krupnik - 527 przepisów (strona:5/36)

Krupnik grzybowy 25

Krupnik grzybowy – zupa aromatyczna, smaczna, rozgrzewająca, sycąca – nic więcej do szczęścia nie trzeba. Ugotujcie od razu większy garnek zupy i zawekucjcie , będzie czekała sobie w lodówce na szybki i pyszny obiad. Taki krupnik jest przepyszny! Ja zupy gotuję w znakomitej większości tylko na warzywach, ale jeśli lubicie zupy z mięsnym dodatkiem, możecie do gotowania wywaru na krupnik dorzucić kilka(...)wędzonych żeberek. PRZEPIS NA KRUPNIK GRZYBOWY Składniki na ok 2l zupy Krupnik grzybowy: 500g ziemniaków 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej 1 cebula 1 łyżka oliwy i łyżka masła 4 łyżki naturalnej przyprawy grzybowej (zmielony proszek grzybowy) lub Koncentratu grzybowego naturalnego 1 pęczek włoszczyzny liść laurowy 6-8 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony ulubione zioła np prowansalskie

Dorota Smakuje
Krupnik 25

Krupnik to tradycyjna polska zupa z kaszą jęczmienną, ziemniakami i marchewką, ugotowana na wywarze z kurczaka i jarzyn….ale nie o tym dziś będzie. Krupnik to rodzaj wódki lub likieru o smaku miodowym, oparty na tradycyjnym litewskim napoju z XVII wieku o nazwie „krupnikas” czasem można ją znaleźć pod przepisem na krupnik Litewski lub litewski krupnik(...)Krupnik, tak jak wcześniej wspominałem to także nazwa polskiej zupy z jęczmienia, więc należy uważać, aby się nie pomylić! Tradycyjnie napój ten podaje się na gorąco, z dodatkiem gałki masła. Zapraszam na swojską nazwę zupy, Krupnik, która nie jest zupą, ale równie dobrze potrafi ogrzać. 👥 – ciężko powiedzieć ⏰ – 30 minut ➕ 24 godziny 🥩 – ❌ Składniki 200 ml dobrej wódki

RafalCook
Krupnik 53

Opis Krupnik: Krupnik, tradycyjny na żeberkach wieprzowych, syci aż miło. Nazwa tej zupy pochodzi od słowa krupa, czyli kasza jęczmienna. To właśnie dzięki tej kaszy powstaje nam pyszna zupa. Krupnik jest łatwą zupą do przygotowania. Jednak trzeba pamiętać o tym by dobrze dobrać proporcje kaszy do reszty zupy. Nie możemy dodać jej za dużo, żeby była nie za gęsta(...)idealna. Moja mama gotowała za czasów mojego dzieciństwa krupnik na golonce wieprzowej, taki był najczęściej. Ja jednak polecam Wam krupnik na żeberkach. Polecam Wam również nasze inne przepisy na zupy . Składniki: 30 dag żeberek 1/3 szklanki kaszy jęczmiennej Włoszczyzna (marchewka, seler, pietruszka, por) Ziele angielskie Liść laurowy 3-4 ziemniaki Sól Natka pietruszki Sposób przygotowania: Na początku żeberka kroimy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Krupnik tradycyjny – jak ugotować? 179

Krupnik tradycyjny – w dzieciństwie nie przepadałam, a wręcz nie lubiłam tej zupy. Jedynie co mnie to satysfakcjonowało to zupa pomidorowa, barszcz biały czy zupa ogórkowa. Jednak jak wiecie, wraz z wiekiem zmieniają się przyzwyczajenia. Tak samo, jak nie lubiłam kiedyś czosnku i nie wyobrażałam sobie, jak można coś o czosnkowym smaku przełknąć. Dziś czosnek w mojej kuchni króluje(...)zawsze w zapasie. Wracając do krupniku, to smaczna, pożywna oraz lekka zupa. Polecana jest w czasie problemów żołądkowych oraz przy przeziębieniu. Najlepszy krupnik to ten zrobiony na mięsnym wywarze – ja do jego przygotowania używam zazwyczaj żeberek lub skrzydełek. Możecie oczywiście użyć także indyka czy kaczki. Zobacz też: Zupa porowa Zupa pomidorowa Zupa krem pomidorowa – z pieczonych pomidorów Rosół

Kuchnia Bazylii
TRADYCYJNY KRUPNIK Z KASZĄ PĘCZAK (PRZEPIS MOJEJ MAMY) 115

Ukochana zupa z mojego dzieciństwa... :) Zajadałam się nią kiedy tylko była okazja, a jako mała, chudziutka dziewczynka, wielki gar krupniku potrafiłam opróżnić do połowy sama :D Moja Mama gotowała (i nadal gotuje) najlepszy krupnik na świecie i dziś dzielę się z Wami ta tajemną recepturą:D  Tradycyjnie u mnie w domu do krupniku Mama dodawała kaszę pęczak, grubą(...)pyszną, która po ugotowaniu nadawała zupie aksamitnej konsystencji. I w takiej wersji dziś ja gotuję tę zupę dla moich Dzieci. Kiedy jednak mam ograniczony czas, do krupniku dodaję drobną kaszę jęczmienną, która gotuje się dosłownie 15 minut i zupa jest również smaczna, a na pewno o wiele szybsza.  Tak jak już Wam pisałam przy okazji przepisu na zupę

Słodko-Słony Świat Ilony
Krupnik z kaszą perłową 76

niezmienny…” To z wiersza Leopolda Staffa. Jesień nastraja nie tylko sentymentalnie, ale też kulinarnie. To pora kiedy sięgamy po potrawy bardziej syte i rozgrzewające. Jedną z nich jest krupnik z kaszą perłową. Każdy ma swój przepis, a ja polecam przepis mojej Mamy. Jestem pewna, że Leopold Staff też by się nim zachwycił.     Składniki: - bulion mięsny lub warzywny(...)kasza będą miękkie dodajemy pokrojone warzywa z rosołu, słodką śmietankę oraz pokrojoną cebulę. Doprawiamy pieprzem i solą wędzoną – zagotowujemy. Odstawiamy z kuchenki, dodajemy posiekany koperek z natką pietruszki. Tajemnicą krupniku mojej Mamy jest dodatek, pod koniec gotowania zupy, bardzo drobno posiekanej cebuli. Nadaje zupie wspaniały, intensywny smak. Krupnik z kaszą perłową dokładnie go przypomina. Oczywiście każdy gotuje krupnik taki, jaki

mojewypiekiinietylko
MOJA WERSJA KRUPNIKU 155

Krupnik to bardzo sycąca i rozgrzewająca zupa, idealna na jesienne i zimowe obiady. W tym czasie warto jadać takie wartościowe posiłki. My mamy ostatnio "fazy" zupowe, była pyszna fasolowa , grochówka , przyszła kolej na krupnik. Moja wersja krupniku jest troszkę inna od tych najczęściej spotykanych, przynajmniej tak wynika z moich obserwacji. M.in.ja nie dodaję do krupniku ani ziela angielskiego ani liści(...)ludzi tyle przepisów. Mój jest banalnie prosty i jak dla mnie najlepszy na świecie, doprawiam go tylko solą i dużą ilością natki pietruszki. Kiedyś gdy przygotowywałam swój pierwszy krupnik, nie mogąc uzyskać smaku zapamiętanego z domu rodzinnego dodałam i ziele i liść laurowy, ale to nie było to... Teraz już wiem (wtedy, wiele lat temu tego nie miałam

Smaczne Zdrowe
Tradycyjny polski krupnik. Pyszna i zdrowa zupa, która każdego postawi na nogi 96

Nasze babcie podawały go na co dzień, ale też przy chorobie. Tradycyjny polski krupnik to zupa prosta, pyszna i zdrowa. Mamy na nią tradycyjny domowy przepis. Kasza jęczmienna jest niezwykle bogata w błonnik, dlatego jest jak lekarstwo przy różnych schorzeniach żołądkowych. Pomaga także łagodzić negatywne skutki doustnego zażywania różnych medykamentów. Jeśli krupnik ugotujecie na esencjonalnym bulionie, a taki jest zdecydowanie(...)najlepszy, wzmocni cały organizm i pomoże szybciej wykaraskać się z choroby. Dlatego nasze babcie podawały tę zupę podczas rekonwalescencji. A zatem, gotujmy krupnik! Przepis na tradycyjny krupnik Składniki: około pół kilograma wołowiny z kością, szklanka kaszy jęczmiennej, 2 cebule, 2 marchewki, 3-4 ziemniaków, 1 korzeń pietruszki, sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, natka pietruszki. Zrób tak: mięso przełóż

Kulinarna Polska
Krupnik 79

Krupnik tradycyjny gotowany jest na wywarze z warzyw lub mięsa z dodatkiem kaszy bądź ryżu. krupnik U mnie w domu mama zawsze gotowała tę zupę na żeberkach. Przejełam ten zwyczaj i gotuję tak samo. Nie używałam jeszcze innego rodzaju mięsa jako bazy wywaru. Na pewno fajnie sprawdzi sie wieprzowina czy też kurczak. Moją zupę krupnik zasypuję kaszą jęczmienną. Próbowałam(...)selera 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 5 dkg kaszy jęczmiennej 3 duże ziemniaki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżka soli pęczek natki pietruszki krupnik Przygotowanie. Mięso opłukać, włożyć do garnka, zalać zimną wodą. Gotować 30 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. Po 30 minutach dodać pokrojone w kostkę warzywa, ziele angielskie, liść laurowy

mecooks
Przepis na dobry krupnik 25

Poznaj mój sprawdzony przepis na dobry krupnik z mięsnymi gałkami. W moim domu to praktycznie bardziej danie jednogarnkowe, a to dzięki mięsnym gałkom które dodaję do zupy w trakcie gotowania. Dzięki nim danie jest naprawdę sycące i nie muszę już wówczas podawać drugiego dania. Z racji, że mięso w tej zupie występuje w postaci mięsnych kuleczek, nie gotują wywaru(...)kościach, a jedynie na warzywach. Tak przyrządzona zupa jest naprawdę pyszna i przede wszystkim pożywna. Aby przygotować pyszny krupnik będziemy potrzebować następujących składników: 600 g dobrego jakościowo mięsa (u mnie często schab zmielony) pęczek świeżych warzyw do zupy: minimum 3 marchewki, kawałek selera i pietruszkę (może być również kawałek pora) około 4 spore ziemniaki kasza jęczmienna 100g jajko 2 łyżki

Ania gotuje
Krupnik 27

Dziś w naszym menu zupa, o której śmiało można powiedzieć, że gdzie dwóch Polaków, tam trzy dowody osobiste i pięć różnych przepisów na krupnik Poniżej proponujemy dość klasyczny przepis z jęczmiennym pęczakiem i na raczej szybko ugotowanym bulionie drobiowym. Możecie potraktować go zarówno w kategoriach gotowej propozycji dania, jak i w charakterze inspiracji do poszukiwań własnej “receptury idealnej(...)swojej strony możemy podać kilka użytecznych wskazówek. Po pierwsze, krupnik można przyrządzić bazując zarówno na ugotowanym “na szybko” w tym samym garnku bulionie, jak też np. wykorzystać wcześniej ugotowany rosół . Nietrudno się przy tym domyślić, że wolno gotowany wywar – bulion lub rosół – nada zupie większego bogactwa smaków i aromatów. Po drugie, nawet jeśli gotujemy bulion bezpośrednio

Kulinarna Pokusa
Krupnik kryzysowy 35

Krupnik kryzysowy to moja propozycja na bardzo smaczną i sycącą zupę. To zupa również bardzo tania, z łatwo dostępnych składników, takich które mamy zwykle w kuchni i spiżarni. Danie idealne kiedy dopinamy domowy budżet, nie mamy czasu czy możliwości zrobić zakupów. Danie dla studenta. To przepis na duży 5 litrowy garnek zupy, który potem można w porcjach zawekować (większa rodzina(...)upora się z nim w dwa dni). Krupnik jest wegański, bez pszenicy – na kaszy jęczmiennej. Jeśli chcecie by był bezglutenowy użyjcie ryżu, kaszy jaglanej czy gryczanej. PRZEPIS NA KRUPNIK KRYZYSOWY Składniki na krupnik kryzysowy: 2 duże cebule 5 łyżek oleju 4 litry wody 10 szt ziela angielskiego 2 liście laurowe 3 łyżki suchej soczewicy czerwonej (może być też inna

Dorota Smakuje
Krupnik wegetariański 45

Krupnik wegetariański, ugotowałam na kaszy jęczmiennej wiejskiej i młodych, drobnych ziemniakach. Taki krupnik jest przepyszny! Ja zupy gotuję w znakomitej większości tylko na warzywach, ale jeśli lubicie zupy z mięsnym dodatkiem, możecie do gotowania wywaru na krupnik dorzucić kilka wędzonych żeberek. Składniki na ok 2l zupy Krupnik wegetariański: 500g młodych, drobnych ziemniaków 3 łyżki kaszy jęczmiennej wiejskiej cebula łyżka oliwy(...)łyżka masła 1 pęczek młodej włoszczyzny liść laurowy 6-8 szt ziela angielskiego sól himalajska pieprz czarny świeżo mielony ulubione zioła np prowansalskie natka pietruszki Jak zrobić Krupnik wegetariański: Cebulę obieram, kroję na pół. W garnku rozgrzewam oliwę i masło, kładę na niej połówki cebuli przecięciem do dołu i podsmażam aż się zbrązowi. Do cebuli wlewam wodę

Dorota Smakuje
Krupnik i szybkie placki ziemniaczane. Obiad w kilka chwil. 59

czasu lub siły. Mam wówczas wrażenie, że zegar strasznie przyspiesza. I co wówczas zrobić? Tu z pomocą przychodzi firma SyS i Dania babci Zosi. Polecam Wam pyszny i pożywny krupnik i szybkie placuszki ziemniaczane , które doskonale sprawdzą się na obiad. Pamiętajcie, że dania te to same naturalne składniki (suszone), więc nie musicie się ich obawiać. Warto w swoich kuchennych szafkach(...)mieć kilka opakowań Dań Babci Zosi SYS. Krupnik i szybkie placki ziemniaczane. Obiad w kilka chwil. 2016-05-15 22:25:11 Write a review Save Recipe Print 0 calories 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g 0 g Nutrition Facts Serving Size 0g Amount Per Serving Calories

Słodkie okruszki
Treściwy krupnik na wołowinie. Danie dwa w jednym na zimne dni 82

Ponieważ za oknem zimno i biało postanowiłam przedstawić mój sposób na esencjonalny, rozgrzewający i dodający energii krupnik. Wprawdzie siarczysty mróz już odpuścił, a nawet odwilżą nas straszą. Mimo to zima jeszcze z pewnością nie powiedziała ostatniego słowa. A tak się składa, że krupnik jest zupą, która doskonale pasuje na tę porę roku. Kasza oraz warzywa dają energię i witaminy(...)plastry pora. Obrane warzywa trzemy na grubej tarce i wrzucamy do garnka gdy kasza jest już prawie miękka. Wystarczy 10-15 minut i zupa gotowa. Jeśli okazało się, że krupnik jest zbyt rzadki możemy zagęścić go kaszą jaglaną, która szybko się gotuje, a dodatkowo wzbogaci wartość naszej zupy. Krupnik możemy doprawić odrobiną lubczyku bądź natką pietruszki. Ja ziemniaki do krupniku

Kuchnia po mojemu
Krupnik z zasmażką 19

Krupnik z zasmażką. Krupnik to jedna z moich ulubionych zup. Tym razem na bohgato, bo z zasmażką robioną na masełku i tłuczonymi ziemniakami okraszonymi pachnącym, świeżym koperkiem. Prosto ale bardzo pysznie. Ilość porcji / Servings – 4 Czas przygotowania / Prep. time: 15 mins Czas gotowania / Cook time: 1 hr Czas całkowity / Total time: 1 hr 15 mins Drukuj / Print Składniki / Ingredients(...)Krupnik 2,5 litra wody (+ około 0,5 litra do ewentualnego dolania) 400 gr wieprzowiny np łopatki wieprzowej 1 szklanka kaszy pęczak 10 ziarenek ziela angielskiego 4 liście laurowe 4 marchewki pokrojone w plasterki 1 duża pietruszka pokrojona wplasterki 2 łodygi selera naciowego Średniej wielkości por garść małych ziemniaków świeżo siekana natka pietruszkilub koperku sól i świeżo zmielony pieprz

Spice things up
Krupnik sposobem włoskim. Bardzo pożywna i zdrowa zupa z zaskakującymi składnikami. PRZEPIS 23

zjedliśmy tę zupę po raz pierwszy we Włoszech, nie przyszło by nam na myśl, aby w ten sposób połączyć składniki. To jakby połączenie krupniku, fasolowej i szpinakowej w jednym garnku. Wychodzi pysznie, pożywnie i zdrowo. W knajpce, gdzie jedliśmy tę zupę, nazywała się ona po prostu Zuppa di legumi. Wiedzieliśmy tylko, że zamawiamy jakiś rodzaj zupy warzywnej. I tu zaskoczenie(...)stole wylądował krupnik na pęczaku z różnymi dodatkami, których w Polsce raczej nikt nie dodałby do tej zupy – soczewica, biała fasola, fasolka szparagowa i szpinak. Tak nam posmakowało, że odtworzyliśmy tę zupę w naszej kuchni. Mamy już dla was ten przepis. Przepis na krupnik sposobem włoskim Składniki: wywar mięsny lub woda, jeśli gotujemy wege (3/4 średniego garnka), 1 cebula

Kulinarna Polska
Krupnik z kaszy gryczanej 65

Krupnik! Nie pamiętam, kiedy ostatni raz jadłam krupnik. Chyba jak mieszkałam w Polsce, a więc bardzo, bardzo dawno…Nigdy nie była to zupa , za którą przepadałam, ale jak często powtarzam smaki zmieniają się z czasem. Pewnie i mój stosunek do jedzenia i gotowania ma wpływ na to, że spróbuję wszystko co dostanę pod nos lub ugotuję sama. Może właśnie(...)nauka gotowania sprawiła, że potrawy, które kiedyś nie lubiłam są teraz przeze mnie pożerane. Po prostu przyrządzam je tak aby mi smakowały. Dlatego krupnik i inne zupy wracają do mojego menu. Krupnik Składniki: na 4 – 6 porcji 100 g kaszy gryczanej 2 l bulionu z kurczaka mięso z ćwiartki ugotowanego kurczaka 3 plastry wędzonego boczku 3 ziemniaki 1 duża

codojedzenia
Tradycyjny krupnik na żeberkach 141

Zawsze uwielbiałam domowy krupnik. Moje dzieci na szczęście tę miłość po mnie odziedziczyły. Krupnik jest niezwykle aromatyczny i pożywny. W jednej miseczce zupy dzieciaki dostają nie tylko warzywa i kaszę, ale też mięso. Najbardziej lubię przygotowywać krupnik na żeberkach, choć można do niego dodać także drób. ok. 60 dag żeberek (mogą być trójkąty lub paski) 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej

Dieta bez mleka
Szary krupnik dworski z Dzikowca – kuchnia podkarpacka 24

Szary krupnik dworski z Dzikowca – kuchnia podkarpacka Dawne przepisy kryją w sobie tajniki sztuki kulinarnej, na które warto zwrócić uwagę. Gotowanie bulionu na starej kurze pozornie może wydawać się związane z oszczędnością i gospodarnością. Tymczasem celem jest smak i aromat wywaru, który jest znacznie bardziej intensywny w przypadku długiego gotowania dojrzałej kury, niż w przypadku kurczaków, które gotują się znacznie(...)smak i aromat. Jeśli zupa gotowana była na mięsie, często układano je na dnie wazy przed nalaniem zupy. Obie te, poniekąd ukryte, wskazówki można znaleźć w przepisie na szary krupnik dworski. Według http://www.powiat.kolbuszowski.pl receptura pochodzi z kuchni dworskiej majątku Błotnickich w Dzikowcu koło Kolbuszowej. Jest to klasyczne zupa z dodatkiem krup, czyli kaszy, która podawana jest na polskich stołach

Trzeci talerz
Najzdrowsza zupa na wiosnę – Krupnik jaglany z pokrzywą 40

Najzdrowsza zupa na wiosnę – Krupnik jaglany z pokrzywą, bardzo polecam ta zupę! Jest tania , prosta do przygotowania, smaczna i ma wiele cennych dla nas właściwości. Włoszczyzna, jagły , pokrzywa – toż to samo zdrowie! Zupa jest zawiesista, gęsta – można się zdrowo najeść i nasycić na długo a resztę dodatkowo zawekować sobie na później! To przepis na duży(...)przemęczać codziennym gotowaniem. Zróbcie sobie spacer dla zdrowia z dala od ludzi, z dala od miasta – pokrzywy na pewno spotkacie. Teraz w maju naprawdę warto je zbierać! PRZEPIS KRUPNIK JAGLANY Z POKRZYWĄ Składniki Krupnik jaglany z pokrzywą: 800g ziemniaków 1/2 szkl kaszy jaglanej suchej 1/2 pora 3 łyżki masła klarowanego 3 marchewki 1 pęczek pokrzywy (górne pędy liściowe

Dorota Smakuje
Krupnik jaglany z kapustą czerwoną 22

Krupnik jaglany z kapustą czerwoną – prosta do przygotowania, z łatwo dostępnych składników. Idealne danie kuchni kryzysowej . Zupa smaczna, sycąca, rozgrzewająca, bezglutenowa, tania. Kapusta czerwona, mam wrażenie że niedoceniana w zupach i daniach – poza mnóstwem wartości odżywczych, nadaje daniom a w szczególności zupom ciekawy kolor, przez co jest atrakcyjna dla dzieci Kapusta jest warzywem tanim, zdrowym i co najważniejsze, można(...)zakwaś i chrupiącą kiszonkę (przepis wkrótce) z drugiej połowy powstał duży prawie 5 litrowy gar zupy, który rodzina pięcioosobowa jadła przez dwa kolejne dni na lunch. PRZEPIS NA KRUPNIK JAGLANY Z KAPUSTĄ CZERWONĄ Składniki na krupnik: 1 cebula 1/2 małego pora 3 łyżki oliwy 1 łyżka masła 2 marchewki 1 szklanka kaszy jaglanej 500g ziemniaków 1/2 główki kapusty czerwonej sól

Dorota Smakuje
Krupnik na bulionie drobiowym 41

Krupnik to zupa bardzo popularna w Polsce. Bardzo smaczny pomysł na ogrzanie się w chłodne dni bądź wspomaganie przy leczeniu przeziębienia. Krupnik gotuję na wywarze wieprzowym, drobiowym albo całkiem tylko na maśle. Zależy to od chęci lub tego co akurat mam w lodówce. Ten ugotowałam na bulionie z drobiu. Delikatny i bardzo smakowity. Moja rodzina bardzo lubi taką zupkę(...)pokrojoną w piórka cebulę oraz por. Smażyłam do zeszklenia się cebuli i lekkiego zarumienienia się pora. Dodałam do gotującej już się zupy. Czosnek pokroiłam w plasterki i dołożyłam do krupniku. Gotowałam do miękkości warzyw i kaszy. Gdy już krupnik ugotował się przyprawiłam do smaku solą, pieprzami oraz kminkiem. Kminku dodałam ok. 1/3 łyżeczki. Odstawiłam na ok 20 minut by zupa

Pieprzyć z Fantazją
KRUPNIK JAGLANY 34

pogodę rozgrzewająca zupa jest w sam raz! Krupnik jaglany dziś w mojej kuchni powstał. Aromatyczny, gorący, sycący, z dokładką zaliczony. Krupnik na wywarze mięso-warzywnym z kaszą jaglaną. Tradycyjnie podaję z kaszą jęczmienną średnią. Krupnik sprawdzi się jako pierwsze danie czy kompletny obiad z porcją mięsa i warzywami. Ci co śledzą mój blog, wiedzą że to jedna z ulubionych(...)mojej rodzinie, dlatego polecam ją o każdej porze roku czy dnia. Krupnik jaglany SKŁADNIKI: 2 l wody 3 podudzia z kurczaka 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego 3 łyżki kaszy jaglanej 4 średnie ziemniaki 1/4 selera łyżka masła + łyżka oleju rzepakowego czubata łyżka vegety natur, lubczyk suszony, sól, pieprz pęczek natki PRZYGOTOWANIE: Warzywa

Zasmakuj Kuchni
Krupnik - najlepsza polska zupa z kaszą jęczmienną 97

Krupnik - albo się go lubi albo nie. Przyznam się szczerze, że ja kiedyś krupniku nie lubiłam - do czasu ;) Do jego smaku się chyba, po prostu dorasta. Tak było w moim przypadku. Kiedyś znienawidzona przeze mnie zupa, teraz stała się moją ulubioną zupą - szczególnie wtedy, kiedy podawany jest z pajdą świeżego chleba, posmarowaną masłem. Ale, uwaga krupnik nie może być(...)gęsty. Musi być w sam raz - odpowiednio gęsta i odpowiednio rzadka. I takim przepisem się właśnie z Wami dzisiaj podzielę. Sprzedam Wam sekret mojej mamy, która robi najlepszy krupnik na świecie - na każdy talerz gotowej zupy należy dodać 1 łyżkę kaszy jęczmiennej i 1 ziemniaka. Składniki (na 8 porcji): - porcja rosołowa z indyka (szyjka i skrzydło) - włoszczyzna (min 6 marchewek

CookYourself
Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem 80

Krupnik to jedna z tych zup, do których chętnie sięgam w zimnie dni. Jest bardzo sycąca i rozgrzewa prawie tak dobrze jak rosół. Nie wiem jakie jest Wasze danie na „chorobę”, ale kiedy ja jestem chora to krupnik jest jedyną rzeczą na którą mam ochotę. Oczywiście z przepisem na tą zupę jest jak z przepisem na rosół(...)trochę inny przepis Dzisiejsza propozycja to ta, którą ja osobiście najbardziej lubię. Bez zbędnych dodatków i udziwnień, po prostu taka jak u babci i mamy. Krupnik z kaszą pęczak i kurczakiem Składniki: 1 ćwiartka z kurczaka 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 średnie liście kapusty 2 średnie ziemniaki około 100 g kaszy pęczak (może być również jęczmienna

PatiGotuje
Krupnik z grzybami 54

Ponoć Polacy jedzą najwięcej zup na świecie i wcale się temu nie dziwię, gdyż są one bardzo zdrowe i smaczne, a do tego bardzo łatwo je przygotować. Krupnik jest chyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy. Krupnik(...)delikatny i bardzo dobrze smakuje. W moim rodzinnym domu gotowało się go raczej na mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej mi odpowiada. Do tej pory krupnik gotowałam z kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie

Kuchcik gotuje
Krupnik 89

Najprostsza zupa na świecie i myślę, że również bardzo lubiana, chociażby ze względu na sentyment do czasów dzieciństwa. Przynajmniej w moim przypadku smak krupniku przywołuje mi czasy, gdy zajadałam się babcinym krupnikiem. Mój krupnik jest oczywiście nieco mniej tłusty, niż ten zapamiętany z dzieciństwa, gdyż jest na wywarze z indyka z dodatkiem korzenia selera, co nadało mu delikatności. Wiele razy(...)myślę "jaką to dziś zupę ugotować" i krupnik zawsze ratuje sytuację, bo szybko się robi i wszystkim smakuje. Składniki: (na garnek 2,5 litrowy) 2 małe ziemniaki 1 marchewka 1 mały korzeń selera 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 6 łyżek grubej kaszy jęczmiennej 1 łyżka majeranku 1 łyżka suszonej lub świeżej natki pietruszki 2 listki laurowe 4 ziarna ziela

Kuchcik gotuje
Obiad dla zabieganych. Krupnik + placki ziemniaczane w kilka chwil 57

mój zegar ścienny strasznie przyspiesza. Też tak czasem macie? I co wówczas zrobić? Tu z pomocą przychodzi firma SyS i Dania babci Zosi. Dziś u mnie pyszny i pożywny krupnik i szybkie placuszki ziemniaczane. Uwaga! Co ważne danie te to same naturalne składniki (suszone).  Składniki: krupnik Dania Babci Zosi SyS 1 litr wody opcjonalnie: noga z kurczaka + 3/4 szklanki(...)wody + suszona lub świeża pietruszka 2 opakowania placków ziemniaczanych klasycznych Dania Babci Zosi SyS 2 jajka 400 ml wody Przygotowanie: Krupnik: Szybka wersja wg producenta: Zawartość obu torebek wsypujemy do 1 litra zimnej wody. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Całość gotujemy na małym ogniu 20 minut (można dodać łyżkę masła lub oleju). Doprawiamy do smaku. Moja wersja: Zawartość torebek wsypujemy

Słodkie okruszki
Krupnik 53

Jeśli jecie zupę z dziećmi nie musicie jej bardzo doprawiać. Dla wszystkich tych, którzy chcą się porządnie rozgrzać i spróbować nowych smaków, polecam poeksperymentować z różnymi przyprawami. U nas krupnik w wersji klasycznej, acz pamiętam, że mój tata zabielał krupnik śmietaną i zupa smakowała jeszcze lepiej. Nie musicie jakoś specjalnie szykować się do gotowania krupniku. Wystarczy kawałek mięsa, dwie marchewki(...)korzeń pietruszki… ta zupa nie jest wymagającą Drukuj Krupnik - klasyczna zupa z kaszą window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 l wody 200 g mięsa (karkówka, szynka) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 ziemniaki 1/2 szkl. kaszy 3 listki laurowe 2 ziela angielskie 2 ziarenka pieprzu sól do smaku natka do posypania. Wykonanie Mięso oczyszczamy, kroimy w drobne kawałki

Mieszam w Garnku
Krupnik na golonce 283

Zupa Krupnik na golonce Ile gospodyń domowych – tyle przepisów na krupnik. Można go ugotować na kurzych łapkach, podrobach, skrzydełkach – ale ja najbardziej lubię ten na golonce. Dzielę się więc moim przepisem na krupnik składniki: 1 golonka wieprzowa tylna 100g kaszy jęczmiennej perłowej 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 1 korzeń pietruszki 1/2 pora szczypiorek kilka liści laurowych kilka(...)ziaren ziela angielskiego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Do przygotowania krupniku najlepszy będzie garnek 7litrowy lub większy. Golonkę zalewamy około 7litrami wody, i gotujemy przez około 1 godzinę, w międzyczasie zdejmując szumowinę. Po godzinie dodajemy 3 – 4 liście laurowe, 5 – 6 ziaren ziela angielskiego, cały korzeń pietruszki i por. Por, żeby się nie rozpadł podczas gotowania owijamy nitką. Po 20minutach

Sezonowy Garnek
Krupnik I 103

małego daje kopa energetycznego po tak wycieńczającej chorobie jak grypa żołądkowa. Dlatego moją drugą propozycją typowo „leczniczą”, stawiającą na nogi po zmartwychwstaniu i pozwalającą nabrać sił do walki jest krupnik. Jak wiadomo nie od dziś, ryż ma właściwości korkujące, dlatego ze sporego arsenału zbóż (obok jest jeszcze kasza jaglana i jęczmienna, najlepsze do krupniku) wybrałam właśnie ryż. Jest to jeden(...)sposobów gotowania krupniku, bo jak to mówią, co dom to inny krupnik. Ten konkretny przekazała mi mama, jak większość klasycznych, domowych przepisów zresztą. Ponoć będąc rocznym maluchem pochłaniałam całe miski razem z moją rodzicielką, mającą wówczas problemy z układem pokarmowym. Także dla roczniaka zupa jak znalazł, a nawet dla mniejszego dziecia, jeśli tylko zamiast na wywarze z kurczaka, zrobimy

Przepysznik - BLW i nie tylko
Krupnik na żeberkach 126

Krupnik to chyba jedna z moich ulubionych polskich zup. Kojarzy mi się z dzieciństwem i niedzielnym obiadem u babci. W polskiej kuchni można znaleźć różne wersje tej zupy. Bywa przyrządzana na żeberkach - cielęcych lub wieprzowych, na mięsie drobiowym - kurczaku lub kaczce, a także na drobiowych podrobach, a nawet na samych skwarkach z wytopionej słoniny. Różne są też rodzaje kasz wykorzystywanych(...)przygotowania krupniku. Najczęściej jest to kasza jęczmienna - łamana, perłowa lub pęczak, ale bywa używana też kasza jaglana - z łuskanego ziarna prosa. Mój krupnik gotuję na żeberkach cielęcych lub - w wersji oszczędnej - na wieprzowych. Zaletą tego mięsa jest to, że po ugotowaniu jest bardzo delikatne i nie bywa twarde. Używana przeze mnie kasza to kasza jęczmienna łamana  średniej wielkości

W SMAK