słoik - 12348 przepisów (strona:716/824)

Prażone jabłka do szarlotki 144

jesienią? Oczywiście oprócz ciast ze śliwkami i dynią :-). Bez wątpienia jest to szarlotka! A co jeśli zimą najdzie nas na nią ochota? Wystarczy zrobić ciasto i wyciągnąć ze spiżarni słoik z prażonymi jabłkami, które są gotowe, żeby tylko wyłożyć je na ciasto. Prażone jabłka to przetwór, którego nie może zabraknąć w Waszych zimowych zapasach! :-) Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej

Pora coś zjeść
Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami 593

początek jabłuszkowiec - proste ciasto ucierane z dodatkiem tartych jabłek. Jest to przepis dla osób, które kochają jabłka i nie mają czasu na długie przygotowania w kuchni; mikser i słoik jabłek z domowej spiżarni sprawią, że na przyrządzenie tego ciasta przeznaczą kilkanaście minut. Jabłuszkowiec - ciasto ucierane z jabłkami Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 150g margaryny 2 jaja 1 szklanka cukru

Smakołyki Bereniki
Kruche koperty z jabłkami 354

szklanki mąki 12,5 dag margaryny 3 jajka 0,5 szklanki cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia cukier wanilinowy 1 łyżeczka cynamonu nadzienie : kilka łyżeczek cynamonu litrowy słoik startych jabłek kilka łyżek cukru Wykonanie: - ze wszystkich składników zagnieść ciasto, mocno schłodzić - ciasto cienko rozwałkować, mocno podsypując mąką - jabłka wymieszać z cukrem i cynamonem - z ciasta wycinać kwadraty, na środek

Smakołyki Bereniki
Babka z majonezem 402

bardzo mile zaskoczył mnie ten wypiek - majonez nie jest w ogóle wyczuwalny, a babka smakuje bardzo dobrze. Może nie jest to przepis, przy którym biegniemy do sklepu po słoik majonezu, gdy postanowimy go wykorzystać, lecz raczej pomysł na to, co zrobić z resztką majonezu, która często po przygotowywaniu jakiejś sałatki czy innej potrawy, zalega w naszej lodówce. Babka z majonezem

Smakołyki Bereniki
Szarlotka z budyniem 679

minut w lodówce - jedną część ciasta wyłożyć na spód formy przykryty papierem do pieczenia, nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w 200 stopniach - jeżeli używamy jabłek ze słoika, wystarczy przełożyć je do miski i wymieszać z cukrem i mąką ziemniaczaną - całe jabłka należy zetrzeć na tarce i podsmażyć na małym ogniu w celu odparowania soku - masę jabłkową przełożyć

Smakołyki Bereniki
Śmietanowy blok wielkanocny z jajkiem. 129

szybko. Bez wstępów. ŚMIETANOWY BLOK WIELKANOCNY Z JAJKIEM. (źródło: prasa; z moimi modyfikacjami) 400g kwaśniej śmietany 1,5 szklanki wrzątku 1 żółta papryka 4 korniszony 2 kostki bulionu warzywnego słoik mieszanki sałatkowej (groszek, marchew, kukurydza) 4 cieniutkie kabanoski 1/2 szklanki posiekanego koperku 1 łyżka chrzanu 1 łyżka musztardy sarepskiej 6 jajek na twardo 1 opakowanie żelatyny Kostki bulionu rozpuściłam

W kuchni Karmel-itki
Nietypowo. I kurczak. 295

markecie. kiedy je zobaczyłam, oszalałam i stwierdziłam, że muszę je mieć. długo nie wiedziałam, jak je wykorzystać. są miękkie, ale się nie rozpadają. smakują troszkę jak seler naciowy ze słoika. Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE. 147

mojej kuchni. Każda wyprawa na ogród kończy się jakąś porcją ogórków. I mniejszych, i większych. Prostych i powyginanych w różne, zabawne kształty. W piwnicy już stoi prawie setka słoików, nie licząc właśnie MAŁOSOLNYCH, zjadanych na bieżąco. W moim domu kilkudiowe, świeże małosolne, które po dłuższym czasie kiszenia sają się kiszonymi, mają większą rację bytu niż właśnie te dobrze ukiszone. Cenimy

W kuchni Karmel-itki
LIKIER TRUSKAWKOWY. DŻEM Z TRUSKAWEK Z WÓDKĄ. 610

likier przelałam przez gazę. Wlałam do ładnej butelki. Na zdrowie!  ************************************************************************************** Ale.. Ale! Zostały truskawki nasączone wódką. Przecież ich nie wyrzucę! I tym oto tropem zmierzamy.. ku słoikowi dżemu. DŻEM TRUSKAWKOWY Z WÓDKĄ (autorski;) Truskawki, które pozostały mi od nalewki wrzuciłam do rondelka, podsmażyłam. Dodałam ½ opakowania substancji żelującej (typu: Żelfix). Zagotowałam wg. przepisu na opakowaniu. Przełożyłam gorący dżem

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z DOMOWYM MUSEM JABŁKOWYM I CYNAMONEM. 255

wodę. Podgrzewamy, aż do rozgotowania owoców,  dosypując w między czasie cukier porcjami. Jeśli jabłka są rozgotowane, a cukru  wystarczy, doprowadzamy do wrzenia. Gorący mus przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy. Pasteryzujemy ok. 20 minut. Smacznego! Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
W spiżarni. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. 524

się, że 1/4 wszystkich malinowych krzewów rodzi.. żółte maliny! Sezon na nie uważam za zakończony. Właśnie dziś zebrałam ostatnią partię tych żółciutkich gronek. Musiałam je zatrzymać, zakręcić w słoiku ich wakacyjny aromat, charakter i optymistyczną, słoneczną barwę. DŻEM Z ŻÓŁTYCH MALIN. /autorski;/ 500g malin żółtych 1-2 galaretki cytrynowe 1-2 szklanki cukru Maliny, uprzednio oczyszczone i przebrane, zasypuję

W kuchni Karmel-itki
Czas wrócić. CYTRYNY W RUMIE. 159

wszystkie nowo poznane twarze. CYTRYNY W RUMIE /gdzieś podpatrzony, już nie pamiętam gdzie/ 1kg cytryn butelka dobrego rumu cukier Cytryny wyparzyłam, pokroiłam w plastry i ułożyłam ciasno w słoiku, przesypując łyżkami cukru.  Następnie zalałam je alkoholem, dobrze zakręciłam i wekowałam jak inne zaprawy, aby zapobiec zepsuciu. Po wyjęciu odstawiłam do góry dnem, do wystygnięcia. Idealne do herbaty

W kuchni Karmel-itki
Dynia w towarzystwie. DŻEM DYNIOWO-ANANASOWY. 341

Zestawiam z ognia. Gorący dżem przekładam do wypażonych słoiczków, zakręcam i na kwadrans odstawiam do góry dnem. Następnie wekuję je ok. 20 minut od momentu zagotowania wody. Następnie wyjmuję słoik z wrzątku i odstawiam do góry dnem na jakieś 20 minut, po czym odwracam i stawiam w normalnej pozycji, zostawiając do całkowitego wystygnięcia. SMACZNEGO! Pozdrawiam dyniowo ;] Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Szybko! JABŁECZNIK Z GALARETKĄ NA BISZKOPCIE. 1142

wymiarach 25×36 cm (wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej mąką. Piekłam w 160 stopniach na funkcji termoobieg przez około 50-55 minut. masa jabłkowa: słoik jabłek prażonych na szarlotkę 3 galaretki agrestowe Galaretki rozpuszczam w możliwie najmniejszej ilości gorącej wody (dodaję tylko tyle wody, by galaretkę rozpuścić). Zostawiam do wystudzenia. Kiedy zacznie gęstnieć, miksuję z jabłkami

W kuchni Karmel-itki
Urugwaj od kuchni. INDYK W MARCHEWCE. 199

przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. *  Mała wskazówka:  Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba jej gotować, wystarczy zmiksować. Ale nie wylewać zalewy! Wzbogaci ona smak potrawki. Wtedy wystarczy zmniejszyć  ilość dolewanej wody o tyle, ile dodamy zalewy. SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki