pokroić w kostkę i sparzyć. Do utartych buraczków dodać paprykę, cebulę, ocet, cukier, sól, zalać wodą  gotować przez 5 minut. Następnie włożyć buraczki do słoików, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut

Anioły w kuchni
Miód lawendowy 181

czasie wyłączyć kuchenkę, zostawić płyn do ostudzenia i ponownie zagotować  • pod sam koniec gotowania dodajemy sok z pozostałych 2 limonek • gorący miód przelewam do czystych i suchych słoików, zakręcam i ustawiam do góry dnem do całkowitego wystygnięcia, żeby porządnie się zassały. /oryginalny przepis z blogu MojeTworyPrzetwory/ http://mojetworyprzetwory.blogspot.com/2013/07/miod-lawendowy.html Przepis bierze udział w durszlakowej akcji kulinarnej

Anioły w kuchni
Opieńka marynowana 103

minut ) ,odcedzić. Cebulkę  pociętą w talarki lekko obgotować w osolonej wodzie- odcedzić. Zagotować wodę  z cukrem i przyprawami , na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut

Anioły w kuchni
Boeuf strogonow 188

Dzisiaj zapraszam na mój  Boeuf strogonow... Składniki: 1/2 kg. polędwicy wołowej, 300 g pieczarek, 3 cebule, 3 kiszone ogórki, 1/2 słoika ( 250ml) marynowanej papryki, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 łyżka mąki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia Wykonanie: Mięso opłukać, osuszyć i pokroić w paski lub kostkę. Następnie pokroić pieczarki, ogórki, cebulę. Na oleju obsmażyć mięso

Anioły w kuchni
Buraki z papryczką i cebulą 152

łyżka soli Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.. Gotujemy zalewę. Do gotującej zalewy wkładamy pokrojone warzywa i gotujemy 10 min, mieszając. Wkładamy sałatkę do słoików i pasteryzujemy

Anioły w kuchni