Sama nie wiem, czym się inspirowałam, robiąc dzisiejszą kapustę. Wyszło spontanicznie. Gdy otworzyłam lodówkę, pierwsze co rzuciło mi się w oczy to słoik suszonych pomidorów. No i postanowiłam go wykorzystać. Ostatecznie musiało być smaczne, bo pochwała w stylu: "Bardzo dobre Ci wyszło" nie codziennie pada z ust Misia. A potem biedny padł... w zimowy sen chyba, bo u nas nadal
bastalenabiałek 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 16 g 2 opakowania budyniu wiśniowego bez cukru (2 x 40 g) 1/2 szklanki oleju Ponadto: duży słoik wiśni w syropie lub 250 g wydrylowanych świeżych Wiśnie odsączyć z syropu. Kiedy podpieczony spód jest wystudzony, zacząć ubijać białka. Po ubiciu na sztywno, powoli, łyżka po łyżce wsypywać drobny cukier
Czerwień i błękitsoku dodać sól i dokładnie wymieszać. Wszystko gotować na średnim ogniu ok 30-40 minut aż masa zgęstnieje, mieszając aby się nie przypaliło od spodu. Potem masę przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry nogami do wystygnięcia
Monia miesza i gotujetarce o dużych oczkach.Smażyć aż zgęstnieje.Pod koniec smażenia gdy dżem będzie gęsty i jednolity dodać cukier ,galaretki, kwasek.Całość smażyć jeszcze 30 minut.Nakładać do słoików i szybko zakręcać
Moje domowe kucharzenieodparuje- będzie to trochę trwało, ok. 20 minut. Po tym czasie dodać ekstrakt, kakao i czekoladę deserową (podzieloną na kawałki). Mieszać do momentu, aż czekolada się rozpuści. Przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut
Moje domowe kucharzenieWodę, w której się moczyła, zagotować z cukrem, cukrem wanilinowym i goździkami. Do gotującej się wody dodać cukinię i gotować na ostrym ogniu ok 8 minut.Gorące przelać do słoików, zakręcic i odstawić do góry dnem do wystudzenia. Fajna "słomiana" para
Moje domowe kucharzenieśmietany 30% lub 36% 1 " śnieżka" w proszku Wodzisław POSYPKA 1/3 kostki margaryny 10 dag wiórków kokosowych garść migdałów [ płatków migdałowych] 2 łyżki cukru PONADTO 1 słoik dżemu brzoskwiniowego [ dałam z cukinii-agrestowy ] Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem, pod koniec dodać łyżkę octu. Dalej ubijając dodawać po jednym żółtku, następnie obie mąki
Moje domowe kucharzenietroszkę koncentratu pomidorowego i doprawić do smaku.Płaty w razie potrzeby wymoczyć.Na każdy płat śledziowy kłaść troszkę nadzienia i zwinąć .Spiąć wykałaczką i ułożyć w pojemniku lub słoiku.Zalać oliwą i odstawić na noc, albo nawet
Moje domowe kucharzeniejednogarnkowe...proste do zrobienia..dodatki dowolne...wedle gustu ..i tego co mamy w lodówce .. 50 dkg mięsa wieprzowego 20 dkg makaronu kokardki Mamma Mia 25 dkg pieczarek 1/2 słoika papryki konserwowej kilka ogórków konserwowych 1 cebula 2-3 ząbki czosnku puszka pomidorów sól, pieprz, wegeta listek, ziele Mięso pokroić w małe kawałki.Cebulę zeszklić,dodać pokrojone mięso
Moje domowe kucharzenietaką zapiekankę...Przepis podpatrzony gdzieś w necie.. 1 szkl.ryżu lub 2 woreczki ryżu wegeta 1 podwójna pierś z kurczaka 1 duża cebula 3 ogórki konserwowe mały słoik papryki konserwowej 15 dag żółtego sera 4-5 łyżek śmietany 4-5 łyżek majonezu 4-5 łyżek keczupu ½ op. przyprawy kebab-gyros Ryż ugotować z dodatkiem wegety. Pierś
Moje domowe kucharzeniejajka 3 szkl. mąki pszennej 1 opakowanie przyprawy do piernika (40 g) 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki stołowe kakao 1 i 1/3 szkl. mleka 1 słoik dżemu śliwkowego kilka suszonych śliwek, drobno pokrojonych na polewę: 120 g gorzkiej czekolady 100 g masła Wymieszać suche składniki: mąkę, przyprawę do piernika, sodę i kakao, odstawić. Margarynę, cukier i jajka utrzeć łyżką
Moje domowe kucharzenieziaren ziela angielskiego pieprz 2-3 ziarenka różowego pieprzu z zalewy Śledzie pokroić na niezbyt duże kawałki. Korę cynamonu połamać na kilka mniejszych części. W głębokim naczyniu (słoiku) układać warstwowo: warstwa śledzi, sporo świeżo zmielonego pieprzu, cześć pozostałych przypraw. Na koniec zawartość naczynia zalać olejem. Odstawić zamknięte do lodówki na ok. 2-3 dni . Pamiętacie?? Czytelnicy bloga , którzy zrobią
Moje domowe kucharzeniestron na złoty kolor. Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, przecier pomidorowy oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej
Moje domowe kucharzeniekawowe. Pysznostki Świąteczne babeczki z nugatem Red Hot Chili Cake Kakaowe-kawowe ptysie Silver Teaspoon Kawa jak tiramisu Trufle o smaku tiramisu w wersji light Cynamonowe cafe-latte ze słoika Sio-smutki Kawowe rogaliki Słodkie niebo Ciasto cappuccino-latte macchiato Słodkie zDania Ciasto-latte czyli lekkie przebudzenie Smaczne domowe wypieki Muffinki czekoladowe z kremem cappuccino Smaki ogrodu Ciasto latte-macchiato
Moje domowe kucharzeniepołówki śledzia marynowanego curry w proszku dobrej jakości 1 duża cebula pieprz olej Śledzia pokroić na kawałki, cebulę w paseczki lub kosteczkę. W salaterce lub słoiku układać warstwę śledzia, posypać pieprzem, pokrojoną cebulą i przyprawą curry. Układać tak, aż do wyczerpania składników (śledzia). Całość zalać olejem, żeby ostatnia warstwa była przykryta. Najlepsze na drugi dzień
Moje domowe kucharzenie