słoik - 12348 przepisów (strona:704/824)

Tydzień w moim telefonie XXXXVI 98

Zdecydowanie tropiki nie są dla mnie. Dobrze, że teraz sobie dłużej będę mogła pospać, a popołudnia w pracy są na szczęście spokojniejsze. Niedziela zleciała mi na przetworach, zrobiłam kilka słoików ogórków z chili, trochę sałatek, cukinie oraz fasolkę. Jeszcze zostały buraczki, papryka i pomidory.  Ale to przy wolnym weekendzie może się uda. Kilka zdjęć mam dla Was, więcej dzieje

Magiczne Życie Marty
Frużelina malinowa 179

przez sitko oddzielając nadmiar pestek. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w zimnej wodzie wlać do malin i ponownie zagotować. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie wlać i wymieszać. Gorącą frużeliną napełnić wyparzone słoiki, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem. Pozostawić do wystudzenia. Jeśli nie przeszkadza nam nadmiar ziarenek nie musimy przecierać przez sitko

Ala piecze i gotuje
Najlepszy sos pomidorowy - moja sekretna receptura :) 171

jest sos pomidorowy. Bardzo długo używałam gotowych sosów, np. z firmy Łowicz, które są naprawdę smaczne. Mój M. (o dziwo wielki przeciwnikiem wszelkich gotowców i fixów) wolał sos ze słoika, niż ten domowy, ponieważ ich smak jest o wiele bardziej wyrazisty. Choć nie widzę nic złego w korzystaniu z tego typu rozwiązań, za punkt honoru wzięłam sobie opracowanie domowego sosu

Mania Gotowania
Kurczak po Seczuańsku 490

mianowicie testy i oceny wszelkich nowinek na półkach sklepowych, które uda mi się wyszukać.    Kurczak po Seczuańsku       Składniki: 2 małe piersi z kurczaka 1 słoik sosu Seczuańskiego Łowicz około 50g orzeszków ziemnych niesolonych ½ marchewki ½ papryki około 200 g fasolki mrożonej lub świeżej    ½ papryczki chili (opcjonalnie) 5 plastrów ananasa z puszki 2 łyżki oleju

Mania Gotowania
Bajaderka light 183

pokruszonego ciasta (mniej więcej blaszka 20x20) 1/3 szklanki odtłuszczonego mleka 1/2 szklanki rodzynków namoczonych w ciepłej wodzie 1/3 szklanki płatków migdałowych lub innych orzechów 1/3 szklanki płatków owsianych 1/2 słoika dżemu lub marmolady (użyłam porzeczkowego dżemu light) około 6-7 suszonych śliwek lub innych bakalii ½ łyżeczki aromatu rumowego 2 kieliszki rumu, wódki lub likieru kokosowego 2 łyżki kakao o niskiej

Mania Gotowania
Migdałowa szarlotka sypana 127

mąką nie może wyjść. Na szczęście bardzo się myliłam. Jest to najbardziej ekspresowa szarlotka, nie musimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek ze słoika, to naprawdę przygotowanie zajmie nam 5 minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam!   Migdałowa szarlotka sypana   S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½   szklanki startych

Mania Gotowania
Kurczak z chińskim makaronem i sosem Hoisin 405

jest naprawdę bardzo dobry, lekko słodki i wyrazisty w smaku. Idealny zarówno do dań z ryżem jak i makaronem. Z tej firmy próbowałam również sos Chow Main w słoiku i także gorąco go poleca. Jeśli dopiero zaczynacie z kuchnią azjatycką jest to dobre rozwiązanie, zanim zaopatrzycie się w cały zestaw różnych składników potrzebnych do wykonania sosu samodzielnie.   Kurczak

Mania Gotowania
Sernik z orzechowym spodem i kruszonką 248

orzechowych ½ szklanki mielonych orzechów 30 g roztopionego masła Kruszonka: 50 g rozpuszczonego masła ½ szklanki maki migdałowej 5-6 łyżek cukru ½ szklanki płatków owsianych 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 słoik powideł śliwkowych Masa serowa: 1 kg sera na serniki 1 opakowanie budyniu waniliowego ½ szklanki mleka skondensowanego słodzonego 1/2 szklanki cukru (można dodać więcej ale mleko również dodaje sporo słodkości

Mania Gotowania
Jak zrobić zupę pomidorową ze świeżych pomidorów? 325

preferencji dodaj jogurt lub śmietanę, jeśli masz ochotę. Koniecznie zobacz też jak zrobić domowy przecier pomidorowy , w zimie wystarczy, że ugotujesz wywar i wlejesz do niego jeden lub dwa słoiki przecieru, aby zjeść pyszną pomidorówkę :) Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Co zrobić z przerośniętych lub niekształtnych ogórków ? -sposób Nr.I - sos z ziołami. 597

Warto poznać przepisik podstawowy , a później pokombinować i znaleźć dla niego ulubioną kombinację. hmm a dlaczego z przerośniętych i niekształtnych?? Bo z nimi nie wiadomo co robić, ani do słoika na korniszony, ani kiszone nie wyjdą, na kanapki też nie bardzo tym bardziej na sałatkę bo te duże pesty w zęby włażą.Wyrzucać szkoda, więc spożytkować jakoś trzeba

Farmażony
Jak wykorzystać resztki majonezu? - Bardzo Kruche ciastka z chrupiącą posypką. 215

Też tak macie że po świętach Wielkanocnych zostają Wam resztki majonezu w słoiku i nie bardzo wiadomo co z tym począć? Ani to do sałatki, ani na jajko, zresztą kto jada jajka zaraz po świętach ... już basta! jak to pewien robaczek powiadał. Teraz nie będzie problemu że taka reszteczka - łyżeczka się marnuje. Wystarczy zrobić ciastka z mojego przepisu i gotowe

Farmażony
Marmolada jabłkowa z różą 186

dlatego trzeba ją cały czas mieszać. Marmolada jest gotowa w momencie, gdy kropla wylana na zimny talerzyk nie spływa i pozostaje gęsta. Tak przygotowaną marmoladę możemy nakładać do wyparzonych słoików - jeśli chcemy mieć marmoladę jabłkową. Jeśli zaś chcecie uzyskać marmoladę różaną, jak w przepisie , należy : płatki róży zmiksować, dodać je do przecieru i dogotować marmoladę.   Smacznego

kolorowotorcikowo
Sałatka z ogórków 1104

cebulą, dodajemy resztę wcześniej przygotowanych składników oraz olej, ocet i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i pozostawiamy na 12 godzin (miskę przykrywamy ściereczką). Następnie sałatkę wkładamy do słoików a wierzch zalewamy powstałą zalewą i pasteryzujemy 20 minut

Zainspirowana w kuchni
Frużelina wiśniowa 155

Ponownie rondelek ustawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszamy cały czas aż do rozpuszczenia się żelatyny. Uważamy aby frużeliny nie zagotować. Zdejmujemy i gorącą frużelinę przekładamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy słoiki, odwracamy je do góry dnem i pozostawiamy do wystudzenia. Frużelina wiśniowa ma konsystencję żelu. Smacznego The post Frużelina wiśniowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię