słodzimy ewentualnie do smaku. Ilość cukru zależy od tego jak słodkie są same owoce. 5. Nakładamy gorącą konfiturę do umytych i wyparzonych słoiczków do 3/4 wysokości. Porządnie zakręcamy. Odwracamy słoiki do góry denkami i zostawiamy tak do ostygnięcia. 6. Pamiętaj, żeby przechowywać w chłodnym miejscu! Aha i warto też napisać co jest w słoiczku (na półce wszystkie wyglądają tak samo
Kraina Tysiąca Smakówwiem czy katastrofami kulinarnymi też wypada się chwalić na blogu, ale to była katastrofa i to jest szczera prawda! Chociaż może trochę przesadzam, bo w końcu coś w tych słoikach wylądowało, ale coś jest za bardzo wysuszone, bo akurat (nie będę się tłumaczyć dlaczego) nie dopilnowałam pomidorków... Później do jednego słoiczka zaczęłam wlewać zbyt gorący olej i zamiast włoskiego cudu
Kraina Tysiąca Smakówwrzątkiem słoiczków. Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. (Pokrywki również muszą być umyte i wyparzone. Nie mogą też mieć ani grama rdzy!) 6. Profilaktycznie następnego dnia pasteryzowałam jeszcze słoiki gotując je 20 minut we wrzącej wodzie
Kraina Tysiąca Smakówgdyż zawiera też kwas szczawiowy. W sezonie lubię używać go do ciast, np. do tego ciasta jogurtowego z rabarbarem i jabłkami . W tym roku zamierzam też zrobić syrop w słoikach na zimę. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówkiedy ostatnio. Pomysł na to danie przyszedł jak zaglądnęłam do lodówki, a tam czekała na wykorzystanie ciecierzyca, która została z innego dania i pomidory w sosie własnym z napoczętego słoika. Z czym to skomponować? No właśnie z makaronem! Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyPoprzednia granola skończyła się już jakiś czas temu. Nie wiem dlaczego tyle zajęło mi uzupełnienie granolowych słoików. Kiedy jednak rodzina zaczęła już się dopytywać o to kiedy się pojawi, przypomniałam sobie o przepisie na granolę na białkach . Ponieważ miałam akurat kilka wolnych białek, to szybko wymieszałam podstawowe składniki i upiekłam kolejną porcję granoli. Porcja jest naprawdę spora, ale znika szybko
Sto kolorów kuchnimigdałowego, zagotować ze 100 ml mleka . Gorące dolać do kawy - odcedzonej od fusów. Ubić przy pomocy s pieniacza. Jeśli nie posiadacie s pieniacza, kawę przelać do większego słoika, mocno zakręcić i potrząsać. Zrobicie tak samo dobrą :) Posypać tartą czekoladą. Costa Rica "Tarrazu" Charakteryzuje ją wyraźny, bardzo silny, bogaty i czysty aromat oraz miękki, ale bardzo silny, wyrazisty
kolorowotorcikowocukru 2 łyżki octu 10%, np Jamar goździki, cynamon Wykonanie: Gruszki umyć, obrać ze skóry. Przekroić na pół - wydrążyć gniazda nasienne. Wodę zagotować z cukrem i octem. Do słoika włożyć 2-3 goździki i szczyptę cynamonu. Ułożyć dość ciasno owoce. Owoce zalać gorącym syropem. Pasteryzować 10-12 minut
kolorowotorcikowopieczonymi przepiórkami, a ciasto z pasternaku było swoistym ukoronowaniem całego obiadu ! Na koniec jeszcze puszyste, cieplutkie bułeczki z prawdziwym masełkiem. Masełko powstawała przez większą część warsztatów, ubijane w słoiku, przechodząc z rąk do rąk uczestników. I na stał czas pożegnań. Szkoda, że tak szybko …. Wiele wspomnień, wspaniałe znajomości, masa inspiracji, nowych pomysłów – tego nikt mi nie odbierze ! Oczywiście były
kolorowotorcikowoochoty na coś słodkiego! I tak oto powstały rogaliki marcepanowe z marmoladą. Składniki ( duża porcja ): 500g marcepanu 2,5 szkl. mąki pszennej 100 g masła/margaryny 1 jajko słoik marmolady lub gęstego dżemu cukier puder do posypania Wykonanie: Marcepan pokroić w kostkę. W misie połączyć marcepan z masłem i jajkiem. Ja zrobiłam to robotem, ale możecie równie dobrze "zarobić
kolorowotorcikowowielki, dziecięcy świat ! Pamiętasz ? Składniki: 3 szkl. mąki pszennej 5 dag świeżych drożdży 1 szkl. mleka 2% lub 3,2 % 1 szkl. cukru 3 jaja 125 g masła sól Słoik śliwek w soku własnym Kruszonka: 5 dag maki pszennej 5 dag cukru pudru lub drobnego kryształu 5 dag masła Wykonanie: Mleko lekko podgrzać - ma być ciepłe, ale nie gorące. Przesiać
kolorowotorcikowotaka soczewica wydawała się idealna na późny obiad. Składniki: cebula 4 ząbki czosnku 2 marchewki 2 szklanki soczewicy (ja użyłam zielonej) 7-8 pieczarek pół czerwonej papryki mały słoik przecieru pomidorowego sól pieprz 2 łyżeczki curry łyżeczka bazylii (ja dałam oregano) olej Wykonanie: 1. Soczewicę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 2. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i podsmażamy
Pasja Smakudnia mięta gotowa jest do skruszenia miętę wysypujemy na rozłożoną gazetę, dzięki temu podczas skrzenia jej nic nie stracimy teraz miętę wystarczy skruszyć i przesypać z pomocą gazety do słoika Podejrzewam, że każdy i tak wie jak to robić, ale miło mi było podzielić się moją zdjęciową wersją z Wami
Pasja Smakunastępnie kroimy w drobną kostkę. 2. Wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy. Ilość cukru zależy od słodkości owoców. 3. Smażymy przez 20-30 min. 4. Przekładamy do słoików, szczelnie zamykając i odwracając je do góry dnem
Pasja SmakuKolejna z sałatek, która pojawiła się w te Święta na naszym stole. [przepis: "123 sałatki i surówki Siostry Anastazji", Kraków 2009, wyd. WAM.] Składniki: słoik selera marynowanego puszka kukurydzy puszka ananasa 2 jabłka 6 jajek 2-3 ogórki kiszone 2 pomidory 25 dag szynki konserwowej cebula czerwona majonez pęczek szczypiorku sól, pieprz Wykonanie: 1. Jajka ugotować na twardo. Seler
Pasja Smaku