Ajvar- bałkański przysmak

Ajvar- bałkański przysmak

Ajvar- bałkański przysmak

Ajvar  to lekko pikantna pasta warzywna, pochodząca z kuchni serbskiej. To moja pierwsza przygoda z przetworami, a do zrobienia ajvaru zachęciło mnie to, że jest zrobiony z pieczonych warzyw. Muszę przyznać, że jest wyśmienity!;) Można użyć go jako bazę sosów paprykowych, jako dodatek do mięs z grilla lub po prostu do kanapek. Przepis pochodzi z bloga OlgaSmile, ale zmniejszyłam proporcje o połowę. Wyszło mi 4 nieduże słoiczki (po około 200-300 ml). Składniki: 1 kg papryki czerwonej ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Czerwona Porzeczka

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Autor

CzerwonaPorzeczka

Proponowane wyszukiwania

Popularne słowa kluczowe

czerwona porzeczka, porzeczki, pomidor, pasty, pieczenie, pasta, papryka, cebula, warzywa, lekka, duszone, słodkie, słoik, sosy, kanapki, sos paprykowy, siekane, czosnek, cukier, przetwory, grill, kanapka, dodatki do mięs, warzywa z grilla, czarna porzeczka

Inne przepisy z Czerwona Porzeczka

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.