inne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną , wędzoną domową pasztetową , domową podsuszaną kiełbasę żywiecką polędwicę wileńską czy też schab ze słoika . Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa wędzona kiełbasa chłopska Składniki na 10 kg kiełbasy
Kulinarne przygody Gatityenzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Kiełki zawierają błonnik i likwidują wolne rodniki. Wzmacniają nasz system odpornościowy. Do wyhodowania własnych kiełków będziemy potrzebować słoika lub kiełkownicy. Ja opowiadam się za 2-gą opcją, ponieważ w kiełkownicy mamy 3 pięterka, więc możemy wyhodować 3 rodzaje kiełków. Nie musimy się też zajmować odlewaniem wody, gdyż sama spłynie
Kulinarne przygody Gatityinne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną , domową wędzoną kiełbasę chłopską , wędzoną domową pasztetową , polędwicę wileńską czy też schab ze słoika . Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki
Kulinarne przygody Gatitydusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. U mnie trwało to około godziny. Rabarbar przecieramy lub blendujemy i nasz mus jest już gotowy Mus możemy zamknąć w słoikach lub jeść go na bieżąco, przechowując w lodówce. Z podanej ilości wyszły mi 3 małe słoiczki
Kulinarne przygody GatityLato w pełni, więc pora zabrać się za przetwory ! Nie suszyłam do tej pory nigdy wiśni, raczej zamykałam je w słoiku, wydrylowane, zasypane 2 łyżkami cukru. W takiej postaci są idealne jako dodatek do mojej szarlotki, ale wypatrzyłam na blogu chillibite przepis na suszone wiśnie. Jakie to jest proste, tym bardziej, że mam suszarkę do owoców i warzyw
Kulinarne przygody Gatityprzygotowanym sosem. Pieczemy około 1,5 godziny. Po tym czasie pomidory wyjmujemy z piekarnika, pozwalamy im trochę ostygnąć i gdy są letnie zdejmujemy z nich skórkę. Układamy w słoiku lub misce i zalewamy sosem powstałym przy pieczeniu
Kulinarne przygody Gatitymału spada, a owoce są coraz bardziej dojrzałe, kusi nas z targowych straganów, więc pora odpalić piekarnik. Tak przygotowaną paprykę, zalaną uprzednio oliwą, możemy zamknąć w słoikach. Możemy też ją zamrozić w woreczkach foliowych. Wtedy warto jest zachować sok, który z nich wypłynął w czasie pieczenia i wlać go do woreczków. Pieczona papryka Składniki: 1 kg dojrzałej
Kulinarne przygody Gatitynadawały się do podania w całości. Postanowiłam więc je zmiksować i wyszedł mi rewelacyjny sos do makaronu, do mięsa, do warzyw, do pizzy... Część sosu zamknęłam w słoikach, będzie jak znalazł, żeby urozmaicić zimowe obiady słonecznym letnim aromatem. Sos z pieczonych pomidorów Składniki: 500 g pieczonych pomidorów 2 cebule 3 ząbki czosnku sól świeżo zmielony pieprz 1 łyżeczka
Kulinarne przygody Gatitywięc teraz, oprócz cukru waniliowego mam też swoją własnoręcznie zrobioną esencję. Domowa esencja waniliowa Składniki: 200 ml wódki 3 laski wanilii Wykonanie: Do wyparzonego słoika lub innego szklanego naczynia, które będzie można szczelnie zamknąć, wlewamy wódkę. Laski wanilii dzielimy na pół, a następnie kroimy wzdłuż. Nie musimy wyskrobywać nasionek. Naczynie dokładnie zamykamy i odstawiamy
Kulinarne przygody Gatityteż smakuje na zimno, np. do chleba. Bardzo pyszna jest również świeżo smażona pierś z kurczaka posmarowana gorącą caponatą. Polecam także przygotowanie większej ilości caponaty i zamknięcie jej w słoikach na zimę ! Caponata Składniki: 1 cebula pokrojona w kostkę 2 ząbki posiekanego czosnku 1 zielona i 1 czerwona papryka, pokrojone w kostkę 3 łodyżki selera naciowego pokrojonego w plastry
Kulinarne przygody Gatitysię lekko rozpadać, wtedy dodajemy stratą skórkę i sok z pomarańczy oraz imbir. Dusimy dalej, aż sok lekko odparuje, a dżem osiągnie żądaną konsystencję. Gorący dżem przekładamy do wyparzonych słoików, które studzimy odwrócone do góry nogami. insertCookd("594404f5ca6b3d5363e35d5bf3b5815b
Kulinarne przygody Gatitywypatrzyłam ten oto przepis i od razu wiedziałam, że muszę go zrobić ! Część pasty zamroziłam w malutkich plastikowych pojemniczkach, część zamknęłam na gorąco do malutkich słoiczków, a jeden słoik do bieżącego zużycia stoi w lodówce. Do zupy czy bulionu potrzebne będą 1-2 łyżeczki, w zależności od ilości wody, którą damy. Uważam, że to bardzo wygodna i zdrowa
Kulinarne przygody Gatityściemnieć. Gruszki i jabłka obieramy, usuwamy gniazdka, kroimy w ósemki i wrzucamy do gorącej konfitury. Smażymy na małym ogniu około 15-20 minut, po czym przekładamy do wyparzonych słoików. Studzimy odwrócone denkami do dołu. Konfitura zawiera dużo cukru, nie wymaga więc pasteryzowania. insertCookd("1dec8d22c001074374b131ba02012863
Kulinarne przygody Gatityniewielkim ogniu, aż salsa zgęstnieje, czyli około 60-80 minut. Następnie dodajemy słodką paprykę, kumin, oregano, pieprz i sól i jeszcze chwilę gotujemy. Gorącą salsę przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 15 minut. insertCookd("2cf510ef3025f6dafc40e6191d3111d6
Kulinarne przygody Gatitypodgrzewamy na małym ogniu. Gdy owoce będą miękkie dodajemy stary imbir. Gotujemy na małym ogniu, aż owoce się rozpadną, a płyn zredukuje, wtedy gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i studzimy denkami do dołu. insertCookd("73d89b5b4786b1fcf93ffb49d19ae768
Kulinarne przygody Gatity