dnia powtarzamy czynność a trzeciego dnia próbujemy powideł i jeżeli jest potrzeba dodajemy cukier, następnie gotując na małym ogniu 6-8h. Sterylizujemy czyste słoiki z przykrywkami w piekarniku ok 15 minut w temperaturze 100 C , do ciepłych słoiczków nalewamy ciepłe powidła, zakręcamy i na czystą ściereczkę odstawiamy do góry dnem. Takie
Niezły Młyneksmaczna i sycąca. Postanowiłem przygotować spaghetti z sosem a'la pesto z glazurowanymi pomidorkami koktajlowymi. Zapewniam, że samodzielnie przygotowany sos pesto smakuje o niebo lepiej, niż te kupione w słoiku w sklepie, a rzecz wcale nie jest trudna. Do przygotowania dania użyłem: 300 gram makaronu spaghetti, pęczka świeżej bazylii, 50 gram sera parmezan, 50 gram orzechów brazylijskich, 150 gram pomidorków
Wyprawy kulinarneususzone grzyby powinny być prawie sztywne - przy próbie przełamania lekko się uginać a mocniej naciśnięte z trzaskiem łamać. Ważne żeby było porządnie ususzone bo inaczej zapleśnieją nam w słoiku. Nie polecam przechowywania w woreczkach lnianych bo łatwo chłoną nie tylko wilgoć, ale także wszelkie zapachy. Wróćmy jeszcze do mojego sposobu suszenia czyli użycia suszarki spożywczej, elektrycznej, do warzyw
Smaczna Pyzazapchamy ;) Hmm, mielone szybko podsunęło mi rozwiązanie! Do domu wracaliśmy obładowani jak tabor cygański. Gizmo obłożony rolkami ciasta do pizzy i i bananami wyglądał na dziwnie zadowolonego. Kopytkował w słoik suszonych pomidorów między nogami, a niebo gwiaździste chwilowo przesłaniały mu dwie paczki pampersiaków epicko upchniętych między gondolkę a spacerówkę. Można? MOŻNA! Ech, nic nie poradzi na matkę wariatkę ;) A zakupy
bastalenasprzedawanych w sklepach. W takiej wersji są zdrowsze i o wiele smaczniejsze. Nutella śliwkowa jest tak pyszna, że można ją wyjadać łyżką z słoika. Świetnie się sprawdza jako dodatek do gofrów, naleśników, ciast i deserów. Zachęcam do zrobienia, póki mamy sezon na śliwki Post Powidła śliwkowe z czekoladą pojawił się
Marta Gotujeświeżych owoców i warzyw. Jakby jednak nie patrzeć mamy styczeń więc jedyne co mogłam zrobić to udać się do piwnicy i poszukać czy z moich zapasów uchwał się jakiś słoik śliwek. Na szczęście znalazłam i to nie jeden:) Ciasto uratowane. Bardzo polecam przepis, zwłaszcza tym znudzonym suchymi biszkoptami, ciasto jest lekko mokre i ma delikatny waniliowy posmak, a cała
ciastkarnia na kruchym spodziesię z wami nimi podzielę. Składniki: 300 g mąki 150 g masła 100 g cukru pudru dwie łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia 2 jajka szczypta soli słoik dżemu lub powideł śliwkowych Wykonanie: Mąkę przesiewamy przez sitko i wysypujemy na stolnice. dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną i kakao. Masło rozpuszczamy w rondelku. Robimy otwór w kopczyku na stolnicy
ciastkarnia na kruchym spodziekońcu każdy powód jest dobry żeby zjeść ciacho. Składniki: za około 30 małych ciasteczek pół kostki masła dwie łyżki kakao 4 łyżki cukru 2 jajka 2 szklanki mąki słoik dżemu lub konfitur o ulubionym smaku łyżeczka sody oczyszczonej 100 g sezamu Wykonanie: Na stolnicy wyspać przesianą mąkę i dodać sodę oczyszczoną kakao oraz jajka cukier i margarynę. Zagniatamy
ciastkarnia na kruchym spodzieśrednicy 24 cm 1 szklanka cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 szklanki mąki pszennej 10 dag posiekanych orzechów lub migdałów łyżeczka sody oczyszczonej 2/3 szklanki oleju 4 jajka litrowy słoik prażonych jabłek jeśli nie macie to kilogram jabłek Wykonanie: Wszystkie sypkie składniki mieszamy ze sobą dodajemy olej i jajka , wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Gotową przekładamy do tortownicy
ciastkarnia na kruchym spodziektóre musiałam sobie pojechać aż na Orawę. Kiedy masowo się pojawiają można szybko nazbierać ich dużą ilość - po prostu kosi się ich całe łany. U Dorotki część trafiła do słoików z marynatą a część na suszarkę. Trochę trąbek wykorzystałam od razu, na świeżo, do pysznej kartoflanki bo uwielbiam takie szybkie zupy. Zobacz przepis na inną kartoflankę - z gąsówkami . A może
Smaczna PyzaDolewamy parę łyżek octu. Wszystko dusimy razem dosłownie 5 minut. Przekładamy do wyparzonych słoiczków i studzimy do góry dnem. Jeśli sałatka ma stać dłużej w spiżarce to dodatkowo pasteryzujemy słoiki ok. 15 minut
prawdziwe jedzeniepomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut. Pasta powinna być lekko słodkawa, jeśli nie jest należy dodać cukier. Gorącą pastę nakładamy do słoików i zakręcamy. Pasteryzujemy 15-20 minut. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkacebulą. Papryki kroimy w drobną kostkę. Zawartość patelni oraz papryki wrzucamy do pomidorów, dodajemy ocet i cukier. Dusimy razem około 60 minut. Następnie dodajemy przyprawy. Salsę przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy 20 minut. SMACZNEGO
Czerwona Porzeczkaosobiście dodałam nieco oleju sezamowego i z pestek winogron, aby uzyskać jeszcze gładszą konsystencję (olej z pestek winogron nie ma szczególnego smaku ani zapachu). Tahinę możesz przechowywać w czystym słoiku w lodówce nawet kilka miesięcy. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkizamknięciem. Podobnie wielokomorowe pudełka przydają się, gdy lunch składa się z kilku oddzielnych produktów. - Na zupę warto wybrać specjalny pojemnik – warto upewnić się o szczelności zakrętki lub nawet… słoik. - Jeśli chcesz swoje jedzenie podgrzewać bezpośrednio w mikrofalówce to koniecznie dowiedz się, czy wybrany przez Ciebie pojemnik na to pozwala. Większość dostępnych (i tanich) pudełek raczej nie wytrzyma wysokiej
Pasja Smaku