Krupnik z białą kaszą gryczaną. Wszyscy już znacie Królisia ( doświadczalnego ) i jego mało entuzjastyczny stosunek do mięsa. Owszem zje od czasu do czasu , ale z bólem serca ( znaczy doopy ) i międoli to tak długo, że sie słabo robi. No ale wiecie taka historia się zdarzyła jak byłam w sklepie. Idę sobie alejką z koszyczkiem, w radosnych podskoczkach mijam warzywka, potem(...)chwile. Zanim Króliś wrócił do domu, łopatka za pomocą magii wyparowała z zupy i mieliśmy dwa szczęśliwe stworzenia. Mnie, bo zeżarłąm pyszną łopatke i Królisia, bo zeżarł cud malina krupnik. Pierwszy raz robiłam krupnik z białą kaszą gryczaną. Mega fajowy. Królisiowi o tym, że rozmawiam w sklepie z soczystym kawałkiem mięska nie mówiłam, żeby nie był zazdrosny. Ilość porcji / Servings
Spice things upKrupnik to tradycyjna polska zupa gotowana na bazie kaszy jęczmiennej i wywaru mięsnego z ziemniakami i marchewką. Niewątpliwie jest to jedna z najlepszych zup. Świetnie się sprawdzi również podczas różnych dolegliwości żołądkowych. Przepis na Zupę pho Składniki golonka indycza 2 podudzia z kurczaka 3 marchewki 2 pietruszki 4-5 ziemniaków 50g kaszy jęczmiennej wiejskiej sól pieprz pęczek natki pietruszki(...)wody 1 cebula 4 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego Krupnik – przepis Zaczynamy od przygotowania wywaru. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy mięso, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy wywar ok 45 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę i ziemniaki, dodajemy w całości obraną cebulę i w całości natkę pietruszki. Gotujemy wszystko ok.15 minut i dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Warto pielęgnować tradycje kulinarne, jednym z takich tradycyjnych dań w kuchni polskiej jest krupnik na żeberkach. Składniki 5l garnek: 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej 0,5 kg żeberek włoszczyzna: 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, mały por 4 ziemniaki przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy natka pietruszki Przepis: Do garnka wlewamy około 4l zimnej wody, dodajemy umyte żeberka(...)czasie wsypujemy przepłukaną kaszę, gotujemy kolejne 20 minut, Pod koniec gotowania wyjmujemy żeberka z zupy, oddzielamy mięso od kości i kroimy mięso na mniejsze kawałki, dodajemy do zupy, Krupnik podajemy ze świeżo posiekaną natką pietruszki. Artykuł Krupnik na żeberkach pochodzi z serwisu tyfranbox
tyfranboxKrupnik - zupa klasyk! Odkąd pamiętam jest to moja ulubiona zupa. Jest lekkostrawny, rozgrzewający i idealny przy problemach żołądkowych - wypróbowałam go na sobie 😉 Był taki okres w moim życiu, że prawie nic nie mogłam jeść, tylko krupnik trzymał mnie przy życiu... Robiłam już różne warianty tej zupy, ale ta wydaje mi się najlepsza - z filetem z kurczaka i kaszą pęczak(...)wrzucamy opłukany pod bieżącą wodą pęczak. Gotujemy do momentu aż pęczak będzie miękki. Przyprawiamy pieprzem oraz solą. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Dodajemy do gotowej zupy. Rada: Krupnik ten wykonuję jeszcze w inny sposób. Warzywa - marchewkę, pietruszkę i selera ścieramy na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pozostawiamy pokrojone w kostkę. Dalej zupę wykonujemy jak wyżej
Kuchnia MagdaLenykrupniku? Chyba nie ma takiej osoby. To jedna z najbardziej popularnych zup w Polsce. Najczęściej gotowany jest na bazie kaszy jęczmiennej, ale ja dzisiaj proponuję Wam krupnik z kaszy owsianej, mojej ulubionej. Owsiana kasza, zwłaszcza po lekkim podprażeniu na suchej patelni, ma delikatnie orzechowy posmak. Krupnik ugotowany z takiej kaszy, nabiera ciekawego smaku. Sami sprawdźcie, może zasmakuje Wam bardziej niż
Codzienna kuchnia niecodziennaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Mój ostatni krupnik nie doczekał się zdjęć, także dziś prezentuję wam moją wczorajszą wersję tej zupy :). Krupnik to zupa z dodatkiem warzyw i kaszy jęczmiennej. Jest syta, pożywna i bardzo smaczna. Post Krupnik pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujeKRUPNIK Z GRZYBAMI LEŚNYMI SKŁADNIKI kilka kawałków kurczaka na wywar; jarzyna do rosołu; 3-4 duże, świeże prawdziwki; 1 żółta marchewka; pomarańczowa marchewka; batat; 2 ziemniaki; 100 gramów kaszy jęczmiennej; masło; oliwa z oliwek; mąka pszenna; gęsta, kwaśna śmietana; natka pietruszki; suszony majeranek; sól, pieprz; przepis na krupnik z grzybami leśnymi Artykuł Krupnik z grzybami leśnymi pochodzi z serwisu Kuchnia
Kuchnia TomkaJaką zupę najlepiej podać na rodzinny obiad 11 listopada, czyli w Święto Niepodległości? Na Świętego Marcina najlepsza jest gęsina, więc dziś będzie krupnik na gęsinie, czernina i potrawka z gęsich żołądków w sosie pieprzowym! A więcej przepisów z gęsiną znajdziesz tutaj! Gęsina na Świętego Marcina – najlepsze przepisy CZERNINA Składniki włoszczyzna sól, majeranek, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie pół kilo(...)garnka dodać pokrojoną w kostkę gruszkę i wiśnie. Na koniec wymieszać w garnku zmiksowane śliwki, dodać ocet jabłkowy i podawać z kluskami. Mogę być lane albo kupne łazanki. KRUPNIK NA GĘSINIE Z PODROBAMI Składniki: skrzydełka lub mięso rosołowe z gęsi – kilo 0,5 kg żołądków 0,5 kg serc z gęsi 0,5 kg wątróbki z gęsi – ugotowana
Ugotowane pozamiataneDobry krupnik to wyzwanie ale warte zachodu. Dziś mój krupnik ugotowałam na sercach drobiowych i wyszedł znakomity. Polecam na pyszny obiad. Krupnik na sercach. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieGotowa mieszanka do przygotowania zupy krupnik jest doskonałą podstawą do przygotowania posiłku w którym można dodać jeszcze inne składniki! Składniki: 100g zupy krupnik 100g mięsa mielonego z indyka + przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie 250g mrożonej włoszczyzny 10ml oleju rzepakowego 1l wody Sposób przygotowania: Do zimnej wody wsypać mieszankę zupy krupnik, doprowadzić do wrzenia. Między czasie doprawić mięso mielone
Truskawkowa FiestaSpecjalnie w tytule napisałam ze szczypiorkiem, bo to bardzo ważne. Natkę pietruszki jestem w stanie zjeść praktycznie we wszystkim, do krupniku też zawsze pasowała idealnie. W sklepie natki już nie było, nie chciało nam się biegać po sklepach, więc My zaopatrzył nas w szczypior. Powiem tylko tyle: koniec z krupnikiem z natką pietruszki. No i udało mi się przekonać Antykaszarza(...)plasterki ugotowane marchewki i pietruszkę, gotujemy wszystko do miękkości. Całość doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy szczypiorkiem. Jeżeli macie ochotę, możecie do zupy dodać mięso z ugotowanego kurczaka. Artykuł Krupnik ze szczypiorkiem pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyZima, zupy, te sprawy. Pierwszy raz zrobiłam krupnik z kaszą jęczmienną perłową, zawsze ładowałam do niego pęczak. Obie opcje są super. Najlepszym jednak pomysłem jest dodanie ogórków kiszonych. Jest ich na tyle niewiele, że nie dominują, czuć je umiarkowanie, dokładnie tak jak chciałam. W innym wypadku wyszłaby ogórkowa z kaszą, co w sumie też nie jest głupim pomysłem (już sobie(...)zapisałam). Jegomość od mięsa i awersji do kaszy, zjadł krupnik ze smakiem. Składniki: 1,5 l wody 2 ziemniaki 2 ogórki kiszone 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 1 cebula pół szklanki kaszy jęczmiennej perłowej pół pęczka natki pietruszki liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego olej rzepakowy sól pieprz (przepis na 4 porcje) Marchewkę
KardamonovyUwielbiam krupnik w wykonaniu mojej babci. Zawsze, gdy przyjeżdżam do niej w odwiedziny zamawiam cały gar tej zupy. Jednakże, ostatnio postanowiłam spróbować wykonać go sama, gdyż moja babcia nieustannie powtarza „nie ma prostszej zupy”. Faktycznie, to jedna z najprostszych zup jakie znam! Osobiście nigdy nie lubiłam podrobów, po wątróbkę sięgałam sporadycznie, a po pozostałe wcale. Lecz serduszka(...)innego… Koniecznie musicie spróbować tej zupy, by poznać smak prawdziwego krupniku i przełamać się do serc drobiowych, które są wyśmienite. Do dzieła Składniki: – 500g serc drobiowych – 2l bulionu lub 2l wody + 1 łyżka koncentratu bulionu warzywnego – 2 marchewki – 1 pietruszka – 1/4 selera – 6 małych ziemniaków – 10g suszonych grzybów – 150g kaszy pęczak
Be Fit Be StrongJedna z ulubionych zup w mojej rodzinie. Krupnik mogłabym podawać i jeść codziennie. Dziś z dodatkiem suszonych grzybów i aromatycznych pieczarek. Na wywarze mięsno-warzywnym. Pyszna, treściwa zupa, którą podaję o każdej porze roku. Jeśli nie macie suszonych grzybów możecie z nich zrezygnować dodając jedynie pieczarki. Moje dziecko zjada zupę z apetytem, gdy ją podaję Córce wyławiam grzyby, zostaje(...)nich piękny aromat i smak. Polecam przepis na zupę krupnik z grzybami SKŁADNIKI: 520 g podudzi z kurczaka (4 sztuki) włoszczyzna: kawałek pora (jasna część), 1 cebula, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty włoskiej (opcja), pęczek natki, 1/4 selera 4 pieczarki 5 łyżek kaszy jęczmiennej, perłowej, średniej 3 suszone grzyby uprzednio namoczone 15 minut w niewielkiej ilości wody, potem posiekane
Zasmakuj Kuchniniektórych smaków trzeba dorosnąć 😎 Krupnik to zupa za którą nie przepadałam w dzieciństwie. Ostatnio postanowiłam "przełamać się" i przygotowałam zupę na na bazie wywaru mięsno-warzywnego wraz z kaszą jęczmienną. Krupnik z poniższego przepisu jest bardzo smaczny - nie musicie go niczym zabielać czy też zaciągać. Polecam przygotować. Składniki na 4 porcje: 2 l wody 0,5 kg żeberek 2 marchewki(...)doprawić. Mięso oddzielić od kości i podzielić na mniejsze kawałki. Zupę przelać do talerzy, na wierzchu ułożyć kawałki mięsa i całość posypać natką pietruszki. Etapy przygotowanie krupniku
Ugotowaćprzefiltruj, połącz płyny ze sobą . Trunek rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące, ale pełnię smaku i aromatu krupnik osiągnie po upływie 2 lat leżakowania. Tradycyjne krupniki powinny być przechowywane w kamionkowych butelkach. Można je nabyć w internecie. T runek ten ma złocistą barwę , jest mocno rozgrzewający(...)wyczuwalnym posmakiem korzennym i lekką goryczką , to za sprawą skórki z pomarańczy. Krupniki to staropolskie napoje alkoholowe mocno rozgrzewające. Często podawane były podczas polowań i kuligów, ponieważ zapobiegały przeziębieniom. W warunkach polowych były podawane na gorąco, z kawałeczkiem masła, aby lepiej i szybciej rozgrzać zmarznięte ciało. Równie wyborne są na zimno, wtedy oczywiście nie dodaje się masła, bo masło
Przepisy i porady kulinarneKRUPNIK NA DROBIOWYCH PODROBACH Przed daniem głównym warto pamiętać o...porządnej rozgrzewce! 😊 Tym razem stawiam na aromatyczny krupnik na drobiowych podrobach 💓😋 Startujemy? Jak przygotować krupnik na drobiowych podrobach - sprawdzony przepis krok po kroku. Pięknie polecam! K.K. SKŁADNIKI: podroby z tłustej kury (bez wątróbki) 2 litry dobrej wody lub lekkiego bulionu 200g filetu z kury, upieczonego lub smażonego 1 marchew, starta
Moja Książka KucharskaMoże niektórzy mocno się zdziwią, ale kości pozostałe po gęsiej uczcie można wykorzystać do przygotowania aromatycznego rosołku lub np. krupniku. Dzisiaj zapraszam na wyjątkowo smaczny i super zdrowy - krupnik orkiszowy. Nie planowałam krupniku z kaszy orkiszowej, kaszka wylądowała w koszyku z zakupami dość przypadkowo. A krupniczek jest wspaniały, kaszka drobniutka, rozkleja się podobnie jak jęczmienna, w smaku delikatniejszy niż tradycyjny
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Nasza domowa wersja krupniku jest dosyć warzywna. Moi rodzice i mąż lubią żołądki, ale ja się ich brzydzę. Nie przeszkadza mi jednak zupa ugotowana na nich. Składniki na krupnik (około 5 litrów): żołądki drobiowe około 400 g 4 marchewki 3 - 4 pietruszki 1/2 selera 1/4 kapusty (włoskiej) 1/2 szklanki kaszy jęczmiennej natka pietruszki śmietana 12 % (ilość wedle uznania) sól pieprz(...)zagotować i wrzucić natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Żołądki gotują się długo, więc należy sprawdzać czy są już miękkie. Podałam czas, który z reguły jest wystarczający dla mojego krupniku
Karola gotujemną bardzo pracowity dzień. W większości spędzony w kuchni. I choć nie wszystko udało się tak jak powinno, wyszło smacznie. Najlepiej wyszedł chyba dzisiejszy obiad. Choć nie przepadam za krupnikami, ten według receptury znalezionej w marcowym numerze Przepisów czytelników (znajdziecie ją na stronie 19) bardzo mi smakował. Krupnik z żołądkami Przygotuj 2 garnki, nóż i deskę do krojenia, miski, łyżkę(...)sól. Gdy żołądki będą miękkie, do zupy dodaj pokrojone wcześniej warzywa oraz ugotowaną kaszę i ewentualnie dolej wodę. Zupę dopraw do smaku i gotuj jeszcze przez 20-30 minut. Krupnik będzie gotowy, gdy warzywa będą miękkie. Gotową zupę podawaj udekorowaną posiekaną natką pietruszki
blog.moje-pasje.infoZapraszam dzisiaj na pyszną, nietypową zupę jesienną – krupnik z grzybami. Ugotowałam ją zupełnie przypadkowo, bo nieoczekiwanie kupiłam grzyby. Gdy wychodziłam ze sklepu, kusiły mnie z koszyczka przepiękne podgrzybki. Ich czarne łebki ślicznie błyszczały w promieniach listopadowego słońca. No to uległam i przyniosłam je do domu. Dario od razu zapytał, co z nich zrobię. Odpowiedziałam, że smalec z podgrzybkami, bo powinien(...)smalec, zgodnie z planem, ale grzybów zostało mi sporo. Wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do zupy. Tylko jakiej? Jakoś przyszło mi do głowy, że podgrzybki będą pasować do krupniku. No więc ugotowałam krupnik. Z grzybami. Wyszedł wspaniały, a Dario zjadł nieprzyzwoitą ilość tej pysznej zupy. Spróbujcie. Jeszcze zdążycie. Naprawdę polecam. Składniki: • 1 udko kurczaka • 1 pietruszka • 1 marchewka • kawałek
W mojej kuchniKolejna odsłona mojej wersji krupniku , tym razem w wersji bezglutenowej. Kaszę jęczmienną zamieniłam tutaj na gryczaną białą w połączeniu z jaglaną. Dla mnie bomba. Dodatkowo można przemycić kaszę jaglaną, która tutaj jest niewyczuwalna, a wiem, że nie wszyscy za nią przepadają... W moim odczuciu krupnik tak naprawdę potrzebuje dobrego wywaru i trochę tłuszczu, dlatego ja przygotowuję go zawsze na żeberkach(...)używałam wywaru drobiowego lub samego warzywnego zawsze dodawałam ok.2-3 łyżeczek czystego, dobrego smalcu lub bezzapachowego oleju kokosowego i było super. Mój krupnik doprawiany jest tylko solą i dużą ilością warzyw, w tym ogromną ilością natki pietruszki. Jak dla mnie najlepszy- polecam ;-) Gdy ktoś lubi może również dodać seler w korzeniu, ja nie dodaję (nie lubię jego smaku w wersji gotowanej
Smaczne ZdrowePrzepis na krupnik, który robię od lat. Prawdziwy polski krupnik, który smakuje warzywami i kaszą. Bez zbędnych smaków niepotrzebnych przypraw i ziół. Przaśny, ubogi, ale bardzo dobry. Wypróbowany na własnych i obcych dzieciach, które z reguły nie przepadają za tą zupą. ;) Tradycyjny w smaku, ale troszkę nowatorski w wykonaniu, które podpatrzyłam u kogoś z dalszej rodziny i od kogo wiele(...)się nauczyłam w kwestii gotowania. U mnie w domu rodzinnym nie jadało się krupniku, we własnej kuchni robię go bardzo często od jakichś 12-tu lat. ;) Do ugotowania zupy potrzebujecie max. 40 minut. Składniki: 6 łyżek kaszy jęczmiennej, najlepiej drobnej, ewentualnie średniej 2 łyżki masła klarowanego lub 1 łyżka masła i 1 oleju 1 litr bulionu drobiowego
Kuchnia PrezydentowejBlueberry Corner by "jagodzianka" Magda Gessler gotuje krupnik na żeberkach cielęcych. Ja, tak samo jak moja mama i babcia do przygotowania krupniku wykorzystuję kości … Przeczytaj cały artykuł Post Krupnik pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerSmak krupniku towarzyszył mi nieodmienne przez całe dzieciństwo. Pierwsze objawy choroby (a chorowałam dość często) były wyznacznikiem menu najbliższych dni dla mojej mamy. Gdy tylko zaczynałam ciągać nosem, na stół wjeżdżał krupnik lub rosół. Rozgrzewająca i sycąca zupa to było coś, czego właśnie wtedy potrzebowałam. Ostatnio znów zapragnęłam tego zapachu i smaku, postanowiłam więc przygotować krupnik sama. Wyszedł fantastyczny
W poszukiwaniu inspiracji