słoik - 12348 przepisów (strona:720/824)

Galaretka wiśniowa 125

zamrozić a z reszty zrobiłam przysmak na zimę. Składniki: - 1 litr soku wiśniowego - 1,4 kg cukru Przygotowanie: Sok zagotowujemy z cukrem. Powstałą pianę usuwamy a sok przelewamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut i odstawiamy na kilka dni do zastygnięcia

Zainspirowana w kuchni
Piernik świąteczny 486

leżakowane ciasto piernikowe, szybka wersja świątecznego ciasta. Gorąco polecam :) Składniki: - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka mleka - 1 szklanka cukru - 1/2 słoika dżemu truskawkowego - 1/2 szklanki oleju - 3 jajka - 2 łyżeczki kakao - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 200 g kremówki Przygotowanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie powoli wlewamy mleko. Przygotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Sałatka ze szparagami 239

propozycja to sałatka z bardzo ciekawym, aromatycznym w smaku sosem. Składniki: - 1 filet podwójny z kurczaka - 1 puszka ananasa w plastrach - 1/2 puszki groszki - 1/2 puszki kukurydzy - 1 słoik szparagów Na sos: - 1 mały jogurt gęsty - 4 łyżki majonezu - 4 łyżki soku ananasowego - 2 ząbki czosnku (drobniutko kroimy) - 2 łyżki soku z cytryny - 1 łyżeczka cukru - sól do smaku Przygotowanie

Zainspirowana w kuchni
Torcik królewski 400

cukier waniliowy - 1 i 1/2 kostki masła Polewa: - 2 łyżki kakao - 2 łyżki margaryny - 1 łyżka śmietany 18% - 1/2 szklanki cukru pudru - 3 łyżki mleka Oraz: - 1 słoik powideł śliwkowych - garść orzechów włoskich Przygotowanie: Ze składników zagniatamy ciasto i dzielimy je na 3 części. Rozwałkowujemy na prostokąty i pieczemy po 15 minut w 180 C. W międzyczasie przygotowujemy

Zainspirowana w kuchni
Rogaliki błyskawiczne 108

faktycznie jest wart wypróbowania.  Składniki: - 1 margaryna (250 g) - 4 szklanki mąki - 30 g świeżych drożdży - 1 opakowanie cukru waniliowego - 180 g śmietany 18% - 1 duży słoik marmolady Przygotowanie: Drożdże kruszymy, zalewamy je śmietaną i delikatnie mieszamy. Po 10 minutach dodajemy przesianą mąkę, cukier waniliowy oraz miękką margarynę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na porcje

Zainspirowana w kuchni
Szparagowa sałatka 173

sałatkę dostałam od mojej koleżanki i teraz przekazuje ją Wam bo jest świetna :) Składniki: - 250 g kaszy pęczak - 120 g ziaren słonecznika - 1 opakowanie sera feta - 1 słoik suszonych pomidorów - 1 pęczek szparagów Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, szparagi gotujemy 3 minuty również w osolonej wodzie i po ostudzeniu kroimy, pomidorki oraz fetę kroimy

Zainspirowana w kuchni
Pesto z grillowanej papryki 172

Dzisiaj pesto z grilowanej papryki. Rewelacyjny dodatek do ryb I makaronów. Bedzie mi potrzebny do dzisiejszego obiadu. Prosty w wykonaniu I bardzo smaczny. Zaczynamy  Składniki: słoik marynowanej zgrilowanej papryki ok 300 gr 1 ząbek czosnku natka pietruszki- dużo :) 50 gr startego parmezanu 50 gr orzechow cashew 4-6 łyżek oliwy z oliwek Wykonanie: Paprykę odsączamy z oliwki . Przekładamy

Smaki Edyty
Chrupiące ogórki małosolne 310

liść chrzanu. Zalać mocno gorącą zalewą!!! - tylko taka gwarantuje chrupkość przysmaku, dodatkowo przyspiesza kiszenie .   Naczynie kamionkowe przykryć talerzykiem i obciążyć kamieniem lub innym ciężkim narzędziem - u mnie słoik litrowy wypełniony wodą.   Odstawić na 2-5 dni w niezbyt nasłonecznione miejsce.  Jeśli kuchnia jest bardzo słoneczna, a naczynie do kiszenia przezroczyste, można całość przykryć ściereczką - ponoć bakterie

Grunt to przepis!
C - Kanapeczki z pastą z łososia 143

Łososiowe przekąski z papryką i serem pleśniowym   Składniki: 5 szt medaliony z łososia              0,5 słoik papryka konserwowa             5 szt Oliwki czarne

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Ciasto francuskie- wariacje i improwizacje 1029

ogórek konserwowy             1/2 słoika papryka czerwona konserwowa, jajko  Ciasto francuskie  rozwijamy i dzielimy na 12 części (3x4). Parówki dzielimy na połowę(ze skosa), ogórki na ćwiartki wzdłuż, paprykę na podłużne paski. Na każdy kawałej ciasta dajemy małą łyżeczkę majonezu, następnie plaster żółtego sera, układamy parówkę na skos

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Rybka w brzoskwini 132

zbiera jedną z najwyższych not wśród odwiedzającej nasz dom rodziny, przyjaciół i znajomych:) Rybka w brzoskwini    Składniki: 1 kg filetów ryby 1 cebula (preferuję czerwoną) 1 słoik papryki konserwowej  (ewentualnie 1 - 2 świeże) 1 puszka brzoskwiń 2 łyżeczki przecieru lub 1/3szklanki soku pomidorowego sól, pieprz do smaku mąka, jajko,bułka (do panierki) oliwa z oliwek

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Dżem z cukinii z pomarańczą 166

cukier, zapach pomarańczowy, sok z cytryny i galaretki. Całość wymieszać  i gotowac jeszcze ok 30 minut od czasu do czasu mieszając. Wyłączyć i od razu przekładac do słoików stawiając je do góry dnem. Następnego dnia można przenieść do spiżarni

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
C - Przetwory - Ogórki curry 189

cieńkie plastry, posypać solą i odstawić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie odsączyć je z płynu. Przygotować zalewę: zagotować ocet wodę, cukier i curry. W przygotowanych słoikach ułożyć ogórki, wsypać po łyżeczce gorczycy i zalać zalewą. Zakręcone szczelnie słoje pasteryzować przez 20 minut w garnku wypełnionym wodą do 3/4 wysokości

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Sałatka z zielonych pomidorów z papryką i papryczką chili 180

goździki, pieprz, cukier, pozostałą sól i strączki mini papryczki chili ponakuwane wcześniej wykałaczką zagotować, dodać odciśnięte warzywa i gotować razem 10 minut.  Gorącą sałatką napełniać wyparzone słoiki i dokładnie zakręcać. Pasteryzować 10 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZETWORY - Grzyby marynowane z chili 158

obrać i pokroić w piórka. Do garnka wlać ocet i wodę, dodać pokrojoną cebulę, cukier, sól i przyprawy. Całość gotować około 15 minut. Ostudzone grzyby przełożyć do wcześniej przygotowanych słoików, do każdego słoiczka włożyć połówkę chili. Wszystkie grzyby zalać gorącą zalewą z przyprawami, tak aby grzyby były zakryte. Szczelnie zakręcić i  odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała