Jakubki to maślaki pstre - bardzo smaczne grzyby. Znane są też po nazwą miodówka czy bagniak. Zbierałam je w nadmorskich lasach już jako dzieciak, kiedy jeździłam na wakacje z Dziadkami. To babcia nauczyła mnie je rozpoznawać - pokazała jak odróżniać od innych gatunków, kazała dobrze oglądać, wąchać. Zapamiętałam je dobrze na całe życie a gdy spotykam je teraz w lesie to odżywają miłe wspomnienia. Babcia też gotowała z nimi zupę, może niedokładnie taką jak ja, ale podobną i bardzo pyszną.Maślaki pstre można ... czytaj dalej...
Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Mmm czuję zapach i smak tej zupy.Pewnie jak zawsze była pyszna i smaczna i twój (przepraszam za użycie tego) żarłoczek zjadł całość i mu smakowało?Dziękuję za tego bloga i czekam na twoje nowe przepisy.Pozdrawiam Katarzyna
Zupa wygląda obłędnie, muszę przyznać, że chętnie pochłonęłabym taki talerzyk :)