słoik - 12348 przepisów (strona:707/824)

CZARNA SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI. 181

zdjęciach dzisiejsza propozycja nie wygląda powalająco, ale naprawdę, taka właśnie jest - rewelacyjna. CZARNA SOCZEWICA Z SUSZONYMI POMIDORAMI /własny;/ na 2-3 porcje 1/2 szklanki czarnej soczewicy 3/4 słoika suszonych pomidorów w oleju z ziołami  1 biała cebula pieprz młotkowy z kolendrą ew. sól do smaku Soczewicę gotuję do miękkości w podwójnej ilości wody. Odcedzam na sicie. Pomidory suszone

W kuchni Karmel-itki
Ogórki konserwowe 266

zieli angielskich - kilka liści laurowych - ziarna gorczycy - marchewka - chrzan Przygotowanie: Z octu, wody, soli, cukru, ziela angielskiego i liści laurowych zagotowujemy zalewę i studzimy. Ogórki układamy w słoiku, do każdego dodajemy po 3 plasterki marchewki, kawałek chrzanu, gałązkę kopru oraz kilka ziaren gorczycy. Zalewamy przestudzoną zalewą i pasteryzujemy 10 - 15 minut

Zainspirowana w kuchni
Jesiennie, czyli dynia marynowana. 149

Zagotowujemy zalewę i dorzucamy do niej dynię. Gotujemy, aż dynia się zeszkli, musi zmięknąć ale wciąż pozostać chrupiąca i sprężysta (u mnie ok 10 min). Wkładamy dynię do wyparzonych słoików i zalewamy zalewą (koniecznie bez goździków, bo zciemnieje!). Zakręcamy dokładnie, stawiamy do góry nogami aż ostygnie. Smacznego

Brzuszki Łakomczuszki
Ogórki chili - po raz pierwszy. 369

garnka wlewamy ocet, stawiamy na gazie i rozpuszczamy w nim cukier. Gdy całość się zagotuje przelewamy do ogórków. Mieszamy jeszcze raz i możemy nakładaj do wyparzonych i wysuszonych słoików. Każdy dokładnie zamykamy i pasteryzujemy 3-5 min. Następnie stawiamy do góry nogami. No i zobaczymy co z tego wyjdzie

Brzuszki Łakomczuszki
Chow mein z wołowiną po tajsku 164

wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy olej sezamowy Biolevita sos sojowy sos rybny sos chili słodko-ostry sezam  W pierwszej

Brzuszki Łakomczuszki
Granola 201

uznania na mniejsze kawałki- u mnie w paski. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki czyli płatki owsiane i orzechy z żurawiną, morelami i śliwkami. Naszą gotową już granolę przekładamy do słoika i szczelnie zamykamy. Smacznego

Mango Papaja
Makaron. Grzyby. Muszle. Conchiglioni zapiekane z kurkami i serem 542

makaronem i kilkoma innymi składnikami stworzyły bardzo smaczne danie. Nazbierałeś cały koszyk kurek ? Wypróbuj przepis na Zupę kurkową z sokiem marchwiowym - jest przepyszna ! Część grzybów możesz zamknąć w słoiki na zimę - mam pyszny przepis na słodko-kwaśne Kurki marynowane . ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Dżem z fig 113

Jeśli mamy cytryny „ekologiczne” to można je wkroić razem ze skórką, jeśli są pryskane to lepiej skórkę obrać (jest bardzo gorzka). Gotujemy jeszcze kilka minut. Gorący „dżemsfig” wkładamy do słoików i mocno zakręcamy.  Warto spróbować także dżemu z fig i pomarańczy:  klik Na deser jeszcze dwa zdjęcia zrobione z tarasu

Gotuj z Misiem
Mule 177

znaleźć w Internecie instrukcję obsługi. Dowiedziałem się jak się je czyści i znalazłem kilka różnych przepisów. Zdecydowałem się na najprostszą wersję, ponieważ nigdy wcześniej nie jadłem muli (takich ze słoika nie liczę) i chciałem poznać ich smak. Mule należy przyrządzić tego samego dnia, którego się je kupiło, ponieważ bardzo szybko się psują. Trzeba je najpierw dokładnie oczyścić nożem i umyć

Gotuj z Misiem
Frużelina truskawkowa 387

razu zdecydowałam, że przygotuję pyszną frużelinę truskawkową. Frużelina to świetny dodatek do wszelakich deserów, moja frużelina ma idealnie gładką konsystencję i pyszny smak, lubię ją jeść prosto ze słoika. W zeszłym roku przygotowałam też: Frużelina jagodowa Frużelina truskawkowo-arbuzowa Frużelina truskawkowa z karmelem i wanilią, składniki na 8 słoiczków 200 ml: Składniki: 2,5 kg truskawek 2 szklanki cukru

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WAKACYJNY CHŁODNIK. 238

jakiś czas można :) WAKACYJNY CHŁODNIK. /współpraca z Winiary ;/ na 3-4 porcje 1 opakowanie chłodnika instant Winiary 400 g kefiru 0% 200 g jogurtu greckiego 1/2 słoika marynowanych buraczków (u mnie domowej roboty) 5 rzodkiewek 1/2 zielonego ogórka jajka na twardo do podania Zalewam chłodnik szklanką wrzącej wody i pozostawiam  do całkowitego wystudzenia. Kefir miksuję z jogurtem

W kuchni Karmel-itki
TORT KISIELOWY Z JAGODAMI 147

tort kisielowy z jagodami. Moja Mama piekła go na wszystkie większe święta i uroczystości. Tort jest idealny na zimowe święta/urodziny, ponieważ do jego przygotowania potrzebne będą jagody ze słoika (moja Mama używa jagód w delikatnej zalewie cukrowej). W sezonie można użyć jagód świeżych. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres

Przepisy Aleksandry
BURACZKI ZASMAŻANE 8367

Uwielbiam zasmażane buraczki! Od zawsze :D. Najlepsze robiła moja babcia i muszę przyznać, że tęsknię za ich smakiem. Ostatnio w polskim sklepie widziałam buraczki w słoiku. Kupiłam go, ale smak mocno rozczarowywał (warzywa były strasznie słodkie!). Postanowiłam sama zrobić sobie danie mojej babci i wyszło świetne. Więcej nie skuszę się na kupne specyfiki. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego

Przepisy Aleksandry
Deser poziomkowy. Poziomki z kremem śmietanowym 231

piedestale także dlatego, że są tak krótko i nieczęsto mam okazję ich nazbierać więcej niż garść. Ten rok jest jednak wyjątkowy dla mnie i poziomek. Najpierw przywiozłam cały słoik pachnących owoców od Margarytki i zjedliśmy je z naleśnikami . A już kilka dni później sama zbierałam dojrzałe poziomki w podlaskim lesie. W tajemnicy powiem Wam, że nazbierałam ponad litr

Smaczna Pyza
Przetwory-kompot z truskawek 184

opłukać je i osączyć. Następnie przełożyć do garnka, wlać wodę i wsypać cukier. Wszystko zagotować od czasu do czasu mieszająć. Gotować ok 5 minut. Następnie przełożyć/przelać do słoików. Zakręcić, postawić do góry dnem i przykryć ręcznikiem, zostawić do wystygnięcia. I kompocik na zimę gotowy. Nie trzeba pasteryzować. Owoce można wykorzystać i zmiksować razem  z odrobiną soku

Monia miesza i gotuje