słoik - 12348 przepisów (strona:688/824)

Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka 251

inne wędliny wędzone i nie tylko, np.   domowa polędwicę wędzoną ,  domową wędzoną kiełbasę chłopską ,  wędzoną domową pasztetową ,  polędwicę wileńską  czy też  schab ze słoika . Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki

Kulinarne przygody Gatity
Mus rabarbarowy 150

dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około godziny. Rabarbar przecieramy lub blendujemy i nasz mus jest już gotowy Mus możemy zamknąć w słoikach lub jeść go na bieżąco, przechowując w lodówce. Z podanej ilości wyszły mi 3 małe słoiczki

Kulinarne przygody Gatity
Suszone wiśnie 170

Lato w pełni, więc pora zabrać się za przetwory ! Nie suszyłam do tej pory nigdy wiśni, raczej zamykałam je w słoiku, wydrylowane, zasypane 2 łyżkami cukru. W takiej postaci są idealne jako dodatek do mojej szarlotki, ale wypatrzyłam na blogu chillibite  przepis na  suszone wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do owoców i warzyw

Kulinarne przygody Gatity
Pieczone pomidory 168

przygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy w  słoiku lub misce i zalewamy sosem powstałym przy pieczeniu

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona papryka 175

mału spada, a  owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik. Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki: 1 kg dojrzałej

Kulinarne przygody Gatity
Sos z pieczonych pomidorów 178

nadawały się do podania w  całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy...  Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g pieczonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka

Kulinarne przygody Gatity
Domowa esencja waniliowa 124

więc teraz, oprócz cukru waniliowego   mam też swoją własnoręcznie zrobioną esencję. Domowa esencja waniliowa Składniki: 200 ml wódki 3 laski wanilii Wykonanie: Do wyparzonego słoika lub innego szklanego naczynia, które będzie można szczelnie zamknąć, wlewamy wódkę. Laski wanilii dzielimy na pół, a następnie kroimy wzdłuż. Nie musimy wyskrobywać nasionek. Naczynie dokładnie zamykamy i odstawiamy

Kulinarne przygody Gatity
Caponata 151

też smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojone w kostkę 3 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plastry

Kulinarne przygody Gatity
Dżem dyniowy z pomarańczami 169

się lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z pomarańczy oraz imbir. Dusimy dalej, aż sok lekko odparuje, a dżem osiągnie żądaną konsystencję. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, które studzimy odwrócone do góry nogami. insertCookd("594404f5ca6b3d5363e35d5bf3b5815b

Kulinarne przygody Gatity
Domowa warzywna pasta bulionowa 166

wypatrzyłam ten oto przepis i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić ! Część pasty zamroziłam w malutkich plastikowych pojemniczkach, część zamknęłam na gorąco do malutkich słoiczków, a jeden słoik do bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo  wygodna i zdrowa

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura z jarzębiny z gruszkami 181

ściemnieć. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików.  Studzimy odwrócone denkami do dołu. Konfitura zawiera dużo cukru, nie wymaga więc pasteryzowania. insertCookd("1dec8d22c001074374b131ba02012863

Kulinarne przygody Gatity
Salsa chili na zimę 192

niewielkim ogniu, aż salsa zgęstnieje, czyli około 60-80 minut. Następnie dodajemy słodką paprykę, kumin, oregano, pieprz i sól i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą salsę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut. insertCookd("2cf510ef3025f6dafc40e6191d3111d6

Kulinarne przygody Gatity
Konfitura gruszkowo-pomarańczowa 119

podgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą miękkie dodajemy stary imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy  denkami do dołu. insertCookd("73d89b5b4786b1fcf93ffb49d19ae768

Kulinarne przygody Gatity
Domowy ketchup 202

przestygnięcia. Następnego dnia sos doprowadzamy do wrzenia, ewentualnie jeszcze doprawiamy. Jeśli konsystencja sosu nas zadowala możemy go od razu przelać do wyparzonych słoików, jeśli ketchup jest za rzadki zostawiamy go na gazie do dalszego odparowania

Kulinarne przygody Gatity
Szaber u Majlertów, czyli dzień otwarty na polu 183

liście doskonale smakują lekko zblanszowane. . Jarmużowe pole Tak prezentował się fioletowy jarmuż... A tak z bliska wygląda uprawa karczochów. Karczochy zawsze widziałam na targu lub w słoiku, ale na polu jeszcze nigdy... :) Można było sobie ciachnąć trochę słonecznego łubinu do wazonu ! Można było również zebrać warzywa z pola i zabrać je do domu.  Przytargaliśmy

Kulinarne przygody Gatity