BABKA MAJONEZOWA

BABKA MAJONEZOWA

BABKA MAJONEZOWA

Za dwa tygodnie Wielkanoc i chyba dlatego naszlo mnie wczoraj na babke. Do tego celu zuzylam ostatni sloik polskiego majonezu. Przyznaje, ze bylo warto, bo po babce zostalo tylko wspomnienie i foremka do umycia. 4 jajka - bialka ubijamy osobno 1 szklanka cukru do szklanki wsypujemy 2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 budyn smietankowy 0.5 szklanki maki pszennej 0.5 szklanki maki ziemniaczanej majonez 250 ml olejek smietankowy lub pomaranczowy ubijamy zoltka z cukrem, dodajemy osobno ubite bialka i... czytaj dalej...

Polecają przepis

Czytaj dalej na blogu Przysmaki Karolki

Warto przeczytać

Jajka faszerowane - najlepsze przepisy

Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.

Czytaj dalej...

Babka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Babka wielkanocna - wyobrażacie sobie bez niej święta? Chyba śmiało można rzec, że jest bardziej popularnym wypiekiem wielkanocnym niż mazurek.

Czytaj dalej...

Sałatka Wielkanocna - zbiór najlepszych przepisów

Sałatki stały się nieodłącznym elementem każdego menu. Jemy je na śniadanie, kolację, a czasami te treściwsze zastępują nam nawet obiad.

Czytaj dalej...

Przepisy na Wielkanoc - top 30

Najlepsze przepisy na Wielkanoc.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
pęk, 7 kwietnia 2009 22:39:00

dzien dobry, bardzo to mily blog, chodze po roznych i to uzaleznia. mam pytanie odnosnie tej babki i babek w ogole - czy pieczone w takiej pelnej formie nie groza zakalcem gdzies posrodku? bardzo mnie kusi taka babka z biala czekolada i pomarancza z kwestii smaku, ale mam tylko forme bez komina, ale nie taka jak Pani tu, lecz okragla. moze umialaby mi Pani doradzic?

Karolka, 8 kwietnia 2009 17:27:00

Droga Pek co do babek, ktore ja osobiscie wyprobowalam to jeszcze nie trafil mi sie zakalec. Zawsze pieklam je w takich wlasnie pelnych foremkach, keksowkach. Co prawda zawsze pieke je troche dluzej niz podane jest w przepisie, bo ja znam juz swoj piekarnik i wiem, ze jesli bede piekla wedlug przepisu to wtedy mam szanse na zakalec wlasnie.Co do foremek z kominem i przepisow na wlasnie takie babki to radze podpytac Asie, autorke blogu Kwestia Smaku. Ona na pewno doradzi i odpowie na wszystkie pytania. Ja niestety nie mam doswiadcznia z takimi babkami.Zycze udanych babkowych wypiekow.Pozdrawiam

pęk, 8 kwietnia 2009 22:29:00

o, dzieki za odpowiedz! ja... nie widzialam tam miejsca na komentarze.;) (ale znalazlam!) a poza tym... ta babka tez jest bardzo ladna i ciesze sie, ze ja skomentowalam. :) upieke na, mimo wszystko, prosze mi wybaczyc, drugi! rzut, mam nadzieje. :) pozdrawiam.

Olga Smile, 9 kwietnia 2009 01:35:00

Karolka - och jej - pierwszy raz widzę majonez w słodkich wypiekach. Aż oniemiałam a jak tak na mnie podziałała to ta babka na 100% znajdzie się na moim stole a wypróbuję przepis już jutro :)Pozdrawiam serdecznieOlga Smile

Karolka, 9 kwietnia 2009 11:16:00

Pek ciesze sie, ze moglam choc troche pomoc. Dziekuje tez za komentarz :)Olga ja tez za pierwszym razem bylam zdziwiona widzac babke na majonezie. Zapewniam Cie, ze jest pyszna, bardzo wilgotna i w mgnieniu oka znika ze stolu.Ja uzylam do niej majonezu dekoracyjnego Winiary. Pisze to, bo moja Tesciowa byla tak zachwycona babka, ze nie zwrocila uwagi jakiego majonezu uzyla i babka miala posmak kielbasy, bo okazalo sie, ze majonez byl musztardowy hiihihiMam nadzieje, ze sie nie zawiedziesz i babka okaze sie pyszna.pozdrawiam

Asiaasia, 13 kwietnia 2009 22:40:00

Upiekłam tą babkę na święta (nie po raz pierwszy) i znowu wyszła pyszna :) I nikt nie chciał uwierzyć, że jest z majonezem ;)

Karolka, 15 kwietnia 2009 19:12:00

Asiaasia ciesze sie bardzo, ze moja babka na stale zagoscila w Twoim domu :)

Anonymous, 17 kwietnia 2014 13:15:41

Białka trzeba ubić na sztywno ?

Karolka, 17 kwietnia 2014 15:22:56

Tak białka maja być ubite na sztywną pianę.pozdrawiam