krupnik - przepisów 324

  1. Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy)
    Krupnik na żeberkach (zupa z kaszy)

    Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. W takie chłodne jesienne dni krupnik doskonale rozgrzewa. Krupnik to zupa na wywarze jarzynowym lub mięsnym, z dodatkiem ziemniaków, zasypana kaszą (krupami). Często dodaje się do tej zupy grzyby suszone. Można ją jeść także z kawałkami mięsa. Krupniki mają tyle samo zwolenników, co przeciwników. Może dlatego, że ma niezbyt ciekawy wygląd(...)zupa z kaszy? Ale smak mają wg mnie doskonały. Można do krupniku dodawać różne gatunki kasz (krup). Ja tym razem dodałam pęczak. Bo bardzo lubię pęczak w daniach. Dodaje się też do krupniku ziemniaki, ale ja tym razem ich nie dodałam. Czasami zaciągam krupnik śmietaną, czasami zostawiam w formie czystej lub dodając do krupniku koperek jak tym razem. Krupnik wtedy

    Przepis pochodzi z bloga Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię , prowadzonego przez JStraga.

  2. Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej
    Krupnik na serduszkach i kaszy jaglanej

    przepadam za krupnikami jako chyba jedyna z Rodziny. Wywalczyłam sobie, ze krupniczki są lekkie , nic z tych , że łyżka staje. Kasza musi być dobrze wypłukana , najlepiej z tych dużych ( np. pęczak). A ostatnio odkryłam krupniki z kaszy jaglanej. Dziś taki prosty krupnik na serduszkach drobiowych ( będą potem z nich pierożki). Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  3. Krupnik (  na serduszkach ) z kaszy jęczmiennej z otrębami
    Krupnik ( na serduszkach ) z kaszy jęczmiennej z otrębami

    Jeszcze jedna propozycja na ugotowanie krupniku. W zasadzie ogólnie znany krupnik z drobnej kaszy ugotowany na drobiowych serduszkach. Trochę inności wprowadza dodatek otrębów. Ostatnio doceniłam ich zdrowotne działanie i wszędzie tam gdzie ich dodanie nie koliduje z wyglądem czy smakiem potrawy staram się je dodawać. W krupniku pasują zdecydowanie. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  4. Krupnik z groszkiem i tymiankiem na indyku
    Krupnik z groszkiem i tymiankiem na indyku

    Zaciekawił mnie pomysł na krupnik do którego dodano mrożony groszek i posypano zamiast natką - tymiankiem*. Bardzo lubię klarowne wersje krupniku. A , że w planach miałam ugotowanie wywaru na indyku ( a w zasadzie ugotowanie ,,pałki " ze skrzydła indyka - wywar miał powstać niejako przy okazji ) - to postanowiłam na połowie wywaru zrobić krupnik. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  5. Krupnik
    Krupnik

    Taki sobie najzwyklejszy, prosty krupnik. Nie cierpiałam tej zupy w dzieciństwie, nie lubiłam w młodości, teraz  akceptuję , ale mogłabym bez niej żyć. A ponieważ są  moim domu    krupnikowi  miłośnicy - no to gotuję ! składniki ok 600 g żeberek 1 marchewka 2 pietruszki 1/2 selera 1 por  - biała część, w plasterkach 1 cebula 2-3 ziemniaki(...)będzie miękka. Do ugotowanego wywaru dodać warzywa wraz z wodą w której się gotowały, wymieszać , doprawić solą pieprzem, dodać łyżkę masła i posiekaną piertuszkę.  Smacznego ! Uwagi: Jeżeli gotuję krupnik na wywarze mięsnym,i muszę go przygotować , gotuję wywar w szybkowarze, co znacznie skraca czas przygotowania. Jeżeli nie mam gotowego wywaru ani mięsa albo czasu, dodaję do wody kostkę rosołową

    Przepis pochodzi z bloga Stare Gary, prowadzonego przez Stare Gary.

  6. Krupnik na wędzonce
    Krupnik na wędzonce

    Krupnik na wędzonce... Pyszna i niezwykle armomatyczna zupa. Kasza jęczmienna w towarzystwie wędzonego boczku. Całość dopełniona ziemniakami, startą marchewką i pietruszką. Zapraszam i życzę smacznego! Składniki: 400 g wędzonego boczku; 2 średnie marchewki; 1 pietruszka; 1/4 selera; Biała część pora; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 2/3 szklanki kaszy jęczmiennej; 4 średnie ziemniaki; 1/2 natki pietruszki; Sól; Pieprz

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  7. Krupnik z kaszą jęczmienną
    Krupnik z kaszą jęczmienną

    Krupnik z kaszą jęczmienną... Gęsta, sycąca zupa. Dodatek aromatycznej kaszy jęczmiennej. Pyszny i zdrowy początek obiadu. Zapraszam! Składniki: Duża marchewka; Biała część pora; 1/4 korzenia selera; 1 średnia pietruszka; 1 liść laurowy; 3 ziarna ziela angielskiego; 5 średnich ziemniaków; 100 g kaszy jęczmiennej; 2,5 litra zimnej wody; 1 łyżka ulubionej przyprawy do zup np. vegety lub np. 2 kostki

    Przepis pochodzi z bloga Gospodyni Miejska, prowadzonego przez Gospodyni Miejska.

  8. Mój krupnik
    Mój krupnik

    PYSZNY KRUPNIK GOTOWY

    Przepis pochodzi z bloga Moje Kuchenne Rewelacje, prowadzonego przez Moje Kuchenne Rewelacje.

  9. Grzybowy krupnik z kaszy jaglanej ze śmietaną
    Grzybowy krupnik z kaszy jaglanej ze śmietaną

    Tłumaczyłam już kiedyś , że za krupnikami nie przepadam. Niestety tak to jest , że jestem w zdecydowanej mniejszości. Muszę więc tak z nimi kombinować by wilk był syty , a owca cała. Takim krupnikiem jest ten o zdecydowanie grzybowym smaku ( na serduszkach drobiowych) z małą ilością kaszy jaglanej. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  10. Krupnik na żeberkach z pęczaku i zarumienionych warzyw
    Krupnik na żeberkach z pęczaku i zarumienionych warzyw

    zimowe dni nie ma to jak rozgrzewająca , syta zupka . Lubię krupniki z pęczaku , bo są bardziej klarowne niż te z drobnej kaszy. Wywar robię z wołowiny , drobiu . Rzadziej na wieprzowinie, chyba , że na ładnym kawałku żeberek .Mięso z krupniku robię potem na drugie danie w jakimś sosie. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  11. Miodowy krupnik
    Miodowy krupnik

    Miodowy krupnik to pyszny słodki trunek na bazie wódki i miodu z dodatkami :) Składniki: 500 ml czystej wódki 40% 1 szklanka naturalnego płynnego miodu 1 szklanka gorącej wody 6 goździków 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 laska wanilii Sposób przygotowania: 1. Miód wymieszać z gorącą wodą i pozostałymi przyprawami, dodać laskę wanilii przekroić wzdłuż na cztery części(...)Zestawić z ognia, wlać wódkę i całość wymieszać. Przelać do słoika i odstawić na 2-3 dni. 3. Trunek przefiltrować dwukrotnie przez gazę lub tetrówkę, przelać do butelki. 4. Krupnik jest gotowy do spożycia. Wychodzi ok 1 litra trunku. Na zdrowie! Źródło: Przy kuchennym stole

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia domowa Ani, prowadzonego przez Ania Z.

  12. Krupnik
    Krupnik

    był nawet przyjemny, bo cokolwiek nie zjadłam aby go zaspokoić, bardzo mi smakowało. I tym sposobem polubiłam gotowane wędliny drobiowe, które wcześniej omijałam szerokim łukiem, pieczone rozklapciane jabłka, i krupnik. A krupnikiem "katowana" byłam od dziecka. Tak się czułam jak byłam mała bo wolę pizze, hamburgery, sałatkę Cezar, frytki .... Ale dawno nic nie smakowało tak dobrze jak lekki krupniczek

    Przepis pochodzi z bloga Matka Żywicielka, prowadzonego przez Matka Żywicielka.

  13. Odtrąbiony krupnik
    Odtrąbiony krupnik

    Zupę ugotowałam dzięki internetowej koleżance Pyzie ( czyli Izie ). Wzorowałam się na jej przepisie ,,Krupnik z grzybkiem,, lekko go modyfikując. A grzybki które użyłam czyli tytułowe trąbiki ( pieprznik trąbkowy ) mam dzięki Izie. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  14. Krupnik jaglany na rumianym wywarze
    Krupnik jaglany na rumianym wywarze

    wywar na bazie którego można zrobić doskonały sos i zupę. Gotowałam w ten sposób łopatkę bez kości , którą podałam w sosie musztardowym, a wywar który został użyłam na ten krupnik. Czytaj więcej

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

  15. Pomidorowy krupnik ( z pęczaku)
    Pomidorowy krupnik ( z pęczaku)

    Dawno już miałam ochotę na wypróbowanie pomysłu na zaprawienie krupniku koncentratem - albo ugotowanie zupy pomidorowej z kaszą pęczak zamiast ryżu czy makaronu. Podoba mi się taka zupa bo jest syta , szybka i mogę ,, wyliczyć ,, dokładnie 2 porcje gotując (co jest u mnie bardzo ważne bo nie lubię jak mi zostają resztki).I co śmieszne to z 2 skrzydełek kurczaka

    Przepis pochodzi z bloga Buniabaje w kuchni, prowadzonego przez Buniabajewkuchni.

Wybierz stronę :