Konfitura z całych pomarańczy

Konfitura z całych pomarańczy

Konfitura z całych pomarańczy

  Pomarańcze są bardzo wdzięcznym materiałem na dżem czy konfitury a ja wykorzystałam właściwie całe owoce, razem ze skórkami. Zima to czas kiedy przyjeżdżają do nas cytrusy i to w wielkich ilościach a co za tym idzie także dobrych cenach. Robienie przetworów kojarzy się nam raczej z latem i jesienią, ale warto właśnie teraz trochę egzotycznych smaków zamknąć w słoikach. Konfitury z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Są słodkie i intensywne w smaku.A kiedy jecie świeże pomarańcze ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Smaczna Pyza

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

SmacznaPyzaSmacznaPyza

Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

pomarańcze, konfitura, ciasto, słoik, pieczywo, łatwe , desery, deser, słodkie, przetwory, słodkie ciasto, ciasto z pomarańczą, łatwe ciasto, deser z owocami

Inne przepisy z Smaczna Pyza

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Orcia Kochanowska, 13 stycznia 2014 11:42:32

Cześć Pyzo. Przepysznie wygląda i fajnie, że nie ściemniało. :) Mi nawet jabłka wychodzą jakby... takie, no brązowe. :) Chyba za bardzo przesmażam.

Gosia W., 13 stycznia 2014 13:40:45

Super, to będę robiła konfiturkę :) a ta cytrynka, to chyba właśnie, żeby nie ciemniało :)

Iza Kulińska, 13 stycznia 2014 17:47:20

z jabłkami to jest różnie - są odmiany które bardzo szybko ciemnieją po obraniu a inne pozostają jasne - ja robię jabłka do szarlotki tak http://smacznapyza.blogspot.com/2012/10/jabka-na-zime-prazone-do-szarlotki-i.html

Iza Kulińska, 13 stycznia 2014 17:48:41

pomarańcze nie powinny ściemnieć, to jednak kwaskowy owoc a cytryna ma dodać jeszcze dodatkową nutkę kwaskowatości bo cukru dość dużo

Orcia Kochanowska, 13 stycznia 2014 23:20:45

Ja jabłka biorę już od mamy. Jej wychodzą zawsze, nie ma różnicy jakich użyje. Pysznie jest.

Małgosia D, 5 kwietnia 2014 18:25:01

Witam, Właśnie robię Pani konfitury i już nie mogę doczekać się rezultatu. Zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości cukru, bo ten kilogram brzmi trochę za słodko, ale zobaczymy. Pochwalę się co mi z tego wyszło. Pozdrawiam!

Iza Kulińska, 5 kwietnia 2014 20:06:36

czekam na wieści ! jeśli pomarańcze masz bardzo słodkie to zmniejsz ilość cukru - moje były kwaskowe a poza tym mąż lubi mocno słodkie przetwory