słoik - 12348 przepisów (strona:683/824)

Pikantna ognista oliwa domowa z chili 98

wykorzystać do smażenia czy sałatek. Banalnie prosty sposób na domową ognistą oliwę z chili! Składniki: 1 dag  suszonej papryczki chili   120 ml oleju lub oliwy W małym słoiku układam papryczki i zalewam je oliwą. Zakręcamy i odstawiamy na 10-14 dni. Gotową oliwę w małych ilościach dodajemy do naszych dań i sałatek, aby stały się bardziej wyraziste

Apetyczna babeczka
Ryżowe ciasto z jabłkami i cynamonem 193

jabłek i konfiturą morelową. Uwielbiam ten smak!.  Najwyższej jakości foremki firmy Guardini znajdziecie na stronie homemart.pl Składniki: 50 dag ryżu białego długoziarnistego  8-9 sztuk jabłek  słoik konfitury morelowej lub brzoskwiniowej 2-3 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego anyżu 1/2 mielonych goździków kilka kwiatów lawendy sok i skórka z 1 pomarańczy 4-5 łyżek cukru

Apetyczna babeczka
Domowe drożdżówki z konfiturami 221

dobrej jakości margaryny 1/2 litra mleka 2,5 g suchych drożdży 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią szczypta soli 16 dag cukru kryształu 1 jajko do posmarowania  słoik konfitury lub dżemu Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól i suche drożdże, wymieszać. Masło roztopić, rondel zsunąć z ognia, wlać mleko tak aby w połączeniu z masłem było ciepłe, wsypać

Apetyczna babeczka
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 441

Pierwszy raz łączyłam czerwoną kapustę z chrzanem :), wyśmienita surówka!, a do tego samo zdrowie. Składniki: 1 główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka 1 mały słoik chrzanu 1 mały jogurt naturalny 2-3 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól pieprz   Kapustę oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i skropić sokiem z cytryny. Cebulę

Apetyczna babeczka
Ciasteczka babci 160

łyżki cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Z podanych składników zagnieść kruche ciasto.Schłodzić w lodówce. Pianka: 2 białka 20 dag cukru pudru Białka ubić z cukrem Dodatki: słoik dżemu kokos, orzechy, posypka, migdały - do wyboru Ciasto rozwałkować. Wykrawać foremką ciasteczka. Na wierzch każdego nałożyć piankę i posypać orzechami. Upiec na złoty kolor w tem 180 C. Po upieczeniu

Apetyczna babeczka
Dżem truskawkowy z sokiem z cytryny 185

najlepiej na noc. 3. Dnia następnego ponownie gotujemy dżem z cukrem żelującym.Cały czas musimy mieszać!, w innym przypadku szybko się przypali.  4. Gotowy dżem przekładamy do słoików. Zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut w tem. max 95 C. Potem powoli studzimy

Apetyczna babeczka
Pampuchy z truskawkami 144

mąki pszennej 8 dag drożdży 2 łyżeczki cukru  4 jaja 10 dag roztopionego masła 1 szklanka  ciepłego mleka Dodatkowo: Świeże lub mrożone truskawki lub frużelina truskawkowa ze słoika, można oczywiście wykorzystać inne sezonowe owoce. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy ciepłe mleko i odstawiamy na kilka minut, aby drożdże ,,ruszyły,,. Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy jaja, roztopione

Apetyczna babeczka
Cukinia nadziewana ryżem jaśminowym 141

Lato kojarzy mi się z cukinią. Robię z nich sałatkę do słoików, piekę chleb, gotuję leczo, a dzisiaj pysznie i zdrowo ją nadzieję. Po dobry ryż jaśminowy zajrzyjcie do sprawdzonego sprzedawcy www.Skworcu.com.pl . Składniki na obiad dla 4 osób: 2 średnie cukinie 15 dag ryżu jaśminowego 1 duża czerwona papryka 1 duża cebula 8 pieczarek Ser żółty lub pleśniowy - kilka plastrów

Apetyczna babeczka
Jabłecznik kruchy klasyczny 160

wodą. Pod koniec smażenia jabłek dodajemy cukier jeśli jest taka potrzeba. Jabłka mało kiedy wymagają dosładzania, kwaskowate smakują wybornie. 2. Możemy przygotować większą ilość jabłek i przełożyć je do słoików, poddać pasteryzacji i zostawić do następnej szarlotki

Apetyczna babeczka
Szybkie powidła śliwkowe 153

łatwo i szybko mogą się przypalić.  3. Gdy wystarczająco odparujemy powidła możemy je zostawić z większymi kawałkami, lub zblędować przez chwilę, aby powidło było całkiem gładkie. 4. Przygotowujemy słoiki, napełniamy gorącymi powidłami i wkładamy pod kocyk, aby bardzo powoli wystygły, pasteryzacja nie jest potrzebna

Apetyczna babeczka
Rydze w octowej marynacie 164

ziarna ziela angielskiego 1. Grzyby obgotować ok. 30 minut,odcedzić. 2.  Zagotować wodę  z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. 3. Grzyby ułożyć w słoikach, zalewać gorącą marynatą i pasteryzować kilka minut.  I tak wspomnienie leśnych wypraw po grzyby zamykamy w słoiczkach na zimę

Apetyczna babeczka
Opieńka, opieńki w marynacie z goździkami 170

pociętą w talarki przez 3-4 minuty obgotować w osolonej wodzie, odcedzić. 3. Zagotować marynatę, wodę  z cukrem i przyprawami, na końcu dodać ocet. Grzyby ułożyć w słoikach, a na wierz położyć po 1-2 talarki cebuli. Zalewać gorącą marynatą i pasteryzować 6-7 minut

Apetyczna babeczka
Kiszona kapusta z jabłkiem, marchewką i buraczkami 165

Wierzch nakrywamy talerzem lub deseczką i obciążamy kamieniem, tak aby cała kapusta była zanurzona.  4. Kapusta może pozostać tak do wiosny, ale można też  przełożyć ją do słoików po tygodniu kiedy minie etap najbardziej burzliwej fermentacji. Buraczki, które ukiszą się w kapuście są idealne do wykorzystania w barszczu

Apetyczna babeczka
Kiszone buraki i Zakwas buraczkowy (dieta Dr. Dąbrowskiej) 318

użyłam morskiej i też wyszło) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku (niekoniecznie) Buraki wyszorować i nie obierając ze skórki pokroić w dużą kostkę. Wrzucić z przyprawami do wcześniej wyparzonego słoika lub kamionki i zalać roztworem wody z solą. W oryginalnym przepisie jest napisane, by na 1 kg buraków dolać 2 l. wody. Dla mnie to za dużo. Daję ok. litra

chwile dla mnie
Fantastyczny sos Reggae :) Ketchup paprykowy 192

dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy kolejne 15 minut. Jeśli jest taka potrzeba sos można jeszcze zmiksować ( ja trochę zmiksowałam, ale nie na gładką masę). Wlać do wyparzonych słoików i pasteryzować 15-20 minut. Smacznego :) Inspiracja

chwile dla mnie