słoik - 12348 przepisów (strona:659/824)

Sok z aronii 192

liśćmi wiśni i zalewamy wodą. Gotujemy przez ok. 20 minut. Po zagotowaniu przecedzamy. Sok mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy sok cytrynowy. Dokładnie mieszamy i przelewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy przez 15 minut i zostawiamy do ostudzenia. Gotowe! CIEKAWOSTKA! Aronia to nieprzebrane źródło drogocennych dla zdrowia witamin, minerałów i innych związków. Sok z aronii zawiera bowiem: antocyjany garbniki fenolokwasy

Ostra na Słodko
50 faktów o mnie 98

punkcie białych zębów! 20. Nie jestem !! typem chomika/ kolekcjonera/gadżeciary – lubię mieć puste szafki , szuflady , półki – wyrzucam wszystkie rzeczy – zeszyty , gazety , zbierane przez mamę i wiecznie potrzebne słoiki , pudełeczka , torebki , reklamówki itd. – wszystko wyrzucam !!! :D 21. Rzadko chodzę na zakupy … nie lubię mierzyć …. szukać … grzebać – kupuję najczęściej w sklepach internetowych oraz 3 ulubionych sklepach w Galerii. 22. Nałogowo

Ostra na Słodko
TORT SZWARCWADZKI / CZARNY LAS ( BEZ ALKOHOLU ) 526

śmietana 36 % – 750 ml * cukier puder – 2 łyżki * cukier waniliowy – 1 op * żelatyna – 3 łyżeczki DODATKOWO : * wiśnie w kompocie ( np. Harvin z Lidla ) – 1 słoik * dżem wiśniowy – 5 łyżek * czekolada mleczna – 200 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : BISZKOPT : B iałka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywno ze szczyptą soli , pod koniec dodając po łyżce cukru

Ostra na Słodko
Domowa bulionetka warzywna. 164

produkty, dodajemy wodę, olej i sól. Całość doprowadzamy do wrzenia, a następnie podgrzewamy przez 45 min, ciągle mieszając. Po tym czasie można pastę jeszcze zmiksować. Powstałą pastę przekładamy do słoika. Przechowujemy ją w lodówce

Miksturownik
Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym 262

przepisy i w tym roku wybór padł też na ciasteczka imbirowe. Są doskonałe również same, bez masy czekoladowej. Jeśli chcecie, żeby pozostały chrupiące należy je przechowywać w pudełku lub słoiku i posmarować masą przed podaniem. Imbirowe gwiazdki z kremem czekoladowym Czas przygotowania: 80 minut Składniki Ciasto: 130 g margaryny Palma w złotym opakowaniu 110 g cukru 3-4 łyżki gęstej

Kulinarne przygody Gatity
Makaron razowy z tuńczykiem 310

cebula na wolnym ogniu. Gdy pomidory się rozpadną, możemy dodać kilka dodatkowych składników jak oliwki, kapary, mini cebulki oraz oregano. Ja zazwyczaj wykorzystuję dodatki jakie skrywa w sobie słoik z pomidorami suszonymi :).  Gotujemy całość jeszcze chwilę, do zredukowania ilości wody, a następnie dodajemy tuńczyka, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i makaron. Składniki mieszamy ze sobą dokładnie

Taste Of My Day
Kokosowa granola z ananasem i suszoną wiśnią 124

granoli, ostatnio wersja kokosowa jest moim faworytem. Wystarczy pogrzać mleko (sojowe, krowie) z kilkoma łyżkami mleka kokosowego i gotowe! Teraz dodać ulubione owoce, świeże bądź suszone i wyciągnąć ze słoika kilka łyżek wcześniej upieczonej granoli. Ja uwielbiam!     Składniki: 6-7 łyżek granoli, z tego przepisu: GRANOLA  lub płatków owsianych (wtedy płatki owsiane moczymy w wodzie przez

Mango Papaja
Ocet estragonowo-cytrynowy z nutą cynamonu, na święta 161

ocet jabłkowy lub winny 1 butelka, estragon ok. 10 gałązek, skórka z wyszorowanej i sparzonej cytryny, laska cynamonu. Przygotowanie: Estragon umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, zalać octem, odstawić w ciemne miejsce, marynować ok. 2 tygodnie. Po tym czasie zlać ocet do czystej butelki, w środku można umieścić jedną gałązkę estragonu

SzczyptaSmaQ
Drobiowy pasztet z pomarańczą / Chicken pate with orange 179

minut z obu stron. Potem pozostawiamy wątróbki do ostudzenia. Po ostudzeniu wkładamy wątróbki z szalotką do blendera, dodajemy pół kostki masła, sól, pieprz i miksujemy wszystko. Masę przekładamy do słoika i wkładamy do lodówki do ścięcia na minimum 30 minut. Robimy galaretkę pomarańczową. Wyciskamy sok z jednej pomarańczy i wlewamy go do garnka. Dodajemy cukier i gotujemy na wolnym ogniu

Projekty ze smakiem
Śledź po grecku 378

Dodaj do niej rodzynki, marchew i przecier pomidorowy. Śledzia pokrój w centymetrowe paski i dodaj do wystudzonych warzyw i wymieszaj. Dodaj szczyptę pieprzu, dla wyostrzenia smaku.  Przełóż do słoika i szczelnie przykryj. Wstaw do lodówki, żeby wszystkie smaki się połączyły.  Smacznego

Moniki Smakołyki
Ciepło - zimna sałatka prawie po indyjsku 374

koniec solę i dodaję kurkumę oraz curry. Pierś z kurczaka kroję w kostkę i smażę na patelni, na koniec solę i dodaję garam masala (w proszku nie w słoiku). Mieszam wszystko w garnku, dodaję pokrojonego w kawałki ananasa. To ile do tego doda się majonezu, soku z ananasa i dodatkowych porcji przypraw zależy od indywidualnych preferencji. Najlepiej próbować

Z butelką mleczka w tle
Prawie jak Croissant - z czekoladą i masłem orzechowym... 158

które jeśli je mamy w lodówce nadaje sie idealnie i do wypieków wytrawnych i do słodkich, u mnie słodkie wygrywają jako szybsze, bo wystarczy pokroić owoce lub nałożyć zawartość słoika... Najlepsze jeszcze na ciepło, ale to jak prawie wszystko inne :) 1 opakowanie ciasta francuskiego nutella masło orzechowe jajko lub odrobina mleka Ciasto kroimy mniej więcej na kwadraty, w rogu nakładamy

Z butelką mleczka w tle
Oszukane Gnocchi z zielonym pesto. 166

Oszukane, bo to kopytka, a dodatkowo sos jest ze słoika. No cóż, czasem tak jest, że mamy 3 minuty i trzeba kombinować. Obiad iście studencki, ale pyszny tak jak należy :) - porcja kopytek - kilka łyżek zielonego pesto - ok 1/2 startej kulki mozarelli - parmezan do posypania Żeby już do końca urazić tradycjonalistów wszystko zostało zmieszane i podgrzane w mikrofali, zamiast w piecu

Z butelką mleczka w tle
Fasolka po bretońsku 284

sycąca i zdrowa. Z podanego przepisy wyjdzie wam duży ganek pożywnej zupy dla całej rodziny na dwa dni. Można ją mrozić jak również przełożyć do słoików i pasteryzować, dzięki czemu mamy pod ręką gotowy obiad. Post Fasolka po bretońsku pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Śledż w śmietanie 205

Zapraszam :)    Składniki : 1 słoik śledzi wiejskich w oleju Marinero  400 g śmietany kwaśnej  2 łyżki majonezu 1 duże jabłko 1 cebula 1lub 2 ogórki korniszony  szczypiorek suszony  pieprz zielony Skworcu sól  , szczypta cukru Wykonanie : Śledzie odsączyć z oleju i pokroić w szersze paseczki lub jak wolicie Jabłko i cebulę obrać i zetrzeć

Sama słodycz i szczypta chili