słoik - 12348 przepisów (strona:674/824)

CZEKOLADOWY MUS Z WIŚNIAMI 165

pół) 300 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru 2,5 łyżki żelatyny 50 ml gorącej wody  + ok. 50 g startej czekolady (połowa do środka, połowa do dekoracji) + słoik wiśni drążonych Wykonanie: Wiśnie odsączamy na sicie. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do  wystudzenia.  Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia.   W misce mieszamy

Walijskie Pichcenie
CIASTO Z MORELAMI NA ZSIADŁYM MLEKU 109

sprawdza się cały rok z sezonowymi owocami.  Wspaniale zdają tu egzamin czerwone porzeczki, jagody, morele, jabłka.  Jeśli nie dysponujemy świeżymi owocami oczywiście można zastąpić je tymi ze słoika lub puszki, pamiętając, aby wcześniej dobrze je odsączyć na sicie, a jeszcze lepiej na 2-3 godziny włożyć do zamrażalnika.  Duża ilość maślanej kruszonki jest ukoronowaniem tego pysznego ciasta

Walijskie Pichcenie
PAPRYKARZ Z BIAŁĄ KASZĄ GRYCZANĄ 190

Wszelkie sklepowe nie umywają się do takiego zrobionego w domu. Nie dosyć, że robiąc w domu"wiem co jem", to jeszcze te walory smakowe!  Zawsze robię duży słoik i trzymam w lodówce cały tydzień.  Tym razem pokusiłam się o zastąpienie ryżu (poprzednia wersja z ryżem TUTAJ ) -  białą kaszą gryczaną niepaloną -  najwartościowszą z kasz wytwarzanych

Walijskie Pichcenie
SAŁATKA Z SZYNKI, SELERA NACIOWEGO I CZERWONEJ FASOLI 204

sałatka wyszła bardzo smaczna.  Na pewno nie raz wrócę do przepisu ... Składniki: 1 puszka czerwonej fasoli 3 łodygi selera naciowego 1 mała (200g) puszka kukurydzy 1 mały słoik papryki czerwonej konserwowej 3-4 ogórki konserwowe 150g szynki konserwowej lub drobiowej sol pieprz majonez Wykonanie: Fasolę wylewamy na sitko, przelewamy wodą, aby pozbyć się resztek zalewy, odcedzamy. Seler naciowy, paprykę

Walijskie Pichcenie
MATIASY LEKKO CZOSNKOWE 1593

pieprz olej Wykonanie: Matiasy moczymy ok 1h. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek drobno siekamy. W miseczce mieszamy cebulę z czosnkiem, dodajemy łyżkę octu. Ogórki kroimy w kostkę. W słoiku (miseczce) układamy warstwowo: śledzie, cebulę z czosnkiem, ogórek aż do wyczerpania składników. Każdą warstwę lekko pieprzymy. Zalewamy olejem. Chłodzimy w lodówce kilka godzin

Walijskie Pichcenie
G... Granola na bogato! 165

Wyciągamy granolę do ostygnięcia. 5.      Kroimy ją/lekko rozbijamy i dodajemy suszone owoce. Mieszamy. 6.      Zamykamy szczelnie w słoiku i cieszymy się pysznym śniadaniem :) * jeżeli zdecydujecie się na orzechy laskowe nie zapomnijcie zdjąć z nich wcześniej skórki ;) Moja granola to granola wypasiona! Ma dużo składników, ale właśnie innego śniadania sobie

Kitchens Alphabet
Ciasto czekoladowe z gruszkami i amaretto 226

uważać, by ich nie rozgotować. Gdy są idealne, wyławiamy je łyżką cedzakową. Syrop, w którym owoce się gotowały jest niesamowicie aromatyczny, żal go wylewać, dlatego ja przelałam go do słoika i zawekowałam, jestem pewna, że niebawem znajdę idealne zastosowanie dla niego :) Nad garnkiem z gotującą się, parującą wodą ustawiamy miskę z 50 ml amaretto i połamaną czekoladą (150 g czyli

Taste Of My Day
Tort czekoladowo kokosowy z bitą śmietaną. 179

puszki mleka kokosowego 3 łyżki likieru kokosowego Wymieszać. W przypadku użycia samej śmietanki kokosowej 22% - tort można nasączyć czymś innym np. wodą z syropem truskawkowym i likierem kokosowym. Ponadto: Słoik dżemu truskawkowego świeże truskawki, do dekoracji wiórki kokosowe do obsypania wierzchu i boków tortu ok 700 ml słodkiej śmietany kremówki 30% (jeżeli robimy z niej dekoracje na torcie

Malinowe Pocałunki
Miód różany 133

mnie dzika róża całe 2 dostępne kwiaty na krzaku. Miód wielokwiatowy,  troszkę soku z cytryny. Różę przebieramy i usuwamy białe końce płatków, które nadają goryczki. Siekamy, umieszczamy w słoiku, skrapiamy sokiem z cytryny i zalewamy miodem.  Podobno na 2 dzień już jest gotowe. Ja dopiero dziś tym przepisem debiutowałam. Więc przekonam się dopiero jutro. Liczę, że jak wszystko

Malinowe Pocałunki
Nalewka z płatków róży. 177

róż. Najwięcej roboty jest z przebieraniem tego królewskiego towaru. Bo trzeba pozbyć się listek po listku białych lub żółtych końcówek. Ale naprawdę warto. Fotki gotowej nalewki i dochodzącej w słoiku wstawię jak znajdę rozładowany telefon . W razie pytań służę pomocą. insertCookd("c0eb7278df54e8048a403c01b739c963

Malinowe Pocałunki
Frużelina truskawkowo waniliowa. 167

wolnym ogniu, do uzyskania konsystencji lekkiego kisielu. Żelatynę zalewamy odrobiną wody i czekamy aż spęcznieje. Wyłączamy kuchenkę i dodajemy żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści. Rozlewamy gorącą frużelinę do słoików i odwracamy do góry dnem do wystudzenia. Polecam do gofrów, kanapek, deserów... Naprawdę pycha

Malinowe Pocałunki
Ciasteczka francuskie z nutellą 142

temp ok 200stopni. Co mnie miło zaskoczyło, to nutella po upieczeniu nie zachowuje się tak jak normalna czekolada. Jest cały czas miękka. No może nie tak jak w słoiku, ale nie kruszy się i się nie waży. Nie ma też tego dziwnego posmaku co podpieczona czekolada. Dlatego też polecam

Malinowe Pocałunki
Panierowane patisony. 131

Ogórki szaleją, pomidory, groszek, marchewki, pietruszki, koperek, fasolka szparagowa.... no i patisony. Zdaje się, że patrzę codziennie, ale one rosną jak szalone. Więc zbierając je w celu zamknięcia w słoiki kilka było już za dużych na to. Więc powstał idealnie letni obiad. Patisony kroimy  w plastry. Jeżeli posiadają duże nasiona to się ich pozbywamy. Oprószamy ulubionymi przyprawami.U mnie odrobina

Malinowe Pocałunki
Sandacz z sufletem z łososia. 169

chwilę na klarowanym maśle z posiekanym czosnkiem. Ziemniaki gotujemy do miękkości .   Z proporcji 1/3 (jedna część ziemniaków i 3 kukurydzy) przygotowujemy puree. Kapustę pekińską drobno kroimy.  Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, oliwę, ocet balsamiczny (wszystkie te składniki

Malinowe Pocałunki
Sernik z sosem karmelowym 149

masło i śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.  Czekamy aż ostygnie i polewamy nim kawałki naszego sernika. Dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami.  Taki sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce ok 2 tygodni. Tylko przed podaniem należy go odgrzać, ponieważ robi się bardzo gęsty

Malinowe Pocałunki