słoik - 12348 przepisów (strona:696/824)

Grzybowo z Pyzą - konkurs !!! 165

gustu i już piszę o co chodzi. Tematem będą grzyby leśne a właściwie dania z nimi przygotowane. Jakie to już tylko Wasza sprawa, ale na talerzu, w garnku czy słoiku musi znaleźć się grzybowy skarb prosto z lasu, w formie świeżej, suszonej albo wcześniej jakoś przetworzonej. Grzyby hodowlane czyli pieczarki, boczniaki i inne na razie zostawmy w spokoju. Możecie opisać

Smaczna Pyza
Krupnik jakubkowy 211

lesie to odżywają miłe wspomnienia. Babcia też gotowała z nimi zupę, może niedokładnie taką jak ja, ale podobną i bardzo pyszną. Maślaki pstre można także marynować albo pasteryzować w słoikach lekko przesmażone - zimą będą wspaniałym wspomnieniem leśnych wędrówek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb pszenno -gryczany, na zakwasie 214

michę z zaczynem stawiam zawsze na wadze i notuje kolejne wskazania :D Inaczej pogubiłabym się szybko. Czasami trafia do niej coś co jest smętną resztką na dnie słoika i tak właśnie było w tym przypadku z mąką gryczaną - niewielka ilość stała już jakiś czas i trzeba było ją zużyć. No to zużyłam. A otręby gryczane kupiłam kilka dni temu

Smaczna Pyza
Konfitura z całych pomarańczy 235

wielkich ilościach a co za tym idzie także dobrych cenach. Robienie przetworów kojarzy się nam raczej z latem i jesienią, ale warto właśnie teraz trochę egzotycznych smaków zamknąć w słoikach. Konfitury z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Są słodkie i intensywne w smaku. A kiedy jecie świeże pomarańcze to skórek nie wyrzucajcie ! Łatwo można zrobić

Smaczna Pyza
Żółciak marynowany w zalewie miodowo-korzennej 244

bardziej nie przerabiałam. Najczęściej smażę z niego po prostu sznycle lub flaczki . Bardzo udany był pomysł na paprykarz czy pasztet . Tym razem postanowiłam trochę słonecznego grzyba zamknąć w słoikach - żeby zimą móc też się nim cieszyć. Mój marynowany żółciak już 3 tygodnie poleżakował i został wypróbowany więc śmiało dzielę się nim z Wami. Warto spróbować. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Galaretka wiśniowa 147

zamrozić a z reszty zrobiłam przysmak na zimę. Składniki: - 1 litr soku wiśniowego - 1,4 kg cukru Przygotowanie: Sok zagotowujemy z cukrem. Powstałą pianę usuwamy a sok przelewamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy na kilka dni do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Piernik świąteczny 510

leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 słoika dżemu truskawkowego - 1/2 szklanki oleju - 3 jajka - 2 łyżeczki kakao - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie powoli wlewamy mleko. Przygotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Sałatka ze szparagami 266

propozycja to sałatka z bardzo ciekawym, aromatycznym w smaku sosem. Składniki: - 1 filet podwójny z kurczaka - 1 puszka ananasa w plastrach - 1/2 puszki groszki - 1/2 puszki kukurydzy - 1 słoik szparagów Na sos: - 1 mały jogurt gęsty - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki soku ananasowego - 2 ząbki czosnku (drobniutko kroimy) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - sól do smaku Przygotowanie

Zainspirowana w kuchni
Torcik królewski 428

cukier waniliowy - 1 i 1/2 kostki masła Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki margaryny - 1 łyżka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki mleka Oraz: - 1 słoik powideł śliwkowych - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokąty i pieczemy po 15 minut w 180 C. W międzyczasie przygotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Rogaliki błyskawiczne 141

faktycznie jest wart wypróbowania.  Składniki: - 1 margaryna (250 g) - 4 szklanki mąki - 30 g świeżych drożdży - 1 opakowanie cukru waniliowego - 180 g śmietany 18% - 1 duży słoik marmolady Przygotowanie: Drożdże kruszymy, zalewamy je śmietaną i delikatnie mieszamy. Po 10 minutach dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz miękką margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje

Zainspirowana w kuchni
Szparagowa sałatka 201

sałatkę dostałam od mojej koleżanki i teraz przekazuje ją Wam bo jest świetna :) Składniki: - 250 g kaszy pęczak - 120 g ziaren słonecznika - 1 opakowanie sera feta - 1 słoik suszonych pomidorów - 1 pęczek szparagów Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, szparagi gotujemy 3 minuty również w osolonej wodzie i po ostudzeniu kroimy, pomidorki oraz fetę kroimy

Zainspirowana w kuchni
Pesto z grillowanej papryki 202

Dzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny. Zaczynamy  Składniki: słoik marynowanej zgrilowanej papryki ok 300 gr 1 ząbek czosnku natka pietruszki- dużo :) 50 gr startego parmezanu 50 gr orzechow cashew 4-6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Paprykę odsączamy z oliwki . Przekładamy

Smaki Edyty
Chrupiące ogórki małosolne 332

liść chrzanu. Zalać mocno gorącą zalewą!!! - tylko taka gwarantuje chrupkość przysmaku, dodatkowo przyspiesza kiszenie .   Naczynie kamionkowe przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem lub innym ciężkim narzędziem - u mnie słoik litrowy wypełniony wodą.   Odstawić na 2-5 dni w niezbyt nasłonecznione miejsce.  Jeśli kuchnia jest bardzo słoneczna, a naczynie do kiszenia przezroczyste, można całość przykryć ściereczką - ponoć bakterie

Grunt to przepis!
C - Kanapeczki z pastą z łososia 169

Łososiowe przekąski z papryką i serem pleśniowym   Składniki: 5 szt medaliony z łososia              0,5 słoik papryka konserwowa             5 szt Oliwki czarne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1056

ogórek konserwowy             1/2 słoika papryka czerwona konserwowa, jajko  Ciasto francuskie  rozwijamy i dzielimy na 12 części (3x4). Parówki dzielimy na połowę(ze skosa), ogórki na ćwiartki wzdłuż, paprykę na podłużne paski. Na każdy kawałej ciasta dajemy małą łyżeczkę majonezu, następnie plaster żółtego sera, układamy parówkę na skos

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała