krupnik - 527 przepisów (strona:9/36)

NAJLEPSZY krupnik na serduszkach drobiowych 29

Uwielbiam krupnik w wykonaniu mojej babci. Zawsze, gdy przyjeżdżam do niej w odwiedziny zamawiam cały gar tej zupy. Jednakże, ostatnio postanowiłam spróbować wykonać go sama, gdyż moja babcia nieustannie powtarza „nie ma prostszej zupy”. Faktycznie, to jedna z najprostszych zup jakie znam! Osobiście nigdy nie lubiłam podrobów, po wątróbkę sięgałam sporadycznie, a po pozostałe wcale. Lecz serduszka(...)innego… Koniecznie musicie spróbować tej zupy, by poznać smak prawdziwego krupniku i przełamać się do serc drobiowych, które są wyśmienite. Do dzieła Składniki: – 500g serc drobiowych – 2l bulionu lub 2l wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/4 selera – 6 małych ziemniaków – 10g suszonych grzybów – 150g kaszy pęczak

Be Fit Be Strong
Krupnik na żeberkach (z kaszą jęczmienną) 64

niektórych smaków trzeba dorosnąć 😎 Krupnik to zupa za którą nie przepadałam w dzieciństwie. Ostatnio postanowiłam "przełamać się" i przygotowałam zupę na na bazie wywaru mięsno-warzywnego wraz z kaszą jęczmienną. Krupnik z poniższego przepisu jest bardzo smaczny - nie musicie go niczym zabielać czy też zaciągać. Polecam przygotować. Składniki na 4 porcje: 2 l wody 0,5 kg żeberek 2 marchewki(...)doprawić. Mięso oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Zupę przelać do talerzy, na wierzchu ułożyć kawałki mięsa i  całość posypać natką pietruszki.   Etapy przygotowanie krupniku

Ugotować
Krupnik miodowo - korzenny ( Mocno rozgrzewający ). 33

przefiltruj, połącz płyny ze sobą . Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące, ale pełnię smaku i aromatu krupnik osiągnie po upływie 2 lat leżakowania. Tradycyjne krupniki powinny być przechowywane w kamionkowych butelkach. Można je nabyć w internecie.    T runek ten ma złocistą barwę , jest mocno rozgrzewający(...)wyczuwalnym posmakiem korzennym i lekką goryczką , to za sprawą skórki z pomarańczy.  Krupniki to staropolskie napoje alkoholowe mocno rozgrzewające. Często podawane były podczas polowań i kuligów, ponieważ zapobiegały przeziębieniom. W warunkach polowych były podawane na gorąco, z kawałeczkiem masła, aby lepiej i szybciej rozgrzać zmarznięte ciało. Równie wyborne są na zimno, wtedy oczywiście nie dodaje się masła, bo masło

Przepisy i porady kulinarne
KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH 62

KRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH Przed daniem głównym warto pamiętać o...porządnej rozgrzewce! 😊 Tym razem stawiam na aromatyczny krupnik na drobiowych podrobach 💓😋 Startujemy? Jak przygotować krupnik na drobiowych podrobach - sprawdzony przepis krok po kroku. Pięknie polecam! K.K. SKŁADNIKI: podroby z tłustej kury (bez wątróbki) 2 litry dobrej wody lub lekkiego bulionu 200g filetu z kury, upieczonego lub smażonego 1 marchew, starta

Moja Książka Kucharska
Krupnik orkiszowy na kościach z pieczonej gęsi 66

Może niektórzy mocno się zdziwią, ale kości pozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy - krupnik orkiszowy. Nie planowałam krupniku z kaszy orkiszowej, kaszka wylądowała w koszyku z zakupami dość przypadkowo. A krupniczek jest wspaniały, kaszka drobniutka, rozkleja się podobnie jak jęczmienna, w smaku delikatniejszy niż tradycyjny

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Krupnik 60

Nasza domowa wersja krupniku jest dosyć warzywna. Moi rodzice i mąż lubią żołądki, ale ja się ich brzydzę. Nie przeszkadza mi jednak zupa ugotowana na nich. Składniki na krupnik (około 5 litrów): żołądki drobiowe około 400 g 4 marchewki 3 - 4 pietruszki 1/2 selera 1/4 kapusty (włoskiej) 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej natka pietruszki śmietana 12 % (ilość wedle uznania) sól pieprz(...)zagotować i wrzucić natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Żołądki gotują się długo, więc należy sprawdzać czy są już miękkie. Podałam czas, który z reguły jest wystarczający dla mojego krupniku

Karola gotuje
Krupnik z żołądkami 43

mną bardzo pracowity dzień. W większości spędzony w kuchni. I choć nie wszystko udało się tak jak powinno, wyszło smacznie. Najlepiej wyszedł chyba dzisiejszy obiad. Choć nie przepadam za krupnikami, ten według receptury znalezionej w marcowym numerze Przepisów czytelników (znajdziecie ją na stronie 19) bardzo mi smakował. Krupnik z żołądkami Przygotuj 2 garnki, nóż i deskę do krojenia, miski, łyżkę(...)sól. Gdy żołądki będą miękkie, do zupy dodaj pokrojone wcześniej warzywa oraz ugotowaną kaszę i ewentualnie dolej wodę. Zupę dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez 20-30 minut. Krupnik będzie gotowy, gdy warzywa będą miękkie. Gotową zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki

blog.moje-pasje.info
Krupnik z grzybami wg Aleex 49

Zapraszam dzisiaj na pyszną, nietypową zupę jesienną – krupnik z grzybami. Ugotowałam ją zupełnie przypadkowo, bo nieoczekiwanie kupiłam grzyby. Gdy wychodziłam ze sklepu, kusiły mnie z koszyczka przepiękne podgrzybki. Ich czarne łebki ślicznie błyszczały w promieniach listopadowego słońca. No to uległam i przyniosłam je do domu. Dario od razu zapytał, co z nich zrobię. Odpowiedziałam, że smalec z podgrzybkami, bo powinien(...)smalec, zgodnie z planem, ale grzybów zostało mi sporo. Wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do zupy. Tylko jakiej? Jakoś przyszło mi do głowy, że podgrzybki będą pasować do krupniku. No więc ugotowałam krupnik. Z grzybami. Wyszedł wspaniały, a Dario zjadł nieprzyzwoitą ilość tej pysznej zupy. Spróbujcie. Jeszcze zdążycie. Naprawdę polecam. Składniki: • 1 udko kurczaka • 1 pietruszka • 1 marchewka • kawałek

W mojej kuchni
KRUPNIK W WERSJI BEZGLUTENOWEJ, Z KASZĄ JAGLANĄ I GRYCZANĄ 72

Kolejna odsłona mojej wersji krupniku , tym razem w wersji bezglutenowej. Kaszę jęczmienną zamieniłam tutaj na gryczaną białą w połączeniu z jaglaną. Dla mnie bomba. Dodatkowo można przemycić kaszę jaglaną, która tutaj jest niewyczuwalna, a wiem, że nie wszyscy za nią przepadają... W moim odczuciu krupnik tak naprawdę potrzebuje dobrego wywaru i trochę tłuszczu, dlatego ja przygotowuję go zawsze na żeberkach(...)używałam wywaru drobiowego lub samego warzywnego zawsze dodawałam ok.2-3 łyżeczek czystego, dobrego smalcu lub bezzapachowego oleju kokosowego i było super. Mój krupnik doprawiany jest tylko solą i dużą ilością warzyw, w tym ogromną ilością natki pietruszki. Jak dla mnie najlepszy- polecam ;-) Gdy ktoś lubi może również dodać seler w korzeniu, ja nie dodaję (nie lubię jego smaku w wersji gotowanej

Smaczne Zdrowe
Krupnik Prezydentowej 68

Przepis na krupnik, który robię od lat. Prawdziwy polski krupnik, który smakuje warzywami i kaszą. Bez zbędnych smaków niepotrzebnych przypraw i ziół. Przaśny, ubogi, ale bardzo dobry. Wypróbowany na własnych i obcych dzieciach, które z reguły nie przepadają za tą zupą. ;) Tradycyjny w smaku, ale troszkę nowatorski w wykonaniu, które podpatrzyłam u kogoś z dalszej rodziny i od kogo wiele(...)się nauczyłam w kwestii gotowania. U mnie w domu rodzinnym nie jadało się krupniku, we własnej kuchni robię go bardzo często od jakichś 12-tu lat. ;) Do ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut.  Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej  2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego

Kuchnia Prezydentowej
Krupnik 77

Blueberry Corner by "jagodzianka" Magda Gessler gotuje krupnik na żeberkach cielęcych. Ja, tak samo jak moja mama i babcia do przygotowania krupniku wykorzystuję kości … Przeczytaj cały artykuł Post Krupnik pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Krupnik z grzybami shitake 61

Smak krupniku towarzyszył mi nieodmienne przez całe dzieciństwo. Pierwsze objawy choroby (a chorowałam dość często) były wyznacznikiem menu najbliższych dni dla mojej mamy. Gdy tylko zaczynałam ciągać nosem, na stół wjeżdżał krupnik lub rosół. Rozgrzewająca i sycąca zupa to było coś, czego właśnie wtedy potrzebowałam. Ostatnio znów zapragnęłam tego zapachu i smaku, postanowiłam więc przygotować krupnik sama. Wyszedł fantastyczny

W poszukiwaniu inspiracji
Jarzynowy krupnik (z marchewką i porem) 96

Jarzynowy krupnik przygotowuje się w tempie ekspresowym Nie mam w zwyczaju gotować zup z torebki. W ogóle zupy goszczą na moim stole zbyt rzadko i choć staram się jak mogę, nie zawsze mam czas albo ochotę. Prawda jest taka, że przez cały miesiąc zdarza się, że nie ugotuję ani jednej :) Tym bardziej przyznam szczerze, nie byłam zbyt szczęśliwa(...)SKŁAD, bowiem Winiary nie dodają do nich barwników, konserwantów ani wszechobecnego glutaminianu sodu. A przygotować je można właściwie ze wszystkim - brokułem albo boczkiem, porem albo kiełbaską - co kto lubi. Krupnik zniknął błyskawicznie, a szwagier, który akurat wpadł z wizytą stwierdził, że smakuje jak prawdziwy, domowy krupnik. Łączny czas przygotowania? Może 20 minut. Czytaj dalej

Kraina Tysiąca Smaków
Krupnik 91

Krupnik, klasyk pośród polskich zup. Jak dla mnie to typowa jesienna zupa. Najlepsza następnego dnia, gdy wszystkie smaki się przegryzą . Pamiętajcie, że gdy zupa wystygnie, to następnego dnia może się okazać, że przysłowiowa łycha w niej stoi :-). Wtedy należy ją nieco rozcieńczyć wodą, lub tak jak moja młodsza córka, zjeść taka gęstą. Wtedy jedno jest pewne, drugie danie macie już(...)głowy. Krupnik Proporcje dla 6 osób Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 1500 ml bulionu  (u mnie przygotowany na bazie  domowej warzywnej pasty bulionowej ), ewentualnie wody 4 skrzydełka z kurczaka 5 łyżek kaszy jęczmiennej mazurskiej 1 duża marchew 1 mała pietruszka 1 mały kawałek selera 5 suszonych grzybków 6 średnich ziemniaków 4-5 ziarenek ziela angielskiego 2-3 listki

Kulinarne przygody Gatity
Krupnik + film 19

Krupnik to pożywna zupa która doda nam energii na cały dzień, może stanowić samodzielne danie obiadowe. Jest bardzo prosty w przygotowaniu a przede wszystkim smaczny i zdrowy.     składniki na 5-6 porcji 1 kość na zupę lub 2 udka włoszczyzna ( 2 marchewki, pietruszka, kawałek selera ) 150 g kaszy jęczmiennej 2 ząbki czosnku 1 opalona cebula 4 duże ziemniaki(...)ziemniaki, włoszczyznę, cebulę i czosnek oraz kaszę, wszystko doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i gotujemy jeszcze około 25 minut. Tak przygotowaną zupę podajemy z posiekaną natką pietruszki.   Artykuł Krupnik + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Krupnik z kaszą gryczaną i grzybami 79

Krupnik z kaszą gryczaną i grzybami. Przepisy Thermomix. Składniki: 1000 g wody 50 g suszonych grzybów 20 g masła klarowanego 1 cebula 1 marchewka 1 pietruszka 2 ziemniaki 100 g kaszy gryczanej niepalonej 1 liść laurowy 1 kulka ziela angielskiego sól, pieprz po pół łyżeczki suszonego tymianku i majeranku Wykonanie: Grzyby namaczamy w wodzie, najlepiej na całą noc. Warzywa myjemy(...)100/obr.1 wsteczne. Ziemniaka kroimy w kostkę. Kaszę gryczaną, ziemniaka i zioła suszone dodajemy do zupy. Gotujemy czas 10min/temp. 100/obr.1 wsteczne. Zupa jest bardzo gęsta i pożywna.   The post Krupnik z kaszą gryczaną i grzybami appeared first on Thermomix przepisy

Themo przepisy
Gęsty krupnik na wołowinie i żeberkach 59

Krupnik to wspaniała zupa na sezon jesienno-zimowy. Już przy samym jej gotowaniu można się porządnie ogrzać, bo wymaga dłuższej chwili stania przy kuchence. Ten krupnik na kaszy pęczak jest bardzo gęsty, zawiesisty, porządnie napchany mięsem, jarzynami i kaszą. Z dodatkiem świeżego pieczywa na pewno zastąpi Wam dwudaniowy obiad! W garnku pod przykryciem rozgrzewamy bulion lub rosół z dodatkiem suszonych

Karo in the Kitchen
Krupnik na żeberkach 68

Kuchnia prosto z serca domu. Taka jaką pamiętam z dzieciństwa. Bez udziwnień, ale pełna smaku, naturalnych produktów i serca włożonego w gotowanie. Krupnik zawsze będzie dla mnie zupą domową, babciną, jedząc którą uszy się trzęsą. Ugotować krupnik można na każdym rodzaju mięsa,  pewnie można nawet i bez mięsa, ale jeśli ma być po domowemu... Ja uwielbiam krupniczek gotowany

Obiad gotowy
Wegański krupnik. Jak mogłam nie lubić tej zupy? 61

Naprawdę nie mam pojęcia dlaczego ja tak unikałam krupniku. Przecież to najprostsza, najszybsza i chyba jedna smaczniejszych zup jakie w życiu jadłam. Jest bardzo sycąca i rozgrzewająca, więc idealna na jesień i zimę. Jakieś mam dziwne urazy z dzieciństwa, no wiecie te przedszkolne breje i dopiero teraz odczarowuję znienawidzone przeze mnie potrawy (zupy zwłaszcza). Składniki na 6 porcji (serio tyle(...)jeszcze trochę napęcznieje. Dopraw solą i pieprzem, gotuj aż kasza będzie miękka czyli jakieś 10-15 minut. Pod sam koniec gotowania dobrze jest dodać świeżą pietruszkę.   Artykuł Wegański krupnik. Jak mogłam nie lubić tej zupy? pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
Najlepszy krupnik na żołądkach i młodej włoszczyźnie 66

Krupnik to takie moje comfort food. Lubię go w różnych wersjach. Jadam zimą, latem i nie odmówię o żadnej porze. Zdecydowanie krupnik jest dla mnie nie tylko zwykłym jedzeniem, takim żeby zaspokoić głód, ale też poprawia mi samopoczucie. Być może dzieje się tak dlatego, że to była zupa często gotowana przez moją Babcię i jest dla mnie wspomnieniem rodzinnego domu

Smaczna Pyza
Krupnik z grzybami 46

Energia, witaminy i składniki mineralne to wszystko, czego potrzebujcie tej jesieni. Słowem, krupnik! Kasza, warzywa, podroby. A jeśli uzmysłowicie sobie, że te ostatnie są afrodyzjakami, to będziecie nie do zatrzymania… Dzisiaj serwujemy krupnik. Ale na bogato! Jak przed wojną. Poleca sam Adam Brodzisz . Zapomniany amant polskiego kina, do którego wzdychały kobiety i dziewczęta , a naszym zdaniem również mężczyźni

GRUBY WAŁEK
Krupnik 133

Przedstawiam dziś przepis na pyszną, domową zupę- krupnik. Przepis dostałam od mojej mamy a zupa naprawdę kojarzy się z dzieciństwem i pysznymi obiadkami u mamy.   Krupnik Składniki: udko z kurczaka, 3/4 szklanki kaszy jęczmiennej, 3-4 ziemniaki, 2-3 marchewki, pietruszka, mały seler, 5 ziarenek pieprzu, 2 ziela angielskie, 1 liść laurowy, łyżeczka wegety, sól, pieprz, woda, natka pietruszki

paapilotkaa
Krupnik na drobiu z kaszą jęczmienną i burakami 133

Witajcie :) Dużo czasu minęło już od naszego ostatniego spotkania z zupą, gdyż nie robimy ich zbyt często, a jeśli już, muszą to być nasze ulubione. I taki właśnie jest krupnik, ale nie ten zwykły - wyłącznie z kaszą - a z dodatkiem buraków. I nigdy nie dodajemy do niego śmietany, bo ta kojarzy nam się głównie z zalewajką (najlepszą robiła nasza babcia(...)kiepskimi krupnikami z restauracji! Zupa ta najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy "przejdzie" ona już burakami i kaszą, która konkretnie napęcznieje :). Składniki: 2 ćwiartki z kurczaka 3 buraki (średnie) ziemniaki (my dałyśmy ok. 5 sztuk, ale dajemy wedle uznania) 2 marchewki 2 pietruszki pół dużego selera por (do smaku) kasza jęczmienna (ok. 15-20 łyżek) koperek przyprawy (u nas: ziele

WeAreCrazy

Proponowane wyszukiwania