słoik - 12348 przepisów (strona:693/824)

PRZETWORY - Powidła śliwkowe 168

zgęstnieją,  dodaj cynamon i imbir. Spróbuj - jeśli uznasz, że są za mało słodkie, możesz dosypać cukier i gotować do jego całkowitego rozpuszczenia:)  Gorące powidła przełóż do wyparzonych słoików, zamknij i pasteryzuj 15 minut

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Powidła śliwkowe pachnące cynamonem i anyżkiem 121

wspaniały zapach, a smak ich jest także cudowny :) Powidła się smażyły, a ja dorwałam stare pieczątki, które kupiłam synowi, gdy mój miał 3 lata i tak powstały "czapeczki" na słoiki :) 2 kg śliwek 60 dag cukru 1 łyżeczka świeżo starego cynamonu 1 gwiazdka anyżku Śliwki pozbawiamy śliwek, wrzucamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem i smażymy do uzyskania odpowiedniej

Delicious Titbits
KONFITURA Z RÓŻY 132

dosypujemy cukier i gotujemy syrop. Do syropu dodajemy nasze płatki i gotujemy aż wyraźnie zgęstnieje. Konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików i zakręcamy. I już możemy się delektować naszą różą rrarossa@gmail.com

RAROSSA
KANDYZOWANE PŁATKI RÓŻY 214

talerzu i posypać cukrem. Odstawić do całkowitego wyschnięcia, można przyspieszyć proces wstawiając płatki do nagrzanego piekarnika z uchylonymi dziwaczkami na około godzinę. Całkowicie wysuszone płatki przechowywać w szczelnie zamkniętym słoiku. rrarossa@gmail.com

RAROSSA
PUSZYSTE PĄCZKI 178

Domowe ciasta i ciasteczka” SKŁADNIKI 50 dag mąki 5 dag (3 łyżki) cukru 6 dag margaryny 2 całe jaja i 3 żółtka szklanka mleka 5 dag drożdży 1/2 słoika powideł lub dżemu  1 łyżka octu lub spirytusu szczypta soli 50 dag tłuszczu do smażenia cukier puder do posypania SPOSÓB  PRZYGOTOWANIA Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru, mąki i połową

RAROSSA
Lime curd 126

limonek i skórkę.  Postawić ponownie na małym ogniu i podgrzewać, ciągle mieszając aż powstanie gęsty krem, który zacznie bulgotać.  Odstawić do przestygnięcia, a następnie przelać do słoika i przechowywać w lodówce

wyzwania kuchenne
Krem z owoców leśnych (Triple Berry Curd) 199

średnim ogniu ciągle mieszając, a gdy masa zacznie gęstnieć zmniejszyć ogień i pogotować jeszcze minutę. Zdjąć z palnika i dodać masło. Dokładnie wymieszać.  Wystudzić i przelać do słoika. Wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin

wyzwania kuchenne
Biscotti z migdałami 128

powrotem na blaszkę i piec kolejne 15 minut, pamiętając by w połowie pieczenia odwrócić biscotti na drugą stronę.  Ostudzić na metalowej kratce i przełożyć do zamykanego pojemnika lub słoika

wyzwania kuchenne
KONFITURA MORELOWA 156

fixem i mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie dosypać ksylitol i gotować 3 minuty od zagotowania, co jakiś czas mieszając. Zdjąć z palnika i mieszać do zaniku piany. Nałożyć do słoików ( do pełna) , zakręcić i odwrócić do góry dnem na ok. 5 minut. Nie pasteryzować. Po wystudzeniu odstawić do skrytki i mamy pyszną , pełną zdrowych owoców konfiturę do kanapek, naleśników

Smaczne Zdrowe
ZUPA POMIDOROWA Z MAKARONEM - PIKANTNA 211

taki wywar mógł już posłużyć tylko jako baza do zup. Odkąd dodaję seler naciowy , taki rosół nie zmienia smaku nawet i przez 3 dni). Często nadmiar rosołu przelewam do słoików ok.0,5l i mrożę. Mam wtedy zawsze pod ręką bazę do pysznej zupy. Dzisiaj Na bazie takiego rosołu polecam Wam pikantną zupę pomidorową. Można oczywiście pominąć cebulę, czosnek , chili

Smaczne Zdrowe
RYBA W ŁAGODNEJ ZALEWIE OCTOWEJ 357

rozgrzanej patelni smażyć rybę oprószoną mąką kukurydzianą, po kilka minut z każdej strony ( czas zależy od grubości kawałków), tak by wewnątrz była dosmażona. Część przeznaczoną do octu układamy w słoiku warstwami. Na każdą wykładamy trochę cebuli i zalewamy przygotowaną  zalewą .     Pamiętamy o tym by nie układać jej zbyt ciasno. Na końcu dolewamy płyn do pełna

Smaczne Zdrowe
Kruche ciasto z gruszkami i Nutellą 259

25x36cm. Gęsto nakłuć widelcem, piec ok. 15-20min w temp. 180st. Ostudzić.     Krem: 300g kremu czekoladowego Nutella, 1/2 l śmietanki 30%, 2 op. śmietan-fix, 2 słoiki gruszek z kompotu (po500ml każdy), szkl. gęstego jogurtu naturalnego, 2/3 szkl. cukru pudru, 4 łyżki soku z cytryny, 3 łyżki żelatyny.     Zimne ciasto posmarować Nutellą. Gruszki odsączyć, pokroić

Z miłości do słodkości
Warzywna lazania 133

czyli w wersji z mięsem mielonym. Tym razem postanowiłam przyrządzić ją bez mięsa, za to z ogromną ilością przeróżnych warzyw... Wyszło pysznie, zdrowo i kolorowo;) Składniki: 250g makaronu lazania, słoik (350g) domowego sosu pomidorowego (ewentualnie kupny), 1/2 cukinii, marchewka, cebula, 350g białych szparagów, puszka czerwonej fasoli, 4 łyżki mrożonego szpinaku, 200g mozarelli, sól, pieprz, 2 łyżki oleju rzepakowego. Przygotowanie Cebulę

Z miłości do słodkości
Dżem truskawkowy z miętą 103

lodówki. Następnie dodać odcedzoną herbatę miętową oraz drobno posiekaną świeżą miętę. Całość gotować na małym ogniu około 2 godzin. Nałożyć do słoiczków i szczelnie zakręcić. Przed nałożeniem do słoików dżem można lekko zmiksować blenderem.   Smacznego:)   Przepis dodaję do akcji

Z miłości do słodkości
Konfitura czekoladowo - wiśniowa 120

dodatkiem kakao, czekolady i wanilii. Mówię Wam, co za smak... Tak myślałam, że będzie smaczne, ale nie przypuszczałam, że aż tak! Synek najchętniej wyjadałby całymi łyżeczkami prosto ze słoika, bo stwierdził, że to lepsze niż Nutella:) Inspiracja Składniki: 1,3 kg wiśni, 600g cukru, 2 łyżki ciemnego kakao, 100g mlecznej czekolady, laska wanilii.   Przygotowanie Wiśnie umyć i wypestkować

Z miłości do słodkości