słoik - 12348 przepisów (strona:688/824)

KURCZAK Z ROŻNA - PIECZONY NA BUTELCE 341

towarzystwa - we dwóch raźniej... ;-) Kiedyś przygotowywało się takiego kurczaka na butelce od śmietany, teraz takowych opakowań brak, ja zaadoptowałam w tym celu butelkę po soku, może być również słoik. Składniki: - 1 kurczak w całości (mój miał ok.1600g) - aromatyczny majeranek (ok.2-3 łyżek) - ostra mielona papryka - słodka mielona papryka - sól + butelka ,np.po soku Kurczaka dokładnie umyć, odciąć kuper i lekko osuszyć

Smaczne Zdrowe
Ogórki małosolne / Polish-style semi-pickled cucumbers 204

czosnek i obrany chrzan, pokrojony na mniejsze kawałki. Całość zalewamy wrzątkiem z rozpuszczoną solą. Odstawiamy w ciemne miejsce i po 2-3 dniach można już zaznać rozkoszy ich smaku :) Słoika nie zakręcamy, jedynie przykrywamy talerzykiem lub lnianym ręcznikiem. Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

Delicious Titbits
Placki z morelami i jagodami 229

przygotowania tych placków zainspirowała mnie Kasia i jej placki, które wyglądają podobnie, jednak użyłyśmy nieco odmiennych składników. Moje placki wzbogaciłam o kilka łyżek Nutelli (ostatnio dorwałam jej kilogramowy słoik!) i jagody, które pojawiły się już na straganach (z niemałymi cenami). Całkiem smaczna propozycja na śniadanie, obiad, a nawet deser. Polecam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym

Pora coś zjeść
Galareta wielkanocna 189

cała noc) na drugi dzień galareta jest gotowa. Jeśli ktoś nie ma za dużo czasu to może wykorzystać do jej przygotowania pokrojoną w kostkę polędwicę, mix warzyw ze słoika (marchewka, groszek, kukurydza), 1 kostkę warzywną, 1/2 litra wrzątku i 5 łyżeczek żelatyny. Odcedzone warzywa mieszamy z polędwicą, przekładamy do silikonowej formy, zalewamy bulionem z rozpuszczoną żelatyną, studzimy i wstawiamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Szynka domowa gotowana 430

kilka papryczek chili Jalapeno czosnek Szynki myjemy, przekładamy do kamiennego garnka, zalewamy ok. 3 litrami zimnej wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą aby szynki nie wypływały, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowywać ją w temperaturze 4-6 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Latawice też muszą jadać - czyli coś gotowego 1155

Rzadko jadam na mieście . Nie specjalnie odpowiada mi bywanie w restauracjach czy zamawianie czegoś gotowego do domu ( o gotowcach w słoikach nie wspomnę ). Ale okazuje się, że życie zmusza do weryfikacji przyzwyczajeń. Nie mam wyboru - albo będę gotować nocami ( a na to już mnie nikt nie namówi ) albo będę wpadać na obiad do jakiegoś lokalu który jest akurat gdzieś

Buniabaje w kuchni
Kasza jaglana w liściach winogron 301

liście - Najpierw zbieramy młode liście winogron, odcinamy ich ogonki i zawijamy w ruloniki (możemy po kilka sztuk na raz). Tak zawinięte układamy w słoiczku i dorzucamy koper. Na koniec słoik zalewamy zalewą ( na 1 litr przegotowanej wody 1 łyżeczka soli), wkładamy gałąź kopru i zakręcamy. Po tygodniu powinny być już gotowe do spożycia. Gołąbki w liściach winogron z farszem

Sajkofanka smaku
Żurek na domowym zakwasie 290

Przygotujemy go bardzo szybko - potrzebujemy do tego:  - szklanka mąki żytniej razowej - 1 litr przegotowanej wody  - liść laurowy - 3 ziarenka ziela angielskiego  - 2 ząbki czosnku Do słoika nalewamy wodę, do której dosypujemy mąkę, nie zapominając o mieszaniu. Dodajemy liść, ziele angielskie, czosnek. Możemy dodać skórkę chleba razowego, ale musimy być pewni, że jest to prawdziwy razowy chleb. Przykrywamy

Sajkofanka smaku
Domowa konfitura - truskawki z miętą 869

masa będzie miała pożądaną konsystencję. Dorzucamy na koniec posiekane liście świeżej mięty i razem chwilę gotujemy. 4. Słoiczki i przykrywki wyparzamy wrzątkiem, po czym wysuszone wypełniamy konfiturą - pamiętamy, by słoików nie wypełniać do końca - najlepiej zostawić 1-1,5 cm odstępu od wieczka.  5. Napełnione słoiczki zakręcamy, po czym odstawiamy do góry dnem (przykrywkami do dołu) na ściereczce

Sajkofanka smaku
Sałatka z ogórków i papryki 205

zieloną wymieszać razem z 1 łyżką soli i odstawić na 2 godziny. Wszystkie składniki zalewy oprócz oleju zagotować i wystudzić. Zimną zalewą i olejem zalać warzywa, wymieszać. Napełnić warzywami słoiki i zalać zalewą. Szczelnie zakręcić i pasteryzować około

Ala piecze i gotuje
Sok z czarnego bzu 201

żeby odciekł sok. Nie przecieramy anie nie mieszamy. Na 1,5 litra soku dodajemy 0,5 kg cukru, sok z cytryny i doprowadzamy do wrzenia. Sok rozlewamy do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcamy. Pasteryzujemy około

Ala piecze i gotuje
Cukinia ala ananas 195

laskę wanilii. Cukinię razem z zalewą doprowadzić do wrzenia i gotować od 10 - 20 minut w zależności od twardości cukinii. Cukinia powinna być al dente. Cukinie włożyć do wyparzonych słoików zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Pasteryzować około

Ala piecze i gotuje
Dżem z cukinii 171

czasu mieszać. Dodać cukier, cukier waniliowy, skórkę z cytryny, galaretkę cytrynową i ponownie smażyć do uzyskania konsystencji dżemu. Na koniec dodać sok z cytryny i gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiki. Szczelnie zakręcić, odwrócić do góry dnem. Po 10 min odwrócić i pozostawić do wystudzenia. Jeśli chcemy by dżem miał bardziej gładką konsystencję zmiksować blenderem

Ala piecze i gotuje
Piersi z żurawiną i chrzanem owinięte boczkiem wędzonym 214

równoważą się w smaku. Całość duszona w śmietanie. Podałam do nich gotowany kalafior i kluski śląskie. Składniki: 3 piersi z kurczaka 9 łyżek żurawiny Kresto 2 łyżeczki chrzanu z słoika 1 kulinarne inspiracje kurczak ze śliwką w boczku Kamis 150 g boczku wędzonego (cieniutkie plasterki) 250 ml kremówki Przygotowanie: Żurawinę wymieszać z chrzanem. Piersi oczyścić, umyć. Odciąć polędwiczki

Ala piecze i gotuje
Sałatka z wędzonym kurczakiem i kiełkami mung 621

Sałatkę z wędzonego kurczaka bardzo często robi się u mnie na imprezach. Dobór składników jest różny w zależności co kto ma i doda. Ja z racji braku seler w słoiku dodałam tym razem kiełki fasoli mung. Było smacznie.   Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki fasoli czerwonej 1 puszka kiełków fasoli mung

Ala piecze i gotuje