słoik - 12348 przepisów (strona:640/824)

orzechowo makowe----- di nocciola papavero 442

masa będzie gładka. Następnie ciasto przeciąć na 3 części i przełożyć  gotową  masą: Warstwy ciasta mają wyglądać następująco: dolny biszkopt ciemny  dżem (z całego słoika) krem biszkopt krem biszkopt polewa,lub lukier  di nocciola papavero.......................ingredienti:      5 uova ( albumi e tuorli separati )      Di zucchero 1 tazza

w mojej kuchni
Bułeczki z lukrem śmietankowym---Bagel con crema di glassa 124

masła     20 g  drożdży świeżych   1 laska wanilii szczypta soli   Nadzienie   500g jabłek po obraniu,lu jabłka ze słoika przepis Tutaj 25 g  masła 40 g cukru -jak ktoś lubi słodkie to do smaku   1,5-2 łyżki mąki ziemniaczanej     Lukier     pół szklanki cukru pudru

w mojej kuchni
Jabłecznik----torta torta di mele 182

Składniki 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2-3  jaja 1 kostka masła ½ szklanki śmietany duży słoik jabłek tartych Tutaj ,lub 1-2 kg jabłek Wykonanie Mąkę wymieszać z masłem o temperaturze pokojowej. Dodać całe jajka, cukier, śmietanę i wyrobić ciasto.  Podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na około 35 min.  Jabłka obrać i zetrzeć

w mojej kuchni
Śledzie z orzechami----Herring con le noci 114

skropić octem. Na patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy, pokrojone grzyby i orzechy, podsmażyć dwie, trzy minuty, dodać sos sojowy, doprawić solą i pieprzem. Wystudzić. Pokrojone śledzie układać warstwami w słoiku potem warstwa grzybowo - orzechowa , aż do wyczerpania składników, na wierzchu grzyby, zalać pozostałą oliwą i odstawić na dwa , trzy dni.         Herring con le noci Linea Brzechwy

w mojej kuchni
Sproszkowana pomarańcza --- arancione in polvere 161

mięsa.Zmielona wysypujemy na blaszkę pokryta papierem do pieczenia .Suszymy w temp ok. 120 stopni C przez 20-25 min .   Suchą i wystudzoną skórkę umieszczamy w słoiku.... piękny aromat pomarańczy i cytryny unosi sie w powietrzu

w mojej kuchni
Sałatka z cieciorki lekko wędzona 237

oczkach.  Dodaj do sałatki. Ramzes nada całej sałatce wyjątkowego, wędzonego smaku,który zachwyci wszystkich. Wymieszaj. Zrób majonez. Ja robie go tak- do osobnej, małej miski daję majonez ze słoika i dodaję do niego musztardę, sól i pieprz. Miksuję. Dodaję w razie potrzeby jogurtu naturalnego. Wylewam do sałatki. Mieszam delikatnie. Na koniec mrożona lub świeża natka pietruszki. Sałatka gotowa

Z Kuchni Do Kuchni
Rok bloga-sałatki 191

SAŁATKA WARSTWOWA SELER KONSERWOWY I ANANAS Sałatka z awokado Sałatka brokułowa Sałatka z tortellini Sałatka z rukoli Sałatka z indykiem i brzoskwinią Pomidorki koktajlowe z mozzarellą Pyszna sałatka do słoika Sałatka z łososiem i ryżem Sałatka brokułowa z fetą i ananasem Sałatka z selera naciowego Sałatka z buraków SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
Chleb miodowy 109

folią spożywczą i odstawić na 8-12 godzin. Zakwas jest gotowy, gdy da się wyczuć lekko kwaśny zapach i ma gąbczastą strukturę. Odważyć 350 g zakwasu, resztę przełożyć do słoika... będzie na następny chlebek. Ciasto właściwe (w dniu pieczenia) 350 g zaczynu  500 g mąki żytniej typ 720 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej 600 ml wody 4 łyżki płynnego

Delicious Titbits
Szybka sałatka 894

Zapraszam na pyszną i szybką sałatkę :) zapewne każda z Was ma w lodówce jakiś słoik z gotową mieszanką warzywną na tak zwaną czarną godzinę gdy wpadną niespodziewani goście , wystarczy kilka produktów i sałatka gotowa a my nie musimy się wstydzić że nie mamy czym ugościć

Sama słodycz i szczypta chili
Sałatka makaronowa 341

makaronu (najlepiej kolorowego) 30 dag szynki, np. konserwowej 30 dag żółtego sera 1 słoik pędów bambusa puszka kukurydzy majonez pieprz, sól Pokroić w kostkę szynkę i ser, odcedzić pędy bambusa  oraz kukurydzę i dodać do pozostałych składników. Następnie dodać ugotowany (zimny) makaron, pieprz i sól do smaku oraz majonez. Wymieszać. Sałatkę przygotować najlepiej kilka godzin przez jedzeniem. Z podanych

Humanistka w kuchni
Mus jabłkowy z czekoladą 148

cytryny i mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Blendujemy na gładką masę. Dodajemy pokrojona czekoladę i gotujemy aż do całkowitego jej rozpuszczenia. Gorący mus wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Z porcji wychodzi 5 słoiczków. Zimą przepyszne do naleśników, ciast czy do zajadania łyżeczką

Humanistka w kuchni
Jabłka na szarlotkę 156

obieramy, wydrążamy i kroimy jakkolwiek. Do garnka wlewamy 1,5 szklanki wody, wrzucamy jabłka, cukier, kwasek i cukry cynamonowe. Mieszamy. Gotujemy aż jabłka trochę się rozgotują. Gorące wkładamy do słoików. Zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja nie pasteryzuję, ale oczywiście, jeżeli ktoś ma obawy to 5-10 minut można. Z porcji wychodzi 5 słoiczków

Humanistka w kuchni
Sos do spagetti na zimę 138

żeby pozostały cząstki pomidorów, więc zmiksowałam jedynie troszkę. Gotujemy  na małym ogniu   aż sos będzie miał dla nas odpowiednią konsystencję. Ja gotowałam około godziny. Gorące wlewamy do słoików. Pasteryzujemy od zagotowania 15 minut. Sos wykorzystujemy do mięsnego spaghetti

Humanistka w kuchni
Ciasto cynamonowe 136

przepis pochodzi z  książki „Kuchnia polska”, ale został przeze mnie znacznie zmodyfikowany. 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej pół tabliczki gorzkiej czekolady ¾ szklanki cukru pudru 2 jajka pół słoika dżemu truskawkowego szklanka mleka ¾ kostki margaryny 2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej Masło ucieramy  malakserem z dżemem. Do połączonych składników dodajemy stopniowo  jajka, cukier

Humanistka w kuchni
Pomidorówka na zimę 145

parzymy, zdejmujemy skórę. Kroimy na dużą kostkę. Do garnka z wodą dodajemy pokrojone w kostkę pomidory. Gotujemy około 20 minut. Przyprawiamy solą, cząbrem i pieprzem. Gorący przecier wlewamy do słoików. Wekujemy około 15 minut. Potem wystarczy dodać słoiczek do wywaru i zupka gotowa

Humanistka w kuchni