słoik - 12348 przepisów (strona:648/824)

Udka z kurczaka w miodzie 310

stron. Kiedy mięsko jest podsmażone, podlewamy wodą, przykrywamy i dusimy do miękkości. Można podawać właściwie ze wszystkim - hit dla mnie - ryż z curry i buraczki ćwikłowe ze słoika ;) Paluszki lizać

Lawendowe Niebo
Kruche ciasteczka - piękne oczka 115

Świętach zostało dużo dobrych pomysłów na pyszne jedzenie;) Proponuję pyszne, kruche ciasteczka - wizualnie jak z cukierni, a w smaku duuuuużo lepsze ;)  Trzeba mieć troszkę czasu, słoik dżemu i lentilki ;) A najlepiej jeszcze dobrego pomocnika w postaci męża do pomocy ;) Nie ma lepszej osoby do składania ciasteczek ;) Kruche ciasteczka - piękne oczka S kładniki: 25 dag mąki pszennej

Lawendowe Niebo
Tarta z jabłkami 124

sezon jabłkowy w pełni to trzeba wykorzystać te pyszne owoce ;) Tarta z jabłkami Składniki: 150 g masła 50 g cukru 1 łyżka śmietany 1 żółtko 200 g mąki 1/2 słoika dżemu o dowolnym smaku (ja dawałam dżem borówkowy) 4 jabłka 1/2 cytryny 1 łyżka cynamonu 1 łyżka cukru pudru  Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać ją z cukrem, dodać

Lawendowe Niebo
Peanut butter cookies - ciasteczka z masłem orzechowym wzbogacone płatkami owsianymi 87

się po nocach kiedy wróciłam do domu:) Dziś moje dzieci są wielkimi fanami tego smakołyku i jakoś nie potrafię im wytłumaczyć, że nie wyjada się go łyżka ze słoika. Ciasteczka z masłem orzechowym pojawiają się u nas w wielu wersjach. Dziś w wersji śniadaniowej z dodatkiem płatków owsianych. SKŁADNIKI 150 gram masła orzechowego (solonego) 150 gram miękkiego masła 100 gram

Magiczna kuchnia Darii
Świąteczna żurawina wg Nigelli 143

tych słoiczków została nazwana przez Nigellę "Najczerwieńszym sosem żurawinowym" I zgodzę się z nią. Kolor jest piękny, ale to smak tego sosu jest jego największym atutem. Jeden słoik tej pysznej żurawiny zjedliśmy z serami pleśniowymi. Zawartość drugiego przełożyłam do plastikowego pojemnika i zamroziłam. Czeka na Święta. Będzie wyśmienitym dodatkiem do mięs. Czytaj więcej

bistro mama
Koncentrat drobiowy, czyli domowa kostka rosołowa 319

płynu. Pachnie bardzo intensywnie. Tak intensywnie, że domowa wentylacja i okap kuchenny nie nadążają. Po zrobieniu trzeba zrobić w domu porządny przeciąg, a wcześniej szczelnie dokręcić słoiki z koncentratem ;) Czytaj więcej

bistro mama
Konfitura z aronii i jabłek 116

Rzadko robię przetwory na zimę. Nie mam cierpliwości, nie mam słoików, nie mam miejsca na przechowywanie, w końcu nie mam talentu do gotowania w ilościach hurtowych. Jeśli już decyduję się na domowe dżemy, konfitury czy powidła, to najczęściej w takiej ilości, że znikają z lodówki w ciągu tygodnia. Czytaj więcej

bistro mama
Pierogi z jagodami 73

człowiek przez pół miasta, pcha przed sobą wózek i gadać nie przestaje do wózkowego pasażera, żeby mu przypadkiem do głowy nie przyszło, że "ja siam idem"... żeby słoik jagód gdzieś kupić bo w lesie już ponoć nie ma, ale może na "cytrusku" będą. Dopada w ostatniej chwili, prawie przed wyjściem z targowiska, pędzi do domu, targa

bistro mama
Galaretka z aronii 100

Rzadko robię przetwory, ale mam nadzieję, że od przyszłego roku to się zmieni. Do tej pory robiłam małe ilości, bo nie miałam gdzie trzymać słoików. I w końcu mam dodatkowe miejsce, pięknie wyremontowane, idealne właśnie na przetwory. Jeszcze tylko raz mój mąż musi zostać bohaterem we własnym domu i sklecić jakieś półeczki. Czytaj więcej

bistro mama
Zakwas na biały barszcz 169

przecedzić przez sito lub po prostu wyłowić przyprawy (ziarna pieprzu i angielskiego ziela oraz listki laurowe). Z gotowego zakwasu możemy przygotować biały barszcz a resztę przelać do butelki lub słoika i  przechowywać w lodówce. (W zakwasie widać gdzieniegdzie małe ziarenka, to sezam bo dodałam piętkę chleba z sezamem

Monia miesza i gotuje
Szybkie ciasto czekoladowe 299

szklanki mąki 2 szklanki cukru 2 szklanki mleka pół szklanki oleju 2 jajka 2 małe łyżeczki sody oczyszczonej 2 duże czubate łyżki ciemnego kakao 1 czubata łyżka cukru waniliowego słoik dżemu (ja zwykle używam śliwkowego ale można dodać każdego) opcjonalnie: bakalie, drylowane wiśnie, krem, polewa Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i dokładnie wymieszać, stopniowo zwiększając prędkość miksowania. Powstałe ciasto

Złote przepisy
Domowy sok imbirowy 173

wodą. Odstawić pod przykryciem na minimum godzinę. Po tym czasie sok przecedzić przez sitko. Posłodzić miodem i dodać wyciśnięty sok z jednej cytryny. Przelać do wyparzonych butelek lub słoików. Po ostygnięciu przechowywać w lodówce

Ze smakiem i z pasją
Waniliowe ciastka z czekoladą 131

Zostało mi wczoraj zarzucone, że słoik po pierniczkach stoi pusty, a trufle czekoladowe się skończyły. Trudno mi było z tym polemizować. Fakty mówiły same za siebie. By się zrehabilitować postanowiłam upiec czekoladowe ciastka z waniliowym aromatem. Przepis znalazłam w książce Nigelli Lawson KUCHNIA. Przepisy z serca domu . Ciastka są duże - średnica około 8cm. Wyszło mi ich 20, piekłam

W kuchni wieczorem
Kwiecień z Sophie Dahl - szybka makrela 179

świeżego, soczystego szpinaku. Polecam! Składniki: filety z makreli miód do posmarowania ryby kapary oliwa świeży szpinak 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka białego octu winnego 1 czubata łyżeczka chrzanu ze słoika (u Sophie świeży) 2 czubate łyżki śmietany 18% sól i pieprz Sposób przygotowania: Rybę posmarować z obu strony miodem, ułożyć w blasze do pieczenia i piec 10 minut w temperaturze

W kuchni wieczorem
Nowy rok oraz tarta z gruszkami i serem camembert 124

gdzieś w kalendarzu poupychane kartki z przepisami lub potrawami, które koniecznie muszę zrobić: francuską zupę cebulową, ciasteczka maślane, pierogi z dynią i jabłkiem (o ile moja spakowana w słoiki dynia jeszcze do czegoś się nadaje). Ciągle głaszczę czule moje książki kucharskie i ubolewam, że nie mogę dzień w dzień wypróbowywać kolejnych przepisów, uczyć się na błędach i dopracowywać

W kuchni wieczorem