sałatki. Wymieszać. Wszystkie składniki sosu tj. ocet, czosnek, koperek, miód, oliwę i przyprawę do sałatek wymieszać ze sobą w szejkerze, dobrze nim potrząsając (lub w małym, dobrze zakręconym słoiku). Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki. Oliwę można zastąpić olejem, sałatę
Gospodyni Miejskamajonez, koperek, koncentrat i wymieszać. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a koperek szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulą. Smak pasty można wzbogacić o drobno
Gospodyni Miejskagładką, kremową masę. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 l słoik pasty. Jajka i cebulka muszą być wsytudzone, żeby się jajecznica nie zrobiła:-) Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, albo zrezygnować
Gospodyni Miejskachili, cynamonem i kakao, dusić 15 minut. Pektynę wymieszać z cukrem, dodać do konfitury, mieszając gotować do całkowitego rozpuszczenia. Dodać sok z cytryny, wymieszać, przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, pasteryzować na sucho (postawić do góry dnem do ostygnięcia) lub pasteryzować 20 minut metodą tradycyjną. Rada: jeśli robiąc przetwory eksperymentujesz z różnymi dodatkami i nie wiesz
SzczyptaSmaQprzez 4 minut, ciągle mieszając. Jeśli konfitura jest zbyt kwaśna, (co zależy to od stopnia dojrzałości antonówek) można dodać więcej cukru lub miodu. Gorącą konfiturę przelać do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia
SzczyptaSmaQtarce, dodać do jarzębiny razem z cukrem, winem, sokiem i skórką z limonki. Dusić ok. 20 minut, aż owoce staną się przeźroczyste. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zamknąć, postawić do góry dnem do ostygnięcia. Można je również pasteryzować na mokro przez 20 minut, ale nie jest to konieczne
SzczyptaSmaQoraz błony. Wodę zagotować z przyprawami, włożyć papryki, gotować na małym ogniu 5 minut. Wyjąć papryki, dodać miód i ocet, zagotować. Papryki napełnić winogronami, włożyć do słoików, dodać po kilka kawałków chrzanu, zalać gorącą zalewą, zakręcić, pasteryzować 20 minut
SzczyptaSmaQgotujących się owoców, gotować 4-5 minut mieszając. Wsypać pozostały cukier, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru, pod koniec gotowania dodać sok z cytryny, wymieszać. Gorącą marmoladę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do góry dnem do ostygnięcia. Można także pasteryzować przez 20 minut we wrzącej wodzie
SzczyptaSmaQrondla zalać wodą, rozgotować (ok. 30 minut), zmiksować blenderem (ewentualnie przetrzeć przez sito). Dodać cukier, sok z cytryny i Malibu, gotować do całkowitego rozpuszczenia cukru. Konfiturę przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić, odstawić do ostygnięcia do góry dnem
SzczyptaSmaQzasmażkę ( upala się na suchej patelni mąkę i podlewa wodą ) wlewamy do sosu i zagęszczamy go chwilę podgotujemy - sos jest już gotowy WSKAZÓWKI : - sos gorący możemy wlać do słoików odwrócić do góry dnem tak przygotowany potrzyma nam długo - można go po porcjować i zamrozić w pojemniczkach - do sosu można równie dobrze dodać grzyby suszone jak lubimy czy sos sojowy
Basia w kuchniwkładam do piekarnika na 20 min aby były złociste( warto obserwować czas, każdy zna swój piekarnik) - po wystudzeniu spody smaruje roztopioną czekoladą - po ponownym wystudzeniu chowam je do suchego słoika i zamykam ( ale kto je tam długo utrzyma) Smacznego
Basia w kuchnizmielenia( utłuczenia) zmielić na drobny proszek - dodać resztę przypraw, z wanilii wydrążyć ziarenka, dokładnie wymieszać - przyprawę przechowywać w ciemnym i suchym miejscu, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku, aby nie straciła aromatu. Przyprawa jest już gotowa i można zacząć szaleństwo piernikowe
Basia w kuchnidające wiele energii a co najważniejsza domowa bez konserwantów bez chemii - jeżeli mamy jakieś swoje ulubione bakalie z czystym sumieniem dorzucamy do mieszanki i zjadamy do samego dna słoika :) SMACZNEGO
Basia w kuchnitrzeba wspominać, że nie mamy tu chemii i mamy prawdziwe jajko a nie imitacja jajka w proszku z całą listą niepotrzebnych składników. Wysuszony makaron trzymamy w suchym zamkniętym słoiku, ja trzymam nawet kilka tygodni i nic się nie dzieję. Jeżeli chce od razu wykorzystać to chowam w lodówce po czym gotuję zaledwie 3 minuty
Basia w kuchnizwijamy rulon po czym tniemy na paski o szerokości jakiej chcemy uzyskać po czym postępujemy jak wyżej. - gotowy wysuszony makaron trzymamy w szczelnie zamkniętym, suchym słoiku Makaron pod taką postacią wykorzystuję jak wcześniej do zup. Następnym razem pokaże do jakiej zupy można go wykorzystać. Jedna wersja będzie Włoska a drugiej odsłonie tradycyjna zupa Polska :) Zapach który
Basia w kuchni