słoik - 12348 przepisów (strona:690/824)

Tartaletki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 186

daniu na pewno go pokocha. Czas przygotowania: 30 minut Ilość porcji: 4 Składniki Ciasto: 200g mąki 100g masła 1/3 szklanki wody Sól Farsz: Miska liści szpinaku Słoik suszonych pomidorów (najlepiej w zalewie z oleju) 1,5 kulki mozzarelii 3 ząbki czosnku Sól, pieprz Mąkę łączymy z masłem i solą. Do tego wlewamy wodę i wyrabiamy ciasto. Staramy się

Kolizje Smaków
Makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami 389

szpinakiem i pomidorami) 50 g szpinaku 70g suszonych pomidorów 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1 ząbek czosnku ½ szklanki śmietany 12% Sól, pieprz Oliwa z oliwek ( lub oliwa ze słoika z suszonymi pomidorami) Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie.   Szpinak myjemy, ucinamy ogonki liściowe i podsmażamy na patelni z dodatkiem 2 łyżek wody. Czekamy aż szpinak „zwiędnie” i odsączamy

Kolizje Smaków
Rolada z nutellą 196

Będąc dzieckiem uwielbialiście nutelle? Zwłaszcza wyjadać łyżeczką ze słoika, kiedy dorosły nie widział? Bo my tak! Teraz trochę nam przeszło, ale nadal z wielką chęcią wracamy niekiedy do tego smaku. Dla takich małych nutellowych łakomczuszków, jak my (:)),  specjalny przepis na roladę z nutella! Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia + czas na chłodzenie Ilośc porcji: 12 Składniki na ciasto

Kolizje Smaków
Kremowe ciasto o smaku czekoladowym z posypką orzechową 175

tort z kremem orzechowym. Niestety nie udało mi się zapisać całości przepisu, ale z tego co usłyszałam i zanotowałam postarałam się odtworzyć ciasto. Oto efekty:  Składniki: 150gram herbatników Słoik nutelli 350g 3 łyżki masła 3serki kremowej konsystencji i śmietankowym smaku po 135g (oryginalnie były użyte dwa serki   Philadelphia) 3 łyżki cukru pudru Orzechy do posypania Herbatniki, 3 łyżki

Kolizje Smaków
Mazurek kajmakowy 156

szybki w wykonaniu :) Składniki: 1 i  ½ szklanki mąki 2 łyżki cukru pudru 200g masła 3 żółtka ugotowane na twardo Dodatki na ciasto: Puszka masy kajmakowej (400g) Mały słoik powideł Rodzynki i płatki migdałów Na blacie umieszczamy mąkę oraz cukier puder. Do tego dodajemy pokrojone nożem masło o temperaturze pokojowej oraz przetarte żółtka. Całość ugniatamy na jednolitą masę i umieszczamy

Kolizje Smaków
Granola 210

jeśli raz spróbujecie swojej własnej domowej granoli nie sięgnięcie już po sklepowe musli, czy płatki. Czas przygotowania: 10 minut + 40 minut pieczenia Ilość porcji: około litra granoli (dwa słoiki widoczne na zdjęciach) Składniki: Szklanka otrębów pszennych Szklanka otrębów owsianych 4 łyżki miodu 1/3 szklanki ziaren sezamu 1/3 szklanki migdałów w całości 1 jabłko 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka oleju

Kolizje Smaków
Marmolada z mirabelek 191

cukru możemy zredukować. Owoce smażymy aż się rozpadną. Przecieramy przez sito tak aby grube skórki i pestki nie trafiły do marmolady. Znów gotujemy aż zgęstnieje i przekładamy do wyparzonych słoików

prawdziwe jedzenie
Pochwała pomidora czyli makaron z prostym sosem pomidorowym 199

Zimą przygotowuję sosy na pomidorach z puszki lub passacie, ale nie teraz! Myślę, że jak pomidory jeszcze trochę stanieją, to kupię ich z 5 kg i zrobię sos do słoików. Mój sos jest bardzo tradycyjny - z cebulą, czosnkiem i bazylią. Jest trochę rustykalny, gdyż grubo kroiłam pomidory i w gotowym sosie wciąż są widoczne ich kawałki. Do sosu wykorzystałam mój

Chilli Czosnek i Oliwa
Panzanella czyli toskańska sałatka chlebowo-pomidorowa 218

łyżeczka nasion kopru włoskiego kilka gałązek oregano i rozmarynu oliwa sól 1 łyżka kaparów ok. 15 g anchois w oliwie mały pęczek świeżej bazylii 6 pieczonych papryk ze słoika ( u mnie - własnej roboty ) 1 ząbek czosnku 3 duże dojrzałe pomidory i 4 gałązki pomidorów koktajlowych (u mnie różne odmiany i kolory) czerwony ocet winny parmezan Przygotowanie: Chleb pokroiłam na kawałki

Chilli Czosnek i Oliwa
Galette pomidorowo - bazyliowe 189

kostkę 75 ml maślanki i trochę do posmarowania ciasta 2-3 duże pomidory, najlepiej w różnych kolorach ( u mnie malinowy, żółty i czekoladowy ) 100 g pesto (własne lub ze słoika) Przygotowanie: W dużej misce wymieszałam mąkę, cukier, kaszkę mannę i sól. Następnie dodałam kosteczki masła i rozcierałam je palcami z sypkimi składnikami tak długo, aż mieszanina zaczęła przypominać kruszonkę. Następnie

Chilli Czosnek i Oliwa
Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta 206

fotorelację z wyjazdu:) Cukinie faszerowane kiełbasą, pieczoną papryką i serem Feta na 4 porcje Składniki: 2 cukinie 400 g surowej polskiej kiełbasy 2 pieczone papryki (własnej roboty* lub ze słoika) 100 g sera Feta 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka płatków chilli oliwa 1/2 pęczka natki pietruszki * Jeżeli nie wiecie, jak upiec paprykę, wskazówki znajdziecie w przepisie na ajwar

Chilli Czosnek i Oliwa
Targi Natura Food 2013 - krótka relacja 164

produktach regionalnych z Polski, kilka stoisk oferowało ekologiczne produkty z Grecji czy Hiszpanii, np. ekologiczne oliwy. My zatrzymaliśmy się przy stoisku z produktami z Krety, na którym kupiliśmy słoik oliwek Kalamata, a także ser halloumi z chilli (nawiasem mówiąc z Cypru). Oba produkty poznaliśmy w czasie urlopu w Grecji i bardzo nam zasmakowały. Więcej o halloumi napiszę Wam w przyszłym

Chilli Czosnek i Oliwa
Lasagne bożonarodzeniowa 664

łyżeczki płatków chilli (lub ostrej papryki) 1/4 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1 l. sosu pomidorowego ( mojego prostego sosu pomidorowego , gotowej passaty pomidorowej lub sosu ze słoika ) na sos serowy: 2 jajka 0,5-1 kg ricotty ( patrz uwagi ) 125 g sera mozzarella, posiekanego 2/3 szklanki świeżo startego parmezanu 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu pieprz

Chilli Czosnek i Oliwa
Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé 367

tylko wtedy powinniśmy siebie rozpieszczać :) Takie kruche ciasteczka to doskonałe uzupełnienie popołudniowej herbaty. P.s. Która stylizacja ciasteczek bardziej Wam się podoba - z błękitną puszką na ciasteczka czy ze słoikami-prezentami?:) Francuskie ciasteczka waniliowe - Sablé na podstawie przepisu z allrecipes na ok. 40 ciasteczek Składniki: 200 g + 3-4 łyżki mąki pszennej* 100 g cukru pudru 120 g zimnego masła

Chilli Czosnek i Oliwa
Sos czosnkowy z kiszoną cytryną i kaparami. Doskonały do ryb. 298

Dzień dobry, Pamiętacie moje kiszone cytryny ? Został mi jeszcze jeden słoik, który przechowuję w lodówce i wstrząsam zawsze, gdy mi się przypomni. Jakiś czas temu wymyśliłam świetny sos czosnkowy z dodatkiem skórki z kiszonej cytryny . Organizowaliśmy dla znajomych imprezę hamburgerową i szykowałam dla nich różne sosy. Kiszone cytryny zamrugały do mnie z kuchennej szafki, więc postanowiłam dodać trochę do sosu

Chilli Czosnek i Oliwa