słoik - 12348 przepisów (strona:683/824)

Strucla drożdżowa z powidłami śliwkowymi. 161

zrobienia. Poniżej składniki 500 g mąki 100 g cukru szczypta soli 200 g masła 4 jaja 3 łyżki Śmietanki do kawy 20 g drożdży 125 ml ciepłego mleka słoik powideł Wykonanie: Mąkę na ciasto wsypać do miski, zrobić mały dołeczek, drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać łyżkę cukru, wymieszać z częścią mąki. W ten sposób powstały rozczyn, zostawiamy do podwojenia

SMYKWKUCHNI
Sałatka z surimi (paluszkami o smaku krabowym) 345

Szybka w wykonaniu, bardzo smaczna, rewelacyjna na różnego rodzaju imprezy.  Polecam!  Składniki: - opakowanie paluszków o smaku krabowym - 4 jaja ugotowane na twardo - 1/2 czerwonej papryki - 1/2 słoika ogórków konserwowych - 3 łyżki kaparów - 3 łyżki oliwek zielonych - 2 łyżki majonezu + 2 łyżki jogurtu greckiego, sól i pieprz Wszystkie składniki kroimy w kostkę, mieszamy. Wstawiamy na minimum 3 godziny

SMYKWKUCHNI
Granola z żurawiną i kokosem! 170

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy, co 6 minut mieszając. Jak granola się zrumieni jest już gotowa (około 20-30min). Granolę studzimy. Po całkowitym wystudzeniu możecie przechowywać ją w słoiku nawet do 2 miesięcy. Przepyszna z jogurtem i truskawkami! Smacznego! Pozdrawiam cieplutko

SMYKWKUCHNI
Granola owocowa 182

olej. Doprowadź do wrzenia. Powstałym karmelem zalej płatki. Zapiekaj w piekarniku 30 minut, co 5 minut mieszając mieszankę, tak aby cała miała złoty kolor. Studzimy całkowicie zamykamy w szczelnym słoiku

SMYKWKUCHNI
CZEKOLADOWY TORCIK Z WIŚNIAMI NADWIŚLAŃSKIMI 183

się rozpuściła. Odstaw do wystudzenia. Wstaw masę do lodówki na minimum 4 godziny. Masa zgęstnieje. Wyjmij z lodówki, przełóż do miski, dodaj fixy i ubij na sztywno. CZEKOLADA W SŁOIKU np. Nutella WIŚNIE NADWIŚLAŃSKIE  - Chroniona Nazwa Pochodzenia Na upieczony spód, wyłóż czekoladę typu Nutella, ułóż wiśnie, na to 1/2 masy czekoladowej, przełóż wiśniami. Udekoruj masą czekoladową. Wstaw do lodówki

SMYKWKUCHNI
SAŁATKA WARSTWOWA WERSJA II 1111

kwaskowym ananasem oraz dużą ilością słodkiej kukurydzy okazało się bardzo smakowite. Polecam, szczególnie na imprezy. Porcja dość konkretna... Składniki: - puszka ananasów (w kawałkach) - 5 jajek ugotowanych na twardo - 1 słoik selera konserwowego - 2 wędzone udka od kurczaka - 200g żółtego sera (u mnie gouda) - duża puszka kukurydzy (u mnie ok.400g) - ok.4-5 łyżek dobrego majonezu - ok.4-5 łyżek jogurtu naturalnego - świeżo mielony pieprz

Smaczne Zdrowe
75. Kolejny słodki dzień, czyli serniczki trochę inaczej. 217

suchej patelni płatki migdałów aż będą rumiane Deser układamy na talerzu, posypujemy płatkami migdałów, polewamy golden syrupem (można zastąpić miodem, syropem klonowym), układamy maliny (u nas domowe ze słoika, ale jak najbardziej polecamy świeże). Smacznego! :) Przygotowanie - wersja 2 - mini serniczek na plasterku jabłka  Jabłko kroimy na pół i z jednej połówki wykrajamy bardzo cienko obieraczką miąższ razem ze skórką

Symfonia Smaków
DWUSKŁADNIKOWE LODY PORZECZKOWE 193

wiem, jak sprawdzą się w dużym pudełku - bez maszynki do lodów mogą wytrącić się kryształki lodu w strukturze. DWUSKŁADNIKOWE LODY PORZECZKOWE /własny:/ 400 ml jogurtu greckiego 1 słoik konfitury porzeczkowej (300g) Mocno schłodzony jogurt miksuję  z konfiturą. Przelewam do specjalnych foremek na lody z patyczkami. Wstawiam do zamrażarki na około 3 godziny.    Wyjmując, ogrzać nieco dłońmi

W kuchni Karmel-itki
KREM BANANOWY Z MIGDAŁAMI 199

zbędnego tłuszczu - tylko banany, kakao i migdały. Nie lubię tych żółtych, wygiętych owoców, jednak tę formę mogę pochłaniać non stop. Uwaga - uzależnia. KREM BANANOWY Z MIGDAŁAMI /własny;/ na słoik 300 - 350g 3 przejrzałe banany 1/2 szklanki ciemnego, gorzkiego kakao 3/4 szklanki migdałów ze skórką Obrane banany i kakao miksuję blenderem. Pod koniec wrzucam migdały, delikatnie je rozdrabniam, by zachować

W kuchni Karmel-itki
Najlepsze ogórki konserwowe. Ogórki po warszawsku. 1071

ogórki w wersji słodko-kwaśnej to też będzie Wam smakowała. A jeśli nie lubicie przetworów z octem albo nie możecie ich jeść to zróbcie na zimę Ogórki kiszone w słoikach. U mnie na pewno ich nie zabraknie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
CZARNA SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 217

zdjęciach dzisiejsza propozycja nie wygląda powalająco, ale naprawdę, taka właśnie jest - rewelacyjna. CZARNA SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI /własny;/ na 2-3 porcje 1/2 szklanki czarnej soczewicy 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami  1 biała cebula pieprz młotkowy z kolendrą ew. sól do smaku Soczewicę gotuję do miękkości w podwójnej ilości wody. Odcedzam na sicie. Pomidory suszone

W kuchni Karmel-itki
Ogórki konserwowe 289

zieli angielskich - kilka liści laurowych - ziarna gorczycy - marchewka - chrzan Przygotowanie: Z octu, wody, soli, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych zagotowujemy zalewę i studzimy. Ogórki układamy w słoiku, do każdego dodajemy po 3 plasterki marchewki, kawałek chrzanu, gałązkę kopru oraz kilka ziaren gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i pasteryzujemy 10 - 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Jesiennie, czyli dynia marynowana. 169

Zagotowujemy zalewę i dorzucamy do niej dynię. Gotujemy, aż dynia się zeszkli, musi zmięknąć ale wciąż pozostać chrupiąca i sprężysta (u mnie ok 10 min). Wkładamy dynię do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą (koniecznie bez goździków, bo zciemnieje!). Zakręcamy dokładnie, stawiamy do góry nogami aż ostygnie. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Ogórki chili - po raz pierwszy. 394

garnka wlewamy ocet, stawiamy na gazie i rozpuszczamy w nim cukier. Gdy całość się zagotuje przelewamy do ogórków. Mieszamy jeszcze raz i możemy nakładaj do wyparzonych i wysuszonych słoików. Każdy dokładnie zamykamy i pasteryzujemy 3-5 min. Następnie stawiamy do góry nogami. No i zobaczymy co z tego wyjdzie

Brzuszki Łakomczuszki
Chow mein z wołowiną po tajsku 186

wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy olej sezamowy Biolevita sos sojowy sos rybny sos chili słodko-ostry sezam  W pierwszej

Brzuszki Łakomczuszki