słoik - 12348 przepisów (strona:692/824)

Sałatka gyros 348

Sałatka, która moim zdaniem jest  absolutnym HITEM! Przepis pochodzi z blogu Więcek bloguje...  Składniki: 1 główka kapusty pekińskiej (średniej wielkości) 1 słoik ogórków konserwowych 2 puszki kukurydzy 2 podwójne filety z kurczaka 4 cebule (jeżeli ktoś nie lubi zbyt dużo cebuli, to naturalnie można jej użyć mniej) przyprawa Gyros keczup majonez kilka łyżek oleju. Osobiście preferuję kethup TORTEX

Praktyczna pl
Beatka II 250

stopniowo dodawać pozostałe składniki. Na końcu pianę z białek.Upiec. Ciasto biszkoptowe: Upiec w/g własnego przepisu biszkopt z 5 jajek. Po wystudzeniu wyciąć otwory szklanką. Do przełożenia ciasta: 2 słoiki dżemu (używam brzoskwiniowy, lub wiśniowy), 1 puszka brzoskwiń, 2 opakowania galaretki (przygotować wg. przepisu na opakowaniu), dowolny krem budyniowy. Przełożenie ciasta: Upieczony piernik podzielić na dwie części. Na jednej rozsmarować

Praktyczna pl
Noc i dzień 267

cukru pudru (tym razem użyłam zwykłego) 6 jajek 30 dag margaryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru wanilinowego 10 łyżek mleka 2 łyżki kakao mały słoik powidła cukier puder do posypania  Margarynę bardzo dobrze zmiksować z cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami, dodać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko. Z białek ubić pianę, dodać do ciasta

Praktyczna pl
Ogórki kiszone w słojach i w butelkach 160

Może przepis przyda się na przyszłość. Od czasu gdy natknęłam się na forum Smaczny.pl na przepis Dany "ogórki kiszone mało pracochłonne", często z niego korzystam. Część ogórków wkładam do słoików, a część do dużych butelek po wodzie mineralnej. Kiszenie w butelkach jest wygodne i pozwala zaoszczędzić dużo czasu. Problem pojawia się gdy sięgamy po te ogórki. Nie bardzo wiadomo

Praktyczna pl
Ogórki kiszone z rzodkiewką 171

kiszeniu rzodkiewki. Przepis banalny. Można wykorzystać swój ulubiony przepis na kiszenie ogórków. Ja skorzystałam z tego, który podawałam tutaj . Ogórki układamy w litrowych słojach, a oprócz nich do każdego słoika wrzucamy 6-7 rzodkiewek. W czasie kiszenia rzodkiewki tracą kolor i wtedy nie wygląda to zachęcająco. Efekt końcowy mile zaskakuje. Zarówno smak, jak i wygląd rzodkiewek i ogórków bez zarzutu

Praktyczna pl
Deserek w czekoladowym kubeczku ;) 138

składamy go na pół na jednej połowie nakładamy rozpuszczoną  czekoladę i rozsmarowujemy nadając jej kształt paska...przykrywamy drugą częścią foli i jeszcze ciepłą owijamy wokół butelki tudzież  słoika... odstawiamy do całkowitego stwardnienia... Jogurt, cukier, fix miksujemy razem, w międzyczasie rozpuszczamy żelatynę w 4 łyżkach gorącej wody i dodajemy do jogurtu miksujemy...Ścieramy czekoladę białą na tartce i dodajemy

NaKońcuJęzyka
HITowy sernik 191

pełne łyżki masła Masa: 1 kg sera twarogowego  szklanka cukru pudru 6 łyżeczek płaskich żelatyny kilka sztuk ciastek typu markizy ja użyłam ciasteczek HIT kokosowych Masa owocowa: słoik konfitury truskawkowej ewentualnie zmiksowane owoce typu maliny, truskawki lub jagody z dodatkiem żelatyny  Do posypania: pokruszone markizy Wykonanie: Płatki wsypujemy do blendera i miksujemy. Przesypujemy do miski dodajemy masło

NaKońcuJęzyka
Pleśniak 203

mąki - 1 kostka margaryny - 2 łyżki cukru - 1 łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka - 1 opakowanie cukru waniliowego - 2 łyżki kakao - 2 łyżki cukru pudru - 1 kg śliwek lub słoik powideł śliwkowych Przygotowanie: Ze śliwek usuwamy pestki, na dno naczynia nalewamy wody, wrzucamy śliwki i dusimy. Ja miałam śliwki słodkie więc w ogóle nie dodawałam cukru. Mąkę przesiewamy z proszkiem

Zainspirowana w kuchni
Kruche babeczki z wiśniami, Bocconotti calabresi 186

sklepach pojawiły się pierwsze żelfiksy, zaczęłam przerabiać wiśnie sama - miałam szczęście, że w moim rodzinnym domu na Ursynowie rosło wiśniowe drzewko. Od tej pory co roku przygotowuję kilka słoików tego przysmaku i robię sobie gofry, gdy tylko najdzie mnie ochota - tak się składa, że gofrownica była jednym z pierwszych prezentów od mojego Męża :) Ostatnio z Mężem wybraliśmy się na nasz

Chilli Czosnek i Oliwa
NALEWKA ŚWIERKOWA NA WÓDCE. 207

szklanki wody Wodę nieco podgrzewam, zalewam cukier i staram się jak najwicej go  rozpuścić (całego nie damy rady, powstanie przesycony roztwór, ulep cukrowy). Przelewam go do dużego słoika, wrzucam wypłukane pod bieżącą wodą pędy  świerku i zalewam wódką. Odstawiam na 3 miesiące w ciemne miejsce,  początkowo mieszając, aby cukier całkowicie się rozpuścił. Następnie przecedzam, przelewam przez gazę

W kuchni Karmel-itki
Makaron z twarogiem i wiśniami 230

jajka,  400g chudego białego sera,  3 szklanki mleka, łyżka cukru waniliowego,  szczypta soli,  100g cukru,  125g masła lub margaryny,  budyń waniliowy,  słoik wiśni z kompotu. Wykonanie Makaron ugotować do miękkości w mleku z solą i cukrem waniliowym. Odcedzić, ale mleko zachować. Jajka utrzeć z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodać pokruszony

Z miłości do słodkości
Pasta, tapenada z suszonych pomidorów i oliwek 188

Słońce w słoiku.. tak mogę nazwać te włoską pastę. Zmiksowane suszone pomidory i oliwki to przepis na szybką przekąska czy kolacje. Taką pastę można podawać do chleba, kanapek, krakersów, tortilli, mies, czy makaronów. Pasuje idealnie do wszystkiego. Zapraszam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Sok z aronii 145

godziny. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gęste sito, dodajemy sok z cytryny i ponownie zagotowujemy sok. Gotujemy ok. 15 minut. Gorący sok rozlewamy do wyparzonych szklanych słoików. Pasteryzujemy w garnku ok. 15 minut. Wyjmujemy i chowamy w ciemnym, chłodnym miejscu. Sok po otwarciu możemy trzymać w lodówce do 3-4 dni.Z pozostałych owoców przygotowałam dżem. The post

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Konfitura figowa z pomarańczą 99

owoców na 100 g przetworu. Figi przeważnie są drogie, jedna sztuka na targach kosztuje nawet 3 zł, więc jak tu się zaopatrzyć w większą ilość, żeby zapakować ją do słoików? Zatem tej cenowej okazji nie mogłam przepuścić (kupiłam po 88 gr za sztukę w Lidlu) i przygotowałam kilka słoiczków przepysznej, słodkiej figowej konfitury z wyraźną pomarańczową nutą. Musicie jej spróbować

Pora coś zjeść
Powidła śliwkowe 129

razem. Smażymy tak przez kolejne dwa - trzy dni, aż uzyskamy odpowiednią gęstość. Jeżeli powidła nie są wystarczająco słodkie, podczas ostatniego smażenia dodajemy odrobinę cukru. Gorące powidła przekładamy do gorących słoików (np. wypieczonych w 100 - 140 stopniach w piekarniku przez około kwadrans) i zakręcamy wygotowanymi i suchymi nakrętkami. Odstawiamy na kilka minut do góry dnem

Sto kolorów kuchni