słoik - 12348 przepisów (strona:658/824)

Peanut butter monster cookies, czyli wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym 181

jedyne adekwatne określenie. Zresztą, przekonajcie się sami. Jako osoba wprost uwielbiająca masło orzechowe, przemycam je do moich posiłków przy każdej możliwej okazji. Oczywiście najlepiej smakuje wyjadane łyżeczką wprost ze słoika- co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości, jednak jest tak uniwersalne, że aż szkoda nie pokusić się o bardziej ambitny sposób delektowania się nim.  Dzisiaj są to pyszne, chrupiące

peanutbuttermonster
Śledzie korzenne 446

Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć. Smacznego

Oryginalny smak
Sok z aronii 202

liśćmi wiśni i zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 20 minut. Po zagotowaniu przecedzamy. Sok mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok cytrynowy. Dokładnie mieszamy i przelewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut i zostawiamy do ostudzenia. Gotowe! CIEKAWOSTKA! Aronia to nieprzebrane źródło drogocennych dla zdrowia witamin, minerałów i innych związków. Sok z aronii zawiera bowiem: antocyjany garbniki fenolokwasy

Ostra na Słodko
50 faktów o mnie 109

punkcie białych zębów! 20. Nie jestem !! typem chomika/ kolekcjonera/gadżeciary – lubię mieć puste szafki , szuflady , półki – wyrzucam wszystkie rzeczy – zeszyty , gazety , zbierane przez mamę i wiecznie potrzebne słoiki , pudełeczka , torebki , reklamówki itd. – wszystko wyrzucam !!! :D 21. Rzadko chodzę na zakupy … nie lubię mierzyć …. szukać … grzebać – kupuję najczęściej w sklepach internetowych oraz 3 ulubionych sklepach w Galerii. 22. Nałogowo

Ostra na Słodko
TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 531

śmietana 36 % – 750 ml * cukier puder – 2 łyżki * cukier waniliowy – 1 op * żelatyna – 3 łyżeczki DODATKOWO : * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik * dżem wiśniowy – 5 łyżek * czekolada mleczna – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : B iałka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru

Ostra na Słodko
Domowa bulionetka warzywna. 172

produkty, dodajemy wodę, olej i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie podgrzewamy przez 45 min, ciągle mieszając. Po tym czasie można pastę jeszcze zmiksować. Powstałą pastę przekładamy do słoika. Przechowujemy ją w lodówce

Miksturownik
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym 269

przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem. Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 80 minut Składniki Ciasto: 130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu 110 g cukru 3-4 łyżki gęstej

Kulinarne przygody Gatity
Makaron razowy z tuńczykiem 317

cebula na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych składników jak oliwki, kapary, mini cebulki oraz oregano. Ja zazwyczaj wykorzystuję dodatki jakie skrywa w sobie słoik z pomidorami suszonymi :).  Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie

Taste Of My Day
Kokosowa granola z ananasem i suszoną wiśnią 133

granoli, ostatnio wersja kokosowa jest moim faworytem. Wystarczy pogrzać mleko (sojowe, krowie) z kilkoma łyżkami mleka kokosowego i gotowe! Teraz dodać ulubione owoce, świeże bądź suszone i wyciągnąć ze słoika kilka łyżek wcześniej upieczonej granoli. Ja uwielbiam!     Składniki: 6-7 łyżek granoli, z tego przepisu: GRANOLA  lub płatków owsianych (wtedy płatki owsiane moczymy w wodzie przez

Mango Papaja
Ocet estragonowo-cytrynowy z nutą cynamonu, na święta 166

ocet jabłkowy lub winny 1 butelka, estragon ok. 10 gałązek, skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny, laska cynamonu. Przygotowanie: Estragon umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, zalać octem, odstawić w ciemne miejsce, marynować ok. 2 tygodnie. Po tym czasie zlać ocet do czystej butelki, w środku można umieścić jedną gałązkę estragonu

SzczyptaSmaQ
Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange 188

minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu

Projekty ze smakiem
Śledź po grecku 386

Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciepło - zimna sałatka prawie po indyjsku 380

koniec solę i dodaję kurkumę oraz curry. Pierś z kurczaka kroję w kostkę i smażę na patelni, na koniec solę i dodaję garam masala (w proszku nie w słoiku). Mieszam wszystko w garnku, dodaję pokrojonego w kawałki ananasa. To ile do tego doda się majonezu, soku z ananasa i dodatkowych porcji przypraw zależy od indywidualnych preferencji. Najlepiej próbować

Z butelką mleczka w tle
Prawie jak Croissant - z czekoladą i masłem orzechowym... 165

które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze na ciepło, ale to jak prawie wszystko inne :) 1 opakowanie ciasta francuskiego nutella masło orzechowe jajko lub odrobina mleka Ciasto kroimy mniej więcej na kwadraty, w rogu nakładamy

Z butelką mleczka w tle
Oszukane Gnocchi z zielonym pesto. 171

Oszukane, bo to kopytka, a dodatkowo sos jest ze słoika. No cóż, czasem tak jest, że mamy 3 minuty i trzeba kombinować. Obiad iście studencki, ale pyszny tak jak należy :) - porcja kopytek - kilka łyżek zielonego pesto - ok 1/2 startej kulki mozarelli - parmezan do posypania Żeby już do końca urazić tradycjonalistów wszystko zostało zmieszane i podgrzane w mikrofali, zamiast w piecu

Z butelką mleczka w tle