Ciasto wrzucamy do miski i szybko zagniatamy aż do uzyskania jednolitego ciasta. Dzielimy na 2 części mniejszą i większą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Foremki na babeczki smarujemy tłuszczem (u mnie olej) i wyścielamy spód. Nakładamy 2 łyżeczki jabłek. Z mniejszej części ciasta wałkujemy paseczki około 4mm i układamy w krateczkę. pieczemy w temp. 180* około
Dziś Ja gotujeotrzymać coś słodkiego. Dziś przedstawiam przepis na mocno czekoladowe (czekolada, nutella, kakao) muffiny z dodatkiem śliwek. Ten ostatni składnik jest jak dla mnie strzałem w dziesiątkę. Dzięki śliwkom bowiem babeczki stają się wilgotne i to właśnie one przełamują słodki czekoladowy smak. 300 g węgierek 80 g masła 100 g mlecznej czekolady 3 łyżki nutelli 2 jajka 150 ml mleka
Smaki Na Talerzukwietniu leniwie rozpoczyna się sezon na rabarbar :-) Ciasta, babeczki, tarty i muffiny.. same pyszności. Dla odmiany przygotowałam dla Was kisiel.. domowy kisiel z rabarbaru. Przepyszny! Czas przygotowywania: 30 minut Ilość porcji: 3 x 250 ml Składniki: • 500 g łodyg rabarbaru • 600 ml wody • 30 g cukru trzcinowego • 100 ml wody i 3 płaskie
AniaGotuje.plUwielbiam nowości, ciekawostki i eksperymenty w kuchni :-) Tym razem mam dla Was piękne, pyszne, biszkoptowe babeczki z dodatkiem młodego jęczmienia w proszku.. Polecam, polecam
AniaGotuje.plŚliczne, duże i puchate.. a przy tym aromatyczne i bardzo, bardzo czekoladowe :-) Czas przygotowywania: 15 minut Czas pieczenia: 27 minut Ilość babeczek: 6 dużych lub 12 małych Składniki: • 4 jajka • 100 g masła • 100 ml mleka • 100 g cukru • 100 g gorzkiej czekolady • 150 g mąki pszennej • 2 łyżeczki proszku
AniaGotuje.plMuffiny dla zabieganych, ale lubiących domowe słodkości :-) Czas przygotowywania: 10 minut Czas pieczenia: 35 minut Ilość babeczek: 9 dużych muffinek Składniki: • 4 jajka • 200 ml mleka • 60 g cukru np. trzcinowego • po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia • 50 ml oleju np. rzepakowy, ryżowy • 260 g mąki pszennej
AniaGotuje.plwspaniały i niezwykle uniwersalny deser. Na ciepło: - do polania na owoce - na lody - na placki, naleśniki i gofry Po schłodzeniu gęstnieje: - masa do tortów i ciast - nadzienie do babeczek i tart
AniaGotuje.plniej puree do obiadu. Zblendowaną pulpę z dyni można też spakować do woreczków i zamrozić na potem. Ta pulpa dyniowa idealnie sprawdza się w przepisie na najlepsze babeczki dyniowe
AniaGotuje.plrazem nie miałam pomysłu na babkę. Przepatrzyłam swój zeszyt z przepisami i natrafiłam właśnie na tą babeczkę , której jeszcze nigdy nie robiłam. Babka jest naprawdę bardzo prosta i przede wszystkim nie jest sucha. Bardzo aromatyczna i wspaniała. Polecam nie tylko na Święta Wielkanocne :) SKŁADNIKI : 4 całe jajka szklanka cukru szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
Pani na deserbabeczkę przygotujecie w 10 minut, oczywiście nie licząc czasu pieczenia. Zrobiłam ją na podstawie BABKI CYTRYNOWEJ . Zamieniłam mąkę ziemniaczaną na budyń, dodałam kakao i zrezygnowałam z cytryny. Wyszła bardzo pulchna i smaczna babka. Polecam i życzę udanych wypieków :) SKŁADNIKI : 4 jajka szklanka cukru budyń czekoladowy 40 g czubata łyżka kakao szklanka mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Pani na deserBardzo proste i pyszne babeczki według Pawła Małeckiego. Fajny pomysł na przemycenie dzieciom płatków jaglanych i owoców. Ja do swoich dodatkowo wrzuciłam trochę kolorowych cukierków. Raczej nie polecam ich robić bez owoców, są wtedy trochę suche. SKŁADNIKI NA 24 MUFFINKI: 45 dag mąki pszennej 15 dag płatków jaglanych 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 25 dag cukru
Pani na desersię co martwić, muffinki są tak bajecznie prostym i szybkim wypiekiem, że nawet dziś zdążycie przygotować sobie te słodkie maleństwa do popołudniowej, weekendowej kawy. Oczywiście jeśli macie ochotę na babeczki ze słodkim dodatkiem dojrzałych gruszek i gorzkiej, rozpływającej się w ustach czekolady, macie? To proszę o to przepis ;) Składniki na ok. 16-18 szt.: 2 gruszki 2 łyżeczki cynamonu
Simply Foodochotę choć raz w tygodniu na malutką garść tych orzeszków. A Wy lubicie pistacje...? W deserach wyglądają obłędnie, więc grzechem byłoby ich nie wykorzystywać! Na 6 sztuk dużych babeczek Ciasto: 150 g mąki 80 g masła 50 g cukru pudru 1 łyżka śmietany 18% 35g posiekanych pistacji Krem: 250ml słodkiej śmietanki 30% 250g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo
Kuchnia w czekoladzieDzisiaj kolejny przepis do którego wykorzystałam dynię. Tym razem muffinki dyniowe, proste i szybkie, idealne na jesienny deser lub dodatek do kawy 🙂 Moja propozycja to klasyczne
greengoodiespraktycznego. Wspaniały zestaw prezentowy: ręcznik i filiżanka z personalizacją . Picie z takiej małej, uroczej filiżanki to czysta przyjemność. Dawno kawa czy herbata nie wywoływały u mnie takiego uśmiechu. Najlepsze babeczki jak Magda rodzą się w styczniu . Myślę, że taki napis spodoba się nie jednej solenizantce (oczywiście imię i miesiąc można dowolnie zmieniać) I do tego wspaniały, chłonny ręcznik z wyszytym
Słodkie okruszki