słoik - 12348 przepisów (strona:710/824)

Sałatka z cebulkami 327

Idealna sałatka na świąteczne śniadanie. Warta uwagi ze względu na szybkość przygotowania. Składniki: 20 dag szynki konserwowej słoik cebulki konserwowej puszka czerwonej fasoli puszka kukurydzy pęczek szczypiorku sól, pieprz majonez Wykonanie: 1. Szynkę pokroić w kostkę, przełożyć do miski. Kukurydzę, fasolę i cebulki odcedzić i dodać do szynki. 2. Szczypiorek drobno pokroić i połączyć z resztą. 3. Doprawić do smaku

Pasja Smaku
Sałatka chrzanowa 44543

dobry pomysł na Święta.  [Przepis z książki "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009] Składniki: pierś z kurczaka 5 jajek 30 dag żółtego sera puszka kukurydzy słoik marynowanej cebulki chrzan majonez mały jogurt naturalny szczypiorek sól, pieprz Wykonanie: 1. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć na patelni. 2. Jajka ugotować na twardo i pokroić

Pasja Smaku
Ogóreczki do wódeczki (z chilli) 338

wymieszać i odstawić na 6-8 godzin. Zalewa: Połączyć składniki zalewy wraz pokrojonymi drobno ząbkami czosnku i zagotować. Z ogórków odlać sok i układać je ciasno w wyparzonych średnich słoikach. Zalewać gorącą zalewą. Pasteryzować 5 minut od zagotowania wody

Pasja Smaku
Sałatka królewska 14087

fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} 1 puszka ananasa 1 słoik selera 1 puszka kukurydzy 20 dag sera żółtego 20 dag szynki por majonez sól, pieprz Wykonanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions

Pasja Smaku
Chata Rybaka w Bondyrzu - opinia 320

taki ruch panuje także na tygodniu. Czekając na nasze dania, z uśmiechem obserwowałam, że prawie wszyscy goście brali rybki na wynos: czy to w postaci wędzonej czy np. słoika szefa. Wszyscy chwalili i wychodzili zadowoleni. Co do zupy mieliśmy rację - była sycąca, przyjemnie rozgrzewająca, pikantna z dużymi kawałkami ryby, warzywami, grzankami i startym żółtym serem. Mi jednak trochę przeszkadzały ości

Pasja Smaku
Śledzie w pomidorach 463

oleju. Dodać pomidory z puszki, bazylię i przyprawy. Doprowadzić do zagotowania i odstawić do ostudzenia.  Śledzie osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru oleju i pokroić w kawałki. W litrowym słoiku układać na przemian warstwę śledzi i warstwę pomidorów. Wstawić do lodówki na min. 2 godz.  insertCookd("0495f035cc1ec6cc173f0de8b5f83fba

Pasja Smaku
Potrawka z parówek i soczewicy 132

nimi zrobić. Wzięłam je do domu i postanowiłam zrobić potrawkę z dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Wyszło spontanicznie, ale pysznie, a i co najważniejsze zawekowałam trochę potrawki do słoików. Składniki: 10 ugotowanych parówek drobiowych opakowanie czerwonej soczewicy 1 litr bulionu drobiowego 500 g pieczarek 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżeczki chili Wykonanie

Pasja Smaku
Galaretki drobiowe 411

skrzydełek 1 udko ok. 1,5 l wody kilka ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki laurowe pieprz, sól żelatyna (8 łyżeczek na 1 litr wywaru) natka pietruszki 1 słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchewka, kukurydza) kubeczki na galaretki Wykonanie: Oczyszczone skrzydełka i udko zalać wodą, tak by przykryć mięso, dodać przyprawy i gotować aż mięso zacznie odchodzić od kości. Następnie wyjąć

Pasja Smaku
MAKOWIEC NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE Z KRUSZONKĄ 505

wyklejeniu blaszki), ale nie jest to konieczne, gdy użyjemy b.zimnego masła. Masa makowa: - 500g maku (najlepiej mielony) - 5 jajek (osobno białka i żółtka) - pół kostki masła - 125g - jeden słoik powideł (około 300g) - olejek migdałowy (kilka kropli) - bakalie- według uznania( ja daję 80g mielonych migdałów i około 80g orzechów potłuczonych na drobne kawałki lub mielonych) - niepełna szklanka ksylitolu (lub cukru

Smaczne Zdrowe
JABŁECZNIK NA BISZKOPCIE NA MĄCE ORKISZOWEJ 228

metra na dywan i wstawić do uchylonego piekarnika na około 10 minut. Po przestudzeniu, przekroić biszkopt na pół i przełożyć jabłkami i przykryć drugą połówką. Składniki na masę: -litrowy słoik musu jabłkowego -jedna galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru-dodać ksylitol) Galaretkę rozpuścić w 200ml wody, zostawić do przestudzenia i wymieszać z musem jabłkowym jak już zaczyna lekko ściągać. Wyłożyć

Smaczne Zdrowe
SERNIK Z BRZOSKWINIAMI, NA KRUCHYM ORKISZOWYM SPODZIE, Z KRUSZONKĄ 268

utrzeć z ksylitolem lub cukrem, dodać jajko, a następnie po łyżce ser. Na końcu dodajemy proszek budyniowy. Dokładnie wymieszać. Wyłożyć na przygotowany wcześniej spód Dodatkowo: - Puszka brzoskwiń( najlepiej mieć słoik własnych, bez cukru) - 1 szkl. cukru trzcinowego - 5 białek Brzoskwinie odsączyć, pokroić na mniejsze kawałki( najlepiej na plastry) i wyłożyć na masę serową. Białka ubić na sztywna pianę razem

Smaczne Zdrowe
KONFITURA TRUSKAWKOWO RABARBAROWA Z NUTĄ PIERNIKOWĄ 197

przygotowanych wcześniej słoiczków, zakręcić i spasteryzować. W tym celu przygotować garnek, taki by zmieścił nasze słoiczki. Wyłożyć dno ściereczką i wlać wody tyle, by sięgała do połowy wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze ok. 10-15 minut. Po tym czasie słoiczki wyjąć, jeszcze raz dokręcić i odwrócić do góry dnem, na ok. 5-10 minut. Następnie postawić

Smaczne Zdrowe
ZUPA KREM Z CUKINII 179

uwielbia zupy , dlatego od jakiegoś czasu , a konkretnie to od czasu gdy przestałam używać kostek bulionowych, Veget, Kucharków itp. nadwyżki rosołu, który bywa u nas dość często pakuję do słoików i zamrażam. Zawsze mam w zapasie co najmniej 2-3 ok. 0,5l słoje , z własnym, zdrowym wywarem. W razie nagłej potrzeby bulionik jest zawsze pod ręką. Przepis znaleziony

Smaczne Zdrowe
POWIDŁA ŚLIWKOWE BEZ DODATKU CUKRU 151

słoiczki umieszczamy w garnku z wodą (do ok. 1/2 wysokości słoi), przykrywamy garnek i doprowadzamy do wrzenia. Dno musi być wyłożone ściereczką. Gotujemy ok.15-20 minut, w zależności od wielkości słoików. Woda musi cały czas wrzeć. Następnie wyłączamy, wyjmujemy i ustawiamy je do góry dnem. Po kilku minutach słoje odwracamy już normalnie i jeszcze raz dokręcamy. W miarę stygnięcia wciągają się

Smaczne Zdrowe
MAKOWIEC ZAWIJANY / STRUCLA Z MAKIEM NA MĄCE ORKISZOWEJ 482

makową. Masa makowa: - 500g maku mielonego (do kupienia już także w Lidl'u) - 1,5 szkl ksylitolu lub 1 szkl ksylitolu i 2 łyżki miodu - 3-4 jajka - mały słoik powideł - 125g masła - 1 łyżeczka kartoflanki - szczypta drożdży - kilka kropli olejku migdałowego - 150-160g bakalii ( ja daję tylko mielone migdały i orzechy laskowe) można  dowolnie, np.skórka , rodzynki

Smaczne Zdrowe