Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE.

Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE.

Sezon ogórkowy. #1 OGÓRKI MAŁOSOLNE.

Sezon ogórkowy trwa juz od dłuższego czasu.Nie nudzę się w tej kwestii, a tym bardziej nie zaniedbuję zielonych gosći w mojej kuchni. Każda wyprawa na ogród kończy się jakąś porcją ogórków. I mniejszych, i większych. Prostych i powyginanych w różne, zabawne kształty. W piwnicy już stoi prawie setka słoików, nie liczącwłaśnie MAŁOSOLNYCH, zjadanych na bieżąco. W moim domu kilkudiowe, świeże małosolne, które po dłuższym czasie kiszenia sają się kiszonymi, mają większą rację bytu niż właśnie te dobrze ukiszo... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W kuchni Karmel-itki

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.
Tomek gotuje, 9 sierpnia 2012 02:16:11

Zazdroszczę tej setki słoików :) U mnie małosolne odkąd pamiętam były robione w kamionce i przykrywane tym samym kamieniem :) Teraz mam własną kamionkę, po dziadkach, tylko kamienia się jeszcze nie dorobiłem :)

Aciri, 9 sierpnia 2012 09:40:34

Ja również zazdroszczę takiej kolekcji ogórków:) U mnie małosolne schodzą w tempie ekspresowym - a najbardziej lubimy takie po 24 godzinach:)

Panna Malwinna, 9 sierpnia 2012 10:20:59

U mnie też kisi się w ogromnym starym słoju. Kiszonych nie lubię, ale małosolne uwielbiam;)

Patrycja Wójcik, 9 sierpnia 2012 10:34:28

uwielbiam ogóraski ;) z chęcią poderwałabym słoik Twoich!

kuchenny bałagan, 9 sierpnia 2012 10:52:20

My mamy prawdziwą plagę ogórkową w tym roku, codziennie zbieramy ogórki a i tak zdarza nam się znaleźć okazy ważące 600g! Lubię ogórki małosolne z kamionki :)

Joanna Skoraczyńska, 9 sierpnia 2012 12:39:41

uwielbiam takie ogórasy. najpierw małosolne, potem powoli zmieniają się w kiszone. Domowe są najlepsze. JA zawsze kiszę w słoikach ale nie mam piwnicy, więc kiszę tylko latem dopóki jest świeży koper do kiszenia a potem niestety posiłkuję się kupnymi ogórkami.

aleglodomorek, 9 sierpnia 2012 13:05:13

A ja wczoraj wzięłam się za kiszenie :) Małosolne uwielbiam!

Kasia S,, 9 sierpnia 2012 13:56:58

kanapeczka z ogórkiem i pomidorkiem. Rarytas :DPozdrawiamy serdecznietapenda

aga, 9 sierpnia 2012 16:41:24

Ja póki co mam na stanie 10 słoików małosolnych, dziś bedę robić konserwowe w musztardzie. Szaleństwo ogórkowe jest nie do opanowania. Fajnie mieć swoje ogórki z ogródka, ja korzystać musze z bazarowych ale też dają radę...:)

Klfoodblog.com, 9 sierpnia 2012 21:22:20

Ojej aż mile kwaśno się robi w buzi..Gdzie te czasy że się robiło swoje przetwory...! A potem miło na jesień czy zimę zrobić sobie kanapeczkę z ogórkiem, pomidorem i czosnkiem takim konserwowym ...pyszności www.klfoodblog.com

burczymiwbrzuchu, 9 sierpnia 2012 21:39:26

Ja właśnie rozpoczęłam sezon pomidorowy. W takim razie proponuję zamianę, ja Ci dam kilka słoiczków domowego ketchupu, a od Ciebie dostanę ogórki małosolne?:)

Madziorek, 9 sierpnia 2012 23:26:33

W życiu nie robiłam ogórków, choć zjadłam ich już chyba tony :) Dziś dostałam w prezencie od koleżanki ogórki z jej działki i chętnie bym sobie je przyrządziła, gdyby nie... ich wielkość. Koleżanka od 2 tygodni jest szczęśliwą mamą i po długim czasie zajrzała na działkę zobaczyć jak się warzywka mają i znalazła ogórki olbrzymy:) Chyba na 1 ogórka musiałabym poświęcić 1 litrowy słoik! :D

Kaś, 10 sierpnia 2012 01:25:14

u mnie na razie od obróbki ogórków jest Mama, więc tajniki kiszenia są mi obce, ale za to jestem świetna w ich pałaszowaniu :)

Natalia, 10 sierpnia 2012 02:57:52

Małosolne są najlepsze!