słoik - 12348 przepisów (strona:689/824)

Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi 224

Pyszne kokosanki... fakt, jest przy nich trochę dłubania, ale ich smak wynagradza wszystko ! Delikatne, chrupiące, rozpływają się w ustach ! I niestety uzależniają, jak się człowiek przysiądzie do słoika to koniec :) Inspirację czerpałam z bloga  Kuchnia w zieleni . Kruche ciasteczka z wiórkami kokosowymi Składniki: 170 g miękkiego masła 160 g mąki pszennej 90 g cukru 140 g brązowego cukru

Kulinarne przygody Gatity
Kandyzowane skórki pomarańczowe 144

kiedy syrop już całkowicie wystygnie znowu go podgrzewamy i gotujemy skórki na małym ogniu 30 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Następnie odcedzamy skórki i przekładamy do słoika lub plastikowego pudełeczka. Syrop, który nam zostanie możemy użyć do słodzenia np. herbaty. Skórki przechowujemy w lodówce, możemy też je zamrozić. insertCookd("547a272e648669628b962b85bc2a6bd2

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura cytrynowa z cynamonem 165

Sezon cytrusowy w pełni ! Pora więc zamknąć trochę cytrynowych i pomarańczowych aromatów do słoika. Pisałam już o pomarańczowych przetworach, czyli o  kandyzowanych skórkach pomarańczowych , kandyzowanych plasterkach pomarańczy  i o  mielonej skórce pomarańczowej . Teraz przyszła pora na cytryny, zaczynam więc od konfitury cytrynowej. Wprawdzie z jej przygotowaniem jest trochę zachodu, ale mimo tego uważam

Kulinarne przygody Gatity
Przyprawa meksykańska do chili con carne 162

suszonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Wszystkie składniki przyprawy dokładnie mieszamy i trzymamy w suchym szczelnie zamkniętym słoiku. insertCookd("8c4f8f7857a0b4046d7f2133406d9854

Kulinarne przygody Gatity
Owsiane ciasteczka z nutką pomarańczy w wersji light 250

lekkiego zbrązowienia, w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. o upieczeniu przekładamy je na kratkę, gdzie wystygną i stwardnieją. Ciasteczka przechowujemy w szklanym słoiku lub w puszce. insertCookd("9eb9331e43993fc8d6e3855f99dc36be

Kulinarne przygody Gatity
Domowa kiełbasa drobiowo-wieprzowa w wersji light 158

Wszystko już wyjedzone z lodówek i zamrażarek ?  Jeśli tak, to mam dla Was propozycję, kolejną już z resztą po  terrinie z golonki , schabie ze słoika ,  schabie karkowym z pończochy ,  schabie pieczonym w przyprawach ,  podsuszaną kiełbasę żywiecką  czy też  polędwicę wędzoną   na domową wędlinę. Wędlinę bez zbytecznych dodatków, wypełniaczy

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura pomarańczowa z imbirem i goździkami 215

skórki będą szkliste, a sok nieco odparuje. Odstawiamy do ostygnięcia, po czym gotujemy przez kolejną godzinę.  Jeśli konsystencja konfitury wyda nam się odpowiednia przekładamy ją do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i studzimy do góry nogami. Jeśli natomiast wyda nam się za rzadka możemy ją jeszcze odparować na małym ogniu, aż do uzyskania oczekiwanej konsystencji insertCookd("857e5c2290ce349d0a61534ce4124687

Kulinarne przygody Gatity
Chleb wieloziarnisty na zakwasie 189

minut. Ciasto będzie dosyć luźne. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do  pieczenia, przekładamy do niej ciasto i odstawiamy do w chłodne miejsce

Kulinarne przygody Gatity
Granola, pomarańczowe musli z żurawiną 220

delikatnie ją zamieszać, żeby się nie przypaliła. Po upływie 60 minut granolę wyjmujemy z piekarnika, dodajemy do niej bakalie i mieszamy. Pozwalamy jej ostygnąć, a następnie wkładamy do suchego słoika i przechowujemy szczelnie zamkniętą

Kulinarne przygody Gatity
Chleb na zakwasie z mąką gryczaną i siemieniem lnianym 209

koniec dodajemy siemię i mieszamy. Po wyrobieniu ciasta odkładamy z niego 100 g, które będzie zaczynem na kolejny chleb. Zaczyn wkładamy do słoika i przechowujemy go w lodówce do dwóch tygodni, bez konieczności dokarmiania. Keksówkę (27 cm) wykładamy papierem do  pieczenia, przekładamy do niej ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Polędwica z szynkowara 136

nastrzykiwana. A dla chętnych inne sposoby na domową wędlinę:  schab z warkoczem pieczony w majeranku ,  schab karkowy z pończochy ,  schab pieczony w przyprawach ,  schab ze słoika . Polędwica z szynkowara Składniki: 1 -1,2 kg schabu Na zalewę: 2 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego 1/2 płaskiej łyżeczki kminku 1 kopiasta łyżeczka  cukru

Kulinarne przygody Gatity
Bazyliowe pesto 166

Wykonanie: Do pojemnika od blendera wkładamy liście bazylii, ziarna słonecznika, czosnek i miksujemy. Następnie dodajemy oliwę, ser i sól, wszystko miksujemy na gładką masę. Przekładamy do suchego słoika, przechowujemy w lodówce

Kulinarne przygody Gatity
Zakwas żytnio-owsiany na wielkanocny żurek 172

ziela angielskiego 10 ziaren  czarnego pieprzu opcjonalnie 1 łyżka aktywnego chlebowego zakwasu żytniego  Wykonanie: Płatki owsiane mielimy w blenderze. Do dużego słoika wsypujemy mąkę żytnią i owsianą, dolewając po trochu wodę, cały czas mieszając np. rózgą. Dolewamy pozostałą wodę, dorzucamy przyprawy i lekko zgniecione nieobrane z łupinek

Kulinarne przygody Gatity
Schab w majeranku nadziewany śliwką 182

ciepło do  ziemniaczanej sałatki  lub na zimno do kanapek. Na blogu są też inne przepisy na schab:   schab z warkoczem pieczony w majeranku ,  schab ze słoika , schab karkowy z pończochy  i  schab pieczony w przyprawach . Schab w majeranku nadziewany śliwką Składniki: 1,2 kg schabu 3 łyżki majeranku 1 łyżeczka  czarnego pieprzu

Kulinarne przygody Gatity
Szarlotka z wiśniami 186

blogu, ale tak jak pisałam to nasza ulubiona szarlotka, więc piekę ją  w różnych wersjach. Ta dzisiejsza została urozmaicona o drylowane wiśnie. Zawsze mam w spiżarni parę słoików zawekowanych wydrylowanych  wiśni zasypanych dosłownie 2-3 łyżkami cukru. Są idealne do ciasta. Można tez użyć mrożonych wiśni, należy je wtedy wyjąć wcześniej, rozmrozić i dobrze odsączyć. Szarlotka z wiśniami

Kulinarne przygody Gatity