słoik - 12348 przepisów (strona:658/824)

Łosoś z sosem żurawinowym i makaronem z pistacjowym pesto 191

pistacji 1 szklanka liści świeżej bazylii 3 łyżki startego sera grana padano lub parmezanu 4 łyżki oliwy z oliwek DODATKOWO: 250 g makaronu np. pappardelle 3/4 szklanki żurawiny ze słoika kilka łyżek gorącej wody WYKONANIE: Piekarnik nagrzej do temperatury 220 stopni C . Filet z łososia umyj, osusz ręcznikiem papierowym i przełóż do naczynia żaroodpornego wyłożonego folią aluminiową. Przygotuj marynatę

Słodko-Słony Świat Ilony
DOMOWE MASŁO ORZECHOWE 157

przegrzało. Gdy masło będzie już gotowe dorzuć pozostałą cześć orzechów, czyli 125 g. Zmiksuj krótko, aż powstaną maleńkie drobinki widoczne w maśle. Masło orzechowe przełóż do wyparzonego słoika  i dobrze zakręć. Możesz je tak przechowywać w lodówce do miesiąca czasu. Jeśli podczas przechowywania zbierze się na wierzchu masła olej, nie martw się, wymieszaj tylko masło dokładnie i dalej

Słodko-Słony Świat Ilony
DYNIOWO-POMARAŃCZOWY CURD 163

rozmieszaj ponownie rózgą, a następnie gotuj ca łość na średnim ogniu aż masa zacznie gęstnieć i przypominać budyń.  Gorący dyniowo-pomarańczowy curd przelej do słoiczka i ostudź. Zakręć słoik i przechowuj w lodówce do 2 tygodni (ale gwarantuję Ci, ze zjesz go wcześniej:)) * Jak zrobić miąższ z dyni:   Dynię o wadze 1-1,2 kg umyj, obierz

Słodko-Słony Świat Ilony
DOMOWE MLEKO KOKOSOWE 178

dobrze pozostałe na sitku z gazą wiórki, po czym złap gazę za cztery rogi i dociśnij wiórki mocno, tak, aby reszta mleka ściekło do garnka. Mleko przelej najlepiej do słoika, ponieważ przed każdym użyciem należy je porządnie wstrząsnąć, gdyż mleko kokosowe się rozwarstwia. Jest to zupełnie normalne. Mleko przechowuj w lodówce maksymalnie 4-5 dni . Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
DOMOWA MĄKA KOKOSOWA 155

czasie zmiel je w mikserze lub blenderze. Nie da sie zmiksować wiórków całkowicie na pył, pozostaną maleńkie kawałeczki wiorek, ale tak ma być. Mąkę przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku. Gotowe

Słodko-Słony Świat Ilony
KÖTTBULLAR - SZWEDZKIE KLOPSIKI 247

niego smietanę kremówkę i sos sojowy, wymieszaj i gotuj jeszcze przez 1 minutę. Klopsiki podawaj z puree ziemniaczanym, pieczonymi ziemniaczkami lub frytkami oraz z dżemem borówkowym lub żurawiną ze słoika. Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
Surówka z kapusty czerwonej i chrzanu 254

mała główka czerwonej kapusty 1 cebula 1 pęczek szczypiorku 2 jabłka pół małego słoika chrzanu pół małego jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny sól, pieprz Nie ma dobrego obiadu bez dobrej surówki. Są też tacy, którzy nie wyobrażają sobie w ogóle obiadu bez dodatkowej porcji warzyw. Tym samym im więcej pomysłów na surówki - tym lepiej

Świat Domowej Kuchni
Mazurek marcepanowy 151

pieczenia Składniki na kruche ciasto: 20 dag mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 10 dag masła 5 dag cukru pudru 2 żółtka do ciasta 1 żółtko do posmarowania Dodatkowo: słoik dżemu truskawkowego różne polewy do dekoracji bakalie i owoce do dekoracji Marcepan pokroić w drobną kosteczkę. Miękkie masło utrzeć na puch. Ucierając dodawać po kawałku marcepanu, a następnie kolejno wbijać

Świat Ciasta
Kruche babeczki z jabłkami 263

aromatowi wypieków z jabłkami? Na pewno nie ja :) Tym razem przepis na babeczki z jabłkami. Są wyjątkowo delikatne i kruche. Naprawdę polecam. Użyłam do nich gotowych, prażonych jabłek ze słoika – ale jak najbardziej można przyrządzić je samemu. Ze wszystkich składników zagnieść kruche ciasto (fot.1) . Jeżeli nie będzie nam się ładnie lepić można dodać około 3 łyżek wody. Wstawić na godzinę

Świat Ciasta
Kruche rogaliki waniliowo-cynamonowe 148

ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia (fot.2) . Piec 12-14 minut w temperaturze 180°C. Teraz czas na przygotowanie posypki. Wszystkie składniki należy wrzucić do szczelnego pojemnika lub słoika. Wymieszać i trzymać zamknięte przez cały czas, w którym robimy rogaliki. Gotowe rogaliki, zaraz po upieczeniu, obtoczyć z każdej strony cukrem z cynamonem. Trzeba jedynie bardzo uważać, żeby rogaliki

Świat Ciasta
Rogaliki z marmoladą 236

rogalików) Ciasto: - 3 szklanki mąki pszennej - pół kostki smalcu  - pół kostki masła - 3 jajka - 4 łyżki cukru - 50 g drożdży - 4 łyżki śmietany Środek: - duży słoik marmolady (słodko-kwaśna)  Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki na ciasto wrzucamy do miski. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.  2. Nastawiamy piekarnik na 180 C. Od ciasta odrywamy część i wałkujemy

Gotuj Z Muzyką
Zrazy z mięsem mielonym 269

Zrazy z mięsem mielonym Składniki: (na 5 sztuk) - 5 kawałków karkówki - 0,5 kg mięsa mielonego  - słoik musztardy - 3-4 ogórki kiszone - mąka do obtoczenia mięsa - 2 cebule - kostka rosołowa Sposób przygotowania: 1. Kawałki karkówki myjemy i tłuczemy na cienkie kotlety. Mięso mielone przyprawiamy pieprzem solą i dzielimy je na  5 części i z każdej formujemy "kulkę". Ogórki

Gotuj Z Muzyką
Peanut butter monster cookies, czyli wegańskie ciasteczka z masłem orzechowym 171

jedyne adekwatne określenie. Zresztą, przekonajcie się sami. Jako osoba wprost uwielbiająca masło orzechowe, przemycam je do moich posiłków przy każdej możliwej okazji. Oczywiście najlepiej smakuje wyjadane łyżeczką wprost ze słoika- co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości, jednak jest tak uniwersalne, że aż szkoda nie pokusić się o bardziej ambitny sposób delektowania się nim.  Dzisiaj są to pyszne, chrupiące

peanutbuttermonster
Śledzie korzenne 434

Dodajemy połamany liść laurowy, pieprz, mielone goździki, cynamon, imbir i roztarte w moździerzu ziele angielskie. Wszystko dokładnie mieszamy. Śledzie mieszamy z pokrojoną w piórka cebulką, przekładamy do salaterki lub słoika i zalewamy przygotowana marynatą. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na całą noc. Składniki muszą się przegryźć. Smacznego

Oryginalny smak