Pomarańcze są bardzo wdzięcznym materiałem na dżem czy konfitury a ja wykorzystałam właściwie całe owoce, razem ze skórkami. Zima to czas kiedy przyjeżdżają do nas cytrusy i to w wielkich ilościach a co za tym idzie także dobrych cenach. Robienie przetworów kojarzy się nam raczej z latem i jesienią, ale warto właśnie teraz trochę egzotycznych smaków zamknąć w słoikach. Konfitury z pomarańczy to świetny dodatek do pieczywa, deserów czy ciast. Są słodkie i intensywne w smaku.A kiedy jecie świeże pomarańcze ... czytaj dalej...
Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.
Czytaj dalej...Lubię gotować, ale nie sterczeć godzinami przy garach. Moja kuchnia to dania domowe, smaczne i apetyczne. Poza gotowaniem interesuję się wszystkim co dotyczy grzybów.
Cześć Pyzo. Przepysznie wygląda i fajnie, że nie ściemniało. :) Mi nawet jabłka wychodzą jakby... takie, no brązowe. :) Chyba za bardzo przesmażam.
Super, to będę robiła konfiturkę :) a ta cytrynka, to chyba właśnie, żeby nie ciemniało :)
z jabłkami to jest różnie - są odmiany które bardzo szybko ciemnieją po obraniu a inne pozostają jasne - ja robię jabłka do szarlotki tak http://smacznapyza.blogspot.com/2012/10/jabka-na-zime-prazone-do-szarlotki-i.html
pomarańcze nie powinny ściemnieć, to jednak kwaskowy owoc a cytryna ma dodać jeszcze dodatkową nutkę kwaskowatości bo cukru dość dużo
Ja jabłka biorę już od mamy. Jej wychodzą zawsze, nie ma różnicy jakich użyje. Pysznie jest.
Witam, Właśnie robię Pani konfitury i już nie mogę doczekać się rezultatu. Zastanawiam się nad zmniejszeniem ilości cukru, bo ten kilogram brzmi trochę za słodko, ale zobaczymy. Pochwalę się co mi z tego wyszło. Pozdrawiam!
czekam na wieści ! jeśli pomarańcze masz bardzo słodkie to zmniejsz ilość cukru - moje były kwaskowe a poza tym mąż lubi mocno słodkie przetwory