słoik - 12348 przepisów (strona:694/824)

Dżem z ogórka i melona z wanilią 121

wiem jak Wy, ale ja wszystko co mogę to pakuję do słoików;);) Z ogórków zazwyczaj robiłam po prostu ogórki kiszone i różne surówki. Tym razem postanowiłam zrobić z nich dżem:) Robiąc go miałam mieszane uczucia, ale okazało się, że całkiem niepotrzebnie! Wyszedł fantastyczny miks;) Połączenie ogórka, melona i wanilii okazało się doskonałe. Dżem ma fajny zielony kolor i jest

Z miłości do słodkości
Ogórki z przyprawą do grilla 186

pikantnej przyprawy do grilla, 1/2 łyżki gorczycy, koper, natka pietruszki.   Do garnka wlać wodę i ocet, dodać cukier, przyprawę do grilla oraz gorczycę. Dokładnie wymieszać i zagotować. Do słoików o pojemności 0,5l nałożyć po gałązce kopru oraz po 2 gałązki natki pietruszki. Napełnić ogórkami z cebulą, zalać gorącą zalewą. Szczelnie zakręcić. Pasteryzować 3 minuty

Z miłości do słodkości
Sernik pomarańczowy z owocową glazurą 176

łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 kostki rozpuszczonego masła 2 łyżki oleju kokosowego Sernik: 500g zmielonego twarogu 2 jajka szklanka cukru 1 pomarańcza 3 łyżki mąki ziemniaczanej Glazura pomarańczowa: 1 słoik konfitury pomarańczowej 2 pomarańcze 3 łyżki wody 3 łyżki żelatyny      Masło i olej rozpuszczamy na wolnym ogniu, dodajemy przyprawy i mieszamy dokładnie. Wlewamy do pokruszonych ciasteczek i miksujemy

sama złodycz
JABŁKA PRAŻONE 128

manny Przygotowanie Jabłka obrać zetrzeć na tarce, delikatnie podsmażyć, gdy zmiękną dodać cukier wymieszać. Tak przygotowane jabłka zdjąć z ognia dodać bułkę tartą, cynamon wymieszać. Gorące jabłka nakładać do słoików, zakręcić i odstawić do wystygnięcia. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
Tradycyjna ogórkowa na kwasie z ogórków. 179

jeszcze ziemniaczki drobno pokrojone i dwie łyżki ryżu. To wszystko musi się ugotować Następnie na masełku podsmażamy starte na drobnej tarce ogórki, ja dodaję sporo ( czasami jest to cały słoik) . Tak podsmażone ogórki dodaje do wywaru, oczywiście do smaku dodajemy sól pieprz. Jeśli zupa jest mało winna dodaję, a robię to zawsze wywar z ogórków. Szklanka wywaru na pewno

W kuchennym oknie Ewy
Sałatka z ananasem, selerem..... 158

każda jest na pewno inspiracją gospodyni. Do sałatki użyłam bardzo podstawowych składników, które najczęściej mamy w domu, a jak nie, to wyprawa do sklepu. sałatka z selerem Czego potrzebujemy słoik selera korzennego 1 puszka kukurydzy woreczek ryżu ( na pewno takiego , który się nie rozklei} 1 puszka  ananasów 2 łyżki curry 1 mała pierś z kurczaka.  przyprawa

W kuchennym oknie Ewy
Torcik tiramisu z wiśniami 154

książki:  120 Przepisów na Święta. Czego potrzebujemy: 4 jajka  20 dag cukru  2 torebki cukru waniliowego 15 dag maki  jedna łyżeczka proszku do pieczenia słoik kompotu z wiśni (ok 750 ml) 2 łyżki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny po 50 dag chudego twarogu i serka mascarpone 5 łyżek wiśniówki 500 ml kremówki 15 dag podłużnych biszkoptów

W kuchennym oknie Ewy
Kapuśniak z kiszonej kapusty 172

Kapuśniak z kiszonej kapusty to zupa rozgrzewająca, w sam raz na mroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki  wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso

W kuchennym oknie Ewy
Kiełbasa domowa- biała 158

odkłady na ok 2 -3 godz  do lodówki.  Po tym czasie napełniamy jelita wieprzowe, lub możemy zawekować , jest również pyszne.  tak wygląda na surowo Kiełbasa w słoiku , gotowana ok. 30 min Kiełbasę wrzucamy  do wody ok. 90 stopni  i tak gotujemy ok 1 godz. Nie dopuszczamy do wrzenia. Tutaj przepis na:  Kiełbasa wiejska wędzona

W kuchennym oknie Ewy
Pyszna sałatka na zimę 5316

zetrzeć na małej szatkownicy. Następnie  warzywa połączyć dodać olej, cukier,ocet, sól pieprz- wymieszać. Pozostawić ,aż wyraźnie puszczą sok. Nie trwa to zbyt długo.  Sałatkę nakładamy do słoików lekko dociskamy. Pasteryzujemy

W kuchennym oknie Ewy
Przetwory na zimę -"krokodylki" 129

tego zagotowujemy  zalewę z ok. 80 dag. cukru i 3 szklanki octu 10%. Gorącym zalewamy ogórki. odstawiamy na 12 godzin, od czasu do czasu mieszamy. Następnie nakładamy do słoików, zalewamy płynem - nie pasteryzujemy.  Wariant mniej pikantny,to papryka  słodka 1 łyżka i bez chili. Polecam również:  Sałatka na zimę  SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Makowiec z powidłami na półkruchym cieście 342

powidłami śliwkowymi. SKŁADNIKI 80 dag mąki 3 jajka 2/3 kostki masła 1/2 szklanki cukru cukier waniliowy 3/4 opakowania proszku do pieczenia 6 łyżek śmietany 18% 1 puszka masy makowej słoik powideł śliwkowych PRZYGOTOWANIE Na stolnicę wysypujemy mąkę. Dodajemy miękkie masło. Siekamy razem z mąką. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Następnie 3 żółtka i 2 białka. Wyrabiamy ciasto dodając

Moje Kuchenne Rewelacje
Dżem cukiniowo-pomarańczowy 167

smażymy aż zacznie się rozpadać i masa zgęstnieje. Pod koniec smażenia masę miksujemy i dodajemy cukier, galaretki, kwasek cytrynowy i olejek pomarańczowy. Mieszamy i smażymy 30 minut. Nakładamy do słoików i szybko je zakręcamy. Na jedną minutę stawiamy na wieczku.  Smacznego

Salonik smaków
Czereśnie w occie 154

przetworach. Składniki: 2 kg czereśni 0,5 litra octu 1 litr wody 1 kg cukru cukier waniliowy Wszystkie składniki gotujemy i troszkę studzimy. Ciepłą zalewą zalewamy czereśnie w słoikach, zakręcamy i nie pasteryzujemy. Smacznego

Salonik smaków
SPAGHETTI W SOSIE ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW I MIĘSA MIELONEGO – 3,50 zł 459

również to prawdziwe bolognese, natomiast teraz czas na zwykły pomidorowy sos, który nie zabierze Wam więcej niż 30 minut, a na pewno będzie o niebo lepszy niż ten ze słoika czy ze studenckiej jadłodajni. WAŻNE: Pamiętajcie, że kupując paczkowane mięso mielone należy zwrócić uwagę na zawartość mięsa (powyżej 90%), tłuszczu (10-15 % max) i kolagenu (ok. 12-15%) – im więcej

Nerds Kitchen