słoik - 12348 przepisów (strona:712/824)

Latawice też muszą jadać - czyli coś gotowego 1128

Rzadko jadam na mieście . Nie specjalnie odpowiada mi bywanie w restauracjach czy zamawianie czegoś gotowego do domu ( o gotowcach w słoikach nie wspomnę ). Ale okazuje się, że życie zmusza do weryfikacji przyzwyczajeń. Nie mam wyboru - albo będę gotować nocami ( a na to już mnie nikt nie namówi ) albo będę wpadać na obiad do jakiegoś lokalu który jest akurat gdzieś

Buniabaje w kuchni
Kasza jaglana w liściach winogron 270

liście - Najpierw zbieramy młode liście winogron, odcinamy ich ogonki i zawijamy w ruloniki (możemy po kilka sztuk na raz). Tak zawinięte układamy w słoiczku i dorzucamy koper. Na koniec słoik zalewamy zalewą ( na 1 litr przegotowanej wody 1 łyżeczka soli), wkładamy gałąź kopru i zakręcamy. Po tygodniu powinny być już gotowe do spożycia. Gołąbki w liściach winogron z farszem

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 257

Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:  - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody  - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni, że jest to prawdziwy razowy chleb. Przykrywamy

Sajkofanka smaku
Domowa konfitura - truskawki z miętą 832

masa będzie miała pożądaną konsystencję. Dorzucamy na koniec posiekane liście świeżej mięty i razem chwilę gotujemy. 4. Słoiczki i przykrywki wyparzamy wrzątkiem, po czym wysuszone wypełniamy konfiturą - pamiętamy, by słoików nie wypełniać do końca - najlepiej zostawić 1-1,5 cm odstępu od wieczka.  5. Napełnione słoiczki zakręcamy, po czym odstawiamy do góry dnem (przykrywkami do dołu) na ściereczce

Sajkofanka smaku
Sałatka z ogórków i papryki 183

zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny. Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić. Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać. Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około

Ala piecze i gotuje
Sok z czarnego bzu 172

żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około

Ala piecze i gotuje
Cukinia ala ananas 168

laskę wanilii. Cukinię razem z zalewą doprowadzić do wrzenia i gotować od 10 - 20 minut w zależności od twardości cukinii. Cukinia powinna być al dente. Cukinie włożyć do wyparzonych słoików zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około

Ala piecze i gotuje
Dżem z cukinii 146

czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 10 min odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy by dżem miał bardziej gładką konsystencję zmiksować blenderem

Ala piecze i gotuje
Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym 189

równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu z słoika 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis 150 g boczku wędzonego (cieniutkie plasterki) 250 ml kremówki Przygotowanie: Żurawinę wymieszać z chrzanem. Piersi oczyścić, umyć. Odciąć polędwiczki

Ala piecze i gotuje
Sałatka z wędzonym kurczakiem i kiełkami mung 595

Sałatkę z wędzonego kurczaka bardzo często robi się u mnie na imprezach. Dobór składników jest różny w zależności co kto ma i doda. Ja z racji braku seler w słoiku dodałam tym razem kiełki fasoli mung. Było smacznie.   Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki fasoli czerwonej 1 puszka kiełków fasoli mung

Ala piecze i gotuje
Zakwas buraczany 173

ciepłym miejscu będziemy mieć naczynie powinien pojawić się tzw "kożuch". To znak, że zakwas się ukisił. Wtedy przelać zakwas przez kilka razy zwiniętą gazę. Zakwas przelać do słoików, zakręcić i przechowywać w lodówce. Można trzymać w lodówce nawet kilka tygodni

Ala piecze i gotuje
Szarlotka na kruchym cieście 1705

śmietany. Składniki: 4 szkl mąki pszennej 20 dag cukru 1 łyżka cukru waniliowego 3 jajka 1 kostka margaryny 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1,3 kg jabłek prażonych( z słoika) 2 łyżeczki przyprawy do szarlotki Kamis 3 łyżki cukru Przygotowanie: Mąkę z proszkiem przesiać na stolnicę dodać cukier, cukier waniliowy, pokrojoną zimną margarynę i posiekać. Zrobić dołek wbić jajka

Ala piecze i gotuje
Naleśniki kakaowe z twarożkiem i poziomkami 249

wyraźnie ożywił się gdy wspomniałam o naleśnikach z serem i poziomkami. Lubi wszystkie wymienione rzeczy więc jęknął tylko cichutko, że to musiało być pyszne. Nie zdradziłam, że przywiozłam cały słoik poziomek i następnego dnia przyszykuję Mu też taki pyszny zestaw. Zrobiłam naleśniki na obiad bo w tygodniu nie ma czasu na takie śniadania. Usmażyłam sporo więc wystarczyło jeszcze na kolację

Smaczna Pyza
Burito meksykańskie 199

burito to decyzja była prosta. Danie szybkie, aromatyczne, treściwe i sycące danie. Co potrzebujemy:   450 g mielonego mięsa wołowego lub mieszanego oliwa 3 średnie cebule 1 (pół litrowy) słoik przecieru pomidorowego 1 puszka fasoli czerwonej 1 puszka kukurydzy papryczka czerwona chili papryczka zielona chili ( proponuję aby łączna ilość papryczki wahała się w okolicach 150g) 2 łyżeczki kuminu (płaskie

Mechanik w kuchni
Domowa gorąca czekolada 232

czekolady (60%) 80 g kropelek-łezek z gorzkiej czekolady Ścieramy czekoladę na tarce, dodajemy przesiane przez sitko kakao i skrobię, oraz inne składniki. Mieszamy i gotowe. Przechowujemy w hermetycznych słoikach. Aby przygotować gorącą czekoladę w garnuszku mieszamy 3 łyżki czekoladowego proszku z 130/150 ml zimnego mleka( mleko dolewamy stopniowo). Następnie dobrze mieszamy aby nie było grudek, wstawiamy na średni

Mia Cucina Sofieta