godzinę. Ostudzić. Następnego dnia znó gotować przez 1 godzinę, ostudzić. Trzeciego dnia gotować 30-60 minut, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji - im dłużej, tym dżem będzie gęstszy. Przełożyć do słoików, dobrze zamknąć, ostudzić. Smacznego! Im dłużej będziecie gotować, tym dżem będzie gęstszy. Pamiętajcie też, że w ostatniej fazie trzeba dżem często mieszać, bo lubi robić psikusy i się przypalać. Cierpliwość
Pożeraczka, czyli raz adobrzeGotować na średnim ogniu (uwaga: mocno się pieni) przez 10-15 minut, aż syrop odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z palnika, dodać ekstrakt, wymieszać, ostudzić. Syrop przelać do butelki lub słoika. Przechowywać w lodówce do 2 miesięcy. Smacznego! Obudziłam się dzisiaj chwilę po dziewiątej. Wyjrzałam przez okno, i zobaczyłam cieniutką warstwę bieli otulającą niema wszystko - chodniki, trawniki, dachy, nieliczne liście niezerwane
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki chilli w płatkach 1 łyżeczka soli 1 cebula 3 ząbki czosnku 500 g marchewki 200 g ziemniaków 1 l bulionu prażona ciecierzyca: 400 g ciecierzycy z puszki lub słoika 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 2 łyżki oleju z orzechów włoskich W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić imbir, kolendrę
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiałko i rum umieścić w misce. Miksować na najniższych obrotach miksera, aż masa będzie gładka i gęsta. Lukrować ostudzone ciastka, odłożyć do zastygnięcia lukru. Przechowywać w szczelnej puszce lub słoiku. Smacznego! A tak w ogóle to chyba czas na śniadanie
Pożeraczka, czyli raz adobrzeserka kremowego 300 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżeczka cukru waniliowego 50 g cukru pudru 4 dojrzałe banany 2 łyżki soku z cytryny dodatkowo: 125 wiśni ze słoika 75 ml soku wiśniowego 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ciastka dokładnie pokruszyć, wymieszać z rozpuszczonym i przestudzonym masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka ugnieść na spodzie, wstawić do lodówki
Pożeraczka, czyli raz adobrzerozpuszczenia cukru. Dodać przyprawy i mus z dyni, gotować jeszcze przez około 10 minut, aż syrop wyraźnie zgęstnieje. Przelać przez sitko, ostudzić. Przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce lub słoiku w lodówce. Smacznego! A teraz idę się uczyć. Trzymajcie kciuki
Pożeraczka, czyli raz adobrzetakże rabarbarem. Wszystkie był pyszne, miały piękne kolory, i jeśli szybko nie wykorzystałam ich do planowanego wypieku, musiałam robić kolejną porcję, bo znikały niewiarygodnie szybko wyjadane łyżeczką prosto ze słoika. Gdy więc u Ilony zobaczyłam przepis na curd z dyni, nie potrafiłam mu się oprzeć. Miałam przeczucie, że wyjdzie nieziemski, i się nie zawiodłam. Pomarańczowy, z goździkową nutą, smakuje wyśmienicie
Pożeraczka, czyli raz adobrzezimnej wody. Dodać do sosu i stale mieszając gotować, aż sos uzyska odpowiednią gęstość. Zestwić z ognia i odstawić do wystygnięcia. Lekko ciepły sos rozlewać do butelek, słoików i ustawić je dnem do góry, aby się szczelnie zamknęły. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi około 1,2 l sosu. Sos można przechowywać w lodówce, szczelnie zamknięty, przez około
Gospodyni MiejskaSurówka z czerwonych buraków... Szybka, prosta w wykonaniu i smaczna. Idealna do mięs, ryb i potraw wegetariańskich. Pyszne połączenie startych buraków i cebuli. Smaczego! Składniki: Słoik wiórków z buraczków czerwonych (waga bez zalewy 350g); 1 mała, biała cebula; 2 łyżki oleju; 1/2 łyżki octu lub soku z cytryny (opcjonalnie) Sól; Pieprz. Sposób wykonania: Wiórki z buraczków odsączyć z zalewy
Gospodyni MiejskaSkładniki: 650 g mąki pszennej; 50 g suszonych pomidorów (waga netto, po odsączeniu) + mąka do ich oprószenia; 1/4 drobno posiekanej natki pietruszki; 2 łyżeczki soli; 2 łyżki oliwy/oleju ze słoika z suszonymi pomidorami; 425 ml ciepłej wody; 7 g suchych drożdży. Sposób przygotowania: Pomidory odsączyć z oliwy/oleju, pokroić w drobną kostkę i dokładnie oprószyć mąką (tak aby były nią całe
Gospodyni Miejskaselera konserwowego i drobno posiekany szczypiorek. A całość oblepiona majonezem i oprószona przyprawą do ziemniaków. Pycha! Składniki: 5 dużych ziemniaków; 300 g pieczarek; 4 jaja; 4 ogórki konserwowe; Słoik selera konserwowego (około 150 g); Pęczek szczypiorku; Majonez; Łyżka masła; Sól; Pieprz; Przyprawa do ziemniaków; 1 płaska łyżeczka ulubionej przyprawy do zup np. vegety. Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w mundurkach
Gospodyni Miejskadodatkiem czosnku. Gruba warstwa sosu meksykańskiego. Na to puszysty serek twarogowy. A całość oprószona wiórkami żółtego sera. Pyszna przekąska imprezowa! Składniki: 1 miękkie awokado; 2 ząbki czosnku; 1/2 słoika sosu meksykańskiego (około 260 g - u mnie sos meksykański Łowicz ); Opakowanie puszystego serka twarogowego o smaku naturalnym (waga 150 g - u mnie Almette śmietankowy ); 100 g startego, żółtego sera
Gospodyni MiejskaPyszna, wiejska zapiekanka. Zapraszam! Składniki: 1,5 kg ziemniaków; 2 duże cebule; 400 g ogórków kiszonych (waga netto, po odcedzeniu); 200 g wędzonego boczku; 150 g chrzanu ze słoika; 400 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; Pęczek koperku; Olej; Pieprz; Sól. Sposób przygotowania: Cebule obrać, pokroić w pióra. Wrzucić do miski. Ogórki odcedzić z soku, pokroić
Gospodyni Miejskasałatki. Wymieszać. Wszystkie składniki sosu tj. ocet, czosnek, koperek, miód, oliwę i przyprawę do sałatek wymieszać ze sobą w szejkerze, dobrze nim potrząsając (lub w małym, dobrze zakręconym słoiku). Sos doprawić solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym sosem polać sałatkę i delikatnie wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi spora porcja sałatki. Oliwę można zastąpić olejem, sałatę
Gospodyni Miejskamajonez, koperek, koncentrat i wymieszać. Pastę doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Pastę przechowywać szczelnie zamkniętą w lodówce. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi 0,5 słoik pasty. Majonez można zastąpić kwaśną, gęstą śmietaną o zawartości tłuszczu 18%, gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim, a koperek szczypiorkiem lub drobno posiekaną cebulą. Smak pasty można wzbogacić o drobno
Gospodyni Miejska