Sałatka, która moim zdaniem jest absolutnym HITEM! Przepis pochodzi z blogu Więcek bloguje... Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 1 słoik ogórków konserwowych 2 puszki kukurydzy 2 podwójne filety z kurczaka 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej) przyprawa Gyros keczup majonez kilka łyżek oleju. Osobiście preferuję kethup TORTEX
Praktyczna plstopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec. Ciasto biszkoptowe: Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką. Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy. Przełożenie ciasta: Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować
Praktyczna plcukru pudru (tym razem użyłam zwykłego) 6 jajek 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 łyżek mleka 2 łyżki kakao mały słoik powidła cukier puder do posypania Margarynę bardzo dobrze zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, dodać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta
Praktyczna plMoże przepis przyda się na przyszłość. Od czasu gdy natknęłam się na forum Smaczny.pl na przepis Dany "ogórki kiszone mało pracochłonne", często z niego korzystam. Część ogórków wkładam do słoików, a część do dużych butelek po wodzie mineralnej. Kiszenie w butelkach jest wygodne i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Problem pojawia się gdy sięgamy po te ogórki. Nie bardzo wiadomo
Praktyczna plkiszeniu rzodkiewki. Przepis banalny. Można wykorzystać swój ulubiony przepis na kiszenie ogórków. Ja skorzystałam z tego, który podawałam tutaj . Ogórki układamy w litrowych słojach, a oprócz nich do każdego słoika wrzucamy 6-7 rzodkiewek. W czasie kiszenia rzodkiewki tracą kolor i wtedy nie wygląda to zachęcająco. Efekt końcowy mile zaskakuje. Zarówno smak, jak i wygląd rzodkiewek i ogórków bez zarzutu
Praktyczna plskładamy go na pół na jednej połowie nakładamy rozpuszczoną czekoladę i rozsmarowujemy nadając jej kształt paska...przykrywamy drugą częścią foli i jeszcze ciepłą owijamy wokół butelki tudzież słoika... odstawiamy do całkowitego stwardnienia... Jogurt, cukier, fix miksujemy razem, w międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do jogurtu miksujemy...Ścieramy czekoladę białą na tartce i dodajemy
NaKońcuJęzykapełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie: Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski dodajemy masło
NaKońcuJęzykamąki - 1 kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowych Przygotowanie: Ze śliwek usuwamy pestki, na dno naczynia nalewamy wody, wrzucamy śliwki i dusimy. Ja miałam śliwki słodkie więc w ogóle nie dodawałam cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem
Zainspirowana w kuchnisklepach pojawiły się pierwsze żelfiksy, zaczęłam przerabiać wiśnie sama - miałam szczęście, że w moim rodzinnym domu na Ursynowie rosło wiśniowe drzewko. Od tej pory co roku przygotowuję kilka słoików tego przysmaku i robię sobie gofry, gdy tylko najdzie mnie ochota - tak się składa, że gofrownica była jednym z pierwszych prezentów od mojego Męża :) Ostatnio z Mężem wybraliśmy się na nasz
Chilli Czosnek i Oliwaszklanki wody Wodę nieco podgrzewam, zalewam cukier i staram się jak najwicej go rozpuścić (całego nie damy rady, powstanie przesycony roztwór, ulep cukrowy). Przelewam go do dużego słoika, wrzucam wypłukane pod bieżącą wodą pędy świerku i zalewam wódką. Odstawiam na 3 miesiące w ciemne miejsce, początkowo mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie przecedzam, przelewam przez gazę
W kuchni Karmel-itkijajka, 400g chudego białego sera, 3 szklanki mleka, łyżka cukru waniliowego, szczypta soli, 100g cukru, 125g masła lub margaryny, budyń waniliowy, słoik wiśni z kompotu. Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą i cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony
Z miłości do słodkościSłońce w słoiku.. tak mogę nazwać te włoską pastę. Zmiksowane suszone pomidory i oliwki to przepis na szybką przekąska czy kolacje. Taką pastę można podawać do chleba, kanapek, krakersów, tortilli, mies, czy makaronów. Pasuje idealnie do wszystkiego. Zapraszam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikgodziny. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste sito, dodajemy sok z cytryny i ponownie zagotowujemy sok. Gotujemy ok. 15 minut. Gorący sok rozlewamy do wyparzonych szklanych słoików. Pasteryzujemy w garnku ok. 15 minut. Wyjmujemy i chowamy w ciemnym, chłodnym miejscu. Sok po otwarciu możemy trzymać w lodówce do 3-4 dni.Z pozostałych owoców przygotowałam dżem. The post
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięowoców na 100 g przetworu. Figi przeważnie są drogie, jedna sztuka na targach kosztuje nawet 3 zł, więc jak tu się zaopatrzyć w większą ilość, żeby zapakować ją do słoików? Zatem tej cenowej okazji nie mogłam przepuścić (kupiłam po 88 gr za sztukę w Lidlu) i przygotowałam kilka słoiczków przepysznej, słodkiej figowej konfitury z wyraźną pomarańczową nutą. Musicie jej spróbować
Pora coś zjeśćrazem. Smażymy tak przez kolejne dwa - trzy dni, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Jeżeli powidła nie są wystarczająco słodkie, podczas ostatniego smażenia dodajemy odrobinę cukru. Gorące powidła przekładamy do gorących słoików (np. wypieczonych w 100 - 140 stopniach w piekarniku przez około kwadrans) i zakręcamy wygotowanymi i suchymi nakrętkami. Odstawiamy na kilka minut do góry dnem
Sto kolorów kuchni