słoik - 12348 przepisów (strona:711/824)

KAPUSTA Z SUSZONYMI GRZYBAMI 342

Zawsze mam w zapasie nasze samodzielnie zbierane i suszone przez nas grzyby. W tym roku borowików było co prawda niewiele ale mam jeszcze z ubiegłego roku. Zamknięte szczelnie w słoiku, mogą być przechowywane kilka lat. Polecam, to nasze ulubione danie. :-) Składniki: - kapusta kiszona ( niezbyt kwaśna) - ilość wedle uznania - u mnie 2 kg - grzyby suszone ( najlepiej borowiki , ale mogą być również

Smaczne Zdrowe
ZAKWAS BURACZANY 441

Zakwas jest gotowy po ok.5 dniach. Gdy pominiemy kromkę chleba czas wydłuży nam się do ok.7 dni. Po tym czasie zlewamy gotowy zakwas przez gazę, do butelek lub słoika i szczelnie zakręcamy. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej do lodówki. Można go przechowywać kilka tygodni, ponoć nawet miesięcy. Wykorzystujemy do przygotowania barszczu lub używamy do picia przed posiłkami. Tak wygląda zakwas

Smaczne Zdrowe
SERNIK CYNAMONOWY Z BRZOSKWINIAMI 212

kruchy spód: - 220g mąki orkiszowej białej -100g zimnego masła - 2 żółtka - 70g mielonego ksylitolu (lub w kryształach) - 2 płaskie łyżeczki cynamonu - 2-3 łyżki zimnej wody + puszka lub słoik brzoskwiń   oraz mielony cukier trzcinowy na polewę, kremówka i 1/2 płaskiej łyżeczki cynamonu Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto, schłodzić. Następnie wylepić nim dokładnie tortownicę, ponakłuwać gęsto widelcem

Smaczne Zdrowe
BIGOS SŁODKO-KWAŚNY NA WINIE 284

skrócie. Składniki na duuuży gar taki ok.8l bo taki mi wyszedł bigosu ,  miałam dużo kapusty od wigilii z borowikami, stąd taka ilość. Ale nadmiar pokładłam w słoiki i spasteryzowałam, będą na jakąś najbliższą okazję. W końcu bigos przygotowuję tylko kilka razy w roku. Składniki: - 1-1,5kg kapusty kiszonej - 1 główka białej kapusty ( u mnie 1,9kg) - suszone grzyby

Smaczne Zdrowe
BŁYSKAWICZNY SOS POMIDOROWY 198

palnik i gotujemy na małym ogniu ok.5 minut aby wydobyć pełnię aromatu. Lekko nam zgęstnieje. Dodajemy sól i świeżo mielony pieprz - do smaku. Gotowy sos możemy przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce, tylko czy jest taka potrzeba skoro przygotowuje się go tak szybko. Ja dlatego zmniejszyłam ilości składników by zużyć od razu całość. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z MAKIEM, KOKOSEM I BRZOSKWINIAMI 6522

mąki pszennej - 250g zimnego masła - 3 łyżki ksylitolu lub cukru - 5 żółtek - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki kakao instant np.Nesquick ( u mnie kakao słodzone cukrem kokosowym) + dodatkowo : słoik własnych lub puszka kupnych brzoskwiń Wszystkie składniki na ciasto zagnieść ręcznie lub malakserem. Podzielić na dwie części. Większą ok.2/3 wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wygnieść spód. Mniejszą

Smaczne Zdrowe
MIELONY KSYLITOL 125

się do przyprószenia ciast i ciasteczek, a także do niektórych wypieków, gdzie potrzebujemy puder. Ja zawsze mielę sobie 2-3 paczuszki ( 500-750g) i przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku. Smacznego

Smaczne Zdrowe
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 220

nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla)  i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni. Sałata: Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski. Do słoika dodajemy musztardę (u mnie Dijon i francuską pół na pół) , 4 łyżki oliwy oraz 2 łyżki octu jabłkowego oraz 1 łyżkę wody. Energicznie potrząsamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ja dodałam

Smaczne Zdrowe
SAŁATA Z SERKIEM KOZIM I BURACZKAMI 175

smak. Do tego pokrojone na drobniejsze kawałki buraczki i mamy idealną lekką kolację. Ja dodaję przeważnie buraczki gotowane bez dodatków, ale można wykorzystać również buraczki z zalewy, ze słoika. Składniki na 4 porcje: - dowolna sałata, np.lodowa, rukola, roszponka, itp. - 2 roladki kozie - 1-2 buraki (ugotowane, mogą być z zalewy) - sos do sałaty:   - 1 łyżeczka musztardy Dijon

Smaczne Zdrowe
ŻUREK NA PEŁNOZIARNISTYM ŻYTNIM ZAKWASIE 209

wcześniej, by nabrała smaku. Ilości składników  można oczywiście zmniejszyć. Można również jakiś składnik pominąć. Ja podaję moją własną recepturę, a gusta wiadomo, bywają różne. Składniki: - porcja zakwasu (lub słoik, butelka kupnego) - ok.200g wędzonego boczku - 2 średnie cebule - 3-4 duże ząbki czosnku - 3-4 białe kiełbaski   (lub wedle uznania) - 2-4 dobre,cienkie parówki (nie trzeba) - ok.3/4-1 szklanki

Smaczne Zdrowe
KURCZAK Z ROŻNA - PIECZONY NA BUTELCE 315

towarzystwa - we dwóch raźniej... ;-) Kiedyś przygotowywało się takiego kurczaka na butelce od śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik. Składniki: - 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g) - aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek) - ostra mielona papryka - słodka mielona papryka - sól + butelka ,np.po soku Kurczaka dokładnie umyć, odciąć kuper i lekko osuszyć

Smaczne Zdrowe
Ogórki małosolne / Polish-style semi-pickled cucumbers 178

czosnek i obrany chrzan, pokrojony na mniejsze kawałki. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczoną solą. Odstawiamy w ciemne miejsce i po 2-3 dniach można już zaznać rozkoszy ich smaku :) Słoika nie zakręcamy, jedynie przykrywamy talerzykiem lub lnianym ręcznikiem. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Delicious Titbits
Placki z morelami i jagodami 194

przygotowania tych placków zainspirowała mnie Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się już na straganach (z niemałymi cenami). Całkiem smaczna propozycja na śniadanie, obiad, a nawet deser. Polecam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Galareta wielkanocna 162

cała noc) na drugi dzień galareta jest gotowa. Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać do jej przygotowania pokrojoną w kostkę polędwicę, mix warzyw ze słoika (marchewka, groszek, kukurydza), 1 kostkę warzywną, 1/2 litra wrzątku i 5 łyżeczek żelatyny. Odcedzone warzywa mieszamy z polędwicą, przekładamy do silikonowej formy, zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną, studzimy i wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka domowa gotowana 395

kilka papryczek chili Jalapeno czosnek Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą aby szynki nie wypływały, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowywać ją w temperaturze 4-6 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię