Pyszne kokosanki... fakt, jest przy nich trochę dłubania, ale ich smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru
Kulinarne przygody Gatitykiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy skórki i przekładamy do słoika lub plastikowego pudełeczka. Syrop, który nam zostanie możemy użyć do słodzenia np. herbaty. Skórki przechowujemy w lodówce, możemy też je zamrozić. insertCookd("547a272e648669628b962b85bc2a6bd2
Kulinarne przygody GatitySezon cytrusowy w pełni ! Pora więc zamknąć trochę cytrynowych i pomarańczowych aromatów do słoika. Pisałam już o pomarańczowych przetworach, czyli o kandyzowanych skórkach pomarańczowych , kandyzowanych plasterkach pomarańczy i o mielonej skórce pomarańczowej . Teraz przyszła pora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam
Kulinarne przygody Gatitysuszonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku. insertCookd("8c4f8f7857a0b4046d7f2133406d9854
Kulinarne przygody Gatitylekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. o upieczeniu przekładamy je na kratkę, gdzie wystygną i stwardnieją. Ciasteczka przechowujemy w szklanym słoiku lub w puszce. insertCookd("9eb9331e43993fc8d6e3855f99dc36be
Kulinarne przygody GatityWszystko już wyjedzone z lodówek i zamrażarek ? Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po terrinie z golonki , schabie ze słoika , schabie karkowym z pończochy , schabie pieczonym w przyprawach , podsuszaną kiełbasę żywiecką czy też polędwicę wędzoną na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy
Kulinarne przygody Gatityskórki będą szkliste, a sok nieco odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym gotujemy przez kolejną godzinę. Jeśli konsystencja konfitury wyda nam się odpowiednia przekładamy ją do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i studzimy do góry nogami. Jeśli natomiast wyda nam się za rzadka możemy ją jeszcze odparować na małym ogniu, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji insertCookd("857e5c2290ce349d0a61534ce4124687
Kulinarne przygody Gatityminut. Ciasto będzie dosyć luźne. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do w chłodne miejsce
Kulinarne przygody Gatitydelikatnie ją zamieszać, żeby się nie przypaliła. Po upływie 60 minut granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej bakalie i mieszamy. Pozwalamy jej ostygnąć, a następnie wkładamy do suchego słoika i przechowujemy szczelnie zamkniętą
Kulinarne przygody Gatitykoniec dodajemy siemię i mieszamy. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatitynastrzykiwana. A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę: schab z warkoczem pieczony w majeranku , schab karkowy z pończochy , schab pieczony w przyprawach , schab ze słoika . Polędwica z szynkowara Składniki: 1 -1,2 kg schabu Na zalewę: 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 płaskiej łyżeczki kminku 1 kopiasta łyżeczka cukru
Kulinarne przygody GatityWykonanie: Do pojemnika od blendera wkładamy liście bazylii, ziarna słonecznika, czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy oliwę, ser i sól, wszystko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do suchego słoika, przechowujemy w lodówce
Kulinarne przygody Gatityziela angielskiego 10 ziaren czarnego pieprzu opcjonalnie 1 łyżka aktywnego chlebowego zakwasu żytniego Wykonanie: Płatki owsiane mielimy w blenderze. Do dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią i owsianą, dolewając po trochu wodę, cały czas mieszając np. rózgą. Dolewamy pozostałą wodę, dorzucamy przyprawy i lekko zgniecione nieobrane z łupinek
Kulinarne przygody Gatityciepło do ziemniaczanej sałatki lub na zimno do kanapek. Na blogu są też inne przepisy na schab: schab z warkoczem pieczony w majeranku , schab ze słoika , schab karkowy z pończochy i schab pieczony w przyprawach . Schab w majeranku nadziewany śliwką Składniki: 1,2 kg schabu 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka czarnego pieprzu
Kulinarne przygody Gatityblogu, ale tak jak pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami cukru. Są idealne do ciasta. Można tez użyć mrożonych wiśni, należy je wtedy wyjąć wcześniej, rozmrozić i dobrze odsączyć. Szarlotka z wiśniami
Kulinarne przygody Gatity