słoik - 12348 przepisów (strona:692/824)

Domowy zakwas na żurek 208

Dokładnie wymieszać mąkę z wodą, by nie powstały żadne grudki, dodać przyprawy oraz chleb. Przykryć ściereczką i zostawić na cztery dni w ciepłe miejsce. Mąka będzie osiadać na dole słoika, można ją wtedy przemieszać, by w zupie nie powstały później kluski

Magiczne Życie Marty
Tydzień w moim telefonie XXXVIII 158

ołówki w gwiazdki * ciężki kosz piknikowy - tutaj jeszcze bez jedzonka   * kawa z Tysią :* * duży słój na ogóreczki   * a tutaj już z ogórkami, które sukcesywnie znikają ze słoika po jednym dniu * wygodne saszetki z olejami do sałatek  * nowe serwetki * jeszcze raz dziękuję za tak miły prezent    * niedzielny obiad  I tydzień zaczynam kolejny. Będzie cały truskawkowy

Magiczne Życie Marty
Sernik walentynkowy 167

Cześć! Czy wiecie jaka firma produkuje tyle czegoś pysznego do jedzenia, że w ciągu roku wyprodukowanymi słoikami można okrążyć Ziemię 1,4 razy? Nie macie jeszcze pomysłu? To macie tu kilka wskazówek... Ten pyszny krem jest produkowany od 1940 roku. Można go kupić prawie na całym świecie. Głównymi składnikami jest czekolada i orzechy laskowe. Firma pochodzi z Włoch. Teraz pewnie

Pora coś zjeść
Muffinki z rabarbarem i czekoladą 152

Witam! Tak tak, znów rabarbar... ile jeszcze można?! ;-) Chyba długo, a przynajmniej tak długo jak będzie dostępny, a nawet i dłużej, bo zamierzam go wsadzić w słoiki i w zamrażalnik ;-). Dzisiaj jako dodatek do babeczek, w połączeniu z czekoladą! To jest strzał w dziesiątkę, jeśli nie wierzycie, sprawdźcie sami! W przepisie wykorzystałam też kropelki czekoladowe. Doskonale sprawdziły się w wypieku

Pora coś zjeść
Drugie śniadanie z Fitellą #8 Koktajl z truskawkami 182

pyszny, sycący koktajl z truskawkami, w końcu już pierwsze krajowe truskawki można spotkać w warzywniakach. Korzystajmy, póki są. Ja w tym roku mam w planach włożyć ich dużo w słoiki i do zamrażalnika, aby zimą również się nimi cieszyć ;-). Koktajl najlepiej wypić od razu po przygotowaniu, później musli zaczyna absorbować płyny i nasz napój automatycznie gęstnieje. Wcześniejsze przepisy znajdziecie poniżej

Pora coś zjeść
Prażone jabłka do szarlotki 166

jesienią? Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-). Bez wątpienia jest to szarlotka! A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto. Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych zimowych zapasach! :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami 647

początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek. Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut. Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 150g margaryny 2 jaja 1 szklanka cukru

Smakołyki Bereniki
Kruche koperty z jabłkami 383

szklanki mąki 12,5 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1 łyżeczka cynamonu nadzienie : kilka łyżeczek cynamonu litrowy słoik startych jabłek kilka łyżek cukru Wykonanie: - ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić - ciasto cienko rozwałkować, mocno podsypując mąką - jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem - z ciasta wycinać kwadraty, na środek

Smakołyki Bereniki
Babka z majonezem 426

bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce. Babka z majonezem

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem 707

minut w lodówce - jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach - jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku - masę jabłkową przełożyć

Smakołyki Bereniki
Śmietanowy blok wielkanocny z jajkiem. 153

szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4 korniszony 2 kostki bulionu warzywnego słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchew, kukurydza) 4 cieniutkie kabanoski 1/2 szklanki posiekanego koperku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy sarepskiej 6 jajek na twardo 1 opakowanie żelatyny Kostki bulionu rozpuściłam

W kuchni Karmel-itki
Nietypowo. I kurczak. 324

markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę je mieć. długo nie wiedziałam, jak je wykorzystać. są miękkie, ale się nie rozpadają. smakują troszkę jak seler naciowy ze słoika. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE. 170

mojej kuchni. Każda wyprawa na ogród kończy się jakąś porcją ogórków. I mniejszych, i większych. Prostych i powyginanych w różne, zabawne kształty. W piwnicy już stoi prawie setka słoików, nie licząc właśnie MAŁOSOLNYCH, zjadanych na bieżąco. W moim domu kilkudiowe, świeże małosolne, które po dłuższym czasie kiszenia sają się kiszonymi, mają większą rację bytu niż właśnie te dobrze ukiszone. Cenimy

W kuchni Karmel-itki
LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ. 638

likier przelałam przez gazę. Wlałam do ładnej butelki. Na zdrowie!  ************************************************************************************** Ale.. Ale! Zostały truskawki nasączone wódką. Przecież ich nie wyrzucę! I tym oto tropem zmierzamy.. ku słoikowi dżemu. DŻEM TRUSKAWKOWY Z WÓDKĄ (autorski;) Truskawki, które pozostały mi od nalewki wrzuciłam do rondelka, podsmażyłam. Dodałam ½ opakowania substancji żelującej (typu: Żelfix). Zagotowałam wg. przepisu na opakowaniu. Przełożyłam gorący dżem

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z DOMOWYM MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM. 282

wodę. Podgrzewamy, aż do rozgotowania owoców,  dosypując w między czasie cukier porcjami. Jeśli jabłka są rozgotowane, a cukru  wystarczy, doprowadzamy do wrzenia. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 20 minut. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki