chwilę na klarowanym maśle z posiekanym czosnkiem. Ziemniaki gotujemy do miękkości . Z proporcji 1/3 (jedna część ziemniaków i 3 kukurydzy) przygotowujemy puree. Kapustę pekińską drobno kroimy. Do słoika wlewamy sok i skórkę z połowy cytryny, odrobinę soku i skórki z limonki, miód, starty kawałek korzenia imbiru, pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, oliwę, ocet balsamiczny (wszystkie te składniki
Malinowe Pocałunkimasło i śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Czekamy aż ostygnie i polewamy nim kawałki naszego sernika. Dekorujemy zgodnie z naszymi upodobaniami. Taki sos można przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce ok 2 tygodni. Tylko przed podaniem należy go odgrzać, ponieważ robi się bardzo gęsty
Malinowe Pocałunkiblenderem na gładką masę. Ja użyłam dynię Hokkaido, miksowałam ją ze skórą, gdy użyjemy innej odmiany, skórę zdejmujemy, miksujemy tylko miąższ. Można przechowywać w lodówce kilka dni w zamkniętym słoiku. Namoczoną przez noc ciecierzycę odcedzić z wody, przepłukać dokładnie i zalać świeżą wodą bez dodatku soli. Gotować na średnim ogniu przez ok.60 minut, do miękkości (u mnie 40 minut
Smaczne ZdroweUwielbiam domowe przetwory . Dziś zaprezentuję Wam najszybsze i bardzo proste w przygotowaniu przetwory: tarte jabłuszka na zimę. Idealne do naleśników, szarlotki lub wyjadania prosto ze słoika ;) Ostatnio robiłam też tort dla dzieci właśnie z takimi jabłuszkami. Polecam. Składniki: dowolna ilość jabłek cukier ale niekoniecznie Jabłka obieramy i ścieramy na tarce. Jeśli lubimy z cukrem to dodajemy dowolną ilość cukru
prawdziwe jedzeniegotowe!, ekspresowe pachnące czekoladą ciasteczka w kilka chwil. Przygotowanie banalnie proste i łatwe, składniki wszędzie dostępne. Ciasteczka po upieczeniu i wystudzeniu można przechowywać w puszce lub w słoiku przez długi czas. Składniki: 2.5 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru trzcinowego 2 jaja 22 dag masła 15 - 20 dag czekolady 1/2 łyżeczki sody 1. Składniki łączymy
Apetyczna babeczkawsypać mąkę z przyprawą do ryb i obtaczać filety na mocno gorącym oleju smażyć filety na rumiano z każdej strony z podanych składników zagotować zalewę - część śledzi wkładać do słoików /użyłam dwa litrowe i jeden 3/4 litra/ dodać cebuli, gorącej zalewy i mocno zakręcić - przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu do miesiąca resztę śledzi włożyć do miski i zalać resztą
W Mojej Kuchni Lubięwarto polecać dobre rzeczy w dobie zalewającego nas zewsząd badziewia i podróbek. Będzie o słodziutkim miodzie bo wcale nie jest łatwo kupić ten prawdziwy. W sklepach jest mnóstwo słoików z czymś co tylko z wyglądu lub nazwy go przypomina. Warto wiedzieć kilka rzeczy zanim wybierzemy się na zakupy. Miód pszczeli można podzielić na dwie kategorie - nektarowy czyli taki produkowany
Smaczna Pyzaszklanki mąki 0,5 szklanki otrąb pszennych i płatków owsianych garść rodzynek po łyżeczce: cynamonu, sody, proszku do pieczenia 0,5 szklanki cukru - można w zamian dodać słoik konfitur o dowolnym smaku (wówczas już nie dodajemy ani cukru, ani wody) 3/4 szklanki oleju 1/4 szklanki wody 4 małe jabłka (ew. 3 średnie lub 2 duże) Wykonanie: Wszystkie suche składniki wkładamy
Taste Of My Dayczasie kwiaty odcedzamy z wody. Do tego celu najlepiej użyć sitko i dodatkowo gazę. Resztki kwiatków nie będą nam potrzebne, wyrzucamy je. Zaś powstały płyn przelewamy do dużego słoika z cukrem i kwaskiem cytrynowym. I mieszamy tak długo, aż wszystkie kryształki się rozpuszczą. Dodajemy spirytus i odstawiamy na kilka miesięcy (min. dwa), pamiętając by od czasu do czasu potrząsnąć słojem
Taste Of My Dayciepłu, maliny szybciej puszczą sok, a cukier się rozpuści. Po upływie minimum tygodnia przystępujemy do kulminacyjnych działań :) Przy pomocy łyżki cedzakowej ze słoja wyjmujemy owoce na sitko. Zebrany w słoiku sok wraz z cukrem przelewamy do garnka, dodajemy również sok, który ścieknie z malin pozostawionych na sitku. Całość gotujemy na małym ogniu. Sok się pieni, dlatego musimy stale
Taste Of My DaySałatka powstała tak przypadkiem z cyklu czyszczenie lodówki. W lodówce od dawna leżało tofu, miałam też dwie puszki makreli, w słoikach zostały mi dwa ogórki oraz odrobina majonezu. Wszystko wymieszałam i wyszła pyszna sałatka, którą podałam z chrupkim pieczywem. składniki: 2 puszki filetów z makreli w sosie pomidorowym, użyłam Graal 200 g tofu 2 małe ogórki konserwowe 2 łyżki
Monia miesza i gotujepółplasterki. w garnku podsmażamy cebulę na maśle, po czym dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmniejszą objętość. Zalewamy wrzątkiem, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości. Mleko sojowe mieszamy w słoiku z częścią wody z zupy i wlewamy całość do garnka. Smacznego
chwile dla mnieNastępnie wlać sok malinowy i dokładnie wymieszać. Odstawić dalej na ogień, dodać cukier i smażyć jeszcze ok. 15 min. Po tym czasie mus jest gotowy. Gorący nakładać do słoików. Na chwilę odwrócić do góry dnem. SMACZNEGO
W kuchennym oknie Ewyrumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy. Do wody dodać pokrojoną w pół talarki cebulę, przyprawy, ketchup oraz ocet. Tak przygotowaną zalewę zagotować. Usmażone mięso przełożyć do pojemnika lub słoika [ u mnie w misce Tupperware]i zalać gorącą zalewą.Po wystudzeniu wstawić do lodówki na co najmniej 2 dni.[ u mnie były dobre na drugi dzień
Moje domowe kucharzenieziemniaki Schabowy wg Magdy Gessler Szybki sernik Biszkopt dwukolorowy Syrop z pigwy Mięso wekowane Kotlety mięsne z kapusta pekińską Sałatka z ogórków,cebuli i papryki na zimę Paprykarz do słoików Biszkopt z jabłkami i pianką
Moje domowe kucharzenie