słoik - 12348 przepisów (strona:686/824)

Słonecznikowy chleb 122

mieszamy z wodą i mąką. Taką mieszaninę odstawiamy na całą noc do lodówki. 4 łyżki takiego zakwasu odkładamy do słoiczka na następne pieczenia chlebka :) A na pozostały zaczyn w słoiku, nakładamy gazę i trzymamy go przez dobę w temp. pokojowej i kolejno przez 3 dni w lodówce. Po tym czasie możemy piec już chlebek :) Dodajemy do zaczynu pozostałe składniki

Aga w kuchni
Malibu - likier kokosowy 425

spirytusu, 100 ml wódki, 200 g wiórków kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone. Przygotowanie:      Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Co drugi dzień mieszamy wiórki z alkoholem. Po 5 dniach odcedzamy alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane

Aga w kuchni
Czekoladowe malibu 160

wiórek kokosowych, 1 mleko skondensowane słodzone, 1 mleko skondensowane niesłodzone, 3 łyżki kakao. Przygotowanie:       Wiórki kokosowe zalewamy spirytusem i wódką. Zamykamy szczelnie w słoiku i odstawiamy na 5 dni do lodówki. Co drugi dzień możemy przemieszać. Po 5 dniach odcedzamy alkohol przez gazę, dokładnie wyciskając wiórki kokosowe. Do alkoholu dolewamy mleko skondensowane słodzone i niesłodzone

Aga w kuchni
Sałatka z selerem konserwowym 228

Składniki: 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy, 200 g żółtego sera- u mnie gouda, 4 plasterki szynki konserwowej, 4 łyżki majonezu, 2 łyżeczki musztardy Dijon Develey, sól, pieprz. Przygotowanie:     Żółty ser i plasterki szynki konserwowej kroimy w kostkę. Dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz odcedzony seler konserwowy. Następnie przygotowujemy sos- mieszamy 4 łyżki majonezu z 2 łyżeczkami musztardy

Aga w kuchni
Suszone pomidory w oliwie 125

bąbelek z dna garnka to już ściągamy oliwę z ognia. Pamiętajcie też, by nie przelewać oliwy do plastikowego naczynia, bo je stopicie :) Podgrzaną oliwą zalewamy pomidorki, zakręcamy i przekręcamy słoiki do góry dnem

Aga w kuchni
Kabaczkowa ikra na zimę. 279

malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Pod koniec dodajemy ocet.  Przygotowaną ikrę przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy. Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu. Smacznego

Kuchnia Łukasza
KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. 183

serów pleśniowych typu camembert i brie, wegańskich i wegetariańskich burgerów czy sojowych parówek/wędlin. Równie dobrze sprawdzi się samodzielnie na kanapkach.  KONFITURA Z CZERWONEJ CEBULI. /własny;/ słoik około 450ml 800g czerwonej cebuli 4-5 łyżek cukru 1 łyżka miodu 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina sok z 1/2 cytryny 3 łyżki octu 3/4 łyżeczki soli liść laurowy

W kuchni Karmel-itki
Sałatka z buraczków 275

przyrządzenia ich w gronie najbliższych to nie zastanawiajcie się, im więcej ludzi w kuchni tym weselej, a przy tarkowaniu każda para rąk się przyda :D Składniki na ok 8 słoików o pojemności 400 ml 8 dużych buraków 5 papryk czerwonych 3 duże cebule 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki octu sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Buraki umyć, obrać

Niezły Młynek
Z miłości do.. próżni bez granic ! 183

domu robi się duże ilości, bo fajnie jest się zmęczyć raz..odpocząć i zapomnieć niż parać się kilka razy i tracić czas. Normalnie robimy buraczki, wkładamy do słoików i pasteryzujemy, wiadomo, w ten sposób mogą sobie poleżeć latami ! I to żadna filozofia ! Ale tutaj kolejne ryzykowne podejście. Zobaczymy, czy pojemnik próżniowy potrafi zachować kolor, smak, konsystencję ćwikły na dobry miesiąc

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka nie tylko na zimę- marynowana 186

zalewą i zostawić na pół dnia, nawet na cały, w chłodnym miejscu. Od czasu rekami przemieszać należy i spróbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy 15 minut

Z Kuchni Do Kuchni
Z serii-marynaty-cukinia i inne cuda 138

zalewą i zostawić na całą noc, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy do pół godziny.Zostawiamy w wodzie do całkowitego wychłozenia najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka sycylijska nr 2 188

zalewą i zostawić na pół dnia, w chłodnym i zacienionym miejscu miejscu. Od czasu do czasu mieszać i próbować celem dołożenia cukru bądz soli.Po tym czasie sałatkę wkładamy do słoików, pasteryzujemy do pół godziny.Zostawiamy w wodzie do całkowitego wychłozenia najlepiej

Z Kuchni Do Kuchni
KARCZOCHY- zdrowo nadziane 123

sposób wkładamy do garnka o grubym dnie, tak aby stały i układamy je dość ciasno ,aby się nie ruszały, nie przewróciły itd.  Dolewamy wodę ostrożnie, jakbyśmy chcieli pasteryzować słoiki. Czyli do połowy karczocha, uważając aby nie wlać wody do środka.Wlewamy oliwę z oliwek na wierzch każdego kwiatka i między szczeliny listków jeśli takowe są. Przykrywamy garnek pokrywką

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka marynowana niezwykła na oko 193

pózne popołudnie aby się już świadomie przegryzła. Gdy posmakowałam zalewy i chrupkich warzyw , to wiedziałam już że jest tak jak chciałam i nie musiałam nic modyfikować. Wpakowalam do wysterylizowanych słoików bardzo mocno dociskając i dolalam zalewy do prawie pełna. Pasteryzowałam 45 minut od momentu zagotowania. Szybko, na oko, smacznie i kolorowo

Z Kuchni Do Kuchni
Dżem śliwkowy 184

coś mi się przypali czy coś pójdzie nie tak. Od momentu zagotowania- jeszcze gotuj minutkę, a następnie wylej dżem do suchych i wysterylizowanych słoiczków. Zakręcaj natychmiast i odwracaj słoiki. Po 20 minutach możesz że już położyć normalnie. Dżem śliwkowy gotowy! Idealnie smakuje do świeżego chleba z masłem. Chleb jest domowej roboty, z ziarnami . Chleb własnoręcznie pieczony + własnoręcznie robiony dżem

Z Kuchni Do Kuchni