słoik - 12348 przepisów (strona:691/824)

Sos słodko-kwaśny z cukinią 239

soku. Ocet zagotować z cukrem i wystudzić, dodać warzywa i gotować 30 minut. Dodać koncentrat i przyprawy i gotować jeszcze 10 minut, a następnie gorący sos przełożyć do słoików, zakręcić i odstawić do góry dnem aż wystygnie. Ja jestem wyczulona na kwaśne smaki i od razu gdy robię przetwory (szczególnie takie których jeszcze nigdy nie robiłam) nieco zmniejszam ilość octu

Monia miesza i gotuje
Prawdziwki marynowane w occie 180

zebrać mmm taka drobna przyjemność też nam się należy. Mimo to, że grzyby mają niewielką wartość odżywczą, stanowią idealny dodatek, a my to lubimy. Zawsze staram się przygotować kilkanaście słoików na zimę i ususzyć puszkę grzybów - przydadzą się jeszcze do nie jednej potrawy :)  Ta marynata nadaje się do: kurek, podgrzybków, prawdziwków, opieńków, rydzów, itd a możemy zrobić mieszankę

Niezły Młynek
Szarlotka z budyniem i owocami 197

łyżki cukru pudru 2 żółtka ew. kwaśna śmietana, gdyby ciasto było za suche Masa budyniowa i jabłkowa: 3 budynie waniliowe z cukrem 2 łyżeczki cukru z wanilią 1 słoik prażonych jabłek łyżka cynamonu garść suszonych wiśni, żurawiny lub rodzynek kilka moreli z puszki lub brzoskwini Kruszonka: 100 g masła, stopionego i ostudzonego pół szklanki jasnego brązowego cukru 1 szklanka mąki

Czerwień i błękit
Żeberka w pomarańczach 148

około 1 - 1 i 1/2 kg żeberek w miarę chudych i z młodej świnki( starsze będą długo się piekły ) 2 pomarańcze  1 cebula 3-4 ząbki czosnku 1 słoik dżemu pomarańczowego - ja takiego nie znalazłam , miałam brzoskwiniowy 1 szklanka ostrego keczupu kilka gałązek świeżego tymianku sól, olej , pieprz Przygotowanie : Żeberka umyć i podzielić na kawałki Obraną cebulę pokroić

Proste Potrawy
Szarlotka na kruchym cieście - wersja super prosta 471

cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka to potrzebujemy ich około 1,5 - 2 kg Przygotowanie : Mąkę połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką

Proste Potrawy
Makaron gryczany z sosem pomidorowym 172

często mieszamy, nie dopuszczamy do przypalenia, sos powinien być gęsty  Z ugotowanego sosu wyjąć listek , doprawić solą , (ewentualnie cytryną) i cukrem, zmiksować Przelać ( nadmiar ) do słoika i używać do makaronów , ale  nie tylko, krokiety z mięsem polane sosem - palce lizać :) , nugetsy z  kurczaka też świetnie smakują z tym sosem. Do pulpetów również znakomity.   Makaron ugotować według

Proste Potrawy
Mięso gulaszowe z pieczarkami 197

przejdzie smakami tych przypraw, będę używać go do dresingów i nie tylko :) Olej będzie pikantny w smaku. Gdy papryka, czosnek i bazylia oddadzą swój smak olejowi wyjmę je ze słoika :) Kilka ważnych informacji o właściwościach oleju RZEPAKOWEGO. Olej rzepakowy ma bardzo podobny skład do składu oleju z oliwek, dlatego można określić go mianem polskiego odpowiednika oliwy z oliwek. Olej rzepakowy

Proste Potrawy
Brzoskwinie w winnej marynacie 158

mnie lepsze niż te kupne z puszki. Składniki : 500-600 ml wina białego, wytrawnego 500 dag cukru 1 i 1/2 kg brzoskwiń 4 goździki -  do słoików już ich nie wkładać ewentualnie laska cynamonu Przygotowanie: Umyte owoce ponacinać w 2-3 miejscach wzdłuż i sparzyć na minutę we wrzątku, przelać zimną wodą Obrać ze skórki, a w garnku przygotować zalewę

Proste Potrawy
Papryczka chili - marynowana 145

zielem zagotować i gorącą wlać do słoiczków Słoje zakręcić, wstawić do garnka z gorącą wodą i pasteryzować około 10 -15 min.od momentu zawrzenia wody w garnku w którym gotujemy słoiki. Próbowałam papryczek w jakiś czas po ich  przygotowaniu, były smaczne. Zalewa w sam raz. A pomysł przyszedł, gdy kupiłam pyszną czuszkę na jakimś jarmarku ze zdrową żywnością i spróbowałam

Proste Potrawy
Kiszenie kapusty 248

garnka ułożyć kilka czystych liści kapusty, na nie sypać stopniowo kapustę i dokładnie ubijać, tak by pozbyć się powietrza i by wytworzył się sok, jego nadmiar zlewamy w słoik (może się przydać, gdy poziom soku po burzliwej fermentacji opadnie, sok trzymamy w chłodzie) Kiszonką nie wypełniamy garnka po brzegi, jej poziom powinnien sięgać ok. 10 cm poniżej krawędzi garnka Całość

Proste Potrawy
Cebulka marynowana 129

byłaby szalotka 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 łyżki cukru, łyżka soli 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie: Obrane cebulki zalać przygotowaną marynatą Zakręcić słoiki, wstawić do gorącej wody i gotować około 10 min. od momentu zawrzenia wody. Cebulki już były próbowane w szerszym gronie i wszystkim smakowały. Nie jest to może super przystawka

Proste Potrawy
Odżywka dla mózgu :) 280

stanie płynnym) - wymieszać do połączenia składników, ogrzewać około 15 min. często mieszając. Uważać, by nie przypalić ! Pod koniec dodać cynamon i kardamon, jeszcze chwilę ogrzewać. Gorące przełożyć do słoików, spożywać 2-3 łyżki dziennie. Odżywka, a właściwie deser- jest tak pyszna, że chciałoby się jej zjadać  nie 3 łyżki dziennie, ale dużo, dużo więcej... Na pewno zdrowa i dodająca

Proste Potrawy
Grzyby duszone z masłem na zimę 172

pieprz do smaku, przekładamy do czystych, suchych słojów, zakręcamy suchymi dekielkami- tłuszcz powinien wpłynąć pomiędzy grzyby Pasteryzujemy dwukrotnie, pierwszego dnia około godziny, a drugiego dnia 30 min. Po otwarciu słoika, grzyby przełożyć na patelnię, rozgrzać i ewentualnie doprawić do smaku solą, a kto lubi i śmietaną

Proste Potrawy
Konfitura i galaretka z pigwy 180

wywaru mamy mniej, dajemy mniej cukru ) Teraz gotujemy do momentu, aż zgęstnieje i nabierze pięknego koloru- od żółtego do łososiowego lub nawet różowego  Gorącą galaretkę przekładamy do czystych słoików, po wystudzeniu zamykamy. Tym sposobem mamy dwa smaczne przetwory z jednego owocu :) Są naprawdę pyszne,szczególnie galaretka, a przy tym pięknie wyglądają. Z tej ilości uzyskałam tylko 6 małych słoiczków

Proste Potrawy
Placki ziemniaczane z salsą meksykańską 256

nowe dodatki..a że to nie nowość że kocham ostre potrawy, wiec padło na salsę meksykańska...Tak mi posmakowała że musze zrobić ja w większej ilości i zamknąć w słoiku. ;) Składniki: 1 kg ziemniaków  1/2 szklanki maki ryżowej 3 ząbki czosnku pół papryczki chilli sól morska, pieprz, rozmaryn lub gotowa mieszanka przypraw do ziemniaków jajko olej rzepakowy do smażenia

NaKońcuJęzyka