Do zimowych deserów polecam Wam jeszcze cukinię. W smaku bardzo przypomina ananasa. Ja mam cukinię w ogródku więc jakoś trzeba ją przerobić. Składniki: 1,5 kg cukinii 3 szk wody 0,5 laski wanilii 0,5 kg cukru 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Cukinie obrać z skórki, wydrążyć miąższ z nasionami i pokroić w kostkę około 1 cm. Wodę, cukier, wyskrobane ziarenka oraz laskę wanilii zagotować i gorącą zalewą zalać pokrojoną cukinię, dodać sok z cytryny i odstawić na 6-8 godzin. Wyjąc laskę wani... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Fajny pomysl:) bardzo lubie cukinie ale w takiej wersji na slodko to jeszcze nie probowalam:)
Ja nie robię przetworów,ale gdybym robiła ten przepis wypróbowałabym na 100% - świetny:)
Ja robiłam bardzo podobną wersję, ale z dynią:) Więc z cukinią pewnie też wyśmienita:)
robiłam w tamtym roku, tylko jeszcze z cynamonem! wyszło super ;)